pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:642/865)

Duszone polędwiczki z plackami ziemniaczanymi z dodatkiem oscypka 170

Duszone polędwiczki z plackami ziemniaczanymi z dodatkiem oscypka Dziś mam dla Was przepis na pyszny i naprawdę szybki obiad. Duszone polędwiczki drobiowe podane z chrupiącymi plackami

Słodkie okruszki
Zupa z młodej kapusty z pulpecikami / Young Cabbage Meatball Soup 98

pełen obiad. Zawiera kapustę, marchewkę, ziemniaki i mięso. Jest bardzo pożywna i smaczna. Koniecznie wypróbujcie w sezonie na młodą kapustę, smacznego:) Jeśli szukacie pomysłu na obiad z pulpecikami w roli głównej, polecam mój bigos cygański z klopsikami : Zupa z młodej kapusty z pulpecikami, składniki: 1.5 - 2 l bulionu drobiowego, główka młodej kapusty, 3 małe ziemniaki, 2 małe marchewki, mały kawałek(...)potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu (powinny być jeszcze surowe w środku), odłożyć.  Poszatkować kapustę. Włoszczyznę zetrzeć na tarce, ziemniaki pokroić w kostkę. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć włoszczyznę i ziemniaki, drobno posiekaną cebulę i czosnek (można smażyć partiami, czosnek dodajemy pod koniec smażenia). Gdy całość się zeszkli, zalać wszystko wywarem i dodać poszatkowaną kapustę

Lekcje w kuchni
Karkówka pieczona w piwie i cebuli 155

Prawdziwie męskie danie - karkówka, piwo i cebula:). Tak upieczone mięso jest kruche i soczyste. Razem z karkówką upiec możemy ziemniaki - to obiad, który zrobi się sam a zmywania po nim będzie bardzo mało:).  1 kg karkówki 3 duże cebule 2 szklanki jasnego piwa  3 łyżki keczupu 3 łyżki musztardy sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Karkówkę kroimy(...)musztardę mieszamy z solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Marynatą nacieramy karkówkę, odstawiamy na min. 1 godzinę.  3. Karkówkę mieszamy z cebulą i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy piwem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny. W tym czasie piwo powinno odparować a w naczyniu powinna zostać niewielka ilość sosu. Jeśli piwo za szybko wyparuje przed końcem pieczenia

Szefowa kuchni
Potrawka z buraków i fasoli po burgundzku 165

pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Na blasze wyłożonej papierem układamy czerwona cebulę, pokrojonego na plasterki selera i marchewki. Solimy, pieprzymy i polewamy łyżką oliwy. Pieczemy ok. pół godziny. Na pozostałej oliwie w dużym garnku podsmażamy cebulę z czosnkiem, zielem, liśćmi i tymiankiem, wszystko uprzednio posolone. Smażymy ok 5 minut aż cebula się ładnie zeszkli. Dodajemy buraki(...)fasolę. Zalewamy woda tak przy przykryła zawartość garnka. Gotujemy dalsze 15 minut by sos zgęstniał. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. kaszą, ryżem czy tak jak ja jadłam z ziemniakami. Posypujemy natką  lub inną zielenią (np. szczypiorkiem). A w tle przepięknie wydana i świetna merytorycznie książka "Zielnik" wydana przez Marginesy

Dzieje kuchennej Wiewióry
PIERNICZKI NA ZIEMNIAKACH 161

następnym razem dam więcej) 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko WYKONANIE: Ugotowane ziemniaki ubić lub przecisnąć przez praskę. Masło, miód i cukier rozpuścić, do gorącej masy dodać ziemniaki i zmiksować lub tak jak ja użyć blendera. Masa ma być gładka. Odstawić do wystudzenia. Do miski wsypać przesianą mąkę z sodą, kakao, przyprawę do piernika, jajko oraz miodową masę(...)podzielić na mniejsze części i każdą rozwałkować na ok. 0,5 cm i wykrawać dowolne kształty. Ja przy okazji przetestowałam nowo zakupione foremki ze stempelkami :) Pierniczki wyszły śliczne.  Pieczemy ok. 8-10 minut w temp. 180 st. C.  Smacznego :) MAŁA RADA:  Nie przetrzymujmy za długo naszych ciasteczek w piekarniku, bo będą twarde. Gdy ciasto rozwałkujemy na mniej

Pani na deser
Co Ci do głowy strzeliło czyli skąd pomysł by prowadzić blog? 222

Skąd blog? Pomysł na mój pierwszy blog powstał gdy pewnego dnia chciałam się sama przed sobą schować w kuchni. Pasjami smażyłam naleśniki, gotowałam buliony i piekłam sterty babeczek. I cóż z tego,że potrafiłam zrobić kilkuwarstwowy tort skoro bywało,że gotowanie zwykłego rosołu  z koleżankami (trzy osiemnastki w kuchni) skutkowało grą w kamień-papier-nożyce,która dzwoni do domu(...)znajdowanych przepisach brakowało informacji dla żółtodziobów, kolejności pracy w kuchni, przypomnienia kiedy rozgrzać piekarnik. Nie wspominając o błędach w przepisach, pomijaniu produktów czy próbach zamiany na inne... Ile ziemniaków to 400gram? Jak odmierzyć gdy nie mam wagi. Co obierać,a czego nie? Na litość boską jak ja mam te kurki oczyścić? Mogę potrząsać patelnią czy nie? Co oznacza doprawić

U Fiolki
HAUL ZAKUPOWY - warzywa z Wiatracznej 141

zamiar go udusić razem z czosnkiem. Na kolejnym stoisku zauważyłam bakłażany w cenie 4 zł/kg. Za tą ilość zapłaciłam 3 zł. Ostatnio zrobiłam pieczone bakłażany z czosnkiem, które bardzo mi zasmakowały, więc myślę, że znów przygotuję je w taki sposób. Na tym samym stoisku kupiłam także buraki do soku. Za dwa zapłaciłam 1.20 zł. Skusiłam się również(...)papryki w cenie 3 zł. Paprykę najczęściej używam do sałatek lub gulaszy.  Wracając kupiłam spirale do warzyw za 5 zł. Mam zamiar jej używać do robienia przekąsek z ziemniaków, które w tamtym roku widziałam w Zakopanem.  Na całe zakupy wydałam niecałe 15 zł + 5 zł spirala

wegujemy
Dyniowe kluseczki 183

puree 250 g ziemniaków 75-150 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 75 g serka kremowego 1 jajko sól pieprz dodatkowo: 50 g masła 15 listków świeżej szałwii Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, całkowicie ostudzić. Rozgnieść na puree, wymieszać z dynią i serkiem. Dodać jajko i przyprawy, wymieszać. Wsypać mąkę ziemniaczaną i powoli dosypywać mąkę pszenną, aż ciasto da się(...)dodać listki szałwii i smażyć, aż staną się chrupkie. Gniocchi podawać ugotowane lub odsmażone na maśla, polane masłem, z chrupiącymi listkami szałwii. Smacznego! A ja tymczasem zabieram się za pieczenie ( tak, tak, ciągle mi mało... ) halloweenowego, potwornego ciasta na jutrzejszy wieczór

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mięsne roladki z placków ziemniaczanych 178

łyżki bułki tartej 1 łyżka śmietany 1 łyżka posiekanego koperku słodka mielona papryka pieprz sól Dodatkowo: 10 dag startego sera żółtego koperek 1-2 łyżki śmietany Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę, śmietanę, mąkę, jajko, sól i pieprz. Smażymy placki na gorącym oleju o średnicy 15 cm. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy(...)składnikami farszu. Doprawiamy solą i pieprzem.  Placki smarujemy farszem i zwijamy roladki. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy roladki. Roladki smarujemy śmietaną i posypujemy startym serem i połową koperku. Pieczemy pod przykryciem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut aż ser się stopi.  Roladki podajemy posypane pozostałą porcją koperku. Smacznego

Salonik smaków
Babeczki "grzybki" marchewkowo-brokułowe 125

marchwi (można użyć mrożonej) 1 brokuł 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Z przesianej mąki, drożdży, mleka i wody  robimy zaczyn. Po chwili dodajemy roztarte (zimne) ziemniaki i przyprawy. Wyrabiamy lekko klejące ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie obraną i umytą marchewkę kroimy w kostkę. Zagotowujemy wodę, odrobinę solimy, wlewamy łyżkę oliwy(...)gorącej wodzie z dodatkiem soli i łyżką oliwy z oliwek. Dno każdego otworu formy na muffinki wypełniamy ciastem do wyskości 1/3, układamy marchewkę, następnie brokuł i przykrywamy ciastem drożdżowym. Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni

Kolorowy Przepisownik
Pizza ziemniaczana z leśnymi grzybami. 167

sera mozzarella Wykonanie. Z mleka, drożdży cukru i szczypty soli przygotować rozczyn. Poczekać ,aż się spieni. Ugotować ziemniaki i utłuc lub przepuścić przez praskę. W misie robota wymieszać mąkę, ziemniaki, oregano, sól, pieprz i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ,aż ciasto będzie gładkie. Odstawić do wyrośnięcia, ponad 1h. Oczyszczone grzyby pokroić  ,nie za drobno, gotować we wrzątku 2-3 minuty(...)posypana mąką i wyrabiać delikatnie 2 minuty. Formę do pizzy wysmarować grubo oliwą i  ułożyć ciasto.  Ciasto posmarować keczupem ,posypać startą mozzarellą i wyłożyć grzyby z warzywami . Piec w temp. 210 stop. 25 minut i podawać

Kulinarny karnet Christophera
Złote placki ziemniaczane z sosem z piersi kurczaka 168

Złote placki ziemniaczane z sosem z piersi kurczaka. Prosty i naprawę szybki pomysł na obiad, zwłaszcza jeśli tak jak ja przygotujecie placki ziemniaczane bez użycia tarki

Słodkie okruszki
Żurek na zakwasie 729

oczywiście tradycyjnie biała kiełbasa, która koniecznie musi być podsmażona, by nadać zupie większą głębię smaku. Żurek wielkanocny standardowo podaję z ugotowanymi na twardo jajkami, a w dni powszechnie z ziemniakami okraszonymi cebulą, chociaż równie dobrze zupa ta smakuje podana z chlebem żytnim lub w specjalnych chlebkach na żurek. W moim zakwasie na żurek standardowo pojawia się już kilka ząbków czosnku(...)jajka faszerowane suszonymi pomidorami oraz sałatka z białą kiełbasą i jajkami . U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczenia , szarlotka na kruchym cieście , murzynek , czy sernik wiedeński . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both

Kulinarne Przeboje
Stripsy a’la KFC 77

pieprz, przyprawę gyros mieloną paprykę, czosnek granulowany. Do drugiej miseczki wsyp mąkę pszenną do panierowania. Każdy kawałek kurczaka najpierw zanurz w cieście naleśnikowym a następnie obtocz w mące pszennej. Pieczenie stripsów Na głęboką patelnie nalej sporą ilość oleju – tak by po wrzuceniu kawałka mięsa było ono całkowicie przykryte. Możesz również wykorzystać frytkownicę nagrzewając ją do około 180 stopni(...)każdego kawałka mięsa z frytkownicy bądź garnka połóż go na chwilę na papierowy ręcznik, by nadmiar tłuszczu w niego wsiąknął. Tak przygotowane stripsy najlepiej smakują z frytkami bądź zapiekanymi ziemniakami a do tego domowy sos czosnkowy . Pamiętaj, by sprawdzać, czy olej jeszcze nadaje się do smażenia, jeśli robi się ciemny, pływa w nim spora ilość spalonych kawałków mięsa bądź panierki

To Musisz Wiedzieć
Długo pieczona szynka w sosie własnym 127

Pieczone mięsa mają to do siebie, że nie wolno się z nimi spieszyć. Oczywiście, można schab, szynkę lub polędwicę wstawić do piekarnika na 1 godzinę - mięso będzie upieczone i pewnie całkiem smaczne, ale... twarde... Jeśli chcemy uzyskać efekt rozpływającego się w ustach, miękkiego mięsa, musimy dać mu zdecydowanie więcej czasu na marynowanie i pieczenie. Zobaczcie, jaki jest(...)każdej strony, również w środku nacięć. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Piekarnik nagrzewamy do 200℃ (góra-dół) i pieczemy szynkę w przykrytym naczyniu żaroodpornym przez 1 godzinę. Zmniejszamy temperaturę do 120℃ i pieczemy jeszcze przez 3 godziny. Wyjmujemy mięso z naczynia, zawijamy w folię aluminową i odstawiamy na bok. Powstały po mięsie sos przelewamy do garnka

Prosto z Kotła
Menu na tydzień pełne nowalijek 120

Warzywniaka , partnerzy tego wpisu. Gorąco polecamy Warzywniak – ich produkty są wysokiej jakości, a w całym tym przedsięwzięciu jest mnóstwo pasji i serca. Szparagi, botwina, kalafior, brokuł, młode ziemniaki, fasolka, szczaw, boczniaki, sałata, cukinia i rzodkiewki – to warzywa, które znalazły się menu na ten tydzień! Wszystkie zamówiliśmy online w Warzywniaku . Gotową listę z warzywami do tego menu znajdziesz tutaj(...)minerały. Mamy nadzieję, że nasze menu narobi Ci apetytu na warzywa! To do dzieła! Sałatka z młodych ziemniaków z pesto Proste, pożywne danie, pełne witamin. Najważniejszym składnikiem jest aromatyczne pesto zrobione ze… szczawiu, czosnku i wędzonego sera. Dzięki niemu młode ziemniaki i fasolka smakują jeszcze lepiej niż zwykle. Zobacz przepis. Panzanella ze szparagami Włoski klasyk wzbogacony o szparagi, które wynoszą

Niedzielny kucharz
Grillowane żeberka na słodko 198

Sezon grillowy można uznać w pełni. Warto wiedzieć, co przygotować na grilla aby było smacznie i abyśmy zaskoczyli znajomych. Tym razem będą to żeberka w miodowej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem – kuchnia podkarpacka 166

polskiej. Wywodzą się z kuchni kresowej, ukraińskiej, ale goszczą na naszych stołach już od 200 lat. W swojej pierwotnej wersji farsz na gołąbki przygotowywany był z kaszy gryczanej i ziemniaków. Ponieważ było to danie bezmięsne, często podawano je podczas wigilii Bożego Narodzenia. Można domniemywać, że z tą tradycją wiąże się również ich nazwa. W kulturze słowiańskiej bowiem potrawom podawanym(...)gołąbków, w których farsz jest delikatnie sypki. Efekt taki uzyskuje się poprzez dodanie do farszu obsmażonego mięsa. Gołąbki przygotowane z mięsa surowego są bardziej zwarte, ale należy je dłużej piec, co najmniej 2h. Przepis pochodzi z Moszczanicy, położonej w gminie Stary Dzików, na wschodzie Podkarpacia. W publikacji   „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej” udostępniły go panie

Trzeci talerz
Gołąbki z suszonymi grzybami 241

Gołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Karkówka w pysznym pomidorowym sosie 173

Dodać suszone grzyby suszone, listki laurowe. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko wymieszać i zagotować. Wylać całą zawartość patelni do żaroodpornego naczynia. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec godzinę 20 minut. Wykonanie na patelni – po zagotowaniu sosu pomidorowego ( patrz wyżej) dodać podsmażone mięso i gotować na bardzo małm ogniu do miękkości mięsa. Wtedy jednak trzeba czasami dolewać(...)długiego gotowania – przygotować wszystko jak przy wykonaniu w piekarniku. Nastawić garnek i gotować na wolnym gotowaniu 3-3,5 godziny. Danie jest bardzo smaczne. Podawać z kaszą, ziemniaki, lub ryżem. To już jak kto woli

Kuchnia Pokoleń
Pierogi ruskie z ciasta francuskiego 173

cebula 2 lyżki oleju sól, pieprz 2 arkusze ciasta francuskiego dodatkowo: 1 żółtko+2 łyżki mleka Wykonanie: obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Miękkie odcedzić, ubić tłuczkiem do ziemniaków i odczekać około 5 minut, by troche przestygły. Wkruszyć twaróg i powtórnie utłuc. Na koniec wmieszać podsmażoną cebulkę i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem ciasto francuskie wyjąć(...)Nakładać po czubatej łyżeczce farszu i zlepiać pierogi do wykończenia składników. Skrawki ciasta zlepić, rozwałkować i uformować kolejne pierogi. Pierogi zlepione na falbankę nie rozkleiły się podczas pieczenia w odróżnieniu od tych zlepionych tradycyjnie i przy pomocy widelca uformowane pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować pierogi żółtkiem zozbełtanym z 2-ma łyżkami mleka piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb paprykowo-pieprzowy 133

szklanki-pół litra, ugotowane 2 ziemniaki. Zaczyn: woda, cukier, drożdże,4 łyżki mąki, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Ciasto; mąkę przesiewamy i dodajemy sól, paprykę i pieprz, rozgniecione ziemniaki. Do suchych produktów dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Następnie zostawiamy je do wyrośnięcia na min. pół godziny, ja zostawiłem na noc w lodówce. W lodówce też będzie rosło i rano(...)wkładamy do form i przykrywamy na min. pół godziny żeby podrosły. Potem smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy makiem, czarnuszką lub nie :)  Nacinamy lekko ostrym nożem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na funkcji góra/dół 200 st. C / 50-60 min.  Smacznego

chleba naszego
Chleb pszenny, ziemniaczany... 110

przesianej mąki typ 450, 650...2-3 ziemniaki, pół kostki drożdży,  łyżkę cukru, łyżkę soli, 2 szkl. ciepłej wody, rozbite jajko do posmarowania, nasiona do posypania.   Ziemniaki gotujemy...ugotowane rozgniatamy i studzimy. Zaczyn robimy z wody, cukru, rozkruszonych drożdży...10 min. w ciepłym miejscu pod przykryciem Do mąki dosypujemy sól i dobrze mieszamy... Potem wszystko razem łączymy(...)ciepłe miejsce... pod przykryciem niech zacznie rosnąć...  Następnie dzielimy na dwa kawałki i wkładamy do dwóch foremek 30 x 11 Chleb jest długo świeży, więc nie opłaca się piec jednego :) ...w formach rozpłaszczamy ciasto na całości... ...teraz wstawiamy na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 50 st.C... ...gdy wyrośnie, wyjmujemy chlebki do posmarowania jajkiem i posypania nasionami :)  Chleby

chleba naszego
Ziemniaczana rolada z pietruszkowym farszem 193

doprawiamy solą i pieprzem. Dno brytfanki lub naczynia żaroodpornego wysmarowujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem, lub 190 góra - dół. Teraz przechodzimy do ciasta. Do przestudzonych ziemniaków wbijamy kolejno jajka. Muszą mieć one na tyle niską temperaturę, aby nie zrobiła się jajecznica. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy powoli przesianą mąkę razem z mąką ziemniaczaną. Wyrabiamy gładkie ciasto(...)całej powierzchni ciasta i zwijamy roladę. Przekładamy do wysmarowanego naczynia. Wierzch rolady smarujemy odrobiną masła, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 20 min. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez 5 min. Roladę wyciągamy z piekarnika i zostawiamy w odkrytym naczyniu na 5 min, aby odpoczęła. Kroimy w plastry i podajemy - wedle uznania z dodatkami lub nie. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Małe ciasto z truskawkami, białą czekoladą i jednym jajkiem 103

jednej z wycieczek rowerowych pojechaliśmy na wieś nieopodal naszego domu. Na piechotę jakoś nigdy tam nie dotarliśmy, a na rowerach - raz dwa i już! We wsi, pośród pól obsadzonych ziemniakami, zbożem i rzepakiem odkryliśmy pole truskawek. Czyściutkie, z dala od spalin, podlewane przez właścicieli wodą źródlaną. Jeszcze dwa tygodnie i będą truskawki. A na razie muszę się obejść bez lokalnych(...)utworzyła się pyszna karmelowa lekko chrupiącą skorupka. Ciasto nie wymaga użycia miksera. W cieście jest jedno jedyne jajko, które znalazłam w lodówce ;) Wystarczyło, bo to jest małe ciasto. Piekłam je na żeliwnej patelni wyłożonej papierem do pieczenia. Małe ciasto z truskawkami, białą czekoladą i jednym jajkiem Forma średnicy około 22 cm składniki suche: 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku

Posadzone i zjedzone
Kurczak, holenderski ser i suszone pomidory! 127

Środek wypełniamy serem oraz suszonymi pomidorami. Pierś z kurczaka przyprawiamy z zewnątrz przetartym przez praskę czosnkiem, ziołami oraz solą i pieprzem. Dodajemy oliwę z oliwek, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu kroimy w plastry, przenosimy na puree i polewamy paprykowym sosem. Składniki na sos: 1 duża czerwona papryka(...)odlewamy wodę i miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotujemy jeszcze kilka minut na niskim ogniu, aż do uzyskania gęstej konsystencji sosu. Składniki na puree: 9 średnich ziemniaków 2 łyżki masła 1 łyżka śmietany sól Sposób wykonania: Ziemniaki solimy i gotujemy, dodajemy masło i śmietanę. Dla uzyskania lepszego efektu miksujemy blenderem. Polecam! Upieczony w foli kurczak jest naprawdę

Kuchnia Pani Wiosny
Vege frykadelki pieczarkowo – jajeczne 150

Dodatkowo: Bułka tarta do panierowania klopsików Olej do smażenia Obrane pieczarki kroimy drobno i smażymy na margarynie, po czym pozostawiamy na chwilę, by leciutko przestygły. Ugotowane i obrane jajka, ziemniaka i cebulę przeciskamy przez maszynkę do mięsa. Bułkę moczymy w zimnej wodzie, a gdy dobrze nasiąknie wyciskamy z niej wodę i rozdrabniamy ją palcami do reszty mielonki lub mielimy maszynką(...)jeśli ciasto jest rzadkie, można dodać więcej bułki tartej). Każdy klopsik po uformowaniu obtaczamy w bułce tartej i odkładamy na talerz lub deseczkę, pozostawiając między klopsikami niewielkie odstępy. Następnie pieczemy obustronnie klopsiki w rozgrzanym oleju na złoty kolor. Uważajcie przy przewracaniu, bo klopsiki są dość delikatne. Frykadele pieczarkowo – jajeczne smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno, także jako

Smakowy Raj
Schab w śmietanie z pieczarkami i boczkiem 405

przyprawić solą i pieprzem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Schab można zastąpić karkówką, przy czym może ona wymgać nieco dłuższego pieczenia w piekarniku. Całość można, na 20 minut przed końcem pieczenia, posypać startym, żółtym serem i zapiec w piekarniku. Śmietanę o zawartości tłuszczu 30 lub 36% można zastąpić słodką śmietanką UHT (taką do kawy) o zawartości tłuszczu 18%. Pieczarki można obrać(...)matowa przepuszcza tj. pochłania. Jeśli więc chcemy upiec potrawę (tak jak w tym przypadku) błyszcząca strona musi być wewnątrz, a matowa na zewnątrz. Danie można podawać z ziemniakami, ryżem czy kaszami. U mnie z kaszą gryczną do obiadu i surówką z selera z rodzynkami . Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska