pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:518/865)

Tarta z owocami i serkiem mascarpone 152

Nasz blog bazuje na rzeczach prostych. Prawie nie ma tutaj potraw wyszukanych. Cenimy sobie prostotę w jedzeniu, lubimy ją. I wiemy, że Wy też to doceniacie

Marder&Marder Manufacture
Sałatka ziemniaczana 367

To bardzo prosta sałatka ale z pewnością przez większość lubiana. Przynajmniej u mnie smakuje wszystkim. Najczęściej podaję ją do schabowego i wtedy mam ekspresowy ale pyszny

Ala piecze i gotuje
Markizy z płatkami owsianymi i marchewką 237

ciasteczka..każdy piecze jakie chce...ja szukałam inspiracji w necie i tak jakoś wpadłam na pomysł -wyzwanie kulinarne..Zobaczymy jak to będzie ,czy się uda..ale mam zamiar pokazać Wam i mojej rodzince też , że warzywa nadają się też do słodkich wypieków..Prawdę mówiąc na blogu jest kilka takich  wpisów  np.ze szpinakiem, kukurydzą, cukinią, ziemniakami, rabarbarem...ale jest(...)zrobiłam z większej porcji..pyszne ciasteczka można zjeść i bez przekładania..nawet może i smaczniejsze..chociaż te przełożone dżemem -u mnie malinowym też były pyszne. Ciasteczka razem ze mną piekły : Marzenka , Małgosia , Kasia , Asa ,... 1 szkl. mąki pszennej  4 łyżki płatków owsianych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 130 g masła lub margaryny

Moje domowe kucharzenie
Pieczone kasztany jadalne - przekąska doskonała 217

wyjazd wraz z moim mężczyzną do Poznania i na święta. Chyba nieco się rozleniwiłam.. :) Muszę się Wam do czegoś przyznać. Nigdy wcześniej w życiu nie miałam okazji jeść pieczonych kasztanów, a nawet kiedy widziałam je w sklepach, nie miałam odwagi, ani przekonania by je kupić. Kilka dni temu, moja mama będąc na zakupach kupiła pół kilograma kasztanów jadalnych(...)kasztany z grilla i chciałaby, żebym spróbowała takie zrobić. Spróbowałam! Teraz jestem zła na siebie, że tak długo zwlekałam z ich spróbowaniem i przyrządzeniem. SĄ BOSKIE! Smakują jak "orzechowe ziemniaki", a smak mają tak niesamowity, że z mamą kupiłyśmy kolejne pół kilo. W dodatku przygotowanie ich jest tak dziecinnie proste, że mogłabym robić je codziennie. Co więcej, kasztany jadalne

Be Fit Be Strong
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 164

drugi dzień mieliło się przez maszynkę do mięsa, dwa razy. Dodawało się trochę mąki i wtedy tą masę, ona była dosyć zwarta, się wyrabiało i na blasze, nie piekło się w domu, tylko się niosło do piekarza. U nas w domu było nas pięcioro, to takie dwie blachy były co tydzień.  I co tydzień trzeba było to mielić. Mielenia(...)tych królików to się czasem krew brało i robiło czarninę. Bardzo dobra, wspaniała czarnina. Dawało się tam jabłka, śliwki, gruszki, najczęściej z suszu. Albo się ją jadło z ziemniakami albo z kluseczkami. Inaczej to się nazywa Czarna Polewka . Jak na przyjęciu dostaniesz taką polewkę to już na drugi raz nie masz co przychodzić :) Przez cały tydzień, obiad to był eintopf

Kryzysowa Książka Kucharska
Kurczak z groszkiem i marchewką 113

która świetnie komponuje się z warzywami. Można też podać to danie z ziemniakami z wody lub puree ziemniaczanym. Nie zapomnijcie o dekoracji - np. posypaniu posiekaną natką pietruszki. Oto kilka innych przepisów na kurczaka, które mogą Ci się spodobać: STRIPSY Z KURCZAKA Kurczak curry z warzywami Kurczak pieczony z masłem, czosnkiem, papryką i ziołami Hawajski kurczak z ananasem Kotlety

Moja Książka Kucharska
Pieróg biłgorajski 82

Narodzenia nie mogły się obyć bez pieroga. Składniki: ? 500 g ziemniaków ? 500 g kaszy gryczanej ? 750 g tłustego twarogu ? 300 g masła ? 250 ml śmietany 18% ? 5 jajek ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc na puree. ? Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie. ? Ziemniaki wymieszać z kaszą, twarogiem i roztopionym masłem. ? Wbić jajka, dodać(...)śmietanę i dokładnie wymieszać. Ma być jednolita masa. ? Przyprawić solą i pieprzem. ? Z tej porcji wyszły mi 3 keksówki. ? Formy wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożoną masę wygładzić mokrą ręką. ? Pieroga piec przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. ? Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i odczekać aż przestygnie. Nigdy wcześniej go nie robiłam (zawsze kupowałam), ale wyszedł

To co kocham
Naleśniki ruskie. 139

istna słodycz, ale naleśniki z wytrawnym nadzieniem także są znakomite. Każdy z nas zna i pewnie lubi ruskie pierogi a jeśli pierożek zamienimy na naleśnik a do nadzienia dodajmy ziemniaki i twaróg . Idealna propozycja na smaczny obiad . Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich(...)pomocą miksera łączymy je. Ciasto odstawiamy na 30 minut by odpoczęło. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. Usmażoną cebulę umieszczamy w misce z ziemniakami i twarogiem. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor

Zdrowy Styl Joanny
Idealne frytki dla dzieci 96

dzieci – składniki: 2 ziemniaki, pół łyżki oliwy z oliwek, mała szczypta soli (można pominąć). Sposób przygotowania Najpierw obieram ziemniaki. Następnie kroję je w dość cienkie słupki. Wrzucam pokrojone ziemniaczki do miski i dodaję do nich oliwę z oliwek oraz małą szczyptę soli. Wszystko mieszam. Gotowe frytki rozkładam na blaszce z papierem do pieczenia, tak aby nie nachodziły na siebie

Natka Pietruszki
Pasztet drobiowy 193

mielenia mięsa mielimy mięso drobiowe. Następnie mielimy również gotowane warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki, cebulę. Potem do zmiksowanych składników dodajemy bułkę tartą, przyprawy – mieszamy wszystko. Następnie sprawdzamy smak i doprawiamy. Potem dodajemy jajko, mieszamy. W kolejnym kroku wyrabiamy wszystko i przekładamy do blachy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy godzinę w 180st. Finalnie pasztet kroimy po całkowitym ostygnięciu ( następnego dnia

Dorota Smakuje
Sałatka z gruszką, orzechami włoskimi i serem pleśniowym z dressingiem orzechowym 130

Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sałatka z pieczonym kalafiorem, daktylami, miętą i sosem jogurtowo – szafranowym → Sałatka z bobem, miętą, smażonymi ziemniaczkami i fetą → Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką i jogurtem kozim → Sałatka z kurczakiem, awokado, pomidorkami, orzechami sosem z gorgonzoli → Sałatka z ziemniakami, brokułem, kurkami serem lazur

Oryginalny smak
Jesienna zapiekanka ziemniaczana z kurkami 151

następnie odcedzamy. Miseczki do zapiekania wykładamy plasterkami boczku. Następnie układamy w nich ziemniaki na przemian z kurkami. Każda warstwę delikatnie solimy i pieprzymy. W misce dokładnie mieszamy jajka, śmietanę i tymianek. Powstałą masą zalewamy miseczki. Na wierzchu układamy porwane kawałki mozzarelli. Foremki przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Na 10 minut

Kulinarne przygody Gatity
BABKA ZIEMNIACZANA ( KARTOFLAK) 214

Wykonanie: Boczek kroimy w kosteczkę, zrumieniamy na oleju. Cebulę siekamy, szklimy.  Ziemniaki ścieramy na tarce, delikatnie odciskamy. Tyle ile odcisnęliśmy płynu, tyle dolewamy mleka. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, obsmażony boczek i cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę ziemniaczaną wylewamy na blachę, na ok 3/4 wysokości. Pieczemy ok 1 godz 15 minut. Do zrumienienia. Gotową kroimy na kawałki, podajemy

Z Majeczką w kuchni
Zielony hummus, pasta z bobu 159

rzodkiewką sałatka z bobem i zielonymi szparagami sałatka z bobem i ziemniakami sałatka: bób i cukinia pasta z bobu z białym serem sałatka z bobem i fasolką szparagową jajko w koszulce z bobem razowy makaron z bobem i fasolką szparagową quinoa i smażone zielone warzywa pieczone młode warzywa pierogi z bobem i serem sałatka z kaszą orkiszową ryż

Kulinarne przygody Gatity
Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków (bez zakwasu). 347

jednak jeżeli najdzie Was ochota na niego w inny dzień roku, warto dodać także np. mięso z kaczki. Do barszczu można podać paszteciki lub pieczone pierogi z kapustą kwaszoną . Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków (bez zakwasu). Składniki: Na rosół jarzynowy:  pęczek włoszczyzny, liść kapusty cebula, 2 liście laurowe, kilka kulek pieprzu i kilka kulek ziela(...)szczelnie w folię aluminiową. Włożyć na blaszkę do nagrzanego piekarnika i piec przez około 90 minut lub do czasu, aż będą miękkie. Gdy wystygną, należy je obrać i pokroić w kostkę.  Przygotowanie właściwe barszczu czerwonego: Składniki: 2 litry czystego bulionu warzywnego,  2 kg upieczonych, pokrojonych ziemniaków 1 cebula  łyżka oliwy liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Schab zapiekany w papilotach z warzywami 200

pieprz 1/2 papryki czerwonej  1 marchewki  5-6 ziemniaków młodych  natka pietruszki  cebula czerwona  kilka różyczek brokuł  łyżka oliwy z oliwek  Mięso i warzywa kroję w kostkę. Całość doprawiam majerankiem, papryką, kolendrą, solą i pieprzem. Polewam łyżką oliwy z oliwek. Papier do pieczenia kroję na dwa duże kwadraty, na śrdoku każdego z nich

Mango Papaja
Pasterskie babeczki 182

dużo, jest dość wilgotna i mogłaby przesadnie rozmiękczyć ciasto. Dokładamy następny plaster ziemniaka i plastry kiełbasy- 3-4 na babeczkę. Następnie rogi ciasta, w miarę możliwości ściągamy do środka i sklejamy na czubku. Jeśli jednak pozostanie do tego za mało ciasta nie martwmy się, ciasto podczas pieczenia i tak urośnie i ładnie zamknie całą zawartość. Pieczemy 15 minut

Pichceniomania
Pieróg biłgorajski 247

puree. • Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie. • Ziemniaki wymieszać z kaszą, twarogiem i roztopionym masłem. • Wbić jajka, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Ma być jednolita masa. • Przyprawić solą i pieprzem. • Z tej porcji wyszły mi 3 keksówki. • Formy wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożoną masę wygładzić mokrą ręką. • Pieroga piec przez

To co kocham
Placki ziemniaczane pieczone na płycie z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką wg. przepisu Karola Okrasy 229

blachy żeliwnej, więc wykorzystałam patelnię z bardzo grubym dnem) Przygotowanie Starte ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką pszenną i utartym kminkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Placki smażymy na rozgrzanej blasze żeliwnej Nakładamy na rozgrzaną blachę żeliwną placki  ziemniaczane o grubości około 0,5 cm, po czym pieczemy je z obu stron na złoty kolor. Cebule pokrojone w piórka smażymy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowe frytki bez tłuszczu 253

frytek potrzebujemy: – kilka ziemniaków – sól, pieprz – świeże/suszone zioła Ziemniaki obrać i pokroić w słupki. Umyć, osuszyć i wsypać do miski. Dodać przyprawy – sól, pieprz i najlepiej świeże zioła (bazylię, pietruszkę, rozmaryn), ale suszone też będą super. Całość zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku ok 20-30 minut aż będą miękkie. Możemy je ugotować

Szybko Tanio Smacznie
Indyk z dynią, marchewką, cukinią, brokułem i mozzarellą 222

tego kulki mozzarelli, troszkę śmietany i pysznie wyszło. Jako dodatek pieczone ziemniaczki z burakiem :) Składniki: filet z indyka dynia (ja miałam połówkę małej ) 2 marchewki brokuł mała cukinia ząbek czosnku sól olej kokosowy do smażenia kulki mozzarelli śmietana 18% lub jogurt typu greckiego Dodatkowo: ziemniaki burak papryka czerwona wędzona oregano oliwa Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dynię

kruche babeczki
Wiewiórkowy chlebek bananowy. FIT 602

cukru trzcinowego łyżeczka przyprawy do piernika Banany rozgniatamy w misie tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodajemy topione masło, cukier i mąkę, mieszamy. Wsypujemy mąki z sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną i ziarnami oraz orzechami. Mieszamy do połączenia składników. Formę (keksówkę) smarujemy masłem, przekładamy do środka ciasto i pieczemy w 170 stopniach przez 45 minut. Upieczony chlebek wyciągamy z formy i studzimy

Kocham Czekoladę
Alfa-odżywiania - sposób na pełnie zdrowa i smukłą sylwetkę :) 206

sól morska lub kamienna  Alfa-odżywianie  pozbawione jest natomiast: nabiału ziemniaków zbóż, kaszy nieskiełkowanych strączków słodzików, polepszaczy smaku, konserwantów, rafinowanych olejów  Alfa-odżywianie dopuszcza pewne formy obróbki termicznej i mechanicznej żywności. Są to: rozdrabianie, mieszanie, wyciskanie, wytłaczanie, kiszenie, suszenie, moczenie, mielenie, kruszenie, blendowanie pieczenie, gotowanie, mrożenie, odparowywanie, blanszowanie, wekowanie Efekty, które daje alfa-odżywianie : świeżość energia poprawa

Zdrowie na języku :P
Schab nadziewany śliwkami 164

druga to na każdy centymetr z szerokości schabu piec 12 minut. Podczas pieczenia utworzy się pyszny sos. Nigdy go nie wylewajcie, nawet jak chcecie podać na zimno. Można go swobodnie zamrozić i wykorzystać przy innej okazji. Jeśli chcecie go go podać na obiad, to wystarczy ugotować ziemniaki i polać je wytworzonym sosem. Schab jest pyszny, polecam

Kuchnia Pokoleń
Kurczak z warzywami w piwie 527

zagotowujemy 500 ml wody z 2 kostkami bulionowymi), wkładamy części kurczaka, ziemniaki, pieczarki i warzywa, gotujemy 10 minut. Następnie przekładamy całość do żaroodpornego naczynia, bulion z garnka mieszamy z karmelowym piwem i zalewamy tym płynem wszystko co znajduje się w żaroodpornym naczyniu, obkładamy świeżym tymiankiem, pieczemy w 160 stopniach w piekarniku 30 minut, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski, podwyższamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię