Bardzo smaczna karkóweczka. Super w wersji na imprezy lub na niedzielny obiad z ziemniakami. Polecam jest pyszna. Karkówkę pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, mieszanką suszonych ziół. Wymieszać mięso w przyprawach i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia, którego dno wysmarowane musi być olejem. Marchew obrać i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w piórka. Cebulę(...)pokroić w plasterki, rozłożyć na mięsie. Obsypać wszystko dodatkowo świeżym lub suszonym tymiankiem i vegetą. Wlać wodę i śmietanę. Przykryć naczynie folią aluminiową. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 1 godzinę i 30 minut. Wytworzy się dosyć dużo sosu, który zlać do garnuszka. Posypać mięso serem i wstawić na chwilkę do piekarnika. Ser tylko musi się rozpuścić. Pierwsza wersja
Kuchnia Pokoleńwtedy otrzymacie serowo-drobiową roladę w stylu śródziemnomorskim. Tak naprawdę ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia i zawartość lodówki:) Aby rolada z kurczaka z piekarnika zachowała ładny kształt, pieczemy ją w czymś na kształt ciasta serowego / omletu - po upieczeniu tworzy skorupkę, otaczającą mięciutkie i soczyste mięso. Smak sera nie jest bardzo mocno wyczuwalny, jeśli chcecie, by rolada była bardziej(...)kurczaka z serem i pieczarkami dobrze smakuje podana na obiad z ziemniakami i zestawem surówek. Pasują do niej sosy: pomidorowy, czosnkowy, koperkowy i chrzanowy. Jeśli nie macie pomysłu jak przygotować pierś z kurczaka, koniecznie wypróbujcie. Smacznego:) Jeśli szukacie ciekawego przepisu na obiad, polecam również moją pieczeń z mięsa mielonego z serem: Rolada z kurczaka z serem żółtym i pieczarkami, składniki
Lekcje w kuchniZiemniaczany kociołek Ziemniaczany kociołek Ziemniaczany kociołek , tak nazwałam to danie. A winno się nazywać kociołek, pieczone, prażone dla każdego regionu Polski inaczej. U mnie tym razem to będzie ziemniaczany kociołek. Kociołek dlatego, że całości przyrządziłam w Instant Pot ( Instant Pot Duo Crisp Ultimate Lid ). Tak,tak w szybkowarze bez udziału żywego ognia. Siedzieliśmy na tarasie(...)myślałam co tam mam w lodówce, co z tego zrobić na obiad i tak myśli krążyły koło ziemniaków, kiełbasy, cebuli. Krążyły i tak wpadło mi do głowy, żeby zrobić nasze ulubione jesienne danie w szybkowarze. Przyniosłam składniki na taras, usiadłam pokroiłam dałam do gara i było tylko trzeba poczekać chwilę. Ziemniaczany kociołek 12 średniej wielkości ziemniaków 4 kiełbasy śląskie
Kuchnia na wzgórzuRyba delikatna pieczona o cytrynowym smaku i aromacie, zapiekana z jajkami. Danie szybkie, nie wymagające dużego nakładu pracy. Do takiej ryby podałam ryż, ale równie dobrze smakuje ze świeżym pieczywem, ziemniakami czy makaronem. Ja przygotowałam z mintaja, ale może to być każdy filet z ryby. Jeśli macie ochotę na tak przygotowaną rybkę to zapraszam po przepis. Polecam również(...)lodówki na 1 godzinę. Jajka rozbełtać z wywarem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, płatkami chilli i wszystko wymieszać, po czym wlać na rybę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C i piec około 30 minut. Przed podaniem posypać koperkiem i pokrojoną w paski czerwoną papryką. ryba zapiekana z jajkami
O kuchni z uczuciemsmakuje wyśmienicie. Oczywiście, będzie też świetnie pasować do mięs pieczonych w piekarniku czy smażonych na patelni. Sałatkę przygotowujemy ze składników, które zazwyczaj zawsze są w domu, dlatego będzie dobrym pomysłem na niespodziewane spotkanie pod chmurką ze znajomymi. https://youtu.be/fFrmXx0gTaE Składniki na najlepszą sałatkę ziemniaczaną do grilla: 600 g ziemniaków (najlepiej młodych) około 170 g cebuli czerwonej (2 średnie
e-PrzepisyKulinarneFETA . Historia Tukmachi Tukmachi to danie o długiej historii. Pochodzi z tradycji wiejskich na Białorusi i było popularne wśród rolników i chłopów, którzy często mieli ograniczony dostęp do składników. Ziemniaki i cebula były powszechnie dostępne i tanie, co sprawiło, że Tukmachi stało się popularnym daniem wśród ludzi z ograniczonymi środkami. Obecnie, Tukmachi stało się bardziej popularne i jest często podawane(...)wrzuć posiekaną na cebulę, dopraw solą, pieprzem i podsmaż. W międzyczasie ugotuj ziemniaki, a następnie pokrój je na kawałki. Po drugie wymieszaj ziemniaki z cebulą, dodając kawałek smalcu. Po trzecie nałóż mieszankę do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika na jakieś 200 stopni. Po czwarte piecz Tukmachi, tak długo, aż górę, lekko się podpiecz. Na koniec, przed podaniem, posyp pokruszoną
RafalCookcałość na raz. Robiąc to danie sięgnęłam po frytki mrożone . Jeśli ktoś ma ochotę użyć frytek ze świeżych ziemniaków nic nie stoi na przeszkodzie. Przed ich ułożeniem w formie do zapiekania warto jest je polać odrobiną oleju. Frytki w moim piekarniku piekę około 50 minut do godziny. W zależności od tego jak przypieczone frytki lubicie, tak długo trzymajcie
MeCooksdania, składające się z prostych składników. Gorąco zachęcam Wszystkich do wypróbowania przepisu. PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ CHŁOPSKĄ Składniki 5 ziemniaków 2 cebule 150 g żółtego sera 400 g kiełbasy 1 łyżeczka papryki słodkiej sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grube plastry. Podgotowujemy przez około 7 minut. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy(...)Kiełbasę kroimy w plastry, dodajemy do cebuli. Całość dusimy przez kilka minut. Do naczynia żaroodpornego przekładamy podgotowane ziemniaki. Na ziemniaki wykładamy starty na tarce ser żółty. Następnie do naczynia przekładamy cebulę z kiełbasą. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut, grzanie góra-dół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zapiekanka chłopska pochodzi
Przepiski.plpapryczkami padron – pyszny pomysł na śniadanie lub kolację. Sprawdzi się też na obiad, podany w towarzystwie ziemniaków i surówki. Papryczki padron – jedliście już? Ich nazwa pimientos de Padron wywodzi się od hiszpańskiego miasta Padron. Sławne są jako hiszpańskie tapas – pieczone, smażone lub grillowane. To małe, zielone, podłużne papryczki. Nie są ostre. Mają łagodny, charakterystyczny paprykowy smak
Dorota Smakujewykonywanych na świeżych gałęziach hyzopu). Jest on przyprawą o cierpkim, nieco korzennym smaku. Można nim przyprawiać m.in. pieczone mięsa (np. cielęcinę). Hyzop nadaje się też do innych potraw mięsnych, zwłaszcza z wołowiny. Można doprawiać nim również dania z fasoli i ziemniaków, może być składnikiem marynat. Bywa też dodawany do sałatek ze świeżych ogórków i pomidorów, a także
Żyję by jeśćKoniecznie zróbcie tę potrawę, nie zawiedziecie się, nie ma szans. Taki gulasz można podać z puree z ziemniaków, można klasycznie zjeść z kaszą. Ja zjadłam z kromką pełnoziarnistego pieczywa. Nie muszę chyba Wam pisać, jak smakuje chleb nasączony sosem z pieczenia mięsa, z takimi dodatkami. Niebo! Składniki: 1 kg wołowiny gulaszowej (ja użyłam łopatki) 1 puszka piwa Guinness
KardamonovyOdkładamy do lodówki na kilka godzin. Ziemniaki szorujemy (nie obieramy) i kroimy na ćwiartki. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Zamarynowane mięso wyjmujemy z naczynia, a w jego miejsce wsypujemy pokrojone ziemniaki. Nacieramy je w marynacie, a następnie przekładamy je na boki robiące miejsce na mięso. Wkładamy indyka. Naczynie przykrywamy przykrywką lub folią aluminiową. Pieczemy przez 1 godzinę 15 minut
Qchnia po prostucukinii i płatków owsianych to pyszne i zdrowe danie na lekki obiad wegetariański lub dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Bardzo proste i szybkie przygotowanie na pewno zachęca do jego zrobienia. Uwielbiam warzywa w każdej postaci, zarówno te w surówkach, jak i pieczone lub gotowane. Nie jestem wegetarianką ani weganką, ale lubię robić sobie dni bezmięsne, do których zaczynam
Kuchcik gotujesprawdziliśmy sałatkę macedońską oraz kolejne potrawy macedońskie - Turli Tava i Sirden. Turli Tava to zapiekane mięso z ziemniakami w sosie pomidorowym. Sirden z kolei zawiera pokrojone mięso, które jest następnie zapiekane. Sałatka macedońska to sałatka z pomidorów, cebuli z dodatkiem pieczonej papryki na wierzchu. Turli Tava po lewej, Sirden po prawej i sałatka macedońska pośrodku Jedzenie w Macedonii
psgotujemyDusimy do odparowania wody. Studzimy. 3. W osobnej misce mieszamy dokładnie jajka, śmietanę, sól, przyprawy i 1/2 sera. Ziemniaki łączymy z kurczakiem, cebulą, czosnkiem i pieczarkami. Zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub aluminiowych foremek, posypujemy serem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut
Szefowa kuchnigodziny.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, posypać doprawić solą, pieprzem i przełożyć do naczynia żaroodpornego, na warstwie ziemniaków ułożyć pokrojoną marchewkę, cebulkę oraz pałki z kurczaka, skropić całość pozostałą marynatą.Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę
Moje domowe kucharzeniezielona soczewica - groszek konserwowy - ziemniaki Wykonanie: Ziemniaki trzemy na drobnej tarce. Soczewicę gotujemy i miksujemy z groszkiem. Dodajemy ziemniaków tyle, żeby ich ilość nie przekroczyła 1/3 całej objętości, gdyż chodzi tylko o to, żeby związały masę. Wykładamy wszystko do gofrownicy i pieczemy
Kryzysowa Książka Kucharskaokoło 30 minut oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania i przykrywamy je plasterkami ziemniaków. SOS: Łączymy śmietankę z jajkami oraz serem. Dokładnie mieszamy i polewamy nim zapiekankę. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 30-40 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni, a sos na zapiekance zetnie. Jeżeli zapiekanka będzie mało
Calzonella.compodać na wigilijną kolację lub świąteczny obiad . Mogą być też przekąską podczas jakiejś imprezy. Krokiety z ziemniaków są bardzo smaczne. Na pewno zasmakują Waszym domownikom i gościom. W Wigilię popijcie je barszczem, podczas świątecznego obiadu będą doskonałym dodatkiem do pieczonego drobiu czy pieczeni, a na imprezie podajcie je z dipem czosnkowym lub ziołowym. Zawsze będą pyszne! ROZWIŃ
Smaczna Pyzawyłożyć plastrami wędzonego boczku, ułożyć jedną warstwę ziemniaków, wyłożyć wcześniej podsmażone warzywa z kurczakiem, przykryć koleją warstwą ziemniaków i na wierzchu ułożyć kawałki mozzarelli. Całość oprószyć solą, pieprzem i oregano. 6. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60-65 minut
Szalona Kuchnia EwelinyDodać ketchup, bulion, paprykę słodką, doprawić solą i pieprzem. Chwilę smażyć mieszając. Gotowe mięso wyłożyć naczynia żaroodpornego. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Dodać, śmietanę, gałkę muszkatołową i wymieszać. Całość wyłożyć na mięso. Łyżką można zrobić dekoracje i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż boki zapiekanki będą rumiane. (czas pieczenia około 25-30 minut
O kuchni z uczuciemoliwek 2 łyżki kaparów kilka czarnych oliwek kilka filecików anchois pół szklanki zielonego groszku liście bazylii Do ziemniaków dodaj oregano, sól zmiażdżony czosnek, jajko i mąkę (ok pół szklanki).Zagnieć ciasto. Wyłóż na papier formując pizzę. Wstaw na blachę do pieczenia i piecz w 220 stopniach 15 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Do passaty wciśnij czosnek, dodaj sól, oliwę, oregano
AZgotuj!dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach, ważne by ich nie rozgotować. Po ugotowaniu studzimy i w każdym ziemniaku robimy nacięcie, w które wkładamy duży kawałek sera i krążek cebulki. Tak przygotowane ziemniaczki grillujemy do momentu aż ser się rozpuści, lub pieczemy w piekarniku w 150 st. C ok 10 minut
Cynamonowe szczęściedwuletniej córce doskonale smakowało, szczególnie, że podana była z kuleczkami groszku ptysiowego. Składniki: ok. 200-300 g pieczonej dyni - dynię upiekłam jeszcze w zeszłym roku i zamroziłam kilka porcji. Można dorzucać do zupy nawet w formie zamrożonej 2-3 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka pół pora lub mała cebulka - ewentualnie 300 ml rosołu ok 2 cm świeżego imbiru
Ze smakiem bez glutenuszynki. Przekładamy klops i przykrywamy go zmoczonym papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut. Następnie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 5-10 minut, by wierzch się zrumienił. Po wyjęciu z piekarnika, przed krojeniem należy odczekać kilka minut. Klopsa możemy podać z ziemniakami, makaronem, kaszą, ryżem, warzywami lub pokroić na kanapki. Smacznego
Kucharzycatakim sosie obtaczamy. Między mięsem rozkładamy połówki plastrów cytryny. Wstawiamy blachę na środkową półkę piekarnika i pieczemy kurczaka przez 20-25 minut, w połowie czasu polewając piersi bulionem z przyprawami z blaszki. Sos spod mięsa możemy użyć do polania ziemniaków, ryżu, makaronu – zjedzcie jak lubicie. SKŁADNIKI 3 średnie piersi z kurczaka 40g masła 82% tłuszczu 1 łyżeczka miodu 2 duże
Karo in the Kitchenmiski, dodajemy do nich oliwę lub olej i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, przyprawą do ziemniaków lub inną ulubioną przyprawą. Delikatnie mieszamy całość, by frytki pokryły się równomiernie tłuszczem i przyprawami. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczenie: Temperatura - 180-200ºC (z termoobiegiem) Czas - 25-30 minut Ponieważ wypłukaliśmy z nich nadmiar skrobi frytki nie przypalają
Cooking Monstermiski, dodajemy do nich oliwę lub olej i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, przyprawą do ziemniaków lub inną ulubioną przyprawą. Delikatnie mieszamy całość, by frytki pokryły się równomiernie tłuszczem i przyprawami. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczenie: Temperatura - 180-200ºC (z termoobiegiem) Czas - 25-30 minut Ponieważ wypłukaliśmy z nich nadmiar skrobi frytki nie przypalają
Cooking Monsterketchupem, położyć plastry cebuli . Przykryć pokrywą lub folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. piec przez ok. 1 godz. 45 min. Po tym czasie pokrywę zdjąć i jeszcze przez ok. 15 min. zapiekać . Gotowe danie podawać z ziemniakami lub pieczywem . Smacznego
Pysznosci Babci Basipieczemy dzień wcześniej, przed podaniem należy wydrążyć środek i nalać gorącą zupę. Efekt rewelacyjny, polecam. SKŁADNIKI : 2 litry wody włoszczyzna 1 pęczek 2 ziemniaki
Kulinarne Fantazje MarioliMięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdym plastrze układamy porcję szpinaku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 30 min. Po tym czasie na wierzchu układamy plastry sera i posypujemy posiekanymi orzechami. Zapiekamy aż ser się rozpuści. Podajemy z ziemniakami i surówką lub samą surówką. Schab zapiekany w taki sposób jest bardzo soczysty, zapewne dzięki szpinakowi. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.