Polędwiczka faszerowana, pieczona z papryką i ziemniakami 173cheddar'a, ok 70 g boczku wędzonego w cienkich plastrach 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżeczki kaparów łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki harissy - opcjonalnie oliwa z oliwek sól, pieprz do pieczenia 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 czerwona cebula 2 pomidory ziemniaki sól, pieprz, oliwa przygotowanie Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon. Jeżeli na grubszym końcu polędwiczki(...)kaparami. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć kawałki sera i plasterki czosnku. Mięso zwinąć w roladę. Tak przygotowaną obwiązać sznurkiem kuchennym, a końcówki mięsa spiąć wykałaczkami aby zabezpieczyć farsz przed wypłynięciem. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć roladę na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia w którym będziemy roladę piekli. Po bokach rolady ułożyć pokrojone w paski papryki, cebulę pokrojoną
Stare Gary
Pieczony topinambur pachnący tymiankiem 291pietruszki zbliża go orzechowa słodycz i moc witamin, a do ziemniaka konsystencja i jego wielkofunkcyjność :) Można go gotować, smażyć, piec, grillować, zrobić z niego pure albo zupę. Koniecznie spróbujcie mojej pieczonej wersji z mnóstwem aromatyznego tymianku. Pycha! SKŁADNIKI 1/2 kg topinamburu 1 cebula 1 papryka 1 głowka czosnku 5-6 gałązek świeżego tymianku oliwa z oliwek sól morska świeżozmielony
DefinicjaSmaku
Schab zapiekany z warzywami 740naczynia żaroodpornego. Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki, układając pomiędzy mięsem. Cebulę, paprykę , pomidor i czosnek pokroić i dodać do mięsa. Wszystko oprószyć solą. Śmietanę wymieszać z ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, papryką i wlac na zapiekankę. Piec w 180 stopniach do momentu aż ziemniaki będą miękkie i zapiekanka lekko przyrumieniona. schab zapiekany z warzywami
O kuchni z uczuciem
Pieczony dorsz 393się do sklepu rybnego i kupiłam świeże filety z dorsza . Ryba wyszła bardzo aromatyczna za sprawą czosnku, natki pietruszki i cytryny. Mięso aż rozpływało się w ustach. Do pieczonego dorsza polecam warzywa gotowane na parze, ja ugotowałam fasolkę szparagową i brokuła oraz ziemniaki z koperkiem. Obiad lekki i pyszny :-) Składniki: Filet z dorsza (lub innej białej ryby) około
Anielska Kuchnia Ani
PieczonyKurczak&Szpinak&DomoweFryty 354Kurczaka kroimy w paski, zalewamy łyżką oliwy z oliwek, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, curry, papryki ostrej, czosnku oraz pietruszki. Odstawiamy na ok. 20 minut.Nagrzewamy piekarnik na 180'C. Pieczemy na papierze przez ok. 15 minut, aby nie zrobił się suchy.Ziemniaki: Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.Wkładamy je do zimnej wody na ok. 10 minut. (Czytałam gdzieś(...)minut, aż do zadowalającego, złotego koloru.Gotowe frytki ostrożnie wyjmujemy drewnianą łyżką z dziurami i osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach.Szpinak:Na łyżce masła rozgrzewamy drobno pokrojony ząbek czosnku. Ogień nie może być zbyt duży, by się nie przypalił, a wtedy będzie gorzki. Wsypujemy zamrożony szpinak, dodajemy 3-4 łyżki wody, przykrywamy. Co jakiś czas mieszamy. Pod koniec gotowania
Kitchens Alphabet
Ziołowe podudzia z pieczonymi warzywami i puree z marchewki 268pieczenia miały, więc swoje właściwości zachowały. Marchewka w soku pomarańczy ugotowana, następnie zmiksowana, delikatności daniu nadała i bardzo dobrze z ostrymi podudziami smakowo współgrała. Składniki: 4 podudzia z kurczaka, ½ łyżeczki suszonych ziół dalmatyńskich, ½ łyżeczki suszonego lubczyku, ½ łyżeczki suszonej bazylii, szczypta papryki ostrej mielonej, szczypta chili – mix, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1/3 łyżeczki skórki pomarańczowej krojonej, 6 średniej wielkości ziemniaków(...)cukinię w średniej wielkości kostkę. Warzywa mieszamy z pozostałą oliwą i posypujemy solą. Piekarnik nastawiamy na 180°C, ziemniaki, czosnek, cebulę (bez cukinii) przekładamy na brytfankę obok układamy podudzia, jeśli mamy specjalny stojak to na nim wieszamy mięso. Pieczemy ok. 40 min.. Piekarnik ustawiamy na podwójną grzałkę od spodu i termo obieg. W połowie pieczenia do warzyw dodajemy
Moniki Smakołyki
Przepisy na Wigilię – PSTRĄG NA ZIEMNIACZANYCH TALARKACH 197bardzo cienkie plastry. Tackę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią pokrojone ziemniaki, skrop olejem, posyp oregano, solą i pieprzem. Wymieszaj całość. Ułóż plasterki na tacy, tak by zachodziły na siebie. Rozgrzej w rondlu masło. Gdy się roztopi polej nim ziemniaki. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw ziemniaki na 20 minut. Krok 2 W międzyczasie oczyść pstrągi(...)nożem i wkładaj w nacięcia plasterki czosnku. Włóż do środka każdego pstrąga kilka gałązek pietruszki. Krok 3 Wyciągnij ziemniaki z piekarnika. Wyłóż na nie pstrągi. Wokół rozłóż umyte pomidorki koktajlowe. Wszystko razem wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut. Kiedy ryby ładnie się zrumienią, a ziemniaki i pomidorki przypieką, wyciągnij danie z pieca i wyłóż na talerze. Podawaj ze świeżą
Niedzielny kucharz
Comber jagnięcy z karmelizowanymi warzywami 289oliwę po mięsie. Odstawiamy na 1-2 godziny. Przed grillowaniem mięso musi mieć temperaturę pokojową. Gotujemy młode ziemniaki. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Warzywa kroimy wzdłuż na ćwiartki albo ósemki. Naczynie do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warzywa i nieobrane ząbki czosnku. Obficie skrapiamy wszystko oliwą z oliwek i posypujemy sola morską oraz świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy warzywa(...)stron – jeśli będzie taka potrzeba. Kotleciki powinny być naprawdę dobrze ugrillowane. Następnie przekładamy je do naczynia do pieczenia i przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika z temperaturą zmniejszoną do 180°C. Do naczynia z warzywami w piekarniku dodajemy ugotowane młode ziemniaki i wszystko razem pieczemy kolejne 15-20 minut. Comber układamy na karmelizowanych warzywach. Dekorujemy np. kolendrą (u mnie
OstryKęs
Pałki z kurczaka pieczone w folii 299obiad szukam łatwych rozwiązań. I oto jedno z nich – aromatyczne marynowane pałki z kurczaka pieczone w foliowym rękawie podane z ziemniakami upieczonymi z wykorzystaniem tej samej marynaty. Wystarczy zamarynować pałki z kurczaka i obrać ziemniaki, a potem wrzucić je do osobnych rękawów do pieczenia i upiec w tym samym czasie. Niemal bez wysiłku mamy gotowy bardzo smaczny obiad(...)marynaty dodajemy posiekany świeży czosnek oraz sól (1/2 płaskiej łyżeczki) i obtaczamy w niej ziemniaki pokrojone na mniejsze części. Ziemniaki razem z marynatą przekładamy do drugiego foliowego rękawa, który również zawiązujemy z obu stron, ale nie nakłuwamy. Rękaw kładziemy w naczyniu żaroodpornym obok pałek. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C (grzałka góra-dół) i pieczemy około 1 godziny
Trzeci talerz
Lekko cytrynowy pstrąg z cykorią 175cytryna pieprz cytrynowy sól oliwa z oliwek Sposób wykonania: Pstrągi dokładnie myjemy. Przekładamy do glinianej formy, przyprawiamy pieprzem cytrynowym, solą i czosnkiem. Dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę, cykorię i pokrojoną w plastry cytrynę. Całość polewamy oliwą z oliwek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 35 minut. Spokój i cisza. Znalazłam je w kuchni. Wysłałam się na przymusowy urlop. Czasem trzeba
Kuchnia Pani Wiosny
Żeberka z rękawa 218połączyć z keczupem i sosem chilli. 6. Żeberka pokryć warstwą sosu i ułożyć ostrożnie w rękawie do pieczenia. Położyć plasterki czosnku i obłożyć żeberka warzywami. 7. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni. Żeberka podałam z pieczonymi w piekarniku ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty
Pasja Smaku
Zaskocz bliskich 256łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, można również dodać przyprawę do ziemniaków, jednak zrobioną samodzielnie a nie kupioną (kolendra, czosnek, kminek, papryka, cząber, majeranek). Tak przygotowane ziemniaki wkładamy porcjami w szpryce i formujemy ślimaczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy gruboziarnistą solą morską i pieczemy w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru - około 40minut. Jako kolejną część dania(...)cienkie plastry, lekko ubij i przypraw wedle uznania (ja użyłam soli, pieprzu, papryki i chilli). Odstaw do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Przygotuj suszone pomidory w oleju, czosnek marynowany w curry i ser camembert, pokrój wszystko w cienkie paski. Na każdy plaster mięsa ułóż ser, pomidory i czosnek. Zawiń ciasno roladki, aby nie rozwinęły się podczas smażenia. Po obtoczeniu
Gotuj z Natką
Pieczone klopsiki z fetą i oregano 174podajemy na obiad) : 1,5 kg ziemniaków 1 łyżka masła 1/3 – 1/2 szklanki mleka 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pieczone klopsiki z fetą i oregano: Do mięsa mielonego dodajemy bardzo drobno posiekane szalotki, wyciśnięty ząbek czosnku, jajko, musztardę, oregano, roztarte w moździerzu(...)Gotowe klopsiki odkładamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 12 minut lub do czasu, aż zaczną się rumienić. Puree ziemniaczane: Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki/ćwiartki (jeśli są duże) i gotujmy w osolonym wrzątku do zupełnej miękkości – ok. 25 minut (mogą być nawet lekko rozgotowane). Odlewamy wodę i rozbijamy ziemniaki tłuczkiem, dodając w międzyczasie łyżkę masła, gałkę oraz dużą
Poezja smaku
Ziemniaki pieczone jak z ogniska wg Ewy (Z cukrem pudrem) 245pokroiłem na równe ćwiartki. Polałem rozpuszczonym masłem, dokładnie wymieszałem, posypałem przyprawami, dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejny raz dokładnie wymieszałem. Piekłem ok. 50 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C (na środkowym poziomie, góra-dół, bez termoobiegu), do zrumienienia i miękkości ziemniaków. Co jakiś czas obracałem, by równomiernie się spiekły
R'n'G Kitchen
Jadalne prezenty: domowa sól ziołowa (+ gotowe etykiety na słoiki) 189używam jej teraz na okrągło. Szczypta na pomidory, odrobinka do fasoli w pomidorach, ociupinka na pieczone ziemniaki i generalnie po trochę do wszystkich dań, którym chcę nadać jednocześnie smaku słonego i pikanterii. A może Wy lub Wasi bliscy bardzo lubicie smak czosnku, albo aromat ziół prowansalskich? Bardzo proszę, możecie dodać je do Waszej mieszanki soli :) Trzymajcie się tylko(...)zbyt pikantna. Poza solą morską z chilli przygotowałam jeszcze trzy bardzo fajne mieszanki, na które przepisy zamieściłam poniżej. Sól z czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem po wymieszaniu z oliwą stworzy fajny dressing do sałatek. Pasuje też jako przyprawa do ziemniaków, warzyw oraz mięsa. Sól z koperkiem, skórką cytrynową i koprem włoskim (ten ostatni dodatek możecie ewentualnie pominąć) to mój pomysł
Chilli Czosnek i Oliwa