CHLEB PSZENNY RAZOWY WIELOZIARNISTY 177Nie jest to lekki chleb, nie jest puszysty. Jest za to ciężki, pachnący i pełen ziaren. Z mocno chrupiącą skórką. Kolejny pomysł Piotra Kucharskiego, który zaczarował
OliveandThyme
CIABATTA na zaczynia biga 206Sama nie wiem, które lepsze… Decyzje pozostawiam Wam. Składniki zaczyn (biga): 2 g świeżych drożdży 100 ml wody 200 g mąki pszennej chlebowej (typ 750
OliveandThyme
PĄCZKI PIECZONE 204Puszyste, mięciutkie, przepyszne nawet na drugi dzień. I w domu pięknie pachnie ciastem drożdżowym... Jak nie ulec takim lekkim pączkom? :) Polukrowane naprawdę przypominają w smaku swoich
OliveandThyme
CHAŁA PURIMOWA 188Składniki 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 550 lub 500) 30 g świeżych drożdży 80 g cukru 1/2 szkl mleka 150 g roztopionego masła 1 jajo
OliveandThyme
CHLEB RAZOWY NA DROŻDŻACH 212Składniki 20 g świeżych drożdży 500 ml 350 g mąki pszennej razowej 350 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 2 łyżeczki soli himalajskiej Przygotowanie Najpierw
OliveandThyme
PITA wg Piotra Kucharskiego 194Pewnie już to zauważyliście. Bardzo przypadła mi do gustu książka Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Piękna historia, trochę przyjemnie napisanej teorii. I co najważniejsze proste
OliveandThyme
BUŁKI POZNAŃSKIE NA PODMŁODZIE 191Składniki podmłoda: 200 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 200 ml wody 2 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 10 g drożdży 200 ml wody 400 g
OliveandThyme
DROŻDŻOWE BUŁECZKI- BUCHTY Z CZEKOLADĄ LUB DŻEMEM 225Co nasuwa Wam się na myśl jako pierwsze, kiedy pomyślicie o dzieciństwie? Mnie- jedzenie. Monotematycznie? Może trochę, ale wspólne posiłki są jedną z najważniejszych rzeczy w
OliveandThyme
CHLEB TOSTOWY Z ZARODKAMI PSZENNYMI 164Pyszny i puszysty. Delikatny i chrupiący. Nieznośnie biały. Więc z zarodkami :) Moje Dzieci kochają go Miłością Dozgonną (przynajmniej na ten czas). My, wstydliwie przyznając, również :) I
OliveandThyme
CHLEBEK Z BATATÓW WG JAMIE'GO OLIVER'A 180Od jakiegoś czasu moją głowę zaprząta głównie jedna myśl. Jak szybko mija czas... Patrzę na Zosię. Urodziła się zaledwie wczoraj. Dziś juz próbuje sama siadać, je
OliveandThyme
RAZOWA BUŁKA WROCŁAWSKA 228Składniki 15 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 100 g mąki pszennej razowej 150 ml ciepłego mleka mleka 220 ml wody 2
OliveandThyme
SZYBKI CHLEB MIESZANY (PSZENNO-OWSIANO-ŻYTNI:) ) 223Składniki 500 ml ciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant (7 g) 250 g mąki pszennej chlebowej 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej 100 g mąki owsianej 50
OliveandThyme
PAMPUSZKY- UKRAIŃSKIE BUŁECZKI Z CZOSNKIEM 213Wiem skąd je znam. Bardzo podobne piekła nasza babcia (ta Zamojszczyzna...). Chrupiące na zewnątrz, puszyste w środku. I do tego czosnek... Bułeczki idealne do
OliveandThyme
SŁODKA BUŁKA WIEDEŃSKA 217PRZE-PYSZ-NA. Delikatna, lekko słodka, z chrupiącą skórką. Na śniadanie, podwieczorek- bułka ideał. Moje łobuzy, łącznie z tym najmłodszym, zjadły całą w niecały kwadrans. Nie
OliveandThyme
CHLEB GRYCZANO-PSZENNY 242O tym, jak bardzo zdrowa jest mąka gryczana nie muszę nikogo przekonywać.Dosyć często staram się używać jej w kuchni, nie zawsze jednak produkty z jej
OliveandThyme