osób: Warstwa z ziemniaków: ? 1,5 kg ziemniaków ? 3 łyżki masła ? 3 łyżki kwaśnej śmietany ? sól, starta gałka muszkatałowa Warstwa z kurczaka: ? 4 filety z kurczaka ? 2 łyżki sosu sojowego ? sól, pieprz ? 2 łyżki oliwy Warstwa z grzybów: ? 300 g kurek ? 1 duża cebula ? sól, pieprz ? 2 łyżki oliwy Wykonanie: ? Ziemniaki obrać, posolić i ugotować do miękkości. Odcedzić, dodać śmietanę(...)minut aż do zredukowania powstałego sosu. ? Piekarnik nagrzać do 200 st.C. ? Połowę ziemniaków nałożyć na dno formy żaroodpornej i docisnąć. ? Na ziemniaki wyłożyć warstwę kurczaka, docisnąć. ? Na kurczaka wyłożyć warstwę kurek i docisnąć. ? Z pozostałych ziemniaków wycisnąć szprycą różyczki na całą powierzchnię zapiekanki. ? Piec 30 minut w 200 st.C. Podawać na gorąco. ? Najlepiej smakuje z pomidorami z fetą (następny przepis
To co kochamziemniaka niezwykłym i niecodziennym. Świetnie pasują jako dodatek do mięsnego obiadu, my jedliśmy na kolację jako samodzielne danie. Składniki: ? 12 małych ziemniaków ? 12 plastrów wędzonego boczku ? 6 łyżeczek musztardy sarepskiej ? sól do smaku ? świeży tymianek Wykonanie: ? Ugotować obrane ziemniaki w osolonej wodzie. ? Każdy plaster boczku posmarować musztardą i zawinąć w niego ziemniak. ? Ziemniaczki ułożyć w naczyniu do zapiekania i piec
To co kochamwyłożonej papierem do pieczenia blasze. Kulki mozzarelli i pomidory pokroić na plastry. Oliwę, bazylię, szczyptę soli i pieprzu zmiksować w blenderze. W każde nacięcie włożyć po plastrze mozzarelli, pomidora polać sosem bazyliowym, na końcu posypać tartym serem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec kurczaka około 40 minut. Podawać w towarzystwie ziemniaków i mizerii. Smacznego! *artykuł sponsorowany
Słodkie okruszkirasy puławskiej. Chude, mięsiste - takie są najlepsze! Zamarynowałam je w sobotę i upiekłam na niedzielny obiad. Kruche, soczyste mięso - tak przygotowane pieczone żeberka smakują wybornie! Polecam również żeberka marynowane w piwie Soczyste pieczone żeberka Składniki : 1,5kg żeberek wieprzowych (najlepiej paski) Marynata: 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżka ketchupu(...)cebulę, na cebuli ułożyć żeberka, polać marynatą. Na mięsie położyć rozmaryn. Naczynie przykryć folią aluminiową lub pokrywką, wstawić do piekarnika, piec godzinę w temp. 180stC. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 40 minut. Podawać np. z kaszą, ziemniakami, ulubioną surówką i sosem BBQ:) Smacznego
Obiad gotowyziemniaki zapiekane w boczku: 6 średniej wielkości młodych ziemniaków 6 plastrów surowego boczku wędzonego 6 niedużych plasterków żółtego sera 1 biała cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka przyprawy do grilla (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Młodych ziemniaków zapiekanych w boczku: Ziemniaki obrać, opłukać, przełożyć do garnka. Wsypać niewielką ilość soli, zalać wrzątkiem. Garnek przykryć, wstawić na gaz i ziemniaki gotować(...)grilla, wymieszać do połączenia składników. Przestudzone młode ziemniaki obtoczyć w przygotowanej marynacie. Następnie każdego ziemniaka przekroić wzdłuż na pół. Na jednej połówce położyć plasterek sera, krążek cebuli, przykryć drugą połówką i całość zawinąć w plaster boczku. Tak przygotowane ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym (można też na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C
Danka Pichciświetnie sprawdzi się penne, farfalle czy udające ryż orzo. Możecie je też serwować z dodatkiem ryżu, kaszy (polecam zwłaszcza orkiszową lub bulgur) lub z ziemniakami. Sprawdź też inne pomysły na obiad: Schab pieczony w sosie jerk Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo Gołąbki bez zawijania Tortellini w sosie pomidorowym ze szpinakiem Drukuj Klopsiki z indyka w kremowym sosie
Na-talerzu.plbalkonowych donicach i można odpłynąć do krainy pyszności. Jeśli macie ochotę, zapraszam na jesienny rejs sezamowo-jogurtową rzeczką łódeczkami ze słodkich ziemniaków wzdłóż karmelizowanych brzegów miso! Miso łódeczki ze słodkich ziemniaków Potrzebujesz: 3 średnie słodkie ziemniaki 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżeczki pasty miso 1/2 łyżeczki płatków chili 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka świeżo startego imbiru (opcjonalnie) 1 starty ząbek(...)Oczyść i pokrój słodkie ziemniaki w ósemki. 3. W dużej misce wymieszać olej sezamowy, pastę miso, płatki chili, miód i starty imbir z czosnkiem. Mieszaj, aż całkowicie się połączą. 4. Dodaj łódki ze słodkich ziemniaków i wymieszaj, aby obtoczyć. 5. Przenieś słodkie ziemniaki w panierce na blachę wyłożoną pergaminem i piecz przez 35-40 minut, aż widelec będzie miękki
Kuchnia w Słońcu Skąpanadodać roztarty w dłoniach majeranek. Ciepłym sosem zalać gołąbki w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 50 minut. Piec bez przykrycia. Gotowe gołąbki można podawać z ziemniakami lub pieczywem. Polecam wypróbować przepis na gołąbkową patelnię . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu Danka Pichci
Danka Pichciporanka z dziećmi ich aktywności w kuchni. Jeśli lubicie bataty wypróbujcie przepisy na frytki z batatów , chipsy , humus z batatem , zupę z batatów , bataty pieczone . To również kolejna inspiracja jak wykorzystać ugotowane ziemniaki , które zostały z obiadu. PRZEPIS NA KOPYTKA Z BATATÓW DLA DZIECI Składniki : 500 g batatów ugotowanych lub upieczonych (zobacz Jak upiec bataty ) 1 jajko
Dorota Smakujepiersiami, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki papryki w proszku plus papryka ostra do smaku, łyżka kuminu mielonego, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, około 8 małych ziemniaków, będziesz potrzebować też małych patyczków do szaszłyków, ewentualnie wykałaczek. Jak zrobić mini kebaby? Czosnek drobno posiekaj, następnie rozetrzyj z solą na pastę – najłatwiej zrobić to w moździerzu(...)dłoni, wstaw do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na noc, aby mięso się zamarynowało. Ziemniaki dokładnie umyj, przekrój na połówki. Zamarynowane mięso nabijaj na patyczki, formując owalne kababy, każdy nabij na połówkę ziemniaka i ustaw pionowo w naczyniu do zapiekania. Piecz w temp. 180 stopni przez 50 minut. Rada: mini kebaby podaliśmy z domowym sosem czosnkowym – przepis
Kulinarna Polskakapusta pelustka po ukraińsku. Prosta, chrupiąca przekąska z klasycznych warzyw, które są w każdym domu. Marynowana w ten sposób kapusta doskonale komponuje się z pieczonym, duszonym i smażonym mięsem . Świetnie smakuje z ziemniakami oraz jako samodzielna zdrowa przekąska. Zachwyci na pewno lekko kwaśnym smakiem oraz wyjątkową chrupkością. Swoją nazwę „pe(y)lustka” – w języku polskim
Kuchnia Na WypasieSkładniki: ok. 1,5 kg pałek i skrzydełek z kurczaka 800 g ziemniaków 400 g dyni 400 g grzybów leśnych sól, pieprz rozmaryn gałka muszkatałowa słodka papryka marynata: 1 łyzka ostrego … Czytaj dalej Kurczak na ostro pieczony z jesiennymi warzywami
czarrna od kuchnimało kalorii. Awokado to zdrowy tłuszcz, który jest Ci potrzebny, m.in. do prawidłowej pracy hormonów. Idealnie smakuje z pomidorkami koktajlowymi. Pycha! Obiad (723 kcal) Pieczone filety z kurczaka 300 g 4 młode ziemniaki Fasola szparagowa Pół kolby kukurydzy Klasyczny obiad z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową, który przygotujesz w 20 minut. Fasolka i młode ziemniaki najlepiej smakują właśnie
Niedzielny kucharzpiekarnika. PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, oczyszczamy i kroimy na cieniutkie plasterki. Możemy do tego użyć specjalnej tarki do warzyw lub zrobić to ręcznie. Pokrojone ziemniaki dokładnie płuczemy w wodzie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następne przyprawiamy powstałe talarki, ulubionymi przyprawiamy, takimi jak np. tymianek, papryka słodka czy przyprawa do ziemniaków. Układamy chipsy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, który wcześniej smarujemy oliwa
Przepiski.pl