pierniczki z - 2328 przepisów (strona:20/156)

Słodkie środy - Domowe pierniczki cioci Nyni 597

kartach kalendarza już coraz bliżej magiczny czas świąt. Co roku staramy się o tej porze przygotować pachnące i pyszne pierniczki, które sygnalizują że to już tuż tuż .... Pierniczki mają to do siebie, że są słodkością i dla małych i dla dużych. Idealnie sprawdzają się również jako ozdoby choinkowe. A czy Wy wieszacie pierniczki na Waszych Świątecznych drzewkach ? Dziś dzielę się(...)Wami przepisem, który jest bliski memu sercu z racji iż podochodzi od wyjątkowej osoby. To właśnie pierniczki mojej cioci stały się inspiracją do moich wypieków. Mówią, ze uczeń przerasta mistrza ... Kto wie czy kiedyś i ja dorównam wypieką piernikowym mojej cioci Nyni ? Z pewnością czas odpowie na to pytanie, a teraz zapraszam na przedsmak zbliżających się Świąt .... Domowe pierniczki cioci

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierniczki alpejskie 186

przed świętami bywa, zabiegana, ciągle jeszcze coś jest do zrobienia Bardzo serdeczne życzenia dla Was. Zdrowia i dużo siły i uśmiechu na każdy dzień… Przepis na te pierniczki ze zdjęcia z życzeniami, mojej rodzinie te pierniczki smakują i jedli je ze smakiem ale mojego serca niestety nie podbiły. Nie mniej jednak może wam posmakują! Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi(...)chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość około 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie. Piec w temperaturze 180ºC przez 12 minut (w zależności od grubości i wielkości moje były

moj przepis na
Miękkie ciastka a’la pierniczki 217

mojprzepisna.pl | Miękkie ciastka a’la pierniczki Wiem, wiem nie czas na pierniki, ale ja muszę Wam ten przepis dać, bo pewnie przed świętami mi z głowy wyleci. Ciastka pieczone na potrzeby szkoleniowe, miałam się na nich uczyć artystycznego zdobienia pierników. Ozdobionych ciastek jeszcze nie pokażę, bo nie ma się czym chwalić, ale przepis na ciastka chętnie Wam sprzedam. Inspiracja(...)trzeba czekać aż zmiękną, nie trzeba ich trzymać w puszce czy w zamkniętym pudełku. Są po prostu pyszne od razu po upieczeniu. Składniki na 30-40 dużych i grubych pierniczków: 300 gr miodu naturalnego lub sztucznego 120 gr masła 600 gr mąki pszennej przesianej (jeżeli robicie na święta to 50 gr mąki zastąpić 50 gr przyprawy do pierników) 1 jajko

moj przepis na
Pełnoziarniste pierniczki z ziemniakami 206

pierniczki z ziemniakami :) To właśnie ich dodatek sprawia, że pierniczki są mięciutkie, a to oznacza, że nie muszą "leżakować" i są gotowe do spożycia od razu po upieczeniu. Przepis łatwy, pierniczki pyszne. Polecam!  A! Pewnie zastanawiacie się, co dodałam do swoich pierniczków, że wyszły takie nakrapiane? No właśnie nic, żadnych mielonych orzechów itp. Po prostu sama robiłam mąkę pełnoziarnistą(...)zmieliłam ziarno pszenicy, ale jak widać - niezbyt dokładnie, stąd taki wygląd pierniczków. Składniki (na 4 blachy pierniczków): 250 g miodu 3/4 szklanki cukru 100 g masła 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + ok. pół szklanki mąki pszennej do podsypywania ciasta 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 250 g ugotowanych ziemniaków (3-4 szt.) 1 jajko

Domowa Cookierenka Agi
Pierniczki alpejskie 190

Torunia, gdy objadałam się tamtejszymi piernikami, a teraz pierwszy raz upiekłam je sama. Nie trzeba czekać aż zmiękną, nie trzeba długo czekać, żeby ciasto leżakowało. Smak jest obłędny. Pierniczki alpejskie są od razu miękkie po upieczeniu, ale również po wystudzeniu nie robią się twarde, co jest niezwykle ważne. Część pierniczków nadziałam powidłami, część polukrowałam, trochę oblałam czekoladą, a najwięcej zostało(...)chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje. W dniu pieczenia Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 – 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie. Piec w temperaturze 180ºC przez 7 – 12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości

dom-agi.pl
Pierniczenie na cztery ręce 178

Ostatnio z Maggie wpadłyśmy na pomysł wspólnego pierniczenia. Zauroczyły nas pierniczki z witrażykami z bloga Moje wypieki. Żadna z nas jeszcze takich nie robiła, a wyglądają po prostu bosko! Kiedy tylko Maggie mi je pokazała wiedziałam, że też w tym roku takie cudeńka zawisną u mnie na choince. Z tym wiszeniem jeszcze może być różnie - nie wiem(...)albo nie ma ich wcale... Zbyt czasochłonne wydaje mi się kombinowanie. Dlatego uprzedzam - dziurki na wstążkę powinny być spore, inaczej czeka Was bardzo żmudna praca...Poza tymi drobnymi niedogodnościami, pierniczki są super! Nie bardzo twarde, choć leżakowanie, chociażby tygodniowe, dobrze im robi. Trochę rosną w piekarniku, więc nie należy rozwałkowywać ich zbyt grubo. Ciasto jest świetne - idealnie się wałkuje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki orkiszowo-karobowe z masłem orzechowym :) 192

Jeżeli jeszcze nie masz zrobionych pierniczków to już spieszę Ci z pomocą. Poniższe pierniczki przygotujesz w mgnieniu oka i tak samo w mgnieniu oka zostaną one zjedzone 😂 Są to orkiszowe, początkowo bardzo kruche, a z czasem mięciutkie ciasteczka korzenne z masłem orzechowym. Kilka dni temu opublikowałam przepis na pierniczki owsiane , ale tak szybko zniknęły, że musiałam dorobić kolejną porcję. Jednak(...)razem zmieniłam nieco recepturę i ponownie jestem bardzo zadowolona z efektu. Można zauważyć, że w tym roku pierniczki robię na bazie masła orzechowego, a to dlatego że wychodzą bardzo smaczne, więc czemu nie? 😃 Możesz pominąć przyprawę do piernika i w ten sposób wyjdą Ci "zwyczajne", kruche ciasteczka, które możesz przygotować o każdej porze roku, nie tylko w Święta.  Składniki

Zdrowie na języku :P
Pierniczki najeżone bakaliami 129

przepis to jeden z najlepszych przepisów na pierniczki, jakie wypróbowałam. Pierniczki po upieczeniu są mięciutkie i rozpływające się w ustach. Dzięki użytemu karmelowi, mają bardzo ładny kolor. Nie wymagają leżakowania i po brzegi wypełnione są naszymi ulubionymi bakaliami. Wierzch pierniczków bakaliowych, warto ozdobić cienką warstwą lukru, nada to im to dodatkowej słodyczy i ciekawego wyglądu. Ze względu na dużą ilość(...)włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 5-6 mm. Za pomocą foremki metalowej lub noża wycinać wybrane kształty  (fot.3) . Gotowe pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 170˚C (z termoobiegiem) przez 9-10 minut. Tuż po upieczeniu

Świat Ciasta
Świąteczne pierniczki (nocne) 167

najchętniej zaszyłabym się w małej chatce w górach, z grzańcem przy kominku… Dobrze, że za takie marzenia nie karają J  W moim domu nigdy nie było tradycji robienia pierniczków na święta, mama nigdy nie miała na to czasu i chyba nawet ochoty, za to ja bardzo lubię zapach pieczonego piernika i choć dekoracja nad tymi małymi cudami zajmuje parę(...)godzin to warto! Robiłam różne pierniczki ale to ciasto na nie jest chyba najlepsze, są mega kruchutkie i pachną miodem jeszcze zdążycie je upiec, a czemu nocne ? Po zrobieniu ciasto musi „dojść „ w lodówce i wtedy takie dobrze schłodzone ładnie się wałkuje i wymaga tylko troszeczkę podsypania mąką. No to do dzieła! Składniki; 52 dag mąki tortowej 23 dag masła

Wanilia i Kardamon
Pepparkakor z mąki kasztanowej - szwedzkie imbirowe pierniczki bez cukru i bez glutenu 148

epparkakor z mąki kasztanowej to mój kolejny eksperyment na fit pierniczki bez cukru i glutenu. W zeszłym roku podzieliłem się z Wami przepisem na pierniczki z mąki kokosowej i migdałowej z daktylami (znajdziecie go tutaj ), a w tym przedstawiam absolutnie genialny przepis, który smakuje niczym szwedzkie imbirowe ciasteczka pepparkakor . Mąka kasztanowa sprawdziła się w piernikowym cieście wprost znakomicie. Pierniczki zyskały(...)dzięki niej orzechowego smaku, a z ciastem pracuje się równie dobrze, jak z tym z mąki pszennej. Jedyny minusem (a może plusem?) jest to, że pierniczki wychodzą bardziej miękkie niż klasyczne pepparkakor , ale są równie dobre i nie powodują, aż takich wyrzutów sumienia. ;) * SKŁADNIKI na ok. 50 pierniczków 150 ml melasy z karobu lub z morwy białej 100 ml oleju

Food Square
Pierniczki teściowej ... pyszne (od razu miękkie, nie twardnieją) 40098

Święta tuż tuż, dlatego pora na pierniczki, tym razem zaproponuję przepis na pierniczki które nie twardnieją i można je zrobić tuż przed świętami. Pierniczki są pulchne i rozpływają się w ustach, a przepis dostałam od teściowej. Z podanej poniżej porcji wychodzi bardzo dużo pierniczków ok. 120 - 150 sztuk (oczywiście zależy to od wielkości foremek którymi wycinamy pierniczki), dlatego z powodzeniem(...)porcje składników można zmniejszyć o połowę. Gorąco polecam ten przepis, bo jest naprawdę rewelacyjny. Składniki na ok 120 - 150 pierniczków: 1 kg mąki (ja dałam typ 450) 8 żółtek 3 białka 3 łyżki kakao 200 ml kwaśnej śmietany 18 % 3 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do piernika 400 g miodu naturalnego 250 g masła 82% tłuszczu Wykonanie: WIECZOREM: Masło

IMPRESJA SMAKU
Pulchne pierniczki 858

razem z Kasia i Danielem będziemy świętować ich ślub. Ja z mężem mam zaszczyt być świadkiem w tym ważnym dla nich dniu. Z tej to też okazji powstały ślubne pierniczki które zostaną podarowane gościom w ramach podziękowania.  Pierniczki są bardzo łatwe do przygotowania, podczas pieczenia nie rosną bardzo więc idealnie nadają się do dekorowania ich lukrem czy też masą(...)plastyczną. Pierniczki są pulchne, mięciutki i bardzo aromatyczne. Idealnie spiszą się na zbliżające się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia.  Serdecznie polecam :)  Składniki: 3 jajka 80 g masła 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika (użyłam przyprawy Kamis) łyżeczka sody oczyszczonej  140 g miodu wielokwiatowego 0, 7 kg przesianej maki pszennej 250 g cukru drobnego

Krakowskie smaki Ani
Pierniczki z kremem kakaowo-miętowym 128

Pierniczki upieczone, część odłożona na jutrzejsze lukrowanie. Kilka z nich postanowiłam wykorzystać do nowego przepisu, z dodatkiem kremu kakaowo-miętowego i migdałów. Cudowne, świąteczne i nietypowe połączenie, bo pierniczki zwykle lukrujemy i dekorujemy różnymi kolorowymi posypkami. Kruche, korzenne ciasteczko, krem z wyczuwalną nutką mięty i kakao, a wszystko posypane migdałami, takie są moje luksusowe pierniczki XXI wieku! Pierniczki z kremem(...)kakaowo-miętowym Sładniki: pierniczki, przepis na pierniczki znajdziesz tutaj 1 słoik kremu kakaowo-miętowego zmielone migdały bez skórki Przygotowanie: Pierniczek smarujemy kremem kakaowo-miętowym, przykrywamy drugim.  Wierzch ciasteczka smarujemy ponownie kremem kakaowo-miętowym i posypujemy mielonymi migdałami

Moja smaczna kuchnia
Choinki z pierniczków 189

Choinki z pierniczków- to nic innego jak pierniczki zrobione w tym samym kształcie (u mnie akurat kwiatki) w 5 rozmiarach, możecie również zrobić w kształcie gwiazdek. A poszczególne rozmiary połączone lukrem :) Takie choinki stanowią piękną dekorację na każdym wigilijnym stole :) Składniki: 3 szklanki mąki, 100 g masła, 15 łyżek cukru, 3/4 szklanki miodu, 1/2 opakowania przyprawy do pierniczków, 1 jajko(...)łyżeczka proszku do pieczenia, 2 opakowania lukru klasycznego białego Dr. Oetker , cukier puder. Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w małym rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Podgrzewamy na małym ogniu. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód. Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy ok. 30 minut

Aga w kuchni
Pierniczki alpejskie 190

Miękkie, puszyste, delikatne pierniczki. Najlepiej zrobić je dwa tygodnie przed świętami. Bardzo popularny przepis, który postanowiłam w końcu wypróbować i nie zawiodłam się Polecam je również w wersji nadziewanej powidłami śliwkowymi i polanej polewą czekoladową. 0,5 kg mąki pszennej tortowej 4 żółtka 2 białka 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki sody(...)chłodne miejsce. Ciasto powinno w tym czasie mocno zgęstnieć. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i wałkować na grubość ok. 3-4 mm. W razie potrzeby podsypywać mąką. Wykrawać pierniczki przy pomocy foremek. Jeśli chcemy nadziać pierniczki (najlepsze do tego będą powidła śliwkowe), to należy nieco cieniej rozwałkować ciasto. Z ciasta wyciąć kółka o średnicy większej niż średnica foremek, których

Bullio