pierniczki z - 2328 przepisów (strona:15/156)

Pierniczki w czekoladzie 191

placek o grubości maksymalnie 1 cm. Wycinamy dowolne ciasteczka, smarujemy je rozmąconym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 10 - 15 minut.  Do dekoracji można użyć samego lukru lub lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można(...)użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki najlepsze jednak są polane czekoladą, roztopioną w kąpieli wodnej i wymieszaną ze śmietaną:) P.S Pierniczki po upieczeniu są miękkie i pyszne - można je więc piec w dniu podawania np. w Wigilię i będą cały dzień miękkie i pachnące. Później twardnieją, ale z czasem znów miękną. Aby to nastąpiło, wkładamy je do szczelnie

Luźna Kuchnia
Pierniczki 144

Wspólne pieczenie pierniczków to wielka frajda , o czym mieliśmy okazję przekonać się z chłopakiem przed Świętami. Nigdy wcześniej nie robiłam tych kultowych Bożonarodzeniowych ciasteczek , choć samo wykonanie ciasta jest bardzo proste, a dekorowanie barwnymi lukrami otwiera pole do popisu gospodyni w każdym wieku Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze(...)będzie potrzeby dodawania wszystkiego). Wyrabiamy ciasto aż składniki jednolicie się połączą a ciasto będzie przypominać konsystencją ciasto kruche . Wtedy rozwałkowujemy je w zależności od upodobań (poniżej ½ cm pierniczki mogą wyjść zbyt kruche i już nie zmięknąć). Grubsze ciasto bardziej rośnie i kształt pierniczków się deformuje ( fajnie wyglądają takie wyrośnięte serduszka, jednak krągłe gwiazdki nie wyglądają już tak ładnie). Wykrawamy pierniczki

Za drzwiami kuchni
Szybkie i miękkie pierniczki drożdżowe – z glazurą jak pierniczki Toruńskie 239

Pierniczki ‘last minute’ – zrobione nawet na dzień przed świętami będą pysznym punktem słodkiego stołu. Te pierniki od razu po upieczeniu są miękkie, pachnące i obłędnie puszyste! Robi się je szybko, ale i tak samo szybko znikają – są przepyszne – ja nie potrafiłam się powstrzymać i gdy tylko lukier zastygł pożarłam ich pięć, popijając kubkiem ciepłego mleka. No przecież kucharce też coś(...)kilka porcji. Każdą porcję po kolei wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na placki około 7mm do 1 centymetra wysokości i wycinamy wzory – nie silcie się w wypadku tych pierniczków na wymyślne kształty, ciasto jest bardzo miękkie i plastyczne. Tu najlepiej sprawdzą się bardzo proste, geometryczne foremki – okrąg, kwadrat, gwiazda czy serce. Wycięte pierniki przekładamy na papier do pieczenia, z zachowaniem

Karo in the Kitchen
Pierniczki dyniowe 261

Pierniczki dyniowe, jak nazwa wskazuje, przygotowałam z dodatkiem purée z dyni. Nie jest ono wyczuwalne w smaku, wpływa natomiast na miękkość wypieków, a także, w tym przypadku, zastępuje w przepisie jajka. Pierniczki, dzięki dodatkowi domowej przyprawy korzennej , są bardzo aromatyczne. Nie są mocno słodkie, więc dodatek lukru wspaniale uzupełnia ich smak. Z racji, że są od razu miękkie po upieczeniu(...)trzeba ich piec na kilka tygodni przed świętami, jak niektóre inne tego rodzaju wyroby. Z podanego przepisu przygotowałam około 60 sztuk . Pierniczki dyniowe Składniki: CIASTO 300g mąki pszennej 200g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 100g masła 80g miodu 110g cukru 60ml wody 2 łyżki soku z pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżeczki

Smakołyki Bereniki
Piernikowe inspiracje 227

roku dekoruję dziesiątki pierniczków, którymi obdarowuję znajomych. Część z nich trafia też na świąteczne drzewko. To już taka moja mała tradycja :) W tym roku zdecydowałam się na białe pierniki, które w swej prostocie są naprawdę piękne. Przepisu na pierniczki tym razem nie podaję, na blogu możecie znaleźć ich już kilka i wybrać swój ulubiony. Do dekorowania pierników, dobry jest każdy(...)przepis, z którego wykrawane pierniczki nie rosną za bardzo i dzięki temu zachowują swoje oryginalne kształty.  Poniżej zbiór wszystkich pierniczkowych propozycji, które możecie znaleźć na blogu, łącznie z Waszym ulubionym wpisem na temat dekorowania pierników. Życzę miłej zabawy przy lukrowaniu :) Pierniczki z melasą- idealne do foremek z wzorkiem. Pierniczki z przyprawą garam masala i świeczniki z piernika Pierniki serca

DefinicjaSmaku
Miękkie pierniczki pełnoziarniste 260

Już grudzień - czas na świąteczne przepisy! Na pierwszy ogień idą pełnoziarniste pierniczki - zdrowsza, duuużo zdrowsza wersja tradycyjnych bożonarodzeniowych słodkości :)  Białą mąkę zastępujemy pełnoziarnistą, cukier - ksylitolem - i możemy pałaszować - bo, co najlepsze - pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu i nie potrzebują leżakowania! SKŁADNIKI (na około 100 sztuk) 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być orkiszowa pełnoziarnista)  200 g mąki(...)miód oraz wystudzone masło. Wyrabiamy (ręcznie lub przy pomocy malaksera) jednolite ciasto. Schładzamy w lodówce przez 45 minut.  Wałkujemy na grubość 3-5 mm, podsypując mąką. Wycinamy foremkami pierniczki   i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) na około 10 minut. Gotowe pierniczki studzimy na kratce.  Moje pierniczki przed

Moje Kuchenne Rewelacje
Pierniczki kakaowe serca 313

Bardzo proste, pyszniutkie kakaowe pierniczki z lukrem. Oczywiście można je zrobić w dowolnym kształcie - ja tym razem postawiłam na piernikowe serca :  ) SKŁADNIKI (na około 130 pierniczków) Na ciasto:   kostka masła 250 g miodu 150 g cukru 1 jajko 600 g mąki 30 g proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do piernika (najlepsza z firmy Kotanyi - skład dużo(...)kakao. Dodajemy miodową masę i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut.  Ucieramy lukier i za pomocą szprycy lub zwykłego pędzelka dekorujemy przestudzone pierniczki

Moje Kuchenne Rewelacje
Pierniczki 149

Wspólne pieczenie pierniczków to wielka frajda , o czym mieliśmy okazję przekonać się z chłopakiem przed Świętami. Nigdy wcześniej nie robiłam tych kultowych Bożonarodzeniowych ciasteczek , choć samo wykonanie ciasta jest bardzo proste, a dekorowanie barwnymi lukrami otwiera pole do popisu gospodyni w każdym wieku Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze(...)będzie potrzeby dodawania wszystkiego). Wyrabiamy ciasto aż składniki jednolicie się połączą a ciasto będzie przypominać konsystencją ciasto kruche . Wtedy rozwałkowujemy je w zależności od upodobań (poniżej ½ cm pierniczki mogą wyjść zbyt kruche i już nie zmięknąć). Grubsze ciasto bardziej rośnie i kształt pierniczków się deformuje ( fajnie wyglądają takie wyrośnięte serduszka, jednak krągłe gwiazdki nie wyglądają już tak ładnie). Wykrawamy pierniczki

Za drzwiami kuchni
Pierniki norymberskie 254

Niemiecka Norymberga jest odpowiednikiem naszego Torunia, czyli jest miastem słynącym z pierników. Oryginalnie pierniczki z Norymbergi robione są na okrągłych opłatkach ( ale bez opłatków też się je da zrobić) i występują w trzech odsłonach: bez polewy, z lukrem lub w polewie czekoladowej. Ja najbardziej lubię te lukrowane i takie właśnie zrobiłam. Ogólnie pierniczki w polewie jakoś lepiej się trzymają(...)mięciutkie i przepyszne.       Ps. Opłatki do wypieków można kupić na allegro lub zrobić pierniczki bez opłatka. Przepis na skórkę pomarańczową znajduje się poniżej. Składniki: 4 jajka 250g miodu (może być sztuczny)  200g cukru 100ml śmietany np. kremówki 4 łyżeczki przyprawy do piernika ½ łyżeczki soli 1 ½ łyżeczki sody 800g mąki 200g mieszanki migdałów, orzechów laskowych i włoskich

Smakowy Raj
Grudniowe wyzwanie blogerek - ciasteczka na choinkę 221

Wczorajszy dzień był pechowy. W piątek upiekłam pierniczki, w sobotę z samego rana zostały polukrowane. Następnie miała się odbyć kolejna partia pieczenia, ale nic z tego nie wyszło, gdyż przekrojenie bułki okazało się zbyt dużym wyzwaniem. Z raną ciętą na długość dwóch centymetrów zasiadłam na kanapie, oczekując ratunku. Zostałam profesjonalnie oklejona plastrem, po czym przystąpiłam do robienia zdjęć pierniczkom. Wszystko(...)szybko, bo wychodziliśmy z domu. Dopiero po powrocie przypomniałam sobie, że na zdjęciu miała być karteczka... A niestety, większość pierniczków wyjechała z nami, nie było więc już czemu robić powtórki... Na szczęście organizatorki zabawy wykazały się zrozumieniem i wybaczyły mi to uchybienie. Uff... Mogłam odetchnąć z ulgą.Kiedy tylko Marta zaproponowała mi wspólne pierniczenie, zgodziłam się bez chwili wahania. Pieczenie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piernik, który zawsze się udaje 277

Przepis na ten piernik jest niezwykle prosty, a co ważniejsze to ciasto MUSI się udać :) Podczas pieczenia w Waszym domu zagości przepiękny zapach przypraw – cynamonu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierniczki 195

Pierniczki na ostatnią chwilę. Po upieczeniu są miękkie i bez problemu możemy je upiec tuż przed świętami. Możemy z nich wykonać witraże, które pięknie będą się prezentować na choince (pamiętajcie jednak o wycięciu dziurek na sznurek przed pieczeniem!). Przepis z Moich Wypieków. Polecam! Pierniczki  Składniki na 3 blaszki: 300g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej ( u mnie orkiszowa) 2 jajka(...)przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao Na lukier: 1 biało 1 szklanka cukru pudru (lub więcej) Dodatkowo: pokruszone landrynki na witraże Wykonanie: Wszystkie składniki na pierniczki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Ciasto od razu wałkujemy na grubość około 4mm wycinamy pierniczki. Jeśli chcemy zrobić pierniczki z witrażami to w wyciętych kształtach wycinamy otwory i wsypujemy

Smak mojej kuchni
MIĘKKIE PIERNICZKI (Z ZIEMNIAKAMI) 323

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta 🎅🎅🎅,  a jak święta - to obowiązkowo pierniczki. Przynajmniej w moim domu. Od lat jakiś uuu ... 30? 😊  Zazwyczaj piekę je korzystając ze  starego przepisu na świąteczne pierniczki mojej Mamy , ale w tym roku postanowiłam skorzystać z przepisu Danusi z niezawodnego bloga  Co mi w duszu gra . Zaciekawiły mnie bardzo Jej pierniczki(...)dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Pierniczki są bardzo miękkie, wprost "puszyste", lekko rosną podczas pieczenia, i tak jak zapewnia Danusi mięciutkie zarówno zaraz po upieczeniu, jak i po dłuższym leżakowaniu. Takie pierniczki spokojnie możemy piec krótko przed świętami, bo to chyba jeden z nielicznych gatunków pierników, które nie wymagają czasu, aby zmiękły 😉 Pierniczki są bardzo dobre,  smakiem przypominają tradycyjne "Katarzynki

Walijskie Pichcenie