piernik bez tłuszczu - 204 przepisów (strona:12/14)

30-minutowe ciastka – z 2 składników! 203

Bez cukru, bez jajek, bez mąki. Bez dodatku tłuszczu. Tylko dwa podstawowe składniki, które najczęściej mamy w domu i jakieś 20 minut przygotowania. Można? Można!   Przyznajcie się sami przed sobą- ile razy macie ochotę na coś słodkiego? Ile razy musicie sobie odmówić, bo jak nie dieta, to z czystego lenistwa nie chce Wam się iść(...)błonnika, cynku, żelaza i magnezu- odkwaszają organizm.   Można dodać i ulubione słodkie przyprawy- cynamon, anyż, kardamon, goździki, skórkę startą z pomarańczy, pastę waniliową czy choćby mieszankę przypraw do piernika. Sezam i mak też tu fajnie zagrają. Mniej dbającym o linię pożeraczom ciasteczek polecam czekoladę- zwykłą albo specjalną do wypieku ciastek (np. kropelki czekoladowe do zapiekania, nie rozpuszczają się podczas

Karo in the Kitchen
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 127

pamiętam piernik piekło się na marchwi. M: Albo z melasy. W: Tak, melasę to robiło się w ten sposób, ze jak były buraki cukrowe na polu, to się przynosiło, ale trzeba było uważać, bo jak Cię Niemiec spotkał to miałeś lanie niesamowite. I to się gotowało. To co się z tego zrobiło to było coś w rodzaju piernika(...)był tylko dla Niemców. Co piątek moja mama robiła placki ziemniaczane. Plendze u nas się to nazywało. Smażyliśmy to nie na tłuszczu, tylko na tranie. Kupowało się w aptece świeży tran i na nim się piekło, bo tłuszcz był ograniczony. Aptekarze to byli Polacy więc u nich można było to kupić. A świeży tran był taki jak olej, nie czuć

Kryzysowa Książka Kucharska
Keto brownie z dynią (Paleo, LowCarb) 200

którego korzystałam. Oczywiście wprowadziłam kilka swoich modyfikacji zarówno do masy czekoladowej, jak i dyniowej. Przede wszystkim zastąpiłam mąkę migdałową mąką kokosową – bez szkody dla smaku i konsystencji ciasta. Nie dodawałam już też stewii . Ciasto i bez niej wyszło całkiem słodkie, chociaż – dodatkowo – zredukowałam ilość erytrytolu do ½ szklanki… Natomiast w polewie dyniowej zamiast serka śmietankowego użyłam jogurtu kokosowego(...)łyżeczki sody oczyszczonej Polewa dyniowa 1 jajko 160 g jogurtu kokosowego 1/2 szklanki puree z dyni 3 łyżki erytrytolu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka przyprawy do piernika Sposób przygotowania Brownie Masło rozpuścić na niewielkim ogniu razem z czekoladą. Jajka ubić na puszystą masę z erytrytolem. Suche składniki wymieszać. Masę czekoladową wlewać do jajek w trakcie ubijania. Gdy obie

Modern Cave Girl
Szybki i prosty piernik marchewkowy – najlepszy! 711

piernik marchewkowy, marchewki w ogóle w środku nie czuć. Co tam, musiałam specjalnie wyszukiwać ją w cieście i pokazywać mojemu panu mężowi, bo nie był w stanie uwierzyć, jak pyszne ciasto może wyjść z marchewką. Oczywiście, możecie je ozdobić tak jak lubicie. Ja wyjątkowo użyłam polewy z gorzkiej czekolady. Możecie przełożyć piernik powidłami, najlepiej takimi z nutką kwaskowości. Piernik(...)jajka z cukrem a potem mieszał pozostałe składniki, ja obrałam i starłam marchew. Cała produkcja piernika, bez pieczenia zajęła coś koło 7 minut. Jeśli najdzie Was na piernik tuż przed Świętami, to bardzo polecam ten przepis. Według pana męża, jeden z najlepszych pierników jakie jadł, a jadł ich dużo, więc możecie mu zaufać Jeśli dodam, że w czasie pieczenia

Mieszam w Garnku
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 174

prawie w ogóle nie zawiera tłuszczu. Najlepiej robić go na naturalnym zakwasie, bez uszek, cukru czy śmietany. Jeżeli nie przepadasz za barszczem bez dodatków, zjedz go z kawałkami buraczków zamiast uszek. Dla poprawy walorów smakowych dodaj goździki lub cynamon (lub zioła i czosnek). Taki trik dodatkowo poprawi trawienie.  Szklanka barszczu bez uszek to 36 kcal, natomiast(...)użytego masła, oleju, od cukru czy od innych dodanych składników.   Najlepszy wybór to chudy sernik na cienkim spodzie lub tzw. makowiec japoński, czyli ciasto bez mąki, z jabłek, maku, otrębów i orzechów. Pierniki Wg tradycji podstawowe składniki to mąka razowa i miód, ewentualnie przyprawy korzenne. W takiej formie wypiek jest niskotłuszczowy, bogaty w składniki mineralne i błonnik

Powiedz dietom nie
DayUp Pearls – Arteta 182

tłuszcz – 5,1g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 4,5g, węglowodany – 20,2g w tym cukry – 10,1g, białko – 1,4g, sól – 0,02g Z marakują i gujawą – 100g/ 104 kcal, tłuszcz – 4g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 3,4g, węglowodany – 15,8g w tym cukry – 9g, białko – 1,3g, sól – 0,02g Z rokitnikiem – 100g/ 124 kcal, tłuszcz(...)tłuszcz – 5,8g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 4,1g, węglowodany – 18g w tym cukry – 11,2g, białko – 1,5g, sól – 0,02g Z cynamonem i śliwką – 100g/ 124 kcal, tłuszcz – 4,9g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 4,3g, węglowodany – 19g w tym cukry – 11,6g, białko – 1g, sól – 0,02g Informacje dodatkowe: bez dodatku cukru, bez

Candy Pandas
Spełnienie dziecięcych marzeń, czyli Gofrożki w Balduno 128

dzieciak zawsze chciałem mieć chatkę z piernika, ale taką naturalnych rozmiarów (jak w baśni o Baba Jadze), a nie jakieś mizerne mikro-wydanie, które zwykle piecze się na Święta. Mieszkałbym w niej sobie, narkotyzując się obezwładniającym zapachem przypraw korzennych i odrywałbym kawałek po kawałku lukrowane elementy wystroju. Haha, no to pojechałem! Ale kto z nas jako dziecko nie marzył(...)głowę: nabiał, gluten i o zgrozo! — cukier. Wmawiając sobie, że taki cheat-meal spowoduje, że z większą przyjemnością będę wytapiał ze swego ciała odłożony podczas konsumpcji tłuszcz, spałaszowałem gofrożka bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Jak coś to cukrowy haj zawładnął moim rozumowaniem i wtenczas napisałem tę przesłodzoną recenzję. Lecz co by nie powiedzieć — gofrożki

Food Square
Pieczona pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami 262

Pierś z gęsi piekłam pierwszy raz i okazała się wielkim sukcesem. Nie pamiętam kiedy jakieś danie tak pozytywnie mnie zaskoczyło. Jak już kiedyś pisałam moja rodzina

Codziennik Kuchenny
Tortowe ciasto wiśniowe. I w jakim kierunku zmierza mój blog? 135

zmierza. Otóż jak już zapewne zauważyliście, nie podążam za blogowym kalendarzem świątecznym, tj. kiedy są święta Bożego Narodzenia nie zasypuję Was przepisami na 10 rodzai karpia, zupy grzybowej czy pierników. Kiedy za pasem Wielkanoc nie znajdziecie u mnie szerokiego wyboru żurków, mazurków i babek. A kiedy zbliża się Tłusty Czwartek nie zamykam się w kuchni i nie smażę tony pączków(...)życia, moich poglądów i mnie samej. Nie lubię robić czegoś pod presją. To, że za oknem może być lato, wcale nie oznacza, że nie mogę mieć ochoty na zjedzenie piernika. Czerpię niezwykłą satysfakcję z prowadzenia tego bloga i nie chcę, by to zadowolenie zostało przyćmione lub zmieniło się w przykry obowiązek. Tutaj pozwolę sobie zacytować fragment wpisu Pani Eweliny

My simple kitchen
Pierniczki świąteczne do wycinania - łatwe, od razu miękkie 505

Uwaga dzieci duże i małe! Otwieram świąteczny warsztat piernikowy, pieczcie pyszne pierniczki  i zajadacie, powieście je na choince lub po prostu podarujcie! Pierniki są bardzo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kółko czy krzyżyk? Czyli co ma pączek do ziemniaka? 154

rozgrywki z  Tatą, dodatkowa godzina wspólnej zabawy czy dzień piżamowca, kiedy można bez ograniczeń czasu i obowiązków do woli paradować w piżamie:) Jest też mniej lubiane pole oznaczone miotełką (dyżur w sprzątaniu), na szczęście udaje mi się je omijać! No dobrze, ale co ma piernik do wiatraka? A raczej co ma pączek do ziemniaka(...)rodowód przepis jest prosty, zawiera tylko parę składników. Nazwa pączki odnosi się do amerykańskiej wersji oponek i nie ma nic wspólnego z naszymi polskimi pączkami. Ponieważ ciasto szykuje się bez żadnych spulchniaczy, jego konsystencja jest też inna niż w znanych nam oponkach. Ale ta odmienność jest niezwykle smaczna! Ja dodałam do ciasta szczyptę cynamonu, a zamiast cukrowej glazury użyłam

KUCHARNIA
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 268

udostępniła swoim znajomym i do dziś wiele rodzin szczyci się posiadaniem tego przepisu z 1970 roku. Wypiek figuruje w nim pod nazwą piernik „Gosposia”. Kociewianki z tak przygotowanego ciasta piekły 3 różne rodzaje piernika: pierniczki wycinane foremkami, piernik przekładany marmoladą oraz fefernuski kociewskie. Fefernuski zaraz po upieczeniu są dosyć twarde. Przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach kruszeją i same rozpływają się(...)lodówce. Wtedy jest wystarczająco twarde i bez problemu można uformować wałek, z którego odcinane będą pojedyncze ciasteczka. Tuż po upieczeniu ciastka są lekko twarde. Zwłaszcza skórka, która jest delikatnie chrupiąca. Szybko jednak kruszeją, miękną i są zaskakująco delikatne. Lukier nie jest za gęsty, jest na tyle rzadki, że fefernuski bez problemu można w nim „wykąpać”. Gęstość lukru można

Grahamka, weka i kajzerka
FASOLOWE BROWNIE Z KOKOSEM 201

Kolejny zdrowy, tym razem bezglutenowy przepis...Fasolowe brownie to ciasto bez mąki oraz dodatku cukru i tłuszczów. I jak nazwa mówi, głównym składnikiem jest fasola. Ciasto wcale nie jest wytrawne, a słodkie. Dziwne, prawda? Też tak na początku pomyślałam... Robi się go błyskawicznie-wszystkie składniki miksujemy i gotowe 😉 Na pewno wyjdzie każdemu - nie może się nie udać! Przepis został(...)kolejne - dla gości :) ODPOWIEDZ MICHAŁ P 14 sierpnia 2016 16:08 Dałoby się zastąpić czekoladę kakao rozpuszczonym w np. oleju kokosowym? W sumie czekolada do przede wszystkim kakao i tłuszcz plus takie pyszności jak polirycynooleinian poliglicerolu i inne E. ODPOWIEDZ Odpowiedzi ALE CIACHOO! 21 sierpnia 2016 01:03 Jako polewę możemy zastosować kakao rozpuszczone w oleju kokosowym

Kuchnia MagdaLeny
Miodownik 411

Miodownik to ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia lub Karnawału. Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) w zależności od regionu nosi równe nazwy: Stefanka, czy tez czeski placek. Dla mnie pozostanie miodownikiem. Miodownik może doskonale zastąpić piernik, za którym ja nie przepadam. Mój miodownik do tego nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw(...)rozpuszczoną polewamy wierzch ciasta robiąc kratkę czekoladową, na płynną czekoladę sypiemy płatki gorzkiej czekolady, pozostawiamy aż czekolada stężeje. Smacznego! Kilka informacji o margarynie Palma z Murzynkiem: to pełnotłusta (80% tłuszczu) margaryna kulinarna produkowana na bazie oleju palmowego, komponowana według tej samej receptury od 40 lat. Zawiera ukwaszone mleko, witaminy A, D3 oraz naturalną witaminę E. Nadaje ciastu pożądaną konsystencję

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania