smakuje! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gorąco zachęcam Was do przygotowania kurczaka zapiekanego w ketchupie i majonezie, ponieważ smakuje obłędnie! Mięso jest bardzo aromatyczne i soczyste. Świetnie smakuje w towarzystwie ziemniaków czy frytek i ulubionej surówki. KURCZKA MAJONEZOWO-KETCHUPOWY – PRZEPIS Składniki 500 g fileta z kurczaka 5 łyżek ketchupu 5 łyżek majonezu 1 cebula sól pieprz Wykonanie Cebulę kroimy w talarki(...)cebulcem umieszczonej w naczyniu. Majonez z ketchupem mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowany sos wykładamy na kurczaka. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kurczak majonezowo-ketchupowy pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.pljeden z wielu pomysłów na to pyszne warzywo, które znajdziesz na Naszym Blogu. Sprawdź przepis na kalafior zapiekany z serem i szynką , a także zobacz jak zrobić kalafior pieczony w panierce . Poznaj także inne Nasze propozycje na pyszne obiady . Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak zrobić kotlety z kalafiora? U nas znajdziesz dokładny przepis krok po kroku. Zapraszamy! Kotlety(...)sól i pieprz do smaku olej do smażenia Kotlety z kalafiora przepis Przygotowanie: Różyczki kalafiora ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw do wystudzenia. Chłodnego kalafiora rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. My nie robimy tego mocno, lubimy kiedy w kotletach wyczuwalne są wyraźnie kawałki kalafiora.Następnie dodaj jajka, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz mąkę. Wszystkie składniki dokładnie
Kuchnia Na Wypasieposiekaną natki pietruszki i podać z ulubioną surówką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na zapiekane pałki z kurczaka z warzywami: 1 kg podudzi z kurczaka około 1 i 1/2 kg ziemniaków 2 nieduże marchewki 2 czerwone cebule 1 por 1/2 świeżego brokuła lub kilka różyczek mrożonego zioła prowansalskie 1 łyżeczka kurkumy sól 3-4 łyżki oleju rzepakowego Marynata do mięsa(...)żaroodporne wysmarować łyżką oleju rzepakowego. Jeżeli mamy młode ziemniaki to dokładnie je umyć, ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki. Natomiast jeżeli używamy starych ziemniaków to należy je obrać i też pokroić na mniejsze części. Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Marchew obrać, pokroić w półplasterki (lub w grubszą kostkę) i przełożyć do ziemniaków. Pora umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki. Przełożyć do naczynia
Danka Pichcispełniliśmy złożoną Miłoszkowi obietnicę, że na farmie pooglądamy króliki.. ;-)) Co najbardziej ci się podobało na farmie dyniowej Miłoszku? – Ziemniaaaki – odpowiedział nasz syn, który zebrał mały woreczek ziemniaków z okolicznego pola. A my przez te dynie i ziemniaczki poczuliśmy się zainspirowani, żeby przypomnieć nasze ulubione przepisy z dyni i wypróbować nowe. Zobaczcie niżej co dla Was mamy(...)dyni makaronowe, zdrowe i bardzo ergonomiczne, bo nie trzeba po jedzeniu zmywać talerzy… To jeden z naszych ulubionych i najbardziej oryginalnych przepisów z dyni. Przygotowanie : 15 minut Pieczenie : 1 godzina Poziom trudności : Dość łatwe Zajrzyj też tutaj i zobacz, które przepisy skradły serca innych czytelników – the best of Niedzielny kucharz. Oryginalne przepisy z dyni: Zupa krem z dyni
Niedzielny kucharzkroku jak zrobić oryginalną foccacię, której nauczyłam się na warsztatach z Magazynem KUCHNIA i Cristiną Catese. Składniki: 450 gram mąki orkiszowej jasnej 270 gram ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków 15 gram świeżych drożdży 100 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli rozmaryn pomidorki Z podanych składników zagnieć ciasto ok 10 minut(...)ciasto kilka minut podsypując mąka. Rozwałkujemy i przekładamy do formy ( ja użyłam 2 wąskich foremek) Wierzch foccaci polej oliwą , posyp sola morską i posyp rozmarynem. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz w 180 stopniach ok 30 minut. * na warsztatach robiliśmy focacię nadziewaną serami włoskimi
AZgotuj!ziemniaków 50 dkg mięsa mielonego 30 dkg pieczarek 4 średnie ogórki kiszone 1 cebula 3 jajka 200 g śmietany 18% 15 dkg żółtego sera sól, pieprz, gałka muszkatołowa Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w 0,5 cm plasterki. Gotujemy na parze do miękkości. Przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy mięso(...)pieprzem. Całość mieszamy i przekładamy do naczynia. Posypujemy startym żółtym serem. W garnuszku roztrzepujemy jajka ze śmietaną i przyprawami - solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę rozlewamy na zapiekankę. Pieczemy w piekarniku
Krokusowy Domświetna dla osób lubiących wędzone tradycyjnie wędliny z wieprzowiny. Żurek: 300-400ml zakwasu 2 marchewki marchewki 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 por 3 ziemniaki 3 łyżeczki chrzanu 5 jajek sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek Szaszłyki z kiełbasy: 400g kiełbasy, u mnie wiejska tradycyjna od Hańderek 1 arkusz ciasta francuskiego(...)przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy i miksujemy na krem. Dodajemy pokrojone jajka. 2. Kiełbasę owijamy ciastem francuskim, kroimy na niezbyt szerokie talarki. Nadziewamy je na patyczki od szaszłyków. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. 3. Do miski wlewamy zupę, na to układamy szaszłyki. Całość możemy udekorować szczypiorkiem
Szefowa kuchnimiękkości. Po upieczeniu dajemy "ptakowi" odpocząć 30 minut.Ja go przełożyłam na talerz i w tym czasie zajęłam się przygotowaniem sosu. Tu garnek z warzywami i sokami uzyskanymi podczas pieczenia postawiłam na palniku ze średnim płomieniem gazu. Powoli podgrzewając wlałam wino, bulion i lekko zredukowałam ilość płynów. Na końcu zmiksowałam wszystko razem uzyskując coś w stylu musu z warzyw. Ten patent(...)uszy trzęsą i nie marudzi, że seler naciowy czy marchewka :) Kurczaka jedliśmy i z paloną kaszą gryczaną i kaszą bulgur, ale będzie równie świetnie smakował z innymi kaszami bądź ziemniakami. SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotujeoleju i przypraw cała noc. Polecam Wam taką marynatę i taki sposób przyrządzenia kaczki, dlatego gdyż jest bardzo soczysta i pięknie pachnie przyprawami. Takie kacze udka podaję z ziemniakami w różnej postaci: klasycznymi z wody, puree, kluskami śląskimi, kopytkami, pyzami ziemniaczanymi i surówką lub buraczkami. Udka są tak pyszne, że nie potrzeba dodatków owoców czy żurawiny. Oczywiście jeśli chcecie(...)pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta olej rzepakowy Wykonanie: Udka myjemy, osuszamy. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem, dokładnie wmasowujemy w nie przyprawy, odstawiamy na noc. Następnego dnia pieczemy w temp. 160C przez około 2 godziny na środkowej półce bez termoobiegu, co 15 minut podlewając udka sosem z oleju i własnego tłuszczu. Dzięki temu będą soczyste i aromatyczne
Zasmakuj KuchniKarkówkę przyrządziłam na szybki obiad, wyszła bardzo smaczna i soczysta. Podałam ją z opiekanymi ziemniakami i surówką. Składniki: 4 plastry karkówki Marynata: 4 łyżki oleju 1 łyżka musztardy miodowej WOM Parczew 3 łyżki ketchupu pikantnego WOM Parczew 1 łyżka miodu 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1/3 łyżeczki ziaren czarnuszki 0,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Do miski wlewamy olej, dodajemy(...)mieszamy. Dodajemy plastry karkówki, mieszamy żeby mięso było pokryte marynatą. Wstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki, mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni
Bajeczna Kuchnia300g drożdże świeże 20g ciepła woda 100ml mleko 50ml łyżeczka soli łyżeczka cukru oliwa z oliwek 500g piersi z kurczaka czerwona cebula pomidor sos tzatziki - własny frytki z ziemniaków sól, pieprz, przyprawa grecka Ciasto: Drożdże rozpuścić w 50 ml mleka i 20 ml wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce(...)ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h do wyrośnięcia. Kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzi 6 placków) podsypać dodatkowo mąkę. Piec ok 8 minut na nagrzanych kamieniach w piekarniku nastawionym na 250 stopni. Mięsko gyrosowe: Piersi z kurczaka marynujemy w oleju z przyprawą grecką. Odstawiamy na 30 minut do lodówki
MarciochaKucharzyKonkretne danie obiadowe, właściwie jest to pełny zestaw obiadowy - ziemniaczki wzbogacone smakiem pieczarek wspaniale się komponują z klopsikami i surówką... Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego
kgwjanczewoPrzepis na zielona sałatkę ziemniaczaną z rzeżuchą i granatem Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ułożyć na 2 osobnych talerzach. Składniki na sos wymieszać i polać nim ziemniaki. Na ziemniakach ułożyć ogórek, paprykę, rzeżuchę, połówkę jajka i orzechy. Posypać całość pestkami granatu. Wiosenna sałatka z wodorostów wakame i nasion konopii Nasiona konopii siewnej stają się coraz bardziej popularne w kuchni(...)patelni aż będą miękkie. W miseczce wymieszać jajka, bułkę tartą, połowę sera i przyprawy. Podsmażone warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania, zalać masą jajeczną, posypać pozostałym serem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż masa jajeczna się zetnie a ser przyrumieni. Młoda kapusta No dobra. Klasyka też musi być. Zobaczcie jak pyszna jest młoda kapusta! Składniki: cebula
Ugotowane pozamiatanePoliczki wieprzowe są przysmakiem, który rzadko przygotowywałam w swoim domu – było to spowodowane tym, że wymagają dość długiego duszenia albo pieczenia. KRAKUS rzucił mi wyzwanie i z jego pomocą moja kuchnia zamieniła się w mega smaczną restaurację! Już od samego rana pachniało obłędnie, a jak się później okazało – tak samo smakowało! Przygotowałam fantastyczne ( ale to fantastyczne! ) Policzki wieprzowe(...)szkl * bulion – ok. 1 szkl * liść laurowy, ziele angielskie, kminek majeranek, papryka ostra, papryka słodka, pierz ziarnisty, jałowiec, cukier – do smaku * oliwa z oliwek KLUSKI: * ziemniaki – ok.200 g * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * jajko – 1 szt * parmezan SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KLUSKI: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, ugniatamy. Dodajemy mąkę
Ostra na Słodkominut- musicie dać pozōr 19 , żeby sie niy przipołlōło 20 . Bez tyn czas mogecie sie zrobić polywa. Wszyjske ôd ni 21 składniki wciepcie do gorka, dejcie na piec i niech sie to na małym ôgniu trocha powarzi. Jak już tyn pfeferkuch bydzie fertich, to go wyciōngcie 22 , posmarujcie polywōm, niech trocha sie ochōdzi 23 i… biercie sie za niego(...)gorące 13 pomarańczy 14 najpierw 15 wrzućcie 16 wąchać 17 rozmieszacie 18 piekarnika 19 uważać 20 przypaliło 21 jej 22 wyciągnijcie 23 ostudzi Artykuł Piernik ze kartołflōma (Piernik z ziemniakami) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchnicebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka szałwii 1/2 łyżeczki rozmarynu sól pieprz Dodatkowo: starty parmezan Przygotowanie: Kopytka: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ostudzić. Następnie dodać jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli. Zagniatać ciasto aż składniki się połączą (im krócej tym lepiej!). Formować wałeczki(...)powierzchnię). W międzyczasie przemieszać. Wyjąć łyżką cedzakową. Sos pomidorowo – paprykowy: Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Delikatnie natrzeć olejem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 25 minut, od czasu do czasu paprykę przewrócić. Po upieczeniu wyjąć, przykryć szczelnie folią aluminiową i zostawić, aż przestygnie. Następnie zdjąć skórkę
Oryginalny smakDuszone polędwiczki z plackami ziemniaczanymi z dodatkiem oscypka Dziś mam dla Was przepis na pyszny i naprawdę szybki obiad. Duszone polędwiczki drobiowe podane z chrupiącymi plackami
Słodkie okruszkipełen obiad. Zawiera kapustę, marchewkę, ziemniaki i mięso. Jest bardzo pożywna i smaczna. Koniecznie wypróbujcie w sezonie na młodą kapustę, smacznego:) Jeśli szukacie pomysłu na obiad z pulpecikami w roli głównej, polecam mój bigos cygański z klopsikami : Zupa z młodej kapusty z pulpecikami, składniki: 1.5 - 2 l bulionu drobiowego, główka młodej kapusty, 3 małe ziemniaki, 2 małe marchewki, mały kawałek(...)potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu (powinny być jeszcze surowe w środku), odłożyć. Poszatkować kapustę. Włoszczyznę zetrzeć na tarce, ziemniaki pokroić w kostkę. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć włoszczyznę i ziemniaki, drobno posiekaną cebulę i czosnek (można smażyć partiami, czosnek dodajemy pod koniec smażenia). Gdy całość się zeszkli, zalać wszystko wywarem i dodać poszatkowaną kapustę
Lekcje w kuchniPrawdziwie męskie danie - karkówka, piwo i cebula:). Tak upieczone mięso jest kruche i soczyste. Razem z karkówką upiec możemy ziemniaki - to obiad, który zrobi się sam a zmywania po nim będzie bardzo mało:). 1 kg karkówki 3 duże cebule 2 szklanki jasnego piwa 3 łyżki keczupu 3 łyżki musztardy sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Karkówkę kroimy(...)musztardę mieszamy z solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Marynatą nacieramy karkówkę, odstawiamy na min. 1 godzinę. 3. Karkówkę mieszamy z cebulą i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy piwem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny. W tym czasie piwo powinno odparować a w naczyniu powinna zostać niewielka ilość sosu. Jeśli piwo za szybko wyparuje przed końcem pieczenia
Szefowa kuchnipieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Na blasze wyłożonej papierem układamy czerwona cebulę, pokrojonego na plasterki selera i marchewki. Solimy, pieprzymy i polewamy łyżką oliwy. Pieczemy ok. pół godziny. Na pozostałej oliwie w dużym garnku podsmażamy cebulę z czosnkiem, zielem, liśćmi i tymiankiem, wszystko uprzednio posolone. Smażymy ok 5 minut aż cebula się ładnie zeszkli. Dodajemy buraki(...)fasolę. Zalewamy woda tak przy przykryła zawartość garnka. Gotujemy dalsze 15 minut by sos zgęstniał. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. kaszą, ryżem czy tak jak ja jadłam z ziemniakami. Posypujemy natką lub inną zielenią (np. szczypiorkiem). A w tle przepięknie wydana i świetna merytorycznie książka "Zielnik" wydana przez Marginesy
Dzieje kuchennej Wiewiórynastępnym razem dam więcej) 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko WYKONANIE: Ugotowane ziemniaki ubić lub przecisnąć przez praskę. Masło, miód i cukier rozpuścić, do gorącej masy dodać ziemniaki i zmiksować lub tak jak ja użyć blendera. Masa ma być gładka. Odstawić do wystudzenia. Do miski wsypać przesianą mąkę z sodą, kakao, przyprawę do piernika, jajko oraz miodową masę(...)podzielić na mniejsze części i każdą rozwałkować na ok. 0,5 cm i wykrawać dowolne kształty. Ja przy okazji przetestowałam nowo zakupione foremki ze stempelkami :) Pierniczki wyszły śliczne. Pieczemy ok. 8-10 minut w temp. 180 st. C. Smacznego :) MAŁA RADA: Nie przetrzymujmy za długo naszych ciasteczek w piekarniku, bo będą twarde. Gdy ciasto rozwałkujemy na mniej
Pani na deserSkąd blog? Pomysł na mój pierwszy blog powstał gdy pewnego dnia chciałam się sama przed sobą schować w kuchni. Pasjami smażyłam naleśniki, gotowałam buliony i piekłam sterty babeczek. I cóż z tego,że potrafiłam zrobić kilkuwarstwowy tort skoro bywało,że gotowanie zwykłego rosołu z koleżankami (trzy osiemnastki w kuchni) skutkowało grą w kamień-papier-nożyce,która dzwoni do domu(...)znajdowanych przepisach brakowało informacji dla żółtodziobów, kolejności pracy w kuchni, przypomnienia kiedy rozgrzać piekarnik. Nie wspominając o błędach w przepisach, pomijaniu produktów czy próbach zamiany na inne... Ile ziemniaków to 400gram? Jak odmierzyć gdy nie mam wagi. Co obierać,a czego nie? Na litość boską jak ja mam te kurki oczyścić? Mogę potrząsać patelnią czy nie? Co oznacza doprawić
U Fiolkizamiar go udusić razem z czosnkiem. Na kolejnym stoisku zauważyłam bakłażany w cenie 4 zł/kg. Za tą ilość zapłaciłam 3 zł. Ostatnio zrobiłam pieczone bakłażany z czosnkiem, które bardzo mi zasmakowały, więc myślę, że znów przygotuję je w taki sposób. Na tym samym stoisku kupiłam także buraki do soku. Za dwa zapłaciłam 1.20 zł. Skusiłam się również(...)papryki w cenie 3 zł. Paprykę najczęściej używam do sałatek lub gulaszy. Wracając kupiłam spirale do warzyw za 5 zł. Mam zamiar jej używać do robienia przekąsek z ziemniaków, które w tamtym roku widziałam w Zakopanem. Na całe zakupy wydałam niecałe 15 zł + 5 zł spirala
wegujemypuree 250 g ziemniaków 75-150 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 75 g serka kremowego 1 jajko sól pieprz dodatkowo: 50 g masła 15 listków świeżej szałwii Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, całkowicie ostudzić. Rozgnieść na puree, wymieszać z dynią i serkiem. Dodać jajko i przyprawy, wymieszać. Wsypać mąkę ziemniaczaną i powoli dosypywać mąkę pszenną, aż ciasto da się(...)dodać listki szałwii i smażyć, aż staną się chrupkie. Gniocchi podawać ugotowane lub odsmażone na maśla, polane masłem, z chrupiącymi listkami szałwii. Smacznego! A ja tymczasem zabieram się za pieczenie ( tak, tak, ciągle mi mało... ) halloweenowego, potwornego ciasta na jutrzejszy wieczór
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki bułki tartej 1 łyżka śmietany 1 łyżka posiekanego koperku słodka mielona papryka pieprz sól Dodatkowo: 10 dag startego sera żółtego koperek 1-2 łyżki śmietany Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę, śmietanę, mąkę, jajko, sól i pieprz. Smażymy placki na gorącym oleju o średnicy 15 cm. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy(...)składnikami farszu. Doprawiamy solą i pieprzem. Placki smarujemy farszem i zwijamy roladki. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy roladki. Roladki smarujemy śmietaną i posypujemy startym serem i połową koperku. Pieczemy pod przykryciem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut aż ser się stopi. Roladki podajemy posypane pozostałą porcją koperku. Smacznego
Salonik smakówmarchwi (można użyć mrożonej) 1 brokuł 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Z przesianej mąki, drożdży, mleka i wody robimy zaczyn. Po chwili dodajemy roztarte (zimne) ziemniaki i przyprawy. Wyrabiamy lekko klejące ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie obraną i umytą marchewkę kroimy w kostkę. Zagotowujemy wodę, odrobinę solimy, wlewamy łyżkę oliwy(...)gorącej wodzie z dodatkiem soli i łyżką oliwy z oliwek. Dno każdego otworu formy na muffinki wypełniamy ciastem do wyskości 1/3, układamy marchewkę, następnie brokuł i przykrywamy ciastem drożdżowym. Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni
Kolorowy Przepisownik