pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:293/865)

Cygańska potrawka ze skrzydełkami 166

oraz przypraw przygotować sos,dokładnie wymieszać. Sosem zalać skrzydełka i pozostałe składniki. Naczynie z potrawką przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego do około 200 stopni piekarnika. Piec około 70 - 80 minut. Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub chlebkiem - co kto woli :). Smacznego

Nie tylko w kuchni
Zupa krem z pieczonego czosnku czyli Zupowy Wtorek odc.88 202

zupę.  Nie wygląda za to jak smakuje! i jak pachnie!  Jest banalna w przygotowaniu i szczerze mogę Wam ją polecić. Zupa krem z pieczonego czosnku 2 główki czosnku 500 g ziemniaków sól, pieprz oliwa 600 ml wywaru warzywnego tymianek ew. grzanki i starty ser Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Główki czosnku umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem razem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka ziemniaczana z fasolą i  twarogiem 177

misce ucieram twaróg z bryndzą, jajkiem i chrzanem.   Keksówkę smaruję masłem lub olejem. Wykładam połowę ciasta ziemniaczanego, na to masę serową i na koniec resztę ziemniaków. Wierzch babki posypuję pozostałą smażoną cebulą. Piekę 1,5 godziny w 180 stopniach. Babkę można też podzielić na pojedyncze małe porcje i upiec w osobnych foremkach dla każdej osoby oddzielnie.   Artykuł Babka

Ugotowane pozamiatane
Klasyczny kurczak w naczyniu żaroodpornym 270

dokładnie wymieszać. Taką miksturą oblać kurczaka, aby zagęścić sos. naczynie żaroodporne wstawić z powrotem do piekarnika - już bez pokrywki, aby skórka na kurczaku się zezłociła - i piec jeszcze 15 minut. Serwowałam z gotowanymi ziemniakami i kalafiorem

Grunt to przepis!
Pieczone młode ziemniaki z fetą 150

czubki i delikatnie wydrążyć łyżeczką odrobinę miąższu. • Ser feta rozdrobnić łyżeczką i wymieszać ze śmietaną. • Nałożyć ser do wydrążonych ziemniaków. • Ziemniaki ułożyć w naczyniu do zapiekania i piec w 200 st.C przez 15 minut. • Podawać od razu po upieczeniu, uprzednio posypać je pieprzem i posiekanym szczypiorkiem

To co kocham
Gulasz kukurydziany 135

rozmaitymi warzywami. Wprawdzie kukurydzę kupiłam na zupę, ale w trakcie gotowania zmieniłam zdanie i powstał ten gulasz. Jedliśmy go z pieczonym udkiem kurczaka. Kukurydza, papryka, cukinia i ziemniaki to podstawa tego chrupiącego dania.   Składniki: • 3 kolby kukurydzy • 2 czerwone papryki • 1 zielona papryka • 3 duże ziemniaki • 2 marchewki • 1 średnia cukinia

To co kocham
Babka ziemniaczana. Esencja tradycyjnej kuchni domowej. 200

mieszamy. Na patelni podsmażamy boczek/mięso/podgardle, dodajemy cebulę i czosnek. Po ich zeszkleniu wlewamy gorące do masy ziemniaczanej jednocześnie mieszając. Wytopiony, gorący tłuszcz zaparza nasze ziemniaki. Masę wlewamy do wysmarowanych tłuszczem blaszek. Pieczemy ok. 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni. Babka gotowa. Najpyszniejsza jest wprost po zrobieniu jednak odsmażana na patelni też jest boska. Mama zawsze popija

Kuchnia po mojemu
Krem czekoladowy ze słodkich ziemniaków 127

potrzebujemy: – kakao (wg uznania) – 1 słodki ziemniak – 2 banany – 2 garście płatków owsianych Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W tym czasie ziemniaka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki – pieczemy do miękkości. W blenderze umieścić wszystkie składniki i zmiksować na gładką masę. Podawać schłodzone. Życzę Wam smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Roladki ze schabu z mozzarellą i pomidorami. 192

posypujemy czosnkiem i czerwoną papryką,  zalewamy bulionem. Roladki pieczemy w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie tak około 60 minut.Naczynie można przykryć żeby roladki podczas pieczenia zbytnio się nie zeschły. Podajemy z ziemniakami, ryżem, kaszą lub czym wolicie. Takie roladki wyśmienicie smakują na zimno na kanapce. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kurczak Zagrodowy faszerowany pieczarkami 170

pieprz, tymianek, rozmaryn), mieszamy, wrzucamy do niej warzywa i raz jeszcze mieszamy. Do brytfanki wlewamy łyżkę oliwy i smarujemy nią dno. Wkładamy kurczaka i dookoła wykładamy ziemniaki oraz marchewkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 75 min. 20 minut przed końcem możemy dorzucić paprykę, która doda kolorytu i jeszcze bardziej urozmaici nasze danie.   CHCIAŁOBY SIĘ POWIEDZIEĆ Kuuku rykuu

Ania i Marcin gotują
Zapiekanka Ziemniaczana z Mięsem 485

ziemniaków tylko tym razem ziemniaki układam plasterek obok plasterka a nie jak dachówkę. Na ziemniaki pozostały sos mięsny i posypuję pozostałym serem, na górę układam ponownie ziemniaki plasterek obok plasterka. Górę maluję olejem. Pieczenie zapiekanki: Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i zapiekam około 40 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra

Uwaga Babcia Gotuje
Frytki (z piekarnika) z batatów 198

Świetny dodatek do dań mięsnych lub jako samodzielna przekąska. Szybkie w przygotowaniu i bardzo ciekawe w smaku. Warto spróbować! Zapraszam :) Frytki z pieczonych batatów Składniki: 1 duży batat (słodki ziemniak) sól morska pieprz pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki oregano, słodkiej papryki łyżka oliwy  Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w paski. Przyprawiamy, polewamy oliwą i dokładnie mieszamy

Tagebuch po polsku
Serviettenknödel -roladka do mięsa z suchego pieczywa. 199

czasie wyciągamy z wody, ściągamy warstwę ściereczki, folii i kroimy na plastry 1,5-2 cm. Smacznego! Podajemy do mięsa jako zamiennik ziemniaków, klusek, ryżu itp. Najlepiej smakuje z pieczeniami w sosie np grzybowym lub pieprzowym

Tagebuch po polsku
Kartoflanka z kabanosami 138

sięgnęłam po kabanosy z kurczaka. Kabanosy bezlaktozowe i bezglutenowe, bez konserwantów, mające w składzie jedynie mięso, sól i przyprawy, wędzone dymem z drewna bukowego i pieczone. Kupuję je tutaj . SKŁADNIKI: 50 dag ziemniaków – waga po obraniu 2 łyżki klarowanego masła mała marchew mała pietruszka kawałek bulwy selera 1-2 ząbki czosnku kminek mielony (jeśli ktoś lubi to może

Kuchenne zapiski Edyty