jednym z najprostszych sposobów na szybki obiad na lato. Aromatyczna zimna zupa ogórkowa cudownie orzeźwia, a przy tym smakuje wszystkim bez wyjątku. Chłodnik ogórkowy możesz podać jako dodatek do ziemniaków z wody lub lekkie, zdrowe danie główne. Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką nie wymaga trudno dostępnych składników. Będą Ci potrzebne świeże ogórki, pęczek rzodkiewek, kefir i ulubione zioła. My zazwyczaj(...)cytryny. Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do młodych ziemniaków z koperkiem. Do czego pasuje chłodnik ogórkowy. Chłodnik z ogórka i rzodkiewki podaję do ziemniaków z wody posypanych koperkiem. Jeśli zamiast kefiru użyjesz gęstego jogurtu typu greckiego, a ogórki odsączysz z nadmiaru soku, to otrzymasz dość gęsty dip do pieczonych lub grillowanych warzyw. Możesz wzbogacić jego smak dodając kremowy
Cztery FajerySkładniki: ziemniaki 2,5 kg, jajka 2 sztuki "L", mąka ziemniaczana 3 łyżki + skrobia, majeranek 3 łyżki, ząbki czosnku 5 sztuk, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, papryczka ostra 1 mała, kiełbasa toruńska 2 sztuki, cebula 2 sztuki średnie, smalec 1/2 kostki sos grzybowy: prawdziwki lub pieczarki 1 kg, cebula 1 sztuka, smalec 1 łyżka, śmietana 12% 330 gram, kucharek 1 łyżka(...)pęczka Ziemniaki obrane zetrzeć na tarczy do ziemniaków w robocie lub ręcznie na tarce do ziemniaków, masę ziemniaczana wyłożyć na duże sito z drobną siateczką, po odcedzeniu z wody wodę ostrożnie wylać i osad ze skrobi dodać do ziemniaków. Kiełbasę obraną z flaka pokroić w kosteczkę, na smalcu usmażyć pokrojoną kiełbasę, cebulę, papryczkę ostra i starty czosnek, wystudzić. Ziemniaki
W Mojej Kuchni Lubięsprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 600 g ziemniaków 1 duża cebula 2 jajka 200 g żółtego sera 1 opakowanie boczku w plastrach pęczek szczypiorku Wykonanie Ziemniaki obrać, umyć, a następnie pokroić w plasterki o grubości ok. 1 cm. Zalać wodą, dodać łyżkę soli i zagotować. Zmniejszyć(...)całość wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne lekko natłuścić. Następnie ułożyć na jego spodzie ziemniaki. Na ziemniakach rozłożyć plasterki cebuli. Całość zalać mieszanką jajek z serem. Na wierz ułożyć małe kawałki boczku. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25-30 minut. Gotową zapiekankę posypać świeżym szczypiorkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł
Przepiski.plmięso zastąpiliśmy soczewicą i pieczarkami. Inna jest też wierzchnia część zapiekanki. Zamiast pure zrobiliśmy mieszankę z ziemniaków i brokuła. Zobacz przepis Środa Zapiekanka makaronowa z kurczakiem Zapiekanka makaronowa robiona jest zwykle z ugotowanego makaronu mocno al dente, żeby potem doszedł w piecu. W naszym przepisie makaron jest surowy, niegotowany. I co z tego? Ano to, że mniej jest przy zapiekance
Niedzielny kucharzsera był na wyczerpaniu, więc postanowiłam wykorzystać go do pierogów ruskich. Do pierogów ugotowałam za dużo ziemniaków, więc kapusta została zmuszona do spółkowania z kopytkami. Od dawna chciałam także zapiec kopytka w sosie pomidorowym. I tak powstał pomysł na zrobienie kopytek pieczonych z młodą kapustą w sosie pomidorowym. My trochę marudził, że smakuje mu to bigosem (którego nie lubi
Kardamonovyrozgrzewających dań. Polecam :) Składniki - 1 kg ziemniaków - 2 pojedyncze filety z kurczaka - 1 czerwona papryka - 150 gram sera żółtego - 2 jajka - 200 ml śmietany 18% lub 12 % - 50 ml bulionu, rosołu lub wody - czosnek mielony - papryka mielona słodka i chili - majeranek - sól - olej - zielona cebulka ( opcjonalnie ) Wykonanie Ziemniaki obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie na wpół miękko(...)naczynia układam połowę ziemniaków, posypuję je roztartym majerankiem, na ziemniaki wykładam usmażone mięso, na mięso czerwoną paprykę. Paprykę z mięsem przykrywam drugą połową ziemniaków, posypuję je słodką mieloną papryką i majerankiem. Ziemniaki przykrywam startym serem, który również posypuję papryką. Całość zalewam wcześniej przygotowaną mieszanką śmietany z jajkami. Naczynie przykrywam pokrywą, przekładam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę w 170 stopniach
Kuchnia z widokiem na ogródzjadły ze smakiem. Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej 5 ziemniaków 1 nieduży kalafior 4 cebule 300 g białego sera twarogowego sól, pieprz 2 jajka 120 g mozzarelli Sposób przygotowania: 1. Kaszę, różyczki kalafiora i ziemniaki ugotować osobno w lekko osolonym wrzątku. Kalafior nie powinien być rozgotowany ani bardzo miękki. Ziemniaki po zagotowaniu odcedzić i przepuścić przez praskę. 2. Cebule posiekać(...)zrumienić na złoto na niewielkiej ilości oleju. 3. Ser rozdrobnić widelcem. 4. Wymieszać kaszę, ziemniaki, ser i cebulę, dodać kalafior, surowe jajka, doprawić solą i pieprzem. 5. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć masę, wyrównać. Wierzch posypać tartą mozzarellą. 6. Piec w piekarniku w 180 st.C przez 30 minut do zrumienienia się sera. Smacznego!!! Źródło: Instagram
Kuchnia domowa Animinut do lodówki. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i obgotowujemy w osolonej wodzie (około 10 minut od zagotowania wody). Na dużą blachę piekarnika wykładamy mięso oraz ziemniaki. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Całość oprószamy suszonymi ziołami, solą i pieprzem oraz skrapiamy olejem. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przez godzinę. Przed podaniem danie posypujemy
Qchnia po prostuObiad wege w wielu smakach: - puree soczewicowo-ziemniaczane (czerwona soczewica + ziemniaki, ugotowane razem, ciekawe połączenie, bardzo smaczne) - kotlety z białej kaszy gryczanej (ugotowana kasza + zielenina + ulubione przyprawy + podsmażona cebulka/czosnek), polane olejem z pestek dyni - pieczarki pieczone w sosie własnym z oliwą, solą, pieprzem i ziołami transylwańskimi, - brukselka ugotowana na parze, później na patelnię z bułką tartą
Qlinarnie i Qlinarniezapiekanki to doskonały pomysł na wykorzystanie makaronu, jaki pozostał po poprzednim posiłku. Czas przygotowywania: 30-40 minut + pieczenie 20-25 minut Stopień trudności: łatwy Jeśli lubisz zapiekanki, to spróbuj także innych [kliknij w nazwę lub zdjęcie żeby otworzyć przepis] Prosta zapiekanka z ziemniaków, szynki, cebuli i jajek Zapiekanka z cukinii, suszonych pomidorów i czerstwego pieczywa Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki tahini i łyżki oliwy Przepis na sałatkę ziemniaczana z rzodkwią, porem i bobem Na talerzu ułożyć ziemniaki. Polać sosem. Posypać je rzodkiewką, porem, rzepą i bobem. Ciasto pomarańczowe z tahiną Składniki: 1,5 szklanki mąki pół szklanki cukru łyżka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu łyżeczka kurkumy szczypta soli 50 g orzechów włoskich 50 g suszonych moreli pokrojonych w paski
Ugotowane pozamiataneDelikatna zupa krem z dyni z pieczonym jabłkiem , z cynamonem podkręcona imbirem. 1,5 – 2 kg dyni - u mnie hokkaido i muscat, 0,5 kg jabłek – u mnie reneta, 1 ugotowany ziemniak, 1 łyżka suszonej mielonej włoszczyzny lub bulion warzywny, laska cynamonu, 1/2 łyżki startego imbiru, sól, cukier, Obraną dynię pokroić na mniejsze części. Z jabłek wyciąć gniazda nasienne
królestwo garówbułkę keczupem, majonezem, jak lubisz), a następnie przełóż na nią hamburgera z dodatkami. Podawaj hamburgera z pieczonymi frytkami. Smacznego! Koszt dania: Mielona wołowina 500 g – 7,9 zł Bułki 4 sztuki – około 2,5 zł Dodatki – około 6 zł Frytki (4 ziemniaki) – 2 zł Razem – około 18 zł za dwie porcje Artykuł Wtorek: Najlepsze i najprostsze hamburgery pochodzi
Niedzielny kucharzkiełbasę pokroić w kostkę. Następnie dno kociołka smarujemy olejem ,wykładamy obficie liśćmi kapusty, układamy warstwami ziemniaki cebula marchewka,boczek i kiełbasa przyprawiamy. Najlepiej aby były minimum dwie warstwy. Całość przykryć liśćmi kapusty. Przykryć kociołek pokrywką ustawiamy na rozpalonym ognisku i pieczemy ok. 1,5 godziny
Andzia Pichcibułkę keczupem, majonezem, jak lubisz), a następnie przełóż na nią hamburgera z dodatkami. Podawaj hamburgera z pieczonymi frytkami. Smacznego! Koszt dania: Mielona wołowina 500 g – 7,9 zł Bułki 4 sztuki – około 2,5 zł Dodatki – około 6 zł Frytki (4 ziemniaki) – 2 zł Razem – około 18 zł za dwie porcje Artykuł Wtorek: Najlepszy i najprostszy hamburger pochodzi
Niedzielny kucharz