Czas na pierniczki Moje Kochane czytelniczki ;-D I zapach świąt w domu w listopadzie! ;-))) Uwielbiam czas oczekiwania na śnieg i na święta, nie mogę się doczekać kiedy spadanie pierwszy puch z nieba. Chyba nie prędko ;-) Pierniczki można bardzo długo przechowywać w szczelnej puszcze! Są cudowne! PRZEPIS KLIKNIJ
SMYKWKUCHNIPierniczki o zapachu cynamonu i goździków, stylizowane lukrem na duszki z okazji zbliżających się zabaw na Halloween. Ciastka bez proszku do pieczenia i bez mleka (ale jak kto może lub woli to zamiast margaryny używa zwykłego masła). Pierniki można dość długo przechowywać dzięki temu, że zaraz po upieczeniu robią się twarde.Wraz z upływem czasu miękną więc najlepiej schować(...)lodówki. Ciasto rozwałkowujemy. Ułatwimy sobie pracę smarując wałek olejem coby ciasto się nie przyklejało. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i wykrawamy foremkami kształty duszków. Pieczemy ok. 15 minut aż pierniczki się zarumienią. Rozpuszczamy cukier w podgrzanym soku z cytryny i lukrujemy ciastka. Dekorację robimy gęstym i ciepłym lukrem; najłatwiej przełożyć go w tubkę z cienką końcówką, którą narysujemy szczegóły duszków
prawdziwe jedzenienadzieję, że nie macie jeszcze dość moich pierniczków?? Bo mam dla Was kolejną wersję:) Są równie aromatyczne jak poprzednie, jednak są to pierniczki drożdżowe. Po upieczeniu są idealnie miękkie, a zamknięte w szczelnym pudełku nie staną się twarde. Ze względu na brak czasu zostały tradycyjnie polukrowane i udekorowane posypkami. Inspiracja Składniki: jajko, 2 czubate szklanki mąki pszennej
Z miłości do słodkościzaczelam odpowiednio wczesnie.Rok temu zrobilam pierniki, ktorych ciasto nie wymaga wczesniejszego lezakowania w lodowce. Tym razem chcialam wykorzystac taki przepis, w ktorym ciasto musi dojrzewac odpowiednio dlugo, by potem pierniczki byly naprawde wysmienite. Troche czasu mi zajelo zanim znalazlam przepis dla mnie odpowiedni. A trafilam na niego zupelnie przypadkiem, za sprawa jednej z kolezanek.Przepis pochodzi z forum Gazeta.pl (eDziecko(...)moge, poniewaz choroba sprawila, ze nic nie czuje. Jednak obserwujac mojego Meza i Coreczke moge sie domyslac, ze sa naprawde smaczne.Ja moge tylko powiedziec, ze jeszcze przed upieczeniem pierniczki sa niesamowicie dobre. Przez caly ten czas kiedy ciasto dojrzewalo w mojej lodowce prawie codziennie podjadalam z niego odbrobine. Moj Maz martwil sie nawet, ze za chwile nie bedzie z czego
Przysmaki Karolkiszlify. Wyprasowany biały obrus na stole, pod nim pachnące sianko. Opłatki kupione, wszystko przygotowane.Choinka piękna, elegancka, stoi w centralnym miejscu. Pyszni się swoim wyglądem, odziana w aromatyczne plastrypomarańczy, chrupiące pierniczki, brzęczące dzwoneczki i pachnące laski cynamonu na wstążeczce.Jednak czasem o czymś się zapomni. Na przykład o piernikach. I co wtedy? EKSPRESOWE PIERNICZKI DLA SPÓŹNIALSKICH. / źródło: magazyn Moje Smaki Życia
W kuchni Karmel-itkiskostniałe dłonie. Obserwuję, jak wypuszczana z usta para, kłębi się i kotłujena mrozie. Oznaki zimy, ale gdzie jest śnieg? Rozglądam się,a jego ani śladu.Za to mam pyszne pierniczki z suszoną śliwką. Kubek gorącej herbaty, kawałek ciasta o korzennym aromacie,ulubiona książka i zamykam się w swoim świecie. PIERNICZKI Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ. /własny;/ ok. 15-20 babeczek
W kuchni Karmel-itkiWspaniała zabawa dla całej rodziny to dekorowanie pierniczków. Moje dzieciaki nastolatki nawet na chwilkę dały rade oderwać się od komputerów , aby zaznać tej przyjemności ;). Przygotowanie ciasta jest proste i już na drugi dzień można się brać za ich pieczenie. Pierniczki po upieczeniu twardnieją , ale po udekorowaniu lukrem miękną i są bardzo pyszne. Składniki: 500 g mąki
Słodkości i nie tylkoroku. Miałam być twarda i nie dać się ponieść piernikowemu szaleństwu i co ? Ano, miało być fajnie a wyszło jak zwykle - złamałam się na dwa dni przed świętami :D Pierniczki nie są naszymi ulubionymi ciastkami, ale Małgosia mnie przekonała, że lebkuchen są takie pyszne i mięciutkie więc uległam. Skorzystałam z przepisu jaki podała na swoim blogu i jestem bardzo zadowolona(...)upiekłam bardzo smaczne i pachnące ciasteczka.Zrobienie ciasta trwa krótko a potem szybko formowanie w rękach i do pieca - w pół godziny, może odrobinę dłużej, miałam górę małych, pysznych pierniczków. Lebkuchen są o tyle fajne, że nie muszą leżakować - miękkie i od razu po upieczeniu nadają się do jedzenia. Świetnie smakują nie tylko w święta :D ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzarzygotowania do świąt ruszyły pełną parą i wszędzie już czuć świąteczny klimat. Udzielił się on również mnie, dlatego dzisiaj mam dla Was mój wypróbowany przepis na świąteczne pierniczki bezglutenowe. Tym razem będą to tradycyjne, wykrawane pierniki, które są dosyć twarde, ale nie kruszą się, dlatego śmiało można je wykorzystać również jako ozdoby na choinkę Oczywiście po 2-3 dniach pierniczki(...)miękną, dlatego warto je upiec wcześniej. Świąteczne pierniczki bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku Do przygotowania pierników będziecie potrzebować: 250 g mąki ryżowej 100 g mąki kukurydzianej 100 g skrobi ziemniaczanej 50 g cukru 150 g miodu 1 jajko 1,5 łyżki śmietany ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika (ja korzystam z mieszanki własnej roboty, ale możecie
Okiem Blondynki by McBlondiUpiekłam pierniczki, bo nie wyobrażam sobie, żeby miało ich nie być w święta. Jest z nimi jest trochę pracy, ale za to przy dekorowaniu jest dużo zabawy. Pracę można sobie rozłożyć na dwa, trzy dni. Potem gotowe pierniczki trzeba koniecznie schować do pudełek tak, żeby nikogo nie kusiły... nawet nas. Muszą poleżeć do świąt. Wiem z doświadczenia(...)jajko 1 łyżka przyprawy (domowej) do piernika 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżka kakao 1/4 łyżeczki soli Ponadto: mąka do podsypywania ciasta Do dekoracji: 1 białko do posmarowania pierniczków kolorowa posypka lukier: z cukru pudru i 1 białka + barwniki spożywcze Wykonanie: Do garnka z grubym dnem wlałam miód, dodałam masło i oba rodzaje cukru. Podgrzewałam na średnim
Kuchnia u Krysinaszego sprawdzonego sprzedawcy SKWORCUWykonanie;Miód podgrzewamy. Mąkę przesiewamy. Do mąki dodajemy miód, przyprawę do piernika, sodę, masło, jajka. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na placki o średnicy 1/2 cm.Wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do zarumienienia. Potem dekorujemy wedle naszej fantazji
Anioły w kuchnirazem niestety podczas przygotowywania pierniczków w aparacie wyczerpały się baterie, w związku z czym proces pieczenia nie został uwieczniony. :-) Chciałabym o nich pamiętać i wrócić do nich w przyszłym roku, publikuję więc wpis z efektem końcowym. Rzeczywiście nie stwardniały, można je jeść od razu. Z ciastem pracuje się trudno (jest lepkie), ale efekt końcowy jest zadowalający. :-) Przepis ponownie z bloga
Szefowa kuchnikocha katarzynek za ich smak, kształt, który jest niezmienny od lat, prostotę. Pierniczki zaraz po upieczeniu są twarde ale po kilku tygodniach miękną to jedna z kolejnych rzeczy, którą się piecze przed świętami i niecierpliwie potem na nie czeka ...warto. Pamiętam ja je z dzieciństwa a teraz tą tradycję wpajam moim córeczką.SKŁADNIKI:- 20 dag miodu- 1 łyżeczka przypraw korzennych
Basia w kuchni