Polecam wszystkim domowy wypiek chleba, propozycja dla każdego, kto ma ochotę i piekarnik. Po przepisy na różne chleby i bułki zapraszam do zakładki pieczywo kliknij tutaj ;-) Ciasto: 1 kg mąki typ od 450 do 2000... mieszanej pszennej, żytniej, owsianej.... 50 g drożdży, ~500 ml ciepłej wody, łyżka cukru, łyżka soli, 2 ugotowane i rozgniecione ziemniaki. Zaczyn
chleba naszegopapierowych ręcznikach w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Boczniaki podawać ciepłe, bezpośrednio po przygotowaniu, tak jak kotlety schabowe - z ziemniakami/ryżem/kaszą i ulubioną surówką, lub z pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób. Boczniaki należy bardzo szybko umyć pod bieżącą wodą, gdyż podczas długiego mycia tracą swój oryginalny smak. W związku
Gospodyni MiejskaPomysł na szybkie i bardzo smaczne śniadanie - sałatka "caprese" z awokado, ugotowanym jajkiem i pomidorem. Idealne połączenie smaków :) Poniższą sałatkę możecie podać z kromką ciemnego pieczywa. Składniki na 1 porcję: 1 dojrzałe awokado 2 jajka 1 średniej wielkości pomidor sól, pieprz Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Pomidora umyć, osuszyć i pokroić w cienkie
Ugotowaćwarzyw robimy gniazdko w które wbijamy jajko. Czekamy Aż biało się zetnie a żółtko pozostanie płynne, co zajmie kilka minut. Jako solimy i pieprzymy. Jemy na ciepło z dodatkiem pieczywa
Pyry na Gazstopniach ok. 1 godzinę Gotowe :-) Tak prezentuje się mięsko po wyjęciu z piekarnika :-) Pieczeń jest doskonała zarówno na ciepło podana z młodą kapustą, jak i na zimno podana z pieczywem np. z tymi bułeczkami :-) paleo bułki, które zawsze się udają Zapraszam do wypróbowania
Marta próbujegrupy B, wapnia, magnezu, żelaza, sodu, potasu, selenu oraz cynku. Czarnuszka może mieć szerokie zastosowanie w kuchni, możemy ją dodawać do sałatek, past, gulaszu, zup, sosów lub do domowego pieczywa. Oprócz walorów zdrowotnych i smakowych dodaje potrawom atrakcyjnego wyglądu. Polecam! Gulasz z dynią i czarnuszką Składniki na 4 porcje: 600g mięsa gulaszowego (wołowego lub wieprzowego) 2 marchewki ćwiartka dyni
Smak mojej kuchniefekt końcowy był dla mnie jednak niespodzianką. Sam w sobie bób wydawał mi się mdły, więc dodatek odrobiny czosnku i soku z cytryny lekko ten smak podkręcił. Na świeżym pieczywie, z dodatkiem pomidora i plastra szynki smakowała świetnie i gdyby ktoś nie wiedział z czego jest, przypuszczam, że miałby problem zgadnąć. Użyłam jej również do piknikowej "kanapki", na którą pomysł
Kuchnia w czekoladziecytrynowo-miętową nutą . Dżem nie jest za słodki, w smaku wyraźnie czuć cytrynowy akcent . Idealny na lato Osobiście polecam go jako dodatek do śniadaniowych owsianek, ryżowych puddingów, domowego pieczywa, a nawet ciast i babeczek. Spróbujcie. Warto czasem urozmaicić tradycyjną wersję dżemu o ciekawe dodatki. Składniki: (na 1 słoiczek) 480 g truskawek (można dać ciut więcej) 2 łyżki cukru (można dać
Słodkie okruszkiksiążka ukazała się w Polsce pod tytułem "Mąka, woda, drożdże, sól. Rzecz o pieczeniu chleba") Ken Forkish to Amerykanin, który porzucił pracę w korporacji aby poznać tajniki pieczenia rzemieślniczego pieczywa i stać się znanym i cenionym piekarzem. Książka ta to nie tyle zbiór przepisów, co wykład jego koncepcji pieczenia chleba. Jest to pierwszy i najprostszy przepis z tej książki, pozwalający
Przepisy na domowy ser i chlebmasę jajeczną, posypujemy obranym, drobno posiekanym burakiem oraz jego nacią. Przykrywamy i smażymy na małym ogniu do przyrumienienia spodu i ścięcia wierzchu. Podajemy na ciepło z odrobiną rukoli i pieczywem
Kuchnia w czekoladzieświeżo mielony pieprz Wykonanie: Warzywa kroimy w drobna kosteczkę, natkę pietruszki siekamy. Na środek talerzyka wykładamy serek wiejski, na około wykładamy pokrojone warzywa, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z pieczywem
Z Majeczką w kuchnimiski. Dodajemy szczypiorek. Ogórka razem ze skórką kroimy w kostkę, podobnie rzodkiewki. Warzywa przekładamy do serka ze szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku Mieszamy. Najlepiej smakuje solo, bez dodatków w postaci pieczywa
Moja smaczna kuchniakanapka z zapiekanym boczkiem. Niedroga i łatwa w przygotowaniu propozycja, która zadowoli niejednego smakosza tego kawałka, jakim jest boczek. Co ważne, przy tym daniu nie potrzebne jest jakieś wyjątkowe pieczywo, może być nawet chleb, który macie akurat u siebie w domu. Ja tak właśnie zrobiłem. Oczywiście moja propozycja może być podana jako przystawka przed daniem głównym lub jako dodatek
Kuchennyviral.pldodać do flaków, mieszając doprowadzić do lekkiego zagęszczenia zupy, na koniec dodać majeranek, zdjąć z ognia, można na talerzu doprawić przyprawą w płynie flaki z żołądków smakują wybornie z pieczywem............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPasty do pieczywa robię dosyć często...z ryby, jajeczną, z wątróbki , z kurczaka.Wszystkie mi bardzo smakują. Od pewnego czasu jednak rozsmakowałam się w pastach z awokado i to był strzał w 10. Jest maślana, pyszna i aromatyczna. Gorąco polecam. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 100 g sera białego 1 ząbek czosnku kilka listków bazylii 2 gałązki szczypiorku
Gosia gotuje