pieczywo - 17769 przepisów (strona:472/1185)

TOSTY Z SAŁATKĄ GRECKĄ -ORZECH 182

sałatki, odrobinę ketchupu i majonezu.  Przykrywam kolejną kromką chleba tak by część z masłem była na zewnątrz.  Tosty piekę w tosterze albo w piekarniku do chwili aż pieczywo będzie chrupiące.  Smacznego

Gotowanie Patki
Tradycyjne zapiekanki 206

stopni. Bagietki przekroić na połówki. Nałożyć na nie pieczarki i posypać mozzarellą lub innym serem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 8-10 minut, aż ser się stopi a pieczywo będzie lekko chrupiące. Przed podaniem posypać szczypiorkiem oraz ketchupem lub ulubionym innym ulubionym sosem do zapiekanek.       Artykuł Tradycyjne zapiekanki pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Nasze słopnickie śniadania 171

mango zastępujemy poziomkami, malinami lub jagodami, albo słodkimi jak miód, pachnącymi jeżynami. Często mamy ochotę na jakaś odmianę – obficie zastawiony stół pełen warzyw, owoców, serów, wędlin i pieczywa. Zdarza się też coś bardziej wykwintnego – np. jajka w koszulkach albo sadzone na toście z awokado i szczypiorkiem. Pycha! Zobaczcie nasz niezawodny przepis na jajko w koszulce. Artykuł Nasze słopnickie

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 193

Trzech Krzyży) w menu jest „sałatka cesarska” podawana w postaci rozłożonych na talerzu liście sałaty, ułożonych na niej kawałków kurczaka, kilku pomidorków koktajlowych i kilku stosowanych kromek pieczywa. Takie danie kosztuje bodaj 42 zł!!! I niestety smakuje mega przeciętnie … Nasza sałata Cezara jest bardzo prosta w przygotowaniu, sycąca (pomimo niewielu składników) i dość niskokaloryczna. Szczególnie polecamy dresing

Niedzielny kucharz
Domowe tortille, czyli sposób na resztki pieczonego kurczaka 226

ogranicza wysoka cena. A leżeć mogą długo, gdyż placki mocno napakowane są chemią, utrwalaczami, które sztucznie wydłużają im życie. Tortille domowej roboty z czasem stają się czerstwe jak każde pieczywo. Można je natomiast mrozić w szczelnych pojemnikach. Później trzeba je wyjąć z zamrazalnika, odmrozić i np. odgrzać w mikrofali wcześniej zwilżając placki delikatnie wodą. Zresztą zobaczcie sami i porównajcie tortille

Niedzielny kucharz
Co zamiast fast food – menu na tydzień 150

koniecznie, które ze składników macie w domu. 4 udka 500 g kaszanki 15 cm chorizo 2 jajka 100 g mielonych migdałów 1/2 szklanki komosy Mleko kokosowe 4 kromki ciemnego pieczywa 4 bułki z mąki pełnoziarnistej Ciecierzyca z puszki 100 g koziego sera z ziołami np. z czosnkiem niedźwiedzim Kawałek sera pleśniowego Opakowanie drożdży instant Jabłko Gruszka Cytryna Mały seler Pietruszka

Niedzielny kucharz
Wtorek: Ratatouille 193

czterech łyżek) przykrywamy i dusimy razem przez mniej więcej 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Ratatouille doskonale smakuje odgrzane następnego dnia, podane z dobrym pieczywem. Zobacz menu na tydzień – co zamiast fast food, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Artykuł Wtorek: Ratatouille pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Polędwiczki z sałatką z pieczonych brukselek i batata 129

trochę się przypalą. Oczywiście duża w tym zasługa batata, niewyględnego w stanie surowym ziemniaka, który po upieczeniu zmienia się w prawdziwego słodziaka. Sałatkę można zjeść solo z dodatkiem np. pieczywa. My podaliśmy ją z soczystą, pieczoną w pomarańczowej zalewie polędwiczką. Składniki: Brukselka 250 g Duży batat Polędwiczka 500 g Zalewa Pomarańcza 5 łyżkek sosu sojowego Imbir – 3 cm Czosnek

Niedzielny kucharz
Kapuśniak z pieczonej kapusty 170

kapustę jako substytut mięsa z grila. Kto nie próbował pieczonej kapusty ten nie uwierzy, że spokojnie może iść w szranki z dobrym kawałkiem pieczystego. Można ją zjeść z ciemnym pieczywem, solo, albo z dodatkiem innych pieczonych warzyw. Zobacz też inne przepisy z menu na tydzień – przedświąteczna dieta. Kapuśniak z pieczonej kapusty My postanowiliśmy zrobić z niej… kapuśniak. Zblendowaliśmy

Niedzielny kucharz
Jak mrozić jedzenie – 10 zasad 245

Znacie to? Niektóre rzeczy można dojadać przez najbliższe dni, albo twórczo przerobić w nowe dania (do czego oczywiście zachęcamy). Inne warto włożyć do zamrażalnika (np. nadmiar kapusty wigilijnej, pieczywa, pierogów czy barszczu – choć ten ostatni to raczej nie zostanie – i sięgnąć po nie gdy znów będziemy mieli ochotę lub potrzebę). Jeśli macie wątpliwości co do tego jak mrozić

Niedzielny kucharz
Gnocchi – sposób na resztki z ziemniaków 262

śliczne, miękkie, kluseczki. Naprawdę są warte grzechu. Jeśli raz zrobicie je sami, nigdy więcej nie kupicie w sklepie gotowca nafaszerowanego chemią! Polecamy Wam również przepis na szarlotkę z czerstwego pieczywa Gnioczczi Gnocchi, czyli niokki, jak mówią mieszkańcy Włoch lub gnioczczi, jak mówią niektórzy mieszkańcy kraju nas Wisłą to po prostu kopytka, bo włoski specjał znany na całym świecie to dokładnie

Niedzielny kucharz
Piątek: Calzone z warzywami i chorizo 4092

około 3 minut i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Potem wałkujemy okrągłe placki, faszerujemy, składamy w na pół, zlepiamy i do pieca. Po kilku minutach wyciągamy pyszne, chrupiącej pieczywo z nadzieniem. Czas: 2 h (z czego aż 90 minut to czas, w którym rośnie ciasto. Samo przygotowanie i pieczenie to około 25 minut) Poziom trudności: łatwe Szacowana cena

Niedzielny kucharz
PASTA Z MAKRELI 143

względu na nietolerancje nie jem jajek to zrobiłam trochę inną wersję :)  Zdrowa i smaczna poleca się na śniadanie  PS: Najlepiej smakuję na świeżym domowym pieczywie !  SKŁADNIKI: 140 g wędzonej makreli 140 g naturalnego sera tofu 2 rzodkiewki ½ łyżeczki musztardy 1 łyżeczka keczupu ½ łyżki soku z cytryny ½ łyżeczki kozieradki ½ łyżeczki soli 2 ogórki kiszone lub konserwowe Sól, pieprz

Marcepanowa kuchnia
Pulpety 198

woda się zagotuje dodajemy pulpety, które gotujemy od czasu wypłynięcia około 5-8 minut. -- Podajemy na gorąco z czym kto lubi :z ziemniakami, ryżem, makaronem lub z pieczywem. Smacznego

chleba naszego