pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:503/865)

Polędwiczka w boczku z sosem grzybowym, marynowana w Martini cukinia i puree z musztardą francuską 173

szalotka  1 ząbek czosnku 1 lampka Martini  200 ml śmietany 30% sól, pieprz, świeży tymianek  masło do smażenia  Puree z musztardą francuską: 3 ziemniaki  1 łyżka musztardy francuskiej  1 łyżka masła  sól  koperek  Marynowana cukinia w Martini: marynata; szklanka wody, szklanka Martini, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli  cukinia  koperek(...)piekę w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni na 20 minut. Grzyby moczę w szklance wrzątku przez godzinę. Na tej samej patelni, na której smażyłam mięso, podsmażam szalotkę, tymianek i czosnek. Dodaję namoczone grzyby oraz Martini i gotuję składniki przez 5 minut na dużym ogniu. Wlewam śmietanę i redukuję sos do zgęstnienia. Dopiero na koniec doprawiam solą i pieprzem. Gotuję ziemniaki

Mango Papaja
Sernik czekoladowa pokusa 182

wspaniałym smaku czekolady Składniki Ciasto - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 170 g margaryny - 3 żółtka - 100 g mlecznej czekolady potartą na grubej tarce - 1 łyżeczka proszku do pieczenia ser - 1,5 kg sera półtłustego - 5 jajek - 3 białka - 3 budynie - 1,5 szklanki cukru - 2/3 szklanki oleju - 1 szklanka mleka - starta skórka z 1 cytryny - sok z 1/2 cytryny(...)przepuścić przez praskę do ziemniaków lub przemielić w maszynce do mięsa  - Do zmielonego sera dodać żółtka cukier, budyń,olej mleko,startą skórkę i sok z cytryny razem  wszystko zmiksować dodać ubite białka i startą czekoladę razem wszystko wymieszać delikatnie 3. - Blachę 26/ 36 cm wysmarować margaryną wyłożyć papierem do pieczenia wylepić dno  schłodzonym ciastem wyrównać dać

W królestwie smaków Beaty
Kotlety mielone zapiekane à la pizza 119

kotleciki są pyszne, aromatyczne i kolorowe. Są też lżejsze od tradycyjnej wersji, gdyż nie smażymy ich na tłuszczu, tylko zapiekamy w piekarniku. Będą dobrym pomysłem na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki lub jako ciepła przekąska na imprezie. Składniki na kotlety mielone zapiekane à la pizza (wyszło mi 7 sztuk): 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe lub w wersji(...)formujemy kule wielości mandarynki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kule spłaszczamy i formujemy tzw. „gniazdka” z wgłębieniem pośrodku. Do każdego gniazdka nakładamy po dwie łyżki farszu, lekko dociskając. Na wierzchu układamy starty ser żółty. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy przez około 20 minut.   Kotlety mielone zapiekane à la pizza Zobacz

e-PrzepisyKulinarne
Pieczony udziec z indyka 159

Kochani, przepraszam za kilkudniową nieobecność, ale nie czuję się najlepiej i nie miałam ostatnio siły na pisanie. Za to dziś polecam przepyszny pieczony udziec z

kuchnia doski
Polędwiczki z indyka ze szpinakiem i mozzarellą 333

Polędwiczki z indyka są bardzo łatwe w obróbce a zarazem bardzo smaczne. Jest dużo bardziej delikatne od piersi z indyka i szybsze w przygotowaniu. Ja przygotowałam

Ala piecze i gotuje
Pindjur 138

zrobią i zjedzą ze smakiem. Wierzcie mi, warto się trochę pomęczyć. Przy okazji przepisu na ajvar, jakiś miły młodzian zadał mi pytanie – po co się tak pieprzyć z tym pieczeniem i obieraniem? Ano po to, żeby mieć satysfakcję z pieprzenia, gdyż pieprzenie musi być smaczne i zarówno pindjur, jak i ajvar takie są. Ja wiem, że wszystko wymaga czasu, wiem(...)papryki (bez papryczek chilli) i pieczemy je, aż się zrobią czarne. Przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na 20-30 minut. Obieramy, pozbawiając ogonków, pestek i gniazd nasiennych. Rozgrzewamy garnek z grubym dnem i wrzucamy obrane, pozbawione ogonków, pokrojone na ćwiartki pomidory. Jak zaczną się gotować, to traktujemy je tłuczkiem do ziemniaków, rozwalając na mniejsze kawałki. Gotujemy, dopóki

ladykitchen
Pindjur 178

zrobią i zjedzą ze smakiem. Wierzcie mi, warto się trochę pomęczyć. Przy okazji przepisu na ajvar, jakiś miły młodzian zadał mi pytanie – po co się tak pieprzyć z tym pieczeniem i obieraniem? Ano po to, żeby mieć satysfakcję z pieprzenia, gdyż pieprzenie musi być smaczne i zarówno pindjur, jak i ajvar takie są. Ja wiem, że wszystko wymaga czasu, wiem(...)papryki (bez papryczek chilli) i pieczemy je, aż się zrobią czarne. Przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na 20-30 minut. Obieramy, pozbawiając ogonków, pestek i gniazd nasiennych. Rozgrzewamy garnek z grubym dnem i wrzucamy obrane, pozbawione ogonków, pokrojone na ćwiartki pomidory. Jak zaczną się gotować, to traktujemy je tłuczkiem do ziemniaków, rozwalając na mniejsze kawałki. Gotujemy, dopóki

ladykitchen
PIERŚ KACZKI Z SOSEM ŚLIWKOWYM 149

Najpierw długo smażone od strony skórki, a następnie krótko pieczone w wysokiej temperaturze. Po upieczeniu odstawione na kilka minut, aby mięso odpoczęło i wchłonęło soki. Tak przyrządzone piersi kaczki są mięciutkie i delikatne w środku, z cieniutką, chrupiącą skórką na zewnątrz. Możemy je podać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami lub ryżem i sałatą z sosem winegret.  SKŁADNIKI(...)smażymy jeszcze 2 minuty. Jeśli patelnia nie może być używana w piekarniku, wraz z piekarnikiem nagrzewamy żaroodporną formę.  Podsmażone piersi wkładamy skórką do góry, do piekarnika i pieczemy 10 minut (soki jakie wyciekły z mięsa podczas pieczenia przelewamy do rondelka z sosem śliwkowym), przekładamy na deskę do krojenia i zostawiamy na 5 minut, aby odpoczęły. Podajemy w całości

cool and minty
Kaczka w sosie... z pianką ziemniaczaną i mango 185

Składniki 2 filety z kaczki 1 mango ok 1 kg ziemniaków łyżka masła 82% mleko 1 żółtko 2 białka ( ubite na sztywną pianę ) szczypta gałki muszkatołowej tymianek, sól, pieprz, imbir, listki laurowe kilka kropel octu ryżowego i sosu sojowego 2 łyżeczki sosu sojowego sok z pomarańczy kilka ziarenek jałowca 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki miodu 2-3 łyżki(...)ogniu. Kaczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego - włożyć do pieca na 10-15 min w 150 st C. Po wyciągnięciu dać kilka min na odpoczynek..pokroić. Na patelnię wlać wszystkie składniki sosu.. powidła, sos sojowy. ocet ryżowy, limonkę.. Doprawić do smaku solą, imbirem i na końcu dodać miód. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Przecisnąć przez praskę. Wymieszać

Gaździnka warzy
Frytki z piekarnika – frytki z batatów, ziemniaków i warzyw korzeniowych 220

frytki z batatów, ziemniaków, marchewki i pietruszki podawane z sosem czosnkowym na bazie jogurtu (lub z ketchupem). Aby przygotować frytki z piekarnika należy wszystkie warzywa pokroić w słupki jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się w tym samym czasie. W przeciwnym wypadku cieńsze frytki zrobią się szybciej, podczas gdy grubsze będą surowe w środku. Czas pieczenia zależy od naszych upodobań(...)Jeśli wolimy chrupiące frytki należy piec odpowiednio dłużej (lub pokroić cieniej), jeśli bardziej miękkie – krócej. Istotne jest również to, aby frytki luźno leżały na blachach, “miały oddech” :) i nie przylegały do siebie. Aby były chrupiące muszą pozbyć się wilgoci i wysuszyć, a w zatłoczonym towarzystwie będzie im trudno :) Frytki z piekarnika sprawdzą się jako dodatek do obiadu

Moja Delicja
Zupa porowa z mlekiem kokosowym i limonką z pulpecikami drobiowymi 187

grzankami, lub w ogóle zrezygnować z dodatków.  Zupa porowa z mlekiem kokosowym i limonką Składniki : pół cebuli dwa ząbki czosnku 1 zielona papryczka chilli kawałek imbiru 2-3 ziemniaki 3-4 pory skórka i sok z limonki 400ml mleka kokosowego sól, pieprz oliwa masło Pulpeciki : 300g mięsa mielonego z indyka pół cebuli 2 łodygi dymki 1 ząbek czosnku kawałeczek(...)Pulpeciki wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut lub do czasu aż mięso nie będzie surowe. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok. Przygotowanie zupy: W dużym garnku rozgrzać oliwę i masło. Przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać pokrojone w plasterki pory oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Przesmażyć i wymieszać, aby warzywa

Codzienne Gotowanie
Dorsz zapiekany w folii 303

Dorsz zapiekany w folii to pomysł na szybki, lekki i bardzo smaczny piątkowy obiad. Poniższą rybę możecie podać, np. z młodymi ziemniakami i mizerią. Dorsz przygotowany w ten sposób będzie soczysty, maślany i aromatyczny. Składniki: 1 filet z dorsza (bez skóry) cytryna sól, pieprz 1/4 kostki masła świeży koperek folia aluminiowa Filet z dorsza umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze(...)przeszła" przyprawami. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć folią aluminiową. Następnie na folii ułożyć kawałki dorsza. Na wierzch ryby położyć kawałki zimnego masła i cząstki cytryny. Całość posypać posiekanym koperkiem. Piec pod przykryciem około 20 minut w 180°C (czas pieczenia zależy od wielkości ryby - im mniejsze kawałki, tym krótszy czas pieczenia

Ugotować
Wallenbergare- szwedzkie kotleciki z mielonej cielęciny 173

oryginału. Składniki: 400 g cielęciny 3 żółtka 200 ml słodkiej, gęstej śmietanki (18%) sól biały pieprz 3 łyżki masła   klarowanego do smażenia bułka tarta do panierowania Do podania: ziemniaki puree (klik ) zielony groszek konfitura z borówki Wykonanie: Mięso umyłam, zmieliłam 3 razy, przełożyłam do miseczki i wstawiłam do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny, żeby się bardzo dobrze schłodziło(...)placuszki i układałam na gorącej patelni. Piekłam około 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Usmażone kotleciki przełożyłam do naczynia żaroodpornego.   Przykryłam   i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 15 minut. Po wyjęciu od razu podałam na stół. Kotleciki szwedzkie „wallenbergare” podaje się z ziemniakami puree polane stopionym masłem z patelni

Kuchnia u Krysi
Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach 135

listki laurowe 1 ząbek czosnku 6 średnich buraczków z botwinki 300 g wędzonych żeberek młoda włoszczyzna (3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora i średni korzeń selera) 4 młode ziemniaki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 250 ml soku pomidorowego 1/2 szklanki śmietany 18% Przygotowanie Fasolę opłukałem, zalałem 1 szklanką wody, posoliłem, zagotować. Odstawiłem z ognia, przykryłem, odstawiłem na 2 godziny. Ugotowałem(...)samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i listków laurowych. W razie konieczności należy dolać wodę Buraczki umyłem, osuszyć, każdy zawinąłem w folię aluminiową, ułożyłem na blasze do pieczenia i zapiekałem do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 1 godzinę. Po ostudzeniu obrałem, pokroiłem w dość grubą kostkę.. Żeberka pokroiłem, zalałem wodą, gotowałem do miękkości. Dodałem obraną

R'n'G Kitchen
Kaczka z warzywami! 159

temp. 160 stopni C, czas jest uzależniony od jej wagi, ta na zdjęciu nie była zbyt duża nie przekraczała 2 kg, piekłam ją 2,5 godziny. Duże kaczki piekę nawet 3,5 godziny. Cechy charakterystyczne, po których poznacie, że kaczka jest dobra to: mięso na nóżkach podniesie się ku górze i odsłoni kość, po wbiciu szpikulca nie leci krew, skórka(...)limonka - 2 marchewki - kilka ziemniaków żółtych - 1 łyżeczka majeranku - 2 gałązki rozmarynu Kaczkę natrzyj przyprawą i marynuj w lodówce przez minimum 4 godziny. Warzywa kroimy na mniejsze elementy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornych, wlewamy 3/4 szklanki bulionu warzywnego (moje naczynie jest bardzo duże), układamy kaczkę. Do wnętrza kaczki wkładamy laskę cynamonu, 1/4 limonki, gałązki rozmarynu. Pieczemy przez 2,5 godziny

SMYKWKUCHNI