pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:299/865)

Ziemniaki z kiełbasą z blachy 1382

Jestem pewna, że zachwyci Was swoim smakiem. ZIEMNIAKI Z KIEŁBASĄ Z BLACHY – PRZEPIS Składniki 1,5 kg ziemniaków 500 g kiełbasy 1 papryka czerwona 2 cebule 2 marchewki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka czosnku granulowanego przyprawa do ziemniaków sól pęczek szczypiorku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Następnie przekładamy(...)plastry. Blachę z piekarnika wyścielamy folią aluminiową i delikatnie natłuszczamy. Podgotowane ziemniaki odcedzamy i wykładamy na blachę. Posypujemy przyprawą do ziemniaków. Następnie na blaszkę wykładamy cebulę, paprykę, marchewkę i kiełbasę. Całość posypujemy papryką słodką, czosnkiem granulowanym, ziołami prowasalskimi. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 30 minut, grzanie góra-dół. Gotowe danie dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. (adsbygoogle

Przepiski.pl
Piątek: Gołąbki z dorszem 119

czyli w kapuście. Sam przepis – z magazynu Kuchnia – wymagał tuningu. W pierwotnej wersji na dorsza kładło się plaster pomidora, skrapiało olejem i zawijało w liście, po czym wstawiało do pieca też pokropione olejem. Nasza wersja jest inna. Właściwie mamy dwie sesje. W jednej do nadzienia oprócz ryby dodajemy pesto bazyliowe. Gołąbki zaś zalewamy sosem pomidorowym, a na wierzch ścieramy parmezan(...)widelcem pomidory z puszki. Dodajemy do nich dwie łyżki przecieru pomidorowego i zalewamy gołąbki. Na wierzch ścieramy parmezan. Wstawiamy gołąbki do nagrzanego wcześniej piekarnika. Czas pieczenia to 15-20 min. Krok 7 Podgotowane ziemniaki wyciągamy z wody i przekładamy do naczynia żaroodpornego, większe kawałki rozgniatamy lub kroimy. Dodajemy posiekany tymianek, masło i sól. Wstawiamy do piekarnika pod sam grill, podpiekamy

Niedzielny kucharz
PIZZA BIAŁA Z ZIEMNIAKAMI 148

oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż podwoi swoją objętość. Dodatki: Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce mandolinie na cienkie plasterki. Gałązki rozmarynu myjemy, osuszamy i obrywamy. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Sos: Czosnek obieramy i przeciskamy(...)Pizza:  Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Obie części rozwałkowujemy cienko, formując odpowiedni kształt - okrągły bądź jajowaty i przenosimy na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Następnie smarujemy ciasto sosem i układamy plasterki ziemniaków, jeden obok drugiego. Ziemniaki posypujemy solą i świeżym rozmarynem, a wierzch posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na około

Kuchnia MagdaLeny
Rotmos gourmet 174

musimy nastrugać. Inaczej nie jest en vouge :) Brukiew też obieramy i kroimy w ćwierćplasterki. Wszystko wkładamy do piekarnika, polewamy lekko olejem i posypujemy bazylią. Pieczemy w temperaturze 120 stopni jakieś 1,5 h. Ziemniaki gotujemy, a po wszystkim gnieciemy razem z odrobiną wody i wiórkami kokosowymi na puree. Oczywiście to co pokazałem to tylko sugestia podania, ale ja położyłem marchewkę

Kryzysowa Książka Kucharska
Pieczone bataty z orzechami i serem pleśniowym 40

walorach zdrowotnych batatów pisałam przy okazji sałatki z batatów. Pieczone bataty wyglądają i smakują trochę jak puree ziemniaka z marchewką. Same są dość mdłe, ale rozmaryn, orzechy i ser z niebieską pleśnią nadają im charakteru. Chrupiące orzechy i ostry ser uzupełniają teksturę przekąski. Składniki na 8-10 plastrów: ? 1 duży batat ? garść orzechów pekan ? 100 g sera(...)łyżki oliwy Wykonanie: ? Bataty umyć, wyszorować skórkę i pokroić w 1 cm plastry. ? Plastry posmarować oliwą, posypać solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem. ? Na każdym plastrze położyć po kilka orzechów. ? Piec w temp. 180 st.C przez 15 minut. ? Po upieczeniu posypać pokruszonym serem pleśniowym

To co kocham
Pieczone bataty z orzechami i serem pleśniowym 142

walorach zdrowotnych batatów pisałam przy okazji sałatki z batatów. Pieczone bataty wyglądają i smakują trochę jak puree ziemniaka z marchewką. Same są dość mdłe, ale rozmaryn, orzechy i ser z niebieską pleśnią nadają im charakteru. Chrupiące orzechy i ostry ser uzupełniają teksturę przekąski. Składniki na 8-10 plastrów: • 1 duży(...)wyszorować skórkę i pokroić w 1 cm plastry. • Plastry posmarować oliwą, posypać solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem. • Na każdym plastrze położyć po kilka orzechów. • Piec w temp. 180 st.C przez 15 minut. • Po upieczeniu posypać pokruszonym serem pleśniowym

To co kocham
Musaka - grecka zapiekanka z ziemniakami, bakłażanem i mięsem pod beszamelem 225

około pół godziny. Po tym czasie płuczemy je pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy za pomocą papierowych ręczników. Na patelni na oliwie rumienimy bakłażany z obu stron. 2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na cienkie plastry. Przesmażamy na patelni, na której wcześniej obsmażaliśmy bakłażany. 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni na niewielkiej ilości oliwy delikatnie szklimy(...)małym ogniu do czasu, aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec doprawiamy zawartość patelni solą, pieprzem, chili, natką pietruszki, oregano i mielonym cynamonem. 5. Formę do pieczenia smarujemy odrobiną masła. Na dno wykładamy podsmażone ziemniaki, następnie plastry bakłażana, farsz mięsno-pomidorowy, a na sam koniec sos beszamelowy. 6. Wkładamy musakę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i zapiekamy przez około

W kuchni Katie
Ekspresowe ciasto bananowe z suszonymi figami (bez miksera) 97

soli Dodatkowo: około 1/2 szklanki posiekanych suszonych fig Ponadto: cukier puder do posypania Banany należy obrać, a następnie rozdusić widelcem lub potłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać cukier, mąkę, jajko, olej oraz sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość dokładnie połączyć za pomocą łyżki i na końcu wymieszać z kawałkami fig. Ciasto przelać do keksówki wysłanej papierem do pieczenia

Di gotuje
Tarta z malinami mascarpone i mlekiem skondensowanym 130

stopni. Wysmaruj formę do tarty grubo masłem. Przełóż ciasto do formy papierem do góry. Dociąż spód tarty, aby się nie odkształciła w trakcie pieczenia. (Do dociążenia spodu tarty możesz użyć kawałków jabłka czy ziemniaka, lub suchego grochu) Wstaw do piekarnika na 15 min, po tym czasie usuń papier wraz z "dociążeniem". Wylej na ciasto masę na bazie serka mascarpone

Rusty Fork
Sałatka z grillowanym kurczakiem i pieczonymi ziemniakami 189

Pyszny i lekki letni obiad z pieczonymi ziemniaczkami i dobrze doprawionym grillowanym kurczakiem. 1 kg młodych ziemniaków Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Suszona natka pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa Curry Suszona natka pietruszki Kilka liści sałaty lodowej 4 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula(...)sera feta 2 łyżki wody 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawa do sałatek Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na plastry, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i suszoną natką pietruszki. Mieszamy z oliwą z oliwek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15-20 minut. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy

VioletoweKucharzenie
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM, POREM I ŚMIETANĄ 147

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 1-1,2 kg z iemniaków, 35 dag boczku

JejKuchnia
Kurczak z warzywami (danie jednogarnkowe) 116

pieczarek 1 cebula 1 por (biała część) 1 łyżka masła 1 marchew 500 g ziemniaków 2 łyżki domowej kostki bulionowej 1 cukinia 100 g groszku cukrowego 125 ml śmietany kremówki 1 łyżka mąki kukurydzianej sól, pieprz Przygotowanie Udka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem obtaczamy w sosie. Pieczemy 10 min w 250°C z termoobiegiem(...)czasie pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki i razem z posiekaną cebulą, pokrojonym w piórka porem, pokrojonymi na duże kawałki ziemniakami, pokrojoną marchewką, smażymy na maśle. Około 10 minut. Następnie dodajemy szklankę wody, kostkę bulionową, mięso ( dodajemy sos powstały podczas pieczenia ) i dusimy pod przykryciem przez 20 min. Pokrojoną cukinię i groszek dodajemy kilka minut przed końcem. Całość zagęszczamy śmietaną wymieszaną

R'n'G Kitchen
Pstrąg z warzywami 109

wypatroszone pstrągi – 1 mała cytryna – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki masła klarowanego – 1 gałązka rozmarynu – sól i pieprz – oliwa z oliwek Do podania: Ziemniaki, ryż, kasza Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Pstrągi  opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Zrobić kilka nacięć nożem na jednym boku, następnie doprawić solą i pieprzem. Warzywa(...)ponacinaną stroną do góry. Na blaszkę obok ryb wyłożyć przygotowane warzywa. W miseczce roztopić masło i  polać pstrągi i warzywa. Wstawić blachę dopiekarnika i piec przez ok. 15-20 minuy. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Artykuł Pstrąg z warzywami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE