piernik z miodem - 2248 przepisów (strona:114/150)

Makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami. 231

gronie najbliższych, niezapomnianych Świąt, pełnych makowców, serników, miodowników i pierników ;) Wesołych Świąt!!! Składniki na makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami (na tortownicę o śr. 28 cm lub formę o wymiarach 24 x 28 cm) : MASA MAKOWA: 500 g maku 1 litr mleka  250 g cukru 3 łyżki miodu 1 dag świeżych drożdży 3 żółtka 3 białka

Rozpustne gotowanie
Piernik staropolski długo dojrzewający 191

piernik. Dojrzewał rzeczywiście długo, bo aż cztery tygodnie, ale warto poczekać. Ciasto wyszło bardzo aromatyczne, aczkolwiek jakby nieco nie dopieczone, ale nic mu to nie ujmuje w smaku:) Na początku ciasto jest dość twarde, ale z dnia na dzień jest coraz bardziej miękkie, dlatego lepiej upiec je na kilka dni przed Świętami. Inspiracja Składniki: 500g mąki pszennej,  250g miodu(...)oczyszczonej,  szczypta soli,  1/2 łyżki cynamonu,  1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki mielonego anyżu,  50g rodzynek,  25g migdałów w słupkach,  25g suszonych śliwek. Miód, cukier i smalec podgrzać, lecz nie doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowanym syropem sparzyć przesianą mąkę. Przestudzić, po czym wyrobić. Dodać sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku, jajko, sól i korzenne

Z miłości do słodkości
Piernik z jabłkami na bogato 190

Mój ulubiony piernik na święta trochę wzbogaciłam. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka musu z jabłek (podprażone jabłka tak jak na jabłecznik) 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka sody 2-3 łyżki kakao 125 g margaryny 2 łyżki miodu garść rodzynek garść daktyli garść suszonych śliwek Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki

talerz przyjemności
Małdrzyki krakowskie 118

Placki z twarogu znane w kuchni małopolskiej jako małdrzyki krakowskie. Jestem ich zdecydowaną fanką! Pulchne, kształtne, podane z cukrem pudrem, konfiturą, polewą, miodem, syropem. Dzieci je uwielbiają! – zaliczam do nich moją córkę, która zajadała małdrzyki bez dodatków. Dziś małdrzyki krakowskie w wersji mniej słodkiej, do której pasują wszelakie sosy, np. pomidorowy, serowy, gulasz warzywny lub mięsny z delikatnego białego(...)mięsa. Dodajcie surówkę, a obiad gotowy. Do wersji na słodko wystarczy dodać cukru pudru lub cukru z wanilią, większą szczyptę cynamonu, przyprawę do piernika lub wanilię co wzbogaci dodatkowo smak placuszków. Są świetne w tych wersjach, zakochacie się, polecam! Zakochana po uszy w takich potrawach zapraszam na małdrzyki krakowskie – proste, smaczne, domowe, wyjątkowe placuszki z twarogu. SKŁADNIKI

Zasmakuj Kuchni
Piernik staropolski dojrzewający - do przygotowania już dziś 175

masą orzechową, można polukrować lub oblać czekoladą. Lepszego ciasta na Święta nie znajdziecie :) To z poniższego przepisu możemy przygotować już dzisiaj, aby przed samymi Świętami uniknąć nawału dodatkowych zajęć. Piernik powinien dojrzewać minimum 2 tygodnie, więc bierzmy się do pracy 😀 Przepis dostałam od Kryni58   która korzysta z wydanej w 1986 roku  książki  " W staropolskiej kuchni i przy(...)miodu, 2 szklanki cukru, 25 dkg smalcu (lub masła) podgrzać stopniowo, niemal do zawrzenia. Masę ochłodzić. Do chłodnej lub zaledwie letniej masy dodajemy stopniowo, wyrabiając ciasto ręką; 1 kg pszennej mąki, 3 całe jaja, 3 ścięte łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1/2 szklanki zimnego mleka, 1/2 łyżeczki soli oraz 2 - 3 torebki [ po ok. 40 g ] korzennych przypraw do piernika

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik 86

lubię pierniki zwłaszcza, że ten jest idealny ... czuć przyprawy, jest wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Dodatkowo jest banalnie prosty nawet nie trzeba wyciągać miksera. Przepis pochodzi z fantastycznego blogu Kwestia Smak. Składniki (na prostokątną blaszkę o wymiarach 12 x 25 cm ) : • 125 g masła • 250 g (1 szklanka) brązowego cukru (lub białego) • 2 łyżki miodu(...)przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami. Można bezpośrednio ze słoiczka, ewentualnie w celu zagęszczenia bardziej rzadkich powideł, można umieścić je w rondelku i zagotować z 1 łyżką wody, chwilkę

cucinare
Piernik 135

lubię pierniki zwłaszcza, że ten jest idealny ... czuć przyprawy, jest wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Dodatkowo jest banalnie prosty nawet nie trzeba wyciągać miksera. Przepis pochodzi z fantastycznego blogu Kwestia Smak. Składniki (na prostokątną blaszkę o wymiarach 12 x 25 cm ) : • 125 g masła • 250 g (1 szklanka) brązowego cukru (lub białego) • 2 łyżki miodu(...)przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami. Można bezpośrednio ze słoiczka, ewentualnie w celu zagęszczenia bardziej rzadkich powideł, można umieścić je w rondelku i zagotować z 1 łyżką wody, chwilkę

cucinare
Pomarańczowo-piernikowe ludziki 142

stolnicę przesiać mąkę razem z sodą, dodać miód, sól i wymieszać. Jeżeli jak ja również nie macie miejsca na przechowywanie dużej stolnicy, polecam Wam stolnicę silikonową , która świetnie spełnia swoje funkcje, a przy tym rewelacyjnie się czyści i po zwinięciu zajmuje bardzo mało miejsca. 3) Dodać cukier, przyprawę do piernika, otartą skórkę z pomarańczy, pokrojone w kostkę zimne masło

Fitsweet.me
Pomarańczowo-piernikowe ludziki 167

stolnicę przesiać mąkę razem z sodą, dodać miód, sól i wymieszać. Jeżeli podobnie jak ja nie macie miejsca na przechowywanie dużej stolnicy, polecam Wam stolnicę silikonową , która świetnie spełnia swoje funkcje, a przy tym rewelacyjnie się czyści i po zwinięciu zajmuje bardzo mało miejsca. 3) Dodać cukier, przyprawę do piernika, otartą skórkę z pomarańczy, pokrojone w kostkę zimne masło

Fitsweet.me
Pierniczki i ciasteczka na Święta 327

Żeby łatwiej było znaleźć, to w tym poście umieszczam linki ze zdjęciami do wszystkich dotychczasowych przepisów na pierniczki i ciasteczka ;-) Korzenne pierniczki z miodem bez leżakowania

Passions hobbies life
Pepparkakor, czyli szwedzkie pierniczki 196

syropu z daktyli (syropu klonowego, z agawy lub miodu) 110 g masła 100 g cukru pudru 375 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika W małym garnuszku podgrzewamy syrop, cukier oraz masło

Chocolate Muffin Blog
Lebkuchen niemieckie pierniczki 221

Obecnie ze względu na różnice w składnikach te pierniki dzielą się na Lebkuchen czyli ciasto miodowe oraz Pfefferkuchen czyli ciasto pieprzowe. Tradycyjnie, ciasteczka są zazwyczaj dość duże i może mieć 11,5 cm w średnicy, najczęściej są okrągłe. Lebkuchen maga mieć smak od pikantnego do słodkiego. Najczęściej zawierają w sobie miód, anyż, imbir, kolendrę, goździki, kardamon, ziele angielskie oraz migdały

Bernika - moj kulinarny pamietnik
ŁATWY I NAJLESZY PIERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI I CZEKOLADOWĄ POLEWĄ 149

Piernik z powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową To jeden z najlepszych, najłatwiejszych i najszybszych przepisów na piernik jaki dotąd sprawdziłam. Nadaje się nie tylko na święta, ale też na każdą okazję, nawet teraz, kiedy powinny dominować ciasta z sezonowymi owocami. Ja natomiast o tej porze nabrałam ochoty na to właśnie ciasto – co zrobić - i musiałam go w końcu upiec(...)Uwaga: Uwielbiają go dosłownie wszyscy! Jest bardzo wilgotny, mięsisty i wyraźnie piernikowy J  Polecam szczerze! SKŁADNIKI: 125 g masła 1 szklanka brązowego cukru (250 g) 2 łyżki miodu 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 pełne łyżki kawy zbożowej 250 ml mleka 2 jajka

Calzonella.com
Piernik z makiem 122

Piernik z makiem , ale chyba bardziej miodownik z makiem. Miodownik , ponieważ przypraw piernikowych jest tu bardzo mało. Tylko cynamon, ale nie próbujmy dodać innych. Tu jest mak, który musi pozostać wyczuwalny. Przepis z książki Marii Disslowej Jak gotować , z 1930 roku. 250 ml miodu (wielokwiatowy), 60 g cukru, 250 ml wody, 500 g mąki pszennej, 120 g cukru pudru

królestwo garów