Delikatny łosoś pieczony w sosie szparagowo winnym. Jest to danie które zrobimy na jednej patelni. Łososia można podać z kaszą jaglaną ja osobiście bardzo ją lubię, albo z ziemniakami. Polecam w sezonie szparagowym taki lekki i zdrowy obiad. 200 g łososia filet 1 gałązka pomidorków koktajlowych 1 pęczek szparagów białych 1 cebula 1 kawałek por biała część sól(...)jest przystosowana do piekarnika zawińcie rączkę folią aluminiową ja tak robię. Nic się jej nie stanie. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni. Wstawiam patelnię i zmniejszam na 170 stopni. Piekę około 15 minut. Zależy to od tego jaki macie gruby plaster ryby. Szparagi główki będą aldente ale takie mają być. Posypuję natką
wesoła kuchniainaczej 😊 Pantesca jest przyrządzona z prostych składników: ziemniaki, pomidory, oliwki, cebula, bazylia, oregano, tymianek i kapary. Są one wizytówką wyspy. Łącząc te składniki otrzymujemy niezwykle pyszną śródziemnomorską sałatkę, która jest symbolem sycylijskiej kuchni i jej smaków. Sałatkę Pantesce podaje się najczęściej z jajkiem lub makrelą w oleju a w starożytności używano suszonej pieczonej ryby 😊 Na zakończenie mojej przydługiej(...)zależy ile zrobisz 😊 Czas Przygotowania – 25 minut Kraj Pochodzenia – Włochy Kalorie na porcję – hmmm Białko – ❌ Węglowodany – ❌ Tłuszcze – ❌ Przede wszystkim musimy przygotować składniki Ziemniaki małe Pomidorki koktajlowe Czarne oliwki Kapary Czerwona cebula Oliwa z oliwek najwyższej jakości oczywiście z Domu Oliwnego Świeża bazylia Suszone oregano i tymianek, które znajdziesz również w Domu Oliwnym Ocet winny
RafalCookPrzepis na najlepsze placki ziemniaczane podane z sosem bolońskim. Ziemniaki do placków zawszę ścieram na tarce o dużych oczkach, dzięki temu są wyjątkowo chrupiące. Do masy
Kuchnia MagdaLenydomu. Zawsze kiedy wydzielał się już pieczonej babki nie mogłam się doczekać kiedy będzie można kawałek zjeść. Sama potrawa pochodzi z północno-wschodniej Polski. W niektórych rejonach nazywana kartoflakiem, babką ziemniaczaną. Ale żeby nie przedłużać zapraszam do dalszej części postu, gdzie znajdziecie przepis! :) Składniki na blachę 25x11cm: 0,5kg obranych ziemniaków 100g wędzonego boczku 1-2 pętka kiełbasy(...)macie maszynki. Mleko zagotowujemy. Do startych ziemniaków wrzucamy przesmażony boczek z kiełbasą i cebulą, następnie dodajemy czosnek, gorące mleko, olej i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy np. łyżką lub szpatułą drewnianą. Tak wymieszaną masę przekładamy na formę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 80 minut aż babka będzie
Gotuj z MąkąTak tak tytuł zaprzecza sam sobie, no bo przecież batat to słodki ziemniak, więc jakim cudem zupa jest pikantna? Czubrica czerwona, czubrica zielona i pieprz cytrynowy
Niebieski kubek z kawaFrytki z cukinii to doskonała alternatywa dla ziemniaków. Smaczne, kruche, w chrupiącej panierce idealnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska jak i część sytego obiadu. Polecam wszystkim, którzy mają chęć spróbować dodatkowych prostych opcji dla klasycznych przepisów. Składniki: Frytki z cukinii - 1 duża cukinia - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki bułki tartej - 1 jajko - 50 gr sera żółtego - olej do smażenia(...)przyprawy: pieprz, só l, słodka papryka - opcjonalnie: rukola i słonecznik do dekoracji. Pieczony camembert - serek camembert - 1/4 szklanki oleju - 1/2 łyżeczki cukru - 1/4 wyciśniętej cytryny - szczypta soli i pieprzu - 1 ząbek czosnku - 2 cm pora Cukinię kroimy w cienkie paseczki, przyprawiamy solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy. Obtaczamy cukinię w mące, jajku i w bułce tartej wymieszanej
upichconaLubię wracać wspomnieniami do smaków zup, które odkrywałam w kuchni mojej babci. Ogórkowa z ryżem, szczawiowa, kwaśnica z pieca, botwinka z jajkiem. To zupy proste, gotowane z sercem, każda łyżka których smakuje po stokroć lepiej niż w niejednej restauracji. Na początku lata, gdy pod rozłożystymi zielonymi liśćmi na grządkach czerwieniły się już łodygi buraków, botwinka z jajkiem była tą zupą(...)wyczekiwaną. Lekka i tak inna od barszczu ukraińskiego, nawet rzadko kiedy chciałam zabielać je śmietaną. Na kuchence zawsze stały dwa garnki: w jednym była właśnie botwinka, a drugim tłuczone ziemniaki do zupy. Wymyśliłam sobie, żeby ziemniaki zalewać zupą bezpośrednio w talerzu. Tak smakowała najlepiej. Uwaga: ponieważ do przygotowania botwinki używamy buraków razem z liśćmi i łodygami, najlepiej wykorzystać takie
Obiad gotowyKurczak pieczony z warzywami to pomysł na obiad, który przygotujecie w piekarniku. Soczysty, idealnie doprawiony i bardzo smaczny. Warzywa polecam zapiekać w tym samym naczyniu co kurczak, ponieważ smaki warzyw jak i mięsa świetnie się ze sobą połączą. Poniższe danie dodatkowo podałam z upieczonymi ziemniakami. Taki kurczak będzie idealnym daniem na niedzielny jak i uroczysty obiad. Składniki
Ugotowaćmożesz modyfikować i uzupełniać ulubionymi składnikami. Gdy nasyciliśmy się gulaszem, to co pozostało uzupełniłam pieczonym pieczarkami i dodatkową papryką. I to właśnie stanowi nadzienie dzisiejszych placków! Zapraszam na pyszny obiad! Składniki: gulasz węgierski z tego przepisu 250 g pieczarek 1 czerwona papryka 6-8 ziemniaków 1 cebula 1 jajko sól, pieprz 1 łyżka mąki pszennej smalec do smażenia, olej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj na obiad polecam pyszne roladki z kurczaka ze szpinakiem, surówką i ziemniakami. Roladki dodatkowo są w sosie śmietanowym. Całe danie jest bardzo smaczne, polecam przepis. FARSZ : 1 cebula 450 g mrożnego szpinaku sól, pieprz do smaku 1 ząbek czosnku 100 g serka topionego, gouda 2 łyżki bułki tartej 2 piersi z kurczaka sól(...)sosu mieszamy i wylewamy na roladki. Zapiekamy je 30 minut, temperatura 180 %, termoobieg. Pod koniec pieczenia danie posypujemy serem. Kapustę drobno szatkujemy, marchew ścieramy na tarce, natkę szatkujemy. Składniki sosu mieszamy i polewamy nią warzywa, dokładnie mieszamy. Roladki podajemy z porcją ziemniaków, polewamy sosem i podajemy z surówka. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliPolecam Wam kurczaka pieczonego w piekarniku i nadzianego farszem z jabłek. Farsz sprawi, że mięso nie będzie suche, a soczyste. Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Można podawać z ryżem, ziemniakami, frytkami. Najlepiej smakuje gorący świeżo upieczony. I ta chrupiąca skórka :) Pycha! Składniki 1 kurczak sól pieprz oliwa Nadzienie 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 średnie jabłka(...)spiąć skórę. Ułożyć kurczaka w naczyniu do zapiekania i skropić go oliwą. Przez pierwsze 15 minut piec w 200 stopniach C, a następnie w 180 stopniach. Piec około 1.5 h . W razie gdy kurczak zbyt mocno się przypala nakryć folią aluminiową. kurczak pieczony nadziewany jabłkami
O kuchni z uczuciemskorzystacie z przepisu Madzi i przygotujecie go razem z pieczonymi warzywami . Tak przygotowane danie idealnie będzie pasować na niedzielny, rodzinny obiad. Kurczak z wolnego chowu z warzywami – składniki kurczak z wolnego chowu ok. 1,7 kg 4 marchewki 4 pietruszki 7-8 szalotek 6-7 ziemniaków 1 cytryna suszony tymianek suszone oregano 3-4 ząbki czosnku sól pieprz(...)półplasterki (ćwiartki, tutaj jest dowolność) i układamy na blaszce do pieczenia. Polewamy odrobiną oliwy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na warzywach układamy kurczaka i pieczemy ok. 1,5 godziny. Co 20-25 minut obracamy go z jednej strony na drugą aby zbytnio nie wysechł. Kurczaka podajemy z pieczonymi warzywami. Smacznego! Post Kurczak z wolnego chowu z warzywami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!polędwiczki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie sunbites paprykowych 250 ml maślanki chipsy: 3 duże ziemniaki olej do smażenia słodka papryka w proszku sól surówka z marchewki: 2 duże marchewki 1/4 szklanki rodzynek 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka cukru sos miodowo musztardowy: 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu 1 mały ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy(...)upływie minimum godziny wyjmujemy mięso z maślanki, obtaczamy w drobno pokruszonych sunbitsach. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasze polędwiczki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni ( ja włączam termoobieg), czas zależy od wielkości kawałków mięsa, natomiast przy średniej wielkości kawałkach wystarczy 25 minut. Ziemniaki obieramy i myjemy w zimnej wodzie. Kroimy wzdłuż na plasterki- powinny być dość cienkie. Wykładamy
KuchcikoweLovenich robić cuda, bo trochę to pyra, trochę dynia a trochę marchew. Idealnie nadaje się do pieczenia i smażenia, gotowany do zupełnej miękkości robi się trochę mdły. Dziś w mojej ulubionej formie, czyli zapiekany z farszem, śmiało do tej potrawy można użyć zwykłych ziemniaków, robiłam już to wcześniej, ale ze zwykłych ziemniaków, to lubię robić latem, gdy są młode(...)sposób, do dodanie skibki chleba bez skórki i ponownie dokładne zbelndowanie). Do reszty masy dodaj odsączoną kukurydzę, wymieszaj łyżką. Wypełnij bataty farszem i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w temp. 180 C na środkowej części piekarnika. Smacznego! ps. Potrawę możesz przygotować dzień wcześniej i upiec w dniu serwowania. Smakuje również na zimno, jako przystawka
greenscarf