Kurczak zapiekany z fetą i szpinakiem 180szpinakiem i serem feta. Dobrze smakują z opiekanymi ziemniakami, które można upiec w formie razem z kurczakiem. Trzeba tylko pamiętać, że pieką się one dłużej niż kurczak, dlatego należy je wstawić do piekarnika około pół godziny wcześniej . mięso z piersi kurczaka (ok. 400 g) 150 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 1 mała cebula olej
Bullio
PIERŚ KURCZAKA NADZIEWANA SEREM I BOTWINKĄ 188oleju kilka minut z każdej strony, następnie pieczemy w piekarniku lub halogenie około 15 minut. Roladki studzimy i wyciągamy z nich wykałaczki. W garnku rozpuszczamy masło, wlewamy mleko oraz dodajemy pokrojony serek, doprawiamy przyprawami, czosnek i mieszając zagotowujemy sos. W razie konieczności zagęszczamy odrobiną mąki. Na talerz układamy porcję ziemniaków, plastry nadziewanego kurczaka i polewamy sosem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli
ZUPA CHORIZO Z PIECZONYMI KREWETKAMI 160Chorizo to bardzo aromatyczna wieprzowa kiełbasa o charakterystycznym zapachu. Zupa z dodatkiem tej kiełbasy jest bardzo aromatyczna, lekko pikantna i sycąca. Świetnie smakuje z dodatkiem pieczonych krewetek i chrupiącego pieczywa(...)kiełbasy chorizo 300 g chudej wieprzowiny 1 puszka pomidorów 1/2 puszki białej fasolki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 litry bulionu 4 ziemniaki włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek selera ) 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku do smaku kilka podpieczonych krewetek
Kulinarne Fantazje Marioli
Pieczone ziemniaczki 188ziemniaki sól morska prowansalska pieprz słodka papryka czosnek granulowany tymianek 2-3 łyżki oleju Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w ósemki. Młode ziemniaczki można wyszorować i zapiekać ze skórką. Przełożyć do większego naczynia, polać olejem, posypać przyprawami. Mocno wstrząsnąć aby przyprawy dokładnie pokryły ziemniaki. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok 1 godziny, w międzyczasie przemieszać
Smakołyki Asi
PIECZONY PSTRĄG W ZIOŁACH Z CYTRYNĄ I CZOSNKIEM 154wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i włożyć po łyżce do środka każdej ryby. Odstawić na około dwie godziny do lodówki. Wstawić pstrągi do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około 20-30 minut. Pstrąga można zawinąć w folię i upiec również na grillu. Można podawać np.z pieczonymi ziemniakami. Smacznego
potrawyregionalne
Zupa z pieczonego bakłażana i pomidorów 201najsmaczniejsze. Na dzisiaj przygotowałam zupę z pieczonego bakłażana, pomidorów i nie tylko. Zupa jest smaczna i aromatyczna. Składniki: 1 bakłażan 6 pomidorów 1 cebula ½ papryki żółtej ½ papryki czerwonej oliwa Wywar Elementy kurczaka ( może być porcja rosołowa ) 3 marchewki 2 łodygi selera naciowego 4 ziemniaki 2 l wody Sól Czosnek granulowany Pieprz czarny mielony Pieprz cayenne Ser mozzarella Wykonanie
Smaki Ewy
Mini quiche z ziemniaczanym spodem - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 219minut na sito, następnie odcisnąć. W misce wymieszać ziemniaki, posiekany koperek i czosnek. Formę do muffinek posmarować masłem. Masą ziemniaczaną wykładać foremki, boki i spód, tak aby otrzymać "babeczki" do napełnienia farszem. Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika na ok 20 minut. Masa powinna się lekko podpiec i zbrązowić. Długość pieczenia zależy od wielkości foremek i grubości ziemniaczanych babeczek
Stare Gary
Pieczona karkówka w ziemniakach w sosie chrzanowym 259Pieczona karkówka z ziemniakami polana sosem chrzanowym to jeden z wielu pomysłów na pyszny obiad, a mało pracy przy nim, aż za nudno, bo robi się praktycznie sam.Dla 4-5 osób:- Karkówka 800-1000 g- 3-4 ziemniakiMARYNATA- 3 posiekane ząbki czosnku - łyżeczka papryki słodkiej i ostrej- łyżeczka curry- łyżeczka majeranku- szczypta pieprzu cayenne- szczypta tymianku- łyżeczka soli
Pasje Jolki
Placki ziemniaczano-cukiniowe pod szpinakową kołderką 233cukinii i szpinaku;) Chcąc je uzdrowić należałoby placki piec w piekarniku, a nie na patelni:) Składniki na 2-3 porcje: ok. 700 g obranych ziemniaków kawałek cukinii jajko duże cebula 2-3 łyżki mąki orkiszowej tymianek, kurkuma, kminek, sól, pieprz, łyżeczka soku z cytryny olej Szpinakowy wierzch: szpinak pomidory suszone czosnek cebula olej spod pomidorów Placki przygotowałam wg Pięciu
Zdrowa Kuchnia Sowy
Schab z pieczarkami pod kruszonką 193towarzystwie pieczonych ziemniaków i np. świeżych szparagów , po prostu wymiata . No tak sezon na szparagi za nami , zawsze można użyć poczciwej , fasolki szparagowej w ich zastępstwie .. . Kruszonka jest aromatyczna i chrupiąca , a sam schab soczysty i mięciutki Składniki na 5 osób : 5 kawałków schabu , bez tłuszczu , około 1 cm grubości 10 pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki(...)grana padano 2 łyżki tartej bułki ( najlepiej takiej prawdziwej , z bułki nie z chleba ) 1 duża łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki siekamy rozdrabniaczem , razem z cebulą i czosnkiem . Podduszamy na maśle , aż porządnie się przyrumienią i nie będzie już czuć surowizny cebuli Schab oczyszczamy ze zbędnych elementów . Delikatnie końcem rączki od noża rozbijamy . Tylko tyle ,żeby naruszyć strukturę mięsa
Ogrodnik w podróży
Faszerowane bataty 228pieczenia i smażenia, gotowany do zupełnej miękkości robi się trochę mdły. Dziś w mojej ulubionej formie, czyli zapiekany z farszem, śmiało do tej potrawy można użyć zwykłych ziemniaków, robiłam już to wcześniej, ale ze zwykłych ziemniaków, to lubię robić latem, gdy są młode ( tu znajdziecie przepis ). Składniki na 2 porcje: 2 średnie bataty 200 g tofu naturalnego kilka ząbków czosnku(...)pół i ugotuj na pół twardo (u mnie parowar 15 minut). Podgotowane bataty wydrąż, tak aby została otoczka około 1 cm . Zblenduj na gładką masę tofu z przyprawami, czosnkiem i połową mleka. Do masy z tofu dodaj połowę wydrążonych części batatów, a resztę schowaj do lodówki, przyda się za dwa dni. Odłóż około 1/3 masy i wymieszaj z resztą mleka
greenscarf
Gulasz wieprzowy ze śliwkami 251zmielony pieprz kaszę gryczaną lub ziemniaki SPOSÓB WYKONANIA : Mięso myjemy, osuszamy, tniemy ostrym nożem na gulaszową kostkę. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Oprószyć mąką, smażyć partiami na rozgrzanym oleju, mieszając przekładać do rondla(lub naczynia żaroodpornego) Do mięsa dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę, zgnieciony czosnek, połamane liście laurowe, utłuczoną laskę cynamonu, goździki. Patelnie(...)smażenia i zalewamy tym nasze mięso. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, tak dusimy ok. 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 170, dodajemy przekrojone na pół śliwki i pieczemy do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając, aby składniki mogły się połączyć i stworzyć jednolitą całość. Gulasz ma słodko-kwaskowaty posmak z nutą cynamonu, goździków. Podajemy z kaszą gryczaną
Basia w kuchni
Zupa-krem z cebuli z paluchami z ciasta francuskiego 184sprawi, że na nowo zakochacie się w zupach. Składniki (3-4 porcje): 5-6 dużych (ok. 900-1000 g) cebul 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ziemniak 3 szklanki (750 ml) bulionu 3/4 szklanki (180 ml) białego wytrawnego wina 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30% 1 łyżeczka brązowego cukru 4 gałązki świeżego tymianku(...)końca, obie części okręcać wokół siebie wg instrukcji poniżej, końce skleić ściskając i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując ok. 2 cm odstępu, żeby zapobiec ich posklejaniu. 2) Tak przygotowane posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. 3) Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 min, aż się zarumienią. Zupa: 1) Cebulę obrać, pokroić
Fitsweet.me
Wytrawna tarta z porami 148drożdżowych (nadają potrawom serowo-orzechowy smak) 2 łyżki zmielonych migdałów ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki soli morskiej ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Farsz: 3 średnie pokrojone pory 4 suszone podgrzybki 3 ząbki czosnku 2 łyżki białego wina 1 kostka miękkiego tofu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka soli morskiej 1 szkl. pełnoziarnistej bułki tartej (lub czerstwa albo podpieczona w piekarniku pełnoziarnista bułka(...)dodatku oliwy) ½ szkl. mleka sojowego 1 szkl. pokrojonych oliwek Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj i odciśnij sok. Przełóż do miski, dodaj pokruszone tofu, mleko sojowe, płatki drożdżowe, zmielone migdały i przyprawy. Ciasto dokładnie wymieszaj i rozprowadź w formie do tarty. Piecz spód przez 25 min., aż nabierze złocistobrązowego koloru. Wyjmij z piekarnika. Podgrzybki opłucz i zalej
Roślinna - blog wegański
Pietruszkowa do sześcianu 213ostrego noża pokrójcie 2 pietruszki na cienkie plastry. Zalejcie kilkoma łyżkami leju, doprawcie szczyptą soli, pieprzu i czosnku niedźwiedziego, wymieszajcie i zostawcie na kilka minut. Nagrzejcie piekarnik do 160 stopni, rozłóżcie plasterki pietruszki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczcie aż talarki ładnie się podpieką, potrwa to około 7 minut. Pilnujcie piekarnika, bo cieniutkie warzywa szybko mogą się przypalić. Liście(...)minuty wrzucić do gotującego się wywaru- zawsze to dodatkowy pietruszkowy smaczek. Jednak nie trzymajcie tych zieloności za długo w zupce, chcemy, bowiem żeby miała biały kolor. Bulion z ugotowanymi ziemniakami i korzeniami pietruszki doprawcie, jeśli to konieczne, i zmiksujcie. Zupkę wylejcie na talerz, dołóżcie zielone pesto, około łyżeczki, i połóżcie pietruszkowe talarki. Teraz wystarczy tylko ruch łyżki i piękny, zielono
Pichceniomania