pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:339/865)

Ziemniaczana zapiekanka z łososiem 228

zalać 1/2 powstałego sosu. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę talarków i reszty podsmażonych warzyw. Dodać kolejno kawałki łososia, rozdrobniony kalafior i ostatnią warstwę ziemniaków. Polać resztą sosu. Na koniec podsypać startym serem mozzarella. Piec przez ok. 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku z funkcją góra-dół. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę. Smacznego

Kuchnia Ellie
Placki ziemniaczane po węgiersku 186

dusić do miękkości mięsa. Następnie dodać resztę papryki,zagęstnić(łyżka mąki+ woda, można użyć fiksu do gulaszu jak kto woli). SKŁADNIKI NA PLACKI: Ziemniaki zetrzeć z cebulą   mąka   jajko   sól, pieprz Wszystko wymieszać, piec złociste placki. Placki polać gulaszem, można dodać trochę sosu czosnkowego. SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Schab pod pierzynką 1971

dalej smażymy ,ąż odparuje woda. Na początku dobrze jest przykryć. szybciej zmiękną. Na plastry schabu kładziemy pieczarki. Posypujemy startym na grubych oczkach serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1 godziny.Podajemy z ryżem ziemniakami i surówką SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Zapiekanka ziemniaczana 186

gotujemy. Następnie kroimy w grube plastry. Brokuły również gotujemy na parze lub w wodzie. Ziemniaki przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Dorzucamy brokuły i posypujemy bazylią, ziołami prowansalskimi i pieprzem.   Pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach.  W czasie zapiekania warzyw kroimy fetę w kostkę , posypujemy ostrą papryką , ziołami prowansalskimi i zalewamy oliwą

Cukier&Puder
Grzyby duszone w piekarniku 210

jeżeli trzeba, możemy trochę  grzyby podlać winem. Dusić jeszcze ok 1,5 - 2 godzin. godzinę przed końcem dodać śmietanę, dobrze wymieszać i kontynuować pieczenie. Przed podaniem wymieszać z posiekaną natką pietruszki, podawać z ziemniakami Smacznego

Stare Gary
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 258

jajeczne kluseczki uwielbiane w całych Niemczech są tradycyjnym daniem kuchni regionu szwabskiego, południowoniemieckich landów- Badenii-Wirtembergii-Bawarii. Są tam popularne jak u nas ziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle z serem), Spätzleauflauf (zapiekanka ze szpecli), Apfelspätzle (Spätzle z jabłkami). Ja w ramach mojej

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka warzywna 274

bakłażan 4 łyżki oliwy czarny pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.  Kroimy batat w grubą, mniej więcej 4-centymetrową kostkę, ziemniaki zaś nieco drobniej (około 2,5 cm), ponieważ batat piecze się szybciej. Cebule kroimy na ósemki, papryki, cukinię i bakłażan- w 2,5 cm kostkę. Rozdzielamy ząbki czosnku, nie obieramy ich. Wszystko razem dokładnie mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Chrupiące żeberka. 188

natłuszczonej blaszce i piec  pod grillem 30 min,w temp. 190 stop. Żeberka co 5 min przewracać na drugą stronę. W połowie pieczenia można podlać szklanką wody. Chrupiące żeberka podaję z opiekanymi ziemniakami i młodą kapustą. Marynata z miodem i ziołami nadaje żeberkom niepowtarzalny smak

Kulinarny karnet Christophera
Mięso pieczone z warzywami 229

Tego dania nie da się zepsuć :) Jest bardzo proste a zarazem pyszne. Składa się z mięsa, warzyw i przypraw, ziół. Używam różnego rodzaju mięs. Można dodać

Olikowa kuchnia
Fish and chips (fish & chips) 343

Post Fish and chips (fish & chips) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Chłopskie szaszłyki 221

Boczek pokroić w kostkę. Po 1/3 łyżeczki wszystkich przypraw dokładnie wymieszać, mieszanką posypać mięso i ziemniaki.  Na patyczki szaszłykowe nadziewać na przemian ziemniaki, boczek i pokrojone w paski, zwinięte liście kapusty.  Szaszłyki piec około 25-30minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości
kopytka po litewsku 208

śmietana ze skwarkami i cebulka .Z sosem grzybowym mamy postne danie Piec w temperaturze 160 -180 ー C w piecu nagrzanym około 30 minut, lub do zarumienienia,albo podsmażyć na patelni,na 1łyzce oliwy z oliwek. Ugotować ziemniaki w łupinie, a następnie obrać ze skórki i zemleć w maszynce do mięsa,lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Do tak przygotowanej masy

w mojej kuchni
Wegetariańskie cheeseburgery 217

stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Odstawiamy na kratkę do wystudzenia i przygotowujemy kotlety. Fasolę miksujemy lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Mieszamy ją z kaszą, wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz koncentratem i przyprawami. Formujemy 4 kotlety i pieczemy je około 30 minut w 180 stopniach. Bułki przekrawamy (możemy je podpiec na grillu jeśli chcemy aby były bardziej chrupiące) i górę

Mienta blog
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami 220

cynamonu, podane na pieczonych ziemniaczkach i słodkiej marchewce. Brzmi prawie jak cudowny domowy obiad w stylu comfort food , ale sposób wykonania, mimo, że prosty, sprawia, że takie polędwiczki wieprzowe z jabłkami można z powodzeniem podać w trakcie proszonego obiadu, także dla teściowej :) Wszystko, czego potrzebujecie, żeby przygotować polędwiczki wieprzowe z jabłkami to mięso, jabłka, ziemniaki, marchewka, trochę przypraw(...)uważać, żeby nie naciąć mięsa do samego dołu. W miejsce nacięć włożyć jabłko pokrojone w plastry (ok. 2-3 mm). Ziemniaki wyszorować, pociąć w sporą kostkę. Włożyć razem z marchewką do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec polędwiczki, oprószyć solą i pieprzem i wymieszać. Na warzywa położyć kawałki polędwiczek nadzianych jabłkiem. Wymieszać miód, musztardę, ocet balsamiczny, sos sojowy ze zmiażdżonym

Pociąg Do Kuchni
Zapiekanka z mięsa mielonego, pora, fasolki i ziemniaków 145

masz pomysłu na mięso mielone, a kotlety wychodzą Ci już bokiem – spróbuj przygotować taką ziemniaczaną zapiekankę. Zapiekanka z mięsa mielonego, pora, fasolki i ziemniaków (4-6 porcji): ok. 1,2 kg ziemniaków (mogą być wcześniej ugotowane) 400 g mielonego mięsa wieprzowego (z szynki lub łopatki/karkówki) 1 por (białe i zielone części / można zastąpić szalotką, cebulą(...)minut – powinny być miękkie, ale nadal zwarte i nierozpadające się. Studzimy i kroimy nożem w plasterki. Możemy także używać ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia – wtedy ziemniaki wyjmujemy z lodówki i kroimy co najmniej 30 minut przed pieczeniem zapiekanki, aby nieco nabrały temperatury pokojowej. Pora pozbawiamy zewnętrznej części i końcówki zielonych liści i kroimy w plasterki. Pieczarki dokładnie szorujemy

Poezja smaku