pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:518/865)

Sałatka ziemniaczana 375

To bardzo prosta sałatka ale z pewnością przez większość lubiana. Przynajmniej u mnie smakuje wszystkim. Najczęściej podaję ją do schabowego i wtedy mam ekspresowy ale pyszny

Ala piecze i gotuje
Markizy z płatkami owsianymi i marchewką 244

ciasteczka..każdy piecze jakie chce...ja szukałam inspiracji w necie i tak jakoś wpadłam na pomysł -wyzwanie kulinarne..Zobaczymy jak to będzie ,czy się uda..ale mam zamiar pokazać Wam i mojej rodzince też , że warzywa nadają się też do słodkich wypieków..Prawdę mówiąc na blogu jest kilka takich  wpisów  np.ze szpinakiem, kukurydzą, cukinią, ziemniakami, rabarbarem...ale jest(...)zrobiłam z większej porcji..pyszne ciasteczka można zjeść i bez przekładania..nawet może i smaczniejsze..chociaż te przełożone dżemem -u mnie malinowym też były pyszne. Ciasteczka razem ze mną piekły : Marzenka , Małgosia , Kasia , Asa ,... 1 szkl. mąki pszennej  4 łyżki płatków owsianych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 130 g masła lub margaryny

Moje domowe kucharzenie
Pieczone kasztany jadalne - przekąska doskonała 221

wyjazd wraz z moim mężczyzną do Poznania i na święta. Chyba nieco się rozleniwiłam.. :) Muszę się Wam do czegoś przyznać. Nigdy wcześniej w życiu nie miałam okazji jeść pieczonych kasztanów, a nawet kiedy widziałam je w sklepach, nie miałam odwagi, ani przekonania by je kupić. Kilka dni temu, moja mama będąc na zakupach kupiła pół kilograma kasztanów jadalnych(...)kasztany z grilla i chciałaby, żebym spróbowała takie zrobić. Spróbowałam! Teraz jestem zła na siebie, że tak długo zwlekałam z ich spróbowaniem i przyrządzeniem. SĄ BOSKIE! Smakują jak "orzechowe ziemniaki", a smak mają tak niesamowity, że z mamą kupiłyśmy kolejne pół kilo. W dodatku przygotowanie ich jest tak dziecinnie proste, że mogłabym robić je codziennie. Co więcej, kasztany jadalne

Be Fit Be Strong
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 169

drugi dzień mieliło się przez maszynkę do mięsa, dwa razy. Dodawało się trochę mąki i wtedy tą masę, ona była dosyć zwarta, się wyrabiało i na blasze, nie piekło się w domu, tylko się niosło do piekarza. U nas w domu było nas pięcioro, to takie dwie blachy były co tydzień.  I co tydzień trzeba było to mielić. Mielenia(...)tych królików to się czasem krew brało i robiło czarninę. Bardzo dobra, wspaniała czarnina. Dawało się tam jabłka, śliwki, gruszki, najczęściej z suszu. Albo się ją jadło z ziemniakami albo z kluseczkami. Inaczej to się nazywa Czarna Polewka . Jak na przyjęciu dostaniesz taką polewkę to już na drugi raz nie masz co przychodzić :) Przez cały tydzień, obiad to był eintopf

Kryzysowa Książka Kucharska
Kurczak z groszkiem i marchewką 119

która świetnie komponuje się z warzywami. Można też podać to danie z ziemniakami z wody lub puree ziemniaczanym. Nie zapomnijcie o dekoracji - np. posypaniu posiekaną natką pietruszki. Oto kilka innych przepisów na kurczaka, które mogą Ci się spodobać: STRIPSY Z KURCZAKA Kurczak curry z warzywami Kurczak pieczony z masłem, czosnkiem, papryką i ziołami Hawajski kurczak z ananasem Kotlety

Moja Książka Kucharska
Pieróg biłgorajski 86

Narodzenia nie mogły się obyć bez pieroga. Składniki: ? 500 g ziemniaków ? 500 g kaszy gryczanej ? 750 g tłustego twarogu ? 300 g masła ? 250 ml śmietany 18% ? 5 jajek ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc na puree. ? Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie. ? Ziemniaki wymieszać z kaszą, twarogiem i roztopionym masłem. ? Wbić jajka, dodać(...)śmietanę i dokładnie wymieszać. Ma być jednolita masa. ? Przyprawić solą i pieprzem. ? Z tej porcji wyszły mi 3 keksówki. ? Formy wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożoną masę wygładzić mokrą ręką. ? Pieroga piec przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. ? Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i odczekać aż przestygnie. Nigdy wcześniej go nie robiłam (zawsze kupowałam), ale wyszedł

To co kocham
Naleśniki ruskie. 146

istna słodycz, ale naleśniki z wytrawnym nadzieniem także są znakomite. Każdy z nas zna i pewnie lubi ruskie pierogi a jeśli pierożek zamienimy na naleśnik a do nadzienia dodajmy ziemniaki i twaróg . Idealna propozycja na smaczny obiad . Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich(...)pomocą miksera łączymy je. Ciasto odstawiamy na 30 minut by odpoczęło. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. Usmażoną cebulę umieszczamy w misce z ziemniakami i twarogiem. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor

Zdrowy Styl Joanny
Idealne frytki dla dzieci 105

dzieci – składniki: 2 ziemniaki, pół łyżki oliwy z oliwek, mała szczypta soli (można pominąć). Sposób przygotowania Najpierw obieram ziemniaki. Następnie kroję je w dość cienkie słupki. Wrzucam pokrojone ziemniaczki do miski i dodaję do nich oliwę z oliwek oraz małą szczyptę soli. Wszystko mieszam. Gotowe frytki rozkładam na blaszce z papierem do pieczenia, tak aby nie nachodziły na siebie

Natka Pietruszki
Pasztet drobiowy 203

mielenia mięsa mielimy mięso drobiowe. Następnie mielimy również gotowane warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki, cebulę. Potem do zmiksowanych składników dodajemy bułkę tartą, przyprawy – mieszamy wszystko. Następnie sprawdzamy smak i doprawiamy. Potem dodajemy jajko, mieszamy. W kolejnym kroku wyrabiamy wszystko i przekładamy do blachy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy godzinę w 180st. Finalnie pasztet kroimy po całkowitym ostygnięciu ( następnego dnia

Dorota Smakuje
Sałatka z gruszką, orzechami włoskimi i serem pleśniowym z dressingiem orzechowym 138

Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sałatka z pieczonym kalafiorem, daktylami, miętą i sosem jogurtowo – szafranowym → Sałatka z bobem, miętą, smażonymi ziemniaczkami i fetą → Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką i jogurtem kozim → Sałatka z kurczakiem, awokado, pomidorkami, orzechami sosem z gorgonzoli → Sałatka z ziemniakami, brokułem, kurkami serem lazur

Oryginalny smak
Jesienna zapiekanka ziemniaczana z kurkami 155

następnie odcedzamy. Miseczki do zapiekania wykładamy plasterkami boczku. Następnie układamy w nich ziemniaki na przemian z kurkami. Każda warstwę delikatnie solimy i pieprzymy. W misce dokładnie mieszamy jajka, śmietanę i tymianek. Powstałą masą zalewamy miseczki. Na wierzchu układamy porwane kawałki mozzarelli. Foremki przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Na 10 minut

Kulinarne przygody Gatity
BABKA ZIEMNIACZANA ( KARTOFLAK) 225

Wykonanie: Boczek kroimy w kosteczkę, zrumieniamy na oleju. Cebulę siekamy, szklimy.  Ziemniaki ścieramy na tarce, delikatnie odciskamy. Tyle ile odcisnęliśmy płynu, tyle dolewamy mleka. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę, obsmażony boczek i cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę ziemniaczaną wylewamy na blachę, na ok 3/4 wysokości. Pieczemy ok 1 godz 15 minut. Do zrumienienia. Gotową kroimy na kawałki, podajemy

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania