łyżki)) 2 łyżki przyprawy do piernika 2 jajka 1 łyżka gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody polewa 100 g śmietanki 36 % 50 g czekolady ((gorzkiej lub mlecznej)) dodatkowo 20 g migdałów blanszowanych ((do posypania)) 100 g powideł śliwkowych ((do przełożenia piernika)) ciasto Do garnka włóż masło, cukier, miód, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Podgrzewaj(...)Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz piernik 40 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Po tym czasie przekrój ciasto na pół i przełóż powidłami. Następnie przykryj jeden kawałek ciasta drugim. Polej piernik polewą i posyp migdałami. Odstaw do zastygnięcia polewy. polewa Śmietankę i czekoladę włóż
Przepisy na widelcuinne przystawki oraz oczywiście desery. Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Dania postne bez mięsa: Keto pierogi z kapustą i grzybami Tartaletki z kapustą i grzybami Paszteciki serowe z kapustą i grzybami Krokiety z kapustą i grzybami Karp w panierce Karp smażony w głębokim tłuszczu Dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami Dorsz zapiekany ze szpinakiem, serem feta(...)Tatar wołowy rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami Rolada serowa z mięsem mielonym i warzywami Galareta bez żelatyny Dania główne Bigos Karkówka korzenna w sosie pomarańczowym Kaczka pieczona z jabłkami Smażona pierś z kaczki z puree z brokuła Desery bożonarodzeniowe Keto piernik z powidłami i kremem kokosowym Keto piernik świąteczny Pierniczki LCHF Pierniczki niskowęglowodanowe Makowiec zawijany Babeczki korzenne
Ola la LCHFwidelcem lub ręcznie i pozostawiamy do wyrośnięcia. Chlebek pszenno – żytni możecie upiec w foremkach na babkę (wtedy potrzebne są dwie duże foremki) lub w dwóch tortownicach, wówczas smarujecie foremki tłuszczem i do każdej dajecie połowę ciasta. Jeśli nie posiadacie foremek, wyrabiacie ciasto jeszcze raz ręcznie, dosypując do niego po trochu około ½ - 1 szklanki mąki (pszennej lub mieszanej pszennej z żytnią(...)blaszki wyłożone pergaminem lub wysmarowane tłuszczem. Pamiętajcie, by między chlebkami pozostawić nieco miejsca, by się nie skleiły. Gotowe ciasto w foremkach lub na blaszce odstawiamy, na około pół godziny by wyrosło. Po tym czasie smarujemy wierzch chlebka zimną wodą (pędzelkiem lub ręcznie) i wkładamy do nagrzanego do 200°C piernika. Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy
Smakowy RajPrzepyszne ciasto :) Nawet mogę powiedzieć, że jedno z najlepszych jakie kiedykolwiek upiekłam. Zdrowe, bez cukru i zbędnego tłuszczu. A ponad to już mały kawałek syci na długo :) Przepis zapożyczony z blogu Feed Me Better :) Przeze mnie robione już kilka razy, zawsze z innymi proporcjami i składnikami :) Składniki: - szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie Lubella) - szklanka otrębów (mogą być jakiekolwiek, jeden(...)rodzaj, bądź zmieszane:D) - pół szklanki płatków owsianych - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do pierników - 3 jajka - kilka kropelek aromatu waniliowego - 1 szklana soku jabłkowego - 2 duuuże marchewki, bądź 3-4 mniejsze - 1 duuże jabłko, bądź dwa mniejsze - 0,5 szklanki rodzynek - 0,5 szklanki orzechów (obojętnie jakie, choć najlepsze włoskie) - coś do posłodzenia
Zdrowie na języku :Psię na proste, szybkie i wyglądająco baaardzo kusząco ciasto z dyni znalezione u Pauli na www.justmydelicious.com. Dla mnie to ciasto to połączenie piernika z babką… Można podawać z dżemem lub śmietaną ale mi odpowiadała taka wersja bez dodatków…Ciasto z dyni – składniki:4 jajka2 szklanki cukru (użyłam ciemnego)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody2 łyżeczki(...)drobnego cukru1 łyżeczka cynamonu3 łyżki płatków migdałowych Ubijam jajka z cukrem i dodaję pozostałe składniki na koniec dodaję startą dynię.W miseczce mieszam składniki na posypkę.Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm przekładam masę.Piekę w temperaturze 180 stopni ok 40-50 min., ale sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem czy jest upieczone.W orginalnym przepisie
UgotujmyTo.plPiernik z powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową To jeden z najlepszych, najłatwiejszych i najszybszych przepisów na piernik jaki dotąd sprawdziłam. Nadaje się nie tylko na święta, ale też na każdą okazję, nawet teraz, kiedy powinny dominować ciasta z sezonowymi owocami. Ja natomiast o tej porze nabrałam ochoty na to właśnie ciasto – co zrobić - i musiałam go w końcu upiec(...)PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę keksową ( 12 x 25 cm) posmarować tłuszczem i wysypać mąką. W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową, kakao i cynamon. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały
Calzonella.comZamiast pierników będzie tort. Przepyszny, czekoladowy, delikatny. W ogóle jest to mój pierwszy tort w życiu, jestem w szoku bo wyszedł rewelacyjnie. Jestem z siebie dumna, bo wiecie że ja raczej wolę pichcić niż piec....a tu taka niespodzianka i takie cudo wyszło. Klasyczne ale z zadziorem, bez wątpienia świętecznie :-))) Składniki ciasto: 6 jajek ( temperatura pokojowa(...)szklanki cukru 1 szklanka dobrej jakości mąki pszennej ( jak wezmę byle jaką, nie wychodzi ) 5 łyżek kakao tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Mus czekoladowy: 400 ml schłodzonej 30 - 36 % śmietany 200 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady Polewa czekoladowa: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Poncz
pieprzny smaczekzrobić piękny tort na dziecięce urodziny bez specjalnej formy? Nie ma potrzeby inwestować w drogie formy, które tak naprawdę będą kilka razy użyte. W łatwy sposób możemy sami zrobić cudny, kolorowy i pyszny torcik. Składniki na ciasto: 20 dag margaryny 1 szklanka cukru(...)jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika ½ szklanki orzechów włoskich 5 mocno dojrzałych bananów 1 banan na tułów motyla tłuszcz do formy Składniki na krem: 3 dojrzałe banany 1 łyżka soku z cytryny ½ litra śmietany kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania utwardzacza
Tradycyjna KuchniaMoje pierniki są wycinanie foremką koło, o średnicy 50mm. UWAGA! Wycięte pierniki można piec od razu, nie trzeba czekać, ale dla jeszcze lepszego efektu warto je zostawić na 30 minut w cieple i dać drożdżom popracować – pierniczki mocno się wybrzuszą i napuszą. Pieczemy pierniki na środkowej półce w piekarniku rozgrzanym do 170 ⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu(...)nakładania glazury cienką warstwą. Jeśli chcecie pierniki ozdobić dekoracjami cukierniczymi lub jak ja – kandyzowaną skórką pomarańczową – posypcie nimi lukier zaraz po nałożeniu go na ciastka. Zostawiamy pierniczki do zaschnięcia lukru (30-60 minut), a następnie przekładamy je do pojemnika. W szczelnym opakowaniu, w chłodnym miejscu bez dostępu światła, pierniki wytrzymają dzielnie 3 tygodnie (jedynym warunkiem tak długiego przechowywania
Karo in the Kitchenwtedy otrzymujemy puree/mus, albo nawet dodać w całości do ciasta. Jeśli nie znacie puree z dyni, zajrzyjcie tu . ciasto z dyni Ja dodałam pieczoną dynię w kawałkach, nawet bez blendowania. Wtedy będzie ona delikatnie widoczna w miąższu. Jeśli chcecie mieć idealnie gałdkie ciasto, to zostaje blendowanie, bo samej masy ciasta długo nie mieszamy. Możecie użyć do ciasta dyniowego(...)surowej dyni 2 szt. jajka 1,5 łyżki przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1,75 szkl. mąki 0,75 szkl. cukru 130 g masła Wykonanie Z dyni robimy puree. Możemy ją jedynie upiec w kawałkach i dorzucić do ciasta bez skóry. Ubijamy masło z cukrem na gładką masę. Ubijając
Mieszam w Garnkunich przyprawę do piernika, sodę, ocet, mleko, przestygniętą esencję herbacianą i dosypujemy stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Ciasto jest gotowe, gdy nie ma w nim grudek. Wymieszane ciasto przelewamy do dwóch dużych lub trzech średnich foremek na babkę, wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Można też upiec je w jednej dużej formie na ciasto. Piernik pieczemy około 45 minut(...)jeszcze go podpiec. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na około 5 minut, po czym wyjmujemy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzony piernik można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą, ale bez tego również smakuje wybornie. * Proszę nie zamieniać sody na proszek do pieczenia, gdyż wtedy zamiast piernika najprawdopodobniej wyjdzie zakalec. PS. Z innych bardzo łatwych
Smakowy Rajsensu przedstawiać - zdecydowanie jedna z najpopularniejszych przekąsek, chyba bez względu na rejon? Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale potrawy się różnią, pierniczki są zawsze. Te z lukrowanymi guziczkami, domki, których nikt nie chce zacząć, te na choinkę i... te dla tych, którzy chcieliby zjeść jedno więcej bez wyrzutów sumienia przy każdym kęsie. I te ostatnie chciałabym Wam dzisiaj(...)czyli 1 mała sztuka: Energia – 34 kcal, Białko - 6,1g, Tłuszcz – 17,3g, Węglowodany - 42,7, IG – 26 1,5 szklanki mąki razowej/pełnoziarnistej 1,5 szklanki mąki z amarantusa ½ szklanki erytrytolu lub cukru kokosowego do środka ciasteczek 2/3 szklanki oleju/oliwy, opcjonalnie 3 jaja 5 łyżek przyprawy do pierników 3 - 5 łyżek lodowatej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przepysznik - BLW i nie tylkoosób na dietach niskowęglowodanowych i bezglutenowych Wigilia i Święta to nie lada wyzwanie bo na stołach pojawiają się pierogi, krokiety, ryby w panierkach, pierniki i ciasta. Zapewniam Was, że i na Waszych stołach mogą znaleźć się te dania, ale w wersji LCHF Dzisiaj zapraszam po przepis na keto pierogi, który był dla mnie prawdziwym testem cierpliwości i kreatywności Spędziłam(...)duże jajka 1 łyżka rozpuszczonego tłuszczu (smalec – keto, LCHF, paleo, DO lub masło klarowane – keto, lCHF, DO) 10g (ok 2 łyżeczek) gumy guar (zamiennik glutenu) 1,5 łyżeczki soli Składniki na farsz: 200 g kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 1 cebula (ok 70g) 30 g masła klarowanego lub innego tłuszczu (paleo, bez laktozy) sól i pieprz
Ola la LCHFdanie z serii „brzydko wyglądam, świetnie smakuję” Na bajaderki idealne będą prawie wszystkie ciasta. Nie nadają się jedynie te, zawierające krem. U mnie w roli głównej wystąpił piernik przekładany powidłami, nie wiem czemu nie cieszył się zbytnią popularnością ;(, ale również pierniczki dojrzewające (fakt, spokojnie mogły poleżeć jeszcze długi czas), makowiec, sernik i herbatniki. Do tego dodajemy ulubione bakalie(...)dżemu jest wystarczający. Najlepiej przed przystąpieniem do lepienia bajaderek spróbować masy i samemu zdecydować, co i w jakiej ilości dodajemy jeszcze. Ponieważ ja używałam głównie piernika, nie dodawałam do masy kakao bo i bez tego masa była ciemna. Jeśli jednak używacie jasnych ciast, warto dosypać 2-3 łyżki kakao. U mnie zdecydowanie w składzie przeważał piernik, mimo
Mieszam w Garnkuszukajmy także takich potraw, które są jak najmniej kłopotliwe i pozwolą prawdziwie cieszyć się rodzinnymi świętami bez nadmiernego umęczenia. Boże Narodzenie kulinarnie kojarzy mi się z bakaliami, różnymi orzechami i przenikającymi się wzajemnie zapachami pomarańczy, piernika, wszystkich tych słodkich woni, które dają ciepło i spokój. Chciałabym dlatego zaproponować ciasto, na które przepis moja siostra przywiozła wiele(...)lubił. Nazywamy je "Plackiem włoskim". Jest niezwykle szybkie, świąteczne dzięki sporej zawartości bakalii, a równocześnie bogate w błonnik i zdrowsze dzięki temu, że do jego przygotowania nie używa się tłuszczu. Jest tak banalnie proste, że jego pieczenie można zlecić nawet dzieciom. Na sporą blachę, moja ma ok. 35 cm na 28 cm, potrzeba: - 6 dużych jabłek
I tu będę miała takie te