greckiej – Grecy spożywają najwięcej oliwy na świecie, aż 26 litrów rocznie na osobę, czyli ok. ½ litra na tydzień! Grecy stosują oliwę do przygotowywania prawie wszystkich potraw – gotują na niej, pieką ciasta, polewają sałatki, maczają w niej chleb. Ważne, aby używać oliwy ekstra vergine, która ma najwyższą wartość odżywczą. Zioła i przyprawy Choć cenimy je głównie za walory smakowe i zapachowe(...)jogurt oraz ser, jedzony w małych ilościach do prawie wszystkich posiłków (np. na śniadanie z chlebem, oliwą i warzywami). Kurczaka spożywano raz w tygodniu (w weekendy), zazwyczaj gotowano go w pomidorach i oliwie i podawano z warzywami lub pieczonymi ziemniakami z cytryną. Ponadto jedzono średnio 3-4 jajka tygodniowo. Jak widzicie, były to nieduże ilości w porównaniu do przyzwyczajeń
Chilli Czosnek i Oliwadnia tak samo smakowity. Paszteciki Ciasto: 3 szkl. mąki krupczatki 150g zimnego masła 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% Farsz: 1 udziec z indyka 2 nóżki z kurczaka kawałek wołowiny rosołowej warzywa do rosołu bułka tarta przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, papryka ostra i słodka) Mąkę wymieszać(...)łyżkę farszu mięsnego i zawinąć. Można zostawić ja w takiej bardziej pasztecikowej formie, ja jednak lubię je w kształcie rogaliczków. Dlatego lekko podwijam rogi, żeby uzyskać uroczy, półksiężycowaty kształt. Piec przez 30 minut w temeraturze 180 C. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkożyje swoim życiem ? . U mnie stało się tak z farszem do kurczaka w którym przez przypadek zastosowałam pokruszone słone paluszki ( bo zabrakło mi bułki tartej). Rodzina tak upodobała sobie ten farsz , że stał się ulubionym . Czemu by więc nie zrobić z nim pieczeni świątecznej . A jak Święta to muszą być korzenne przyprawy ( czytaj piernik) Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnitego sos warzywny z galaretką porzeczkową i ziemniaki pieczone z tymiankiem. Po prostu niebo w gębie.!!! :) Składniki: 1 kaczka 2-3 kg 4 pomarańcze 2 marchewki 1 pietruszka 2-3 łodygi selera naciowego 2 cebule sól pieprz margaryna Rama - Smaż jak szef kuchni 3/4 szklanki wywaru z kurczaka - może być z kostki 1/4 szklanki nalewki - u mnie z brzoskwiń(...)lekko zrumieni podlewam ją sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy i piekę przez następną godzinę podlewając kaczkę wytworzonym sosem. Oczyszczone warzywa kroję w kostkę i podsmażam na łyżce tłuszczu, aż lekko się zeszklą. Wyjmuję kaczkę z piekarnik, odlewam wywar, do kaczki dodaję podduszone warzywa oraz wywar z kurczaka i nalewkę. Wstawiam ponownie do piekarnika na resztę czasu
Bea(u)ty kitchencukier – 1 łyżeczka- sól – szczypta- stopione masło – 25 g- mleko – ok. 0,5 szkl- przyprawa do pizzy – 1 łyżeczkaDODATKOWO:- filet z kurczaka – 100 g- kukurydza – 2 łyżki- pieczarki – 3 sztuki- ser żółty – 50 g- cebula – 1 szt- przyprawa gyros – 1 łyżka- sól – 1 szczypta- pieprz – 1 szczypta(...)sztywną pianę.Mieszamy delikatnie z ciastem.Dodajemy przyprawę do pizzy.Wylewamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok. 7 minut.( W połowie czasu pieczenia gofrownicę lekko uchylamy na 3 sekundy )Przed każdym kolejnym gofrem gofrownicę ponownie rozgrzewamy do maksymalnej temperatury.Pierś z kurczaka tniemy w paseczki , posypujemy przyprawą gyros.Pieczarki kroimy w półtalarki , cebulkę drobno siekamy.Rozgrzewamy olej, smażymy cebulkę.Dodajemy mięso i pieczarki.Wszystko razem
Ostra na Słodkojednak nie jest zbyt szybka, tak więc polecam tę z ryżem. Obie są bardzo smaczne, idealnie zapełnią żołądki 4 osób do syta i jeszcze zostanie. Oprócz zapiekanki możecie podać kurczaka przygotowanego w chrupiącym cieście - takiego jak z KFC - tutaj przepis . Przygotować frytki lub upiec ziemniaki ( tu i tu ). Całość uzupełnić swoją ulubioną surówką - np taką oraz ulubionymi zimnymi(...)sałatka ogórkowa ze spaghetti - sałatka z makaronem ryżowym - sałatka z zupek chińskich - sałatka z kurczakiem i ananasem Oprócz sałatek możecie postawić garść przystawek, czyli np. koreczki z żółtego sera i oliwek, talerz szynek, talerz różnorodnych serów. Dobrze sprawdzi się także tutaj pocięta w plastry pieczeń z jajkiem podana na zimno. Mi nie pozostało teraz nic innego jak życzyć Wam udanego
Poezja Smaków - blog kulinarnydodatki. U mnie są to składniki znalezione podczas tak zwanego sprzątania lodówki, czyli: szynka, smażone kawałki kurczaka, papryka, cukinia. Całość posypujemy startym lub drobno pokrojonym żółty serem *** *** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200’C (z termoobiegiem) przez około 10 – 15 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Aby być pewnym, że pizza jest dobrze upieczona, należy podnieść jej brzeg drewnianą
Blog z Apetytemtrzeba nam żadnych gotowców typu "pomysł na.." Sami dobieramy przyprawy i dodatki:) Mięsko pieczemy razem z ziemniakami, można dodać też inne warzywa, takie jak marchew, brukselka, kapusta, fasolka szparagowa, co tylko lubimy;) Smaczne i aromatyczne danie, które praktycznie robi się samo :) 2 udka z kurczaka (polecam z kurczaków z wolnego wybiegu kupuję w KLIK ) 5- 6 ziemniaków(...)worka i wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie, do mięsa dodaję obrane i pokrojone na ćwiartki ziemniaki, posypuję jeszcze ziołami, mieszam całość, zamykam worek do pieczenia, (można zrobić dziurki aby nie popękał w czasie pieczenia) Piekę jakieś 70 -80 minut w 190 st C Podałam z surówką. Polecam nową gazetkę z promocjami
Takie tam pichceniewarzywami, zimowa sola sauté, nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym, delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem, proste i szybkie, wegetariańskie leczo, zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą. Przyzwyczajam się do tego, by piec, zamiast smażyć i wykorzystywać w kuchni jak najwięcej warzyw. Przepis, który chcę dziś zaprezentować to kwintesencja zdrowego, pięknego, a także pysznego
Ratunku obiadprzygotowując obiad dla kilkunastu osób, przy okazji rodzinnej uroczystości. Może pierwsze kroki wymagają nieco zachodu, jednak potem, gdy potrawa się piecze, mam czas na przygotowanie czegoś innego lub po prostu samej siebie na przyjęcie gości ;) Tym razem postawiłam na kurczaka. Danie wyszło pyszne, mięso aromatyczne i soczyste, ryż pełen smaku, lekko kremowy. Wszystkim przypadło do gustu i na pewno
PichceniomaniaNadziewam je płatkami owsianymi i wędliną. Używam wędzonej wędliny, co nadaje roladkom ciekawy smak. Z braku czasu zazwyczaj piekę roladki, jednak można je obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć lub ugotować na parze. Składniki: 500g filetu z kurczaka, 2 łyżki masła, 60g płatków owsianych (użyłam marki Halina ), sól, pieprz, 6 plastrów szynki(...)maśle, lekko przestudzić. Rozłożyć na plastrach mięsa, ułożyć po plasterku szynki na każdym kawałku mięsa. Ciasno zrolować i spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (nie trzeba natłuszczać). Piec około 25 minut w temp. 180-200st. Można również obtoczyć tak jak na kotlety i usmażyć roladki
Z miłości do słodkościczasu do czasu i dziś postanowiłam wypróbować w konkretnym daniu. Według mnie kiełbasa świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków, więc zadbałam o takie zestawienie. Dla ewentualnego złagodzenia smaku podałam z wiosennym jogurtowym sosem-sałatką . Składniki : Roladki podwójna pierś kurczaka (na 4 roladki) czubryca czerwona kiełbasa węgierska (ok. 10 cm) marynowana papryka cebula sól Piersi przekroić na 4 części. Rozbić tłuczkiem
Weekendy w domu i ogrodzieWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 3 większe piersi z kurczaka (pojedyncze), sól, pieprz, szklanka mleka, jajko, 1/2 szklanki mąki, po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki, opakowanie płatków kukurydzianych, 4 łyżki oleju. Przygotowanie: Filety kroję na kawałki (około 2,5 cm.), oprószam solą i pieprzem(...)oraz przyprawy - sól, pieprz i paprykę. Mieszam, aż masa będzie jednolita. Wkładam filety mieszam. Mięso wyjmuję po jednym kawałku, obtaczam w płatkach i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na koniec skrapiam oliwą. Piekę w 200 stopniach przez 15 minut
JejKuchniaformując ukośne pasy. Tak jak na zdjęciu wyżej. Na środku rozsmarować dowolnym sosem pomidorowym, rozłożyć masę z jarmużem. Następnie ułożyć kawałki kurczaka i plasterki mozzarelli. Zawinąć ciasto formując warkocz. Delikatnie przenieść roladę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roladki wodą i obsypać czarnuszką lub makiem. Pieczenie – rozgrzać piekarnik do 200 C i piec 30-35 minut. Roladki muszą
Kuchnia Pokoleńprzekąskę, stripsy smakują świetnie także na zimno. Polecam też przepis na kurczaaka à la KFC . Na blogu jest też przepis na pieczone kąski ze schabu . Stripsy to usmażone paski mięsa. Domowe, chrupiące stripsy ze schabu lub z kurczaka smakują znacznie lepiej niż te kupione w popularnej sieciówce KFC. Są wilgotne w środku, a z zewnątrz chrupiące i złociste
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękosteczkę. Papryki konserwowej powinno być 3 razy więcej aniżeli ogórków. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: makaron 1/3 sosu 1/3 sera żółtego kurczak 1/3 sosu 1/3 sera żółtego papryka i ogórek pozostała część sosu pozostały ser żółty Całość pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Smacznego! Polecamy również inne zapiekanki: Zapiekanka z ryżem i parówkami Zapieknaki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pół. Tak przygotowane mięso obtaczam w mące. Jajka roztrzepuję wraz z dodatkiem wszystkich przypraw. Płatki kukurydziane kruszę na drobne kawałki. Kurczaka maczam w jajku i obtaczam w kukurydzianej panierce. Układam wszystko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: 15 minut Przygotowuję sałatkę. Obieram ogórka. Pomidory i ogórki kroję na plasterki
Kuchnia co dniarozkłócamy je z mlekiem . Kurczaka obtaczamy w jajku i panierujemy w sezamie i bułce tartej. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pałki z kurczaka z każdej strony na złoty kolor około 5minut. Podsmażone mięso przekładamy do żaroodpornej formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200st.C. przez około 20 minut
Smakowite Daniakroimy w dość grube plastry. Wszystkie składniki oprócz kurczaka skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek. Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian kurczaka, pomidorki koktajlowe, kapelusze pieczarek oraz ogórka kiszonego, szaszłyki posypujemy ziołową przyprawą do grilla a następnie pieczemy na rozgrzanym grillu około 40 minut, często odwracając
Smakowite Daniaplacek. Po bokach nacinamy 2 cm paski, środek zostawiamy pusty. Środek smarujemy keczupem, sypiemy oregano, układamy wędlinę, paprykę, pieczarki, dwa rodzaje kurczaka i starty ser. Wszystko zawijamy przeplatając paski ciasta. Całość smarujemy mlekiem i sypiemy ziarnami sezamu. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze
VioletoweKucharzenieząbki czosnku 100 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 2 plastry sera typu feta sól pieprz Wykonanie: Filety z kurczaka oczyścić, osuszyć, przeciąć na pół (wzdłuż) i rozbić. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Papier do pieczenia delikatnie wysmarować olejem i wyłożyć na niego mięso tak aby tworzyło kwadrat, odstawić. Na patelni podsmażyć szpinak, do czasu aż odparuje woda
Krakowskie smaki Anilodówki.Obrane i oczyszcone jabłka pokroić na ósemki, oprószyc majerankiem. Masłem wysmarować kurczaka w środku i na zewnątrz, posypać majerankiem. W srodek nawkładać jabłka , spiąc wykałaczkami lub zszyć.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok. godzinę. Ja podaję na pieczonym ziemniaczkach wraz z kawałkami zapieczonych jabłek
Z Majeczką w kuchnibłonnika i zawierają dużo witamin oraz są pomocne w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Ja bardzo lubię dodawać otręby do pieczywa gdy piekę domowy chleb lub bułki. Ale dodałam je także właśnie do panierki smażąc kotlety z piersi kurczaka. Niby zwykła panierka a jednak zdrowsza niż z samej bułki.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnipieprzem, oprószamy ognistą mieszanką przypraw, ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na ćwiartki, oprószamy solą i rozmarynem. Na blasze układamy ziemniaki i pałki kurczaka, zapiekamy ok 30 minut, po tym czasie dokładamy mrożone warzywa, posypujemy je dołączonym zestawem przypraw. Pieczemy jeszcze ok 20 minut.TEST WARZYW NA PATELNIĘ IGLOTEX:Mieszanka bardzo mi się spodobała, ponieważ warzywa pakowane są w bardzo fajne, poręczne
Z Majeczką w kuchniplastrów pomidora bez skórki. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy, kiedy ostygnie wykładamy go na nasze tarty. Na kurczaka kładziemy kawałki sera, posypujemy oregano, bazylią , delikatnie solą i pieprzem. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy do momentu ładnego zarumienienia się ciasta . Można podać z sosem czosnkowym.Tarty piekły się około 30 minut
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia