pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:459/865)

Łosoś w sosie szparagowym 155

Delikatny łosoś pieczony w sosie szparagowo winnym. Jest to danie które zrobimy na jednej patelni. Łososia można podać z kaszą jaglaną ja osobiście bardzo ją lubię, albo z ziemniakami. Polecam w sezonie szparagowym taki lekki i zdrowy obiad.  200 g łososia filet 1 gałązka pomidorków koktajlowych 1 pęczek szparagów białych 1 cebula 1 kawałek por biała część sól(...)jest przystosowana do piekarnika zawińcie rączkę folią aluminiową ja tak robię. Nic się jej nie stanie. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni. Wstawiam patelnię i zmniejszam na 170 stopni. Piekę około 15 minut. Zależy to od tego jaki macie gruby plaster ryby. Szparagi główki będą aldente ale takie mają być. Posypuję natką

wesoła kuchnia
Sałatka Pantesca Z Pantellerii 108

inaczej 😊 Pantesca jest przyrządzona z prostych składników: ziemniaki, pomidory, oliwki, cebula, bazylia, oregano, tymianek i kapary. Są one wizytówką wyspy. Łącząc te składniki otrzymujemy niezwykle pyszną śródziemnomorską sałatkę, która jest symbolem sycylijskiej kuchni i jej smaków. Sałatkę Pantesce podaje się najczęściej z jajkiem lub makrelą w oleju a w starożytności używano suszonej pieczonej ryby 😊 Na zakończenie mojej przydługiej(...)zależy ile zrobisz 😊 Czas Przygotowania – 25 minut Kraj Pochodzenia – Włochy Kalorie na porcję – hmmm Białko – ❌ Węglowodany – ❌ Tłuszcze – ❌ Przede wszystkim musimy przygotować składniki Ziemniaki małe Pomidorki koktajlowe Czarne oliwki Kapary Czerwona cebula Oliwa z oliwek najwyższej jakości oczywiście z Domu Oliwnego Świeża bazylia Suszone oregano i tymianek, które znajdziesz również w Domu Oliwnym Ocet winny

RafalCook
PLACKI ZIEMNIACZANE PO BOLOŃSKU 190

Przepis na najlepsze placki ziemniaczane podane z sosem bolońskim. Ziemniaki do placków zawszę ścieram na tarce o dużych oczkach, dzięki temu są wyjątkowo chrupiące. Do masy

Kuchnia MagdaLeny
Kartoflak/Babka ziemniaczana - najlepsza, najsmaczniejsza 285

domu. Zawsze kiedy wydzielał się już pieczonej babki nie mogłam się doczekać kiedy będzie można kawałek zjeść. Sama potrawa pochodzi z północno-wschodniej Polski. W niektórych rejonach nazywana kartoflakiem, babką ziemniaczaną. Ale żeby nie przedłużać zapraszam do dalszej części postu, gdzie znajdziecie przepis! :) Składniki na blachę  25x11cm: 0,5kg obranych ziemniaków 100g wędzonego boczku 1-2 pętka kiełbasy(...)macie maszynki. Mleko zagotowujemy. Do startych ziemniaków wrzucamy przesmażony boczek z kiełbasą i cebulą, następnie dodajemy czosnek, gorące mleko, olej i przyprawy.  Całość dokładnie mieszamy np. łyżką lub szpatułą drewnianą. Tak wymieszaną masę przekładamy na formę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 80 minut aż babka będzie

Gotuj z Mąką
Pikantna zupa z batatem i farfalle 292

Tak tak tytuł zaprzecza sam sobie, no bo przecież batat to słodki ziemniak, więc jakim cudem zupa jest pikantna? Czubrica czerwona, czubrica zielona i pieprz cytrynowy

Niebieski kubek z kawa
Frytki z cukinii & pieczony camembert 254

Frytki z cukinii to doskonała alternatywa dla ziemniaków. Smaczne, kruche, w chrupiącej panierce idealnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska jak i część sytego obiadu. Polecam wszystkim, którzy mają chęć spróbować dodatkowych prostych opcji dla klasycznych przepisów. Składniki: Frytki z cukinii - 1 duża cukinia - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki bułki tartej - 1 jajko - 50 gr sera żółtego - olej do smażenia(...)przyprawy: pieprz, só l, słodka papryka - opcjonalnie: rukola i słonecznik do dekoracji. Pieczony camembert - serek camembert  - 1/4 szklanki oleju - 1/2 łyżeczki cukru - 1/4 wyciśniętej cytryny - szczypta soli i pieprzu - 1 ząbek czosnku - 2 cm pora  Cukinię kroimy w cienkie paseczki, przyprawiamy solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy. Obtaczamy cukinię w mące, jajku i w bułce tartej wymieszanej

upichcona
Botwinka z jajkiem i ziemniakami 161

Lubię wracać wspomnieniami do smaków zup, które odkrywałam w kuchni mojej babci. Ogórkowa z ryżem, szczawiowa, kwaśnica z pieca, botwinka z jajkiem. To zupy proste, gotowane z sercem, każda łyżka których smakuje po stokroć lepiej niż w niejednej restauracji. Na początku lata, gdy pod rozłożystymi zielonymi liśćmi na grządkach czerwieniły się już łodygi buraków, botwinka z jajkiem była tą zupą(...)wyczekiwaną. Lekka i tak inna od barszczu ukraińskiego, nawet rzadko kiedy chciałam zabielać je śmietaną. Na kuchence zawsze stały dwa garnki: w jednym była właśnie botwinka, a drugim tłuczone ziemniaki do zupy. Wymyśliłam sobie, żeby ziemniaki zalewać zupą bezpośrednio w talerzu. Tak smakowała najlepiej.  Uwaga: ponieważ do przygotowania botwinki używamy buraków razem z liśćmi i łodygami, najlepiej wykorzystać takie

Obiad gotowy
Kurczak pieczony z warzywami 183

Kurczak pieczony  z warzywami to pomysł na obiad, który przygotujecie w piekarniku. Soczysty, idealnie doprawiony i bardzo smaczny. Warzywa polecam zapiekać w tym samym naczyniu co kurczak, ponieważ smaki warzyw jak i mięsa świetnie się ze sobą połączą. Poniższe danie dodatkowo podałam z upieczonymi ziemniakami. Taki kurczak będzie idealnym daniem na niedzielny jak i uroczysty obiad.  Składniki

Ugotować
Placek po węgiersku 211

możesz modyfikować i uzupełniać ulubionymi składnikami. Gdy nasyciliśmy się gulaszem, to co pozostało uzupełniłam pieczonym pieczarkami i dodatkową papryką. I to właśnie stanowi nadzienie dzisiejszych placków! Zapraszam na pyszny obiad! Składniki: gulasz węgierski z tego przepisu 250 g pieczarek 1 czerwona papryka 6-8 ziemniaków 1 cebula 1 jajko sól, pieprz 1 łyżka mąki pszennej smalec do smażenia, olej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ROLADKI Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM I SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY + FILMIK 94

Dzisiaj na obiad polecam pyszne roladki z kurczaka ze szpinakiem, surówką i ziemniakami. Roladki dodatkowo są w sosie śmietanowym. Całe danie jest bardzo smaczne, polecam przepis.   FARSZ :  1 cebula 450 g mrożnego szpinaku  sól, pieprz do smaku  1 ząbek czosnku 100 g serka topionego, gouda 2 łyżki bułki tartej  2 piersi z kurczaka sól(...)sosu mieszamy i wylewamy na roladki. Zapiekamy je 30 minut, temperatura 180 %, termoobieg. Pod koniec pieczenia danie posypujemy serem.  Kapustę drobno szatkujemy, marchew ścieramy na tarce, natkę szatkujemy. Składniki sosu mieszamy i polewamy nią warzywa, dokładnie mieszamy.  Roladki podajemy z porcją ziemniaków, polewamy sosem i podajemy z surówka. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Kurczak pieczony nadziewany jabłkami 176

Polecam Wam kurczaka pieczonego w piekarniku i nadzianego farszem z jabłek. Farsz sprawi, że mięso nie będzie suche, a soczyste. Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Można podawać z ryżem, ziemniakami, frytkami. Najlepiej smakuje gorący świeżo upieczony. I ta chrupiąca skórka :) Pycha! Składniki 1 kurczak sól pieprz oliwa Nadzienie 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 średnie jabłka(...)spiąć skórę. Ułożyć kurczaka w naczyniu do zapiekania i skropić go oliwą. Przez pierwsze 15 minut piec w 200 stopniach C, a następnie w 180 stopniach. Piec około 1.5 h . W razie gdy kurczak zbyt mocno się przypala nakryć folią aluminiową. kurczak pieczony nadziewany jabłkami

O kuchni z uczuciem
Kurczak z wolnego chowu z warzywami 224

skorzystacie z przepisu Madzi i przygotujecie go razem z pieczonymi warzywami . Tak przygotowane danie idealnie będzie pasować na niedzielny, rodzinny obiad. Kurczak z wolnego chowu z warzywami – składniki kurczak z wolnego chowu ok. 1,7 kg 4 marchewki 4 pietruszki 7-8 szalotek 6-7 ziemniaków 1 cytryna suszony tymianek suszone oregano 3-4 ząbki czosnku sól pieprz(...)półplasterki (ćwiartki, tutaj jest dowolność) i układamy na blaszce do pieczenia. Polewamy odrobiną oliwy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na warzywach układamy kurczaka i pieczemy ok. 1,5 godziny. Co 20-25 minut obracamy go z jednej strony na drugą aby zbytnio nie wysechł. Kurczaka podajemy z pieczonymi warzywami. Smacznego! Post Kurczak z wolnego chowu z warzywami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
POLĘDWICZKI Z KURCZAKA Z CHIPSAMI W TOWARZYSTWIE MIODOWO MUSZTARDOWEGO SOSU 166

polędwiczki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie sunbites paprykowych   250 ml maślanki chipsy: 3 duże ziemniaki olej do smażenia słodka papryka w proszku sól surówka z marchewki: 2 duże marchewki 1/4 szklanki rodzynek 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka cukru sos miodowo musztardowy: 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu 1 mały ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy(...)upływie minimum godziny wyjmujemy mięso z maślanki, obtaczamy w drobno pokruszonych sunbitsach. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasze polędwiczki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni ( ja włączam termoobieg), czas zależy od wielkości kawałków mięsa, natomiast przy średniej wielkości kawałkach wystarczy 25 minut. Ziemniaki obieramy i myjemy w zimnej wodzie. Kroimy wzdłuż na plasterki- powinny być dość cienkie. Wykładamy

KuchcikoweLove
Faszerowane bataty 190

nich robić cuda, bo trochę to pyra, trochę dynia a trochę marchew. Idealnie nadaje się do pieczenia i smażenia, gotowany do zupełnej miękkości robi się trochę mdły. Dziś w mojej ulubionej formie, czyli zapiekany z farszem, śmiało do tej potrawy można użyć zwykłych ziemniaków, robiłam już to wcześniej, ale ze zwykłych ziemniaków, to lubię robić latem, gdy są młode(...)sposób, do dodanie skibki chleba bez skórki i ponownie dokładne zbelndowanie). Do reszty masy dodaj odsączoną kukurydzę, wymieszaj łyżką. Wypełnij bataty farszem i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w temp. 180 C na środkowej części piekarnika. Smacznego! ps. Potrawę możesz przygotować dzień wcześniej i upiec w dniu serwowania. Smakuje również na zimno, jako przystawka

greenscarf