pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:469/865)

Szarpana wołowina 112

szukasz przepisu na wegetariański szarpany Jackfruit, znajdziesz go tutaj . Składniki potrzebne, by zrobić Szarpaną wołowinę Wołowina Pręga 450 gram Pomidory San Marzano 1 puszka Cebula 1sztuka Czosnek 3-5 Ziemniaki 1 kg Roszponka dużo Oliwa z oliwek 1-3 łyżki Miód 1 łyżka Ocet jabłkowy 1 łyżka Sól Pieprz świeżo zmielony do Wędzoną papryka 1-2 łyżeczki Liście laurowe(...)oczywiście poczekaj. Ziemniaki Oczywiście ziemniaki możesz zrobić według własnego uznania, ugotować, zrobić na parze jak ja, lub zrobić purée. Roszponka Podczas gdy ziemniaki się gotują, przygotuj dresing do roszponki, sprawa jest banalnie prosta, wymieszaj oliwę z oliwek z miodem, octem, dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem oczywiście polej roszponkę dresing i wymieszaj. Sos pieczeniowy bez pieczenia Oczywiście dobry obiad

RafalCook
Kruche rogaliki z marmoladą 178

szklanki mąki 3/4 zimnego masła 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru lub zwykłego 2 lub 3 łyżki kwaśnej śmietany marmolada bądź czekolada (najlepiej zetrzeć na tarce) Przygotowanie: Mąkę z masłem wyrobić. Ja to robię za pomocą tłuczka do ziemniaków, ponieważ dłońmi zbyt szybko ogrzejemy margarynę. Dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy(...)szerszą część trójkąta kładziemy marmoladę lub czekoladę i zwijamy w rulonik. Końce rogalika zwijamy do siebie aby powstał rogalik. Robimy tak z pozostałym ciastem. Rogaliki kładziemy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy białkiem. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach

Amatorka kuchenna
Zapiekane spaghetti 163

osób :) Czas przygotowania to usmażenie mięska i warzyw oraz ugotowanie ziemniaczków, potem chwila w piecu aż serek się przyrumieni i można podawać. Łapcie i wcinajcie ze smakiem, niech moc będzie z Wami a masa nigdy nie spadała :) Składniki: -200g mielonej szynki -400g ziemniaków -190g koncentratu pomidorowego - 1 mozzarella - pół czerwonej papryki - pół zielonej papryki - pół cebuli(...)koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie mieszamy Do naczynia żaroodpornego układamy warstwę mięsną, na to puree ziemniaczane a na to plastry mozzarelli Piekarnik nagrzewamy do 200 ° C opcja termoobieg i pieczemy około 15 min aż serek się pięknie rozpuści i przyrumieni  Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie (1 porcja dla dzika  / 2 porcje dla normalnych śmiertelników):   Wartość odżywcza opracowana

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Piramidki z niespodzianką , czyli obiad z resztek 164

piramidki, w których będzie się jednocześnie piekła i dusiła zawartość. Pakunki wstawiamy na 35 minut do rozgrzanego już piekarnika. Przy odpakowywaniu uważajcie na twarz i palce, ze środka buchnie gorąca para. Zjedliśmy ze świeżym, malinowym pomidorem, małosolnymi ogórkami i szklanką kefiru. Prosto, szybko, pysznie i bez zadęcia. Możecie w takich pakunkach pomieszać ziemniaki z kawałkami np. brokułu i marchwi

Karo in the Kitchen
Placki ziemniaczane z gofrownicy z wątróbką i ognistymi pomidorkami. 237

Witajcie kochani :) dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych zdrowych placków ziemniaczanych nie smażonych na oleju a pieczonych w gofrownicy. Pewnie się z dziwicie jak w gofrownicy :) plus taki że nie musici e stać przy patelni i je przewracać , a w tym czasie możecie robić co innego . Lubię placki ziemniaczane ale jak wiadomo smażone na oleju nie są zdrowe(...)łyżki masła klarowanego Jako dodatek - Ogniste pomidorki Eterno Wykonanie:   Ziemniaki, marchew i cebulę obrać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach.Następnie dodać roztrzepane jajka, przyprawy i mąkę, wymieszać i przyprawić do smaku. Gofrownicę rozgrzać i lekko natłuścić, wlać porcję ziemniaczaną i piec na złoty kolor. Wątróbkę umyć, osuszyć i obtoczyć w mące. Na patelni rozpuścić masło

Sama słodycz i szczypta chili
Łosoś w cieście francuskim z suszonymi pomidorami i puree z selera naciowego 147

ciasta francuskiego (1/2 gotowego) 5 suszonych pomidorów 40 g sera parmezan 1 łyżka soku z cytryny 1 jajko świeżo zmielony pieprz SKŁADNIKI PUREE: 1 mały seler naciowy 2 duże ziemniaki 2 łyżki mleka 60 g masła 500 ml wody sól do smaku pieprz do smaku 1. Łososia myjemy i osuszamy. Jeżeli mamy kawałek że skórą pozbywamy się jej. Dzielimy(...)następnie sklejamy ze sobą kąty ciasta. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra/dół w temperaturze 220  ° C  przez 15-20 minut do zarumienienia. 3. Przepis na puree. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojonego drobno selera oraz ziemniaki. 4. Jak warzywa zaczną się rumienić zalewamy całość wodą tak żeby przykryła całą

karolgotuje
RZECZY NIEZBĘDNE W KAŻDEJ KUCHNI - INSPIRACJE 156

może się przydać, bo gotowanie i pieczenie to naprawdę świetna zabawa, a z takimi akcesoriami to sama przyjemność ❤ Opakowania i pojemniki: 1. Forma do klopsików - cena 29,00 zł 2.  Pojemnik na ser - cena 29,00 zł 3. Pojemnik na ziemniaki - cena 34,00 zł 4.  Drewniana herbaciarka, pojemnik na herbatę - cena(...)Misa Asma śr. 65cm - cena 84,00 zł 5. Drewnianta taca śniadaniowa 2 sztuki - 69,99 zł 6. Metalowa cukierniczka - cena 19,99 zł Pieczenie i gotowanie: 1. Siekacz do ciasta - cena 33,90 zł 2.  Praska do zdrowych batoników musli   - cena 66,00 zł 3.  Foremki do gotowania jajek w koszulkach 2 sztuki - cena

Słodko-Słony Świat Ilony
Sznycel po włosku 119

Milanese, czyli sznycel mediolański panierowałam w mące, jajku, mieszance parmezanu i bułki tartej i usmażyłam na maśle, nie podałam go z sosem pomidorowym, ani z makaronem, podałam z podsmażonymi ziemniakami, sałatą i pomidorem. Dla mnie podawanie smażonego panierowanego kotleta z sosem to jakieś nieporozumienie, po to jest panierka aby była pyszna i chrupiąca, a nie przesiąknięta sosem, z której robi(...)minuty z każdej strony lub po 2 minuty i wkładamy je do naczynia do pieczenia i podgrzewamy w piekarniku w temperaturze 200 ° C przez 5 minut. Po usmażeniu kotlety doprawiamy jeszcze ewentualnie pieprzem i solą. Podajemy z cząstkami cytryny. Ja podałam jeszcze ziemniaki podsmażone na tym samym tłuszczu od smażenia z dodatkiem świeżego rozmarynu. Smacznego! Takie kotlety po mediolańsku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pełnoziarniste muffinki bananowo-czekoladowe 184

przy pomocy widelca/tłuczka do ziemniaków rozetrzeć na gładki krem (należy to zrobić dokładnie, aby nie było zbyt dużo grudek). Do roztartych bananów dodać pozostałe składniki mokre tj. jajo, syrop z agawy (lub miód), olej, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do drugiej miski wsypać składniki suche tj. mąkę pszenną pełnoziarnistą, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól i wymieszać. Gorzką

Gospodyni Miejska
PATATAS CON SALSA BRAVA 130

Czyli ziemniaczki w pysznym, ostrym sosie :) Z tym sosem można podać też pieczone bataty, topinambur lub inne warzywa. Zainspirowana dzisiejszym hiszpańskim lunchem, postanowiłam przygotować Chłopakom domową salsę. Wyszła wyśmienita, najlepszych na świecie pomidorów od Teścia. Mam zamiar zrobić kilka słoiczków na zimę :) Składniki na sos: cebula 4 średnie pomidory 2 ząbki czosnku łyżka cukru pół łyżeczki soli łyżka(...)usmażonymi na oliwie z oliwek na sposób dowolny ziemniakami. Mój sposób: pokrojone, obrane ziemniaki zalewam wrzątkiem i solę, zostawiam na kilka minut. Odcedzam i przekładam do brytfanki lub innego żaroodpornego naczynia. Polewam oliwą, solę, pieprzę i dodaję przyprawy, na które akurat mam ochotę. Piekę w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem około 30 minut

Cytryna&Co.
Szarlotka ( jabłecznik ) rozpływająca się w ustach :) 1374

opakowania (8 g) proszek do pieczenia pół łyżeczki Zaczynam od jabłek z nimi najdłużej. Obieram, kroje w kostkę i wrzucam do garnka i gotuję pod przykryciem do  puszczenia soków. Następnie odlewam całą wodę i dalej gotuję już bez pokrywki, dodając cukier i cynamon. Gdy już jabłka będą bardzo miękkie najczęściej biorę tłuczek do ziemniaków i rozdrabniam jabłka i przestaję

Kuchnia Viki
Pasztet z kury/koguta 246

mleka bułki, jajka i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać i następnie dodać rozduszonego ziemniaka (starłam na tarce), posiekany czosnek (pokroiłam w plasterki) i smalec. Całość ponownie wyrobić i doprawić do smaku. Formy wysmarować olejem (aluminiowej nie smarowałam) i napełnić mięsem - do 2/3 ich wysokości. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50-60 minut w 180 stopniach. Jeśli masa jest zbyt "sucha" - należy

Di gotuje
Tarta z kaszanką i kapustą 143

najlepiej mocno kwaśna) sól, pieprz, kminek 5 średnich ziemniaków koperek/natka pietruszki 3 plasterki żółtego sera PRZYGOTOWANIE: Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na niego suchą fasolą. Podpiekamy wstępnie

Pyry na Gaz
Trzy pomysły na zdrowe dania z kurczakiem 146

Kurczak pieczony w całości z warzywami Składniki: 1 kurczak, mój miał 1,8 kg (Kurczak Sielski) Marynata: sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki  2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku  1 łyżeczka soli  1/2 łyżeczki kurkumy  1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego  Warzywa (dowolna ilość(...)usuwamy w ten sposób posmak goryczki). Ziemniaki obierz i pokrój na 4 części, marchewki na grube talarki, a paprykę w grubsze paski. Wymieszaj z przyprawami.  Do brytfanki przełóż kurczaka i obłóż warzywami. Posyp dodatkową porcją świeżo zmielonego pieprzu. Wstaw do nagrzewanego przez 10 minut piekarnika ustawionego na 180°C, góra dół. Piecz około 80-90 minut. W trakcie pieczenia

Zdrowie na języku :P
Domowy kebab drobiowy 149

Kebab to potrawa kuchni orientalnej.W Polsce najbardziej popularną jego formą jest danie składającej się z pieczonych na pionowym rożnie skrawków mięsa baraniego lub mieszanego podawanych w tortilli lub picie wraz z surówkami. Całość polewa się sosami z różnym stopniem ostrości.  Dla wielbicieli tego typu fast food'a, mam propozycję i przepis na przygotowanie we własnym domu. Składniki(...)minimum 2 godziny.  Najpierw przygotowujemy stelaż wbijając w ogromnego ziemniaka owiniętego w folię aluminiową patyki od szaszłyków ostrzem w górę. Następnie nadziewamy mięso na patyki, budując wierzę ;)  Naszą budowlę wkładamy na dolną półkę do zimnego piekarnika, ustawiamy grzałkę góra - doł  w 180 stopniach. Pieczemy przez 90 minut.  Po upieczeniu zostawiamy na kilka minut do tzw. ostygnięcia

Życie zaczyna się w kuchni