pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:509/865)

Sałatka z pieczonych warzyw 186

Składniki: 4 ziemniaki 1 marchewka 1/2 selera 1 cebula 1 pomidor 100 g sałaty lodowej 1/3 kostki sera halloumi sól, pieprz słodka papryka, zioła prowansalskie sos: 1 łyżka oliwy 1 … Czytaj dalej Sałatka z pieczonych warzyw

czarrna od kuchni
Schab w cieście naleśnikowym 132

smakuje z zasmażanymi buraczkami lub z zasmażaną modrą kapustą, dopełnieniem jest puree z ziemniaków . Składniki dla 4 osób: 4 plastry schabu, rozbite dosyć mocno sól i pieprz do smaku ciasto naleśnikowe: ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki wody gazowanej 1 jajko sól można dodać ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) olej rzepakowy do smażenia Jak przygotować schab w cieście naleśnikowym? Jak się robi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
roladki ziemniaczane ze szpinakiem w waflu 138

arkusz wafla (na grubej kratce). Pod wpływem ciepła wafel powinien zmięknąć. Na ziemniaki wykładamy szpinak. Całość zwijamy w roladę. Kroimy na ok. 2 cm kawałki. Każdy panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy z każdej strony na rumiano. Podajemy np. z mięsem duszonym, pieczonym

Domowy Smak Jedzenia
Udka pieczone ze śliwkami 147

owocami. No bo jak to tak razem... Dlatego ostatnio nie nadziewam, a piekę po prostu razem, w jednym naczyniu. Zawsze troszkę aromatu przejdzie, a i mięso nabierze odrobinę soczystości bo w trakcie pieczenia wydobywa się mnóstwo soku. Dla mnie takie rozwiązanie jest mega smaczne. Te udka piekłam bez przykrywania, w piekarniku parowym, dzięki czemu pozostały miękkie, soczyste i chrupiące(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160⁰C z funkcją termoobiegu i parowania. Udka pieczemy godzinę, po czym nadmiar płynu ostrożnie zlewamy (ostudzony mrozimy w woreczkach do lodu- stanowi świetną bazę do sosów!), a mięso podpiekamy na złoty kolor. Podajemy na ciepło w towarzystwie surówek i ziemniaków. *Jeśli nie posiadamy piekarnika parowego, do dużej blaszki z wyposażenia nalewamy 1 szklankę zimnej

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 207

cebulę pokroić w piórka, boczek w paski, przesmażyć do zeszklenia cebuli, ułożyć na ziemniakach, następnie wyłożyć usmażone mięso, jajka, jogurt i przyprawy dokładnie wymieszać, sosem zalać zapiekankę i posypać startym na dużych oczkach serem, zapiekankę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, przykryć folią aluminiową, piec około 30 min.,następnie odkryć i piec jeszcze około 10-15 min. do zrumienienia

Kuchnia Beaty
Szakszuka z warzywami 308

Szakszuka to danie kuchni orientalnej, czyli jajka smażone w sosie pomidorowym. U mnie z bukietem mrożonych warzyw, które zostały odpowiednio przygotowane, a mieszanka przypraw sprawia, że

https:KKuchniaMniam
Pieczone podudzia z kurczaka z warzywami 154

lodówki na minimum pół godziny. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w plastry, pieczarki w pół plastry, por siekamy, a seler tniemy w paseczki. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wrzucamy wymieszane ze sobą wszystkie warzywa, a na górę układamy podudzia z kurczaka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez przykrycia przez około 60 minut

Programista w kuchni
Ziemniaczane placuszki z sosem ogórkowym – placki ziemniaczane z sosem tzatziki 175

warto rozkoszować nimi swoich domowników.   Do przyrządzenia placków potrzebne jest pół kilograma ziemniaków, cebula, ząbek czosnku, koperek (opcjonalnie), trzy łyżki mąki oraz sól, pieprz i vegeta. Warzywa ścieramy na tarce, koperek drobno kroimy, następnie przyprawiamy do smaku i dodajemy mąkę. Po wymieszaniu wszystkich składników pieczemy przepyszne, okrągłe placuszki. Cała tajemnica wyjątkowego smaku tkwi w przyrządzonym sosie z dodatkiem ogórka

sierotka maRysia w kuchni
Karkówka pieczona z młodą marchewką 147

mięso ładnie się zrumieni z wierzchu (około 10 minut). Po wyjęciu z pieca można odlać część płynu i zrobić z niego sos (zagęszczając go mąką i śmietaną). Jednak wychodzi on bardzo tłusty i nie każdemu może odpowiadać. Karkówkę można podać z kaszą lub młodymi ziemniakami

My simple kitchen
Zupa z botwinki 152

botwinki w tym sezonie? Uwielbiam buraki, a ostatnia  sałatka z pieczonego buraka z rukolą i serem pleśniowym  już trafiła do stałego menu wielu z Was, jestem bardzo szczęśliwa z tego powodu! Dzisiaj pora na sobotnią zupę sezonową czyli zupa z botwinki, koniecznie ziemniakami i dużą ilością czosnku. Na następny dzień smakuje jeszcze lepiej! Zupa z botwinki

Moja smaczna kuchnia
Zapiekanka chłopska (bezglutenowa) 193

talarki, sól, pieprz, czerwona słodka papryka i kapka oliwy. Na to ostatnia warstwa ziemniaków. Następnie około 6 plastrów boczku, a następnie na sam wierzch ścieramy żółty ser (na tarce o dużych oczkach) i paprykujemy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. 5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę bez przykrycia

Kawa z mlekiem
Pstrąg pieczony z koperkiem i figami 191

Kładę filety, a na nich gałązki koperku i plasterki limonki, masła oraz figi. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok 15-20 minut. Ryba nie potrzebuje zbyt wiele czasu. To z czym podacie pstrąga, to już Wasza decyzja. U mnie był w towarzystwie ziemniaków i gotowanego na parze brokuła. Smacznego! Przepis powstał na potrzeby konkursu "Dobrze przyprawiony przepis

Karczma Honorietty
Co jem w ciągu dnia - zdrowa dieta, na wynos :) 462

jabłko skropiłam sokiem z cytryny, aby dłużej zachowało świeżość. KOLACJA ⇨ Zupa krem z pieczonej dyni i pomidorów Moja pierwsza zupa dyniowa w tym sezonie. Postanowiłam zrobić coś bardziej nieszablonowego, bo zazwyczaj mój krem z dyni jest wyłącznie... z dyni. Tym razem jednak dodałam pomidory oraz ziemniaki. Wszystko wcześniej upiekłam. Wyszło coś pysznego. A przepisem podzielę się z Wami niebawem

Zdrowie na języku :P
Pieczone podudzia z kurczaka z warzywami 173

lodówki na minimum pół godziny. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w plastry, pieczarki w pół plastry, por siekamy, a seler tniemy w paseczki. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wrzucamy wymieszane ze sobą wszystkie warzywa, a na górę układamy podudzia z kurczaka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez przykrycia przez około 60 minut

Programista w kuchni
Bułki czosnkowe. 195

wyrośnięty zaczyn. Całość dobrze mieszamy i potem wyrabiamy ręcznie ciasto. Jeżeli dodaliśmy ciepłego ziemniaka,  to nie czekamy na wyrastanie tylko od razu lepimy bułki. Kształty mogą być dowolne, ważne żeby były wyrobione na gładko. Potem smarujemy mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami, ziołami i nacinamy. Następnie pieczemy w 200 st.C / 25-30,  grzanie góra/dół . Po upieczeniu chwilę

chleba naszego