pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:97/384)

Foccacia z ziołami i ziemniakiem 123

minut do wyrośnięcia.  Palcami porobić w cieście wgłębienia, rozsmarować nadzieniem po całości, łącznie z brzegami ciasta, nad foccacią zetrzeć ziemniaka na  tarce jarzynowej o grubych oczkach. Posypać równomiernie płatkami soli. Piekarnik nagrzać do 230*c piec foccacię przez 25-30 minut-do zrumienienia. Podawać gorącą, skropioną niewielką ilością dobrej oliwy. Smacznego! Przepis powstał przy współpracy z  Kuchnie

Wanilia i Kardamon
Kotlety wołowe z marchewką z piekarnika 200

znacznie skraca czas. Na mojej patelni nie zmieści się naraz 12 dużych kotletów. W piekarniku zaś upiekłam 12 kotletów wołowych z marchewką. Co zrobić na obiad? Polecam pyszne pieczone kotlety wołowe z marchewką: Składniki: 500 g mięsa mielonego z wołowiny 1 marchew 1 jajko, sól i pieprz do smaku 1 łyżka majeranku, 2 ząbki czosnku(...)dokładnie mieszamy, formujemy okrągłe kotlety, które obtaczamy w bułce tartej, lekko je spłaszczamy. Kotlety mielone układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni C. Podajemy upieczone kotlety z ziemniakami posypanymi koperkiem i dowolną sałatką lub surówką, ja podałam do mięsa sałatkę z kolorowych pomidorów ze śmietaną i szczypiorkiem. Smacznego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak pieczony z czosnkiem i ziołami. 138

wolną przestrzeń włóż przygotowane masło ziołowe, resztką możesz natrzeć powierzchnię kurczaka.   Piekarnik rozgrzej do 180°C funkcja “góra-dół”. Tuszę przełóż do naczynia do zapiekania, skrop sokiem z cytryny oraz oliwą. Wmasuj przyprawy w kurczaka. Piecz w podanej wyżej temperaturze, około 90 minut. Skórka powinna być rumiana, a mięso odchodzić(...)nawet obierać z łupin), wymieszaj. Tak przygotowane bataty ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika na ostatnie 30 minut pieczenia kurczaka, będą złociste i perfekcyjnie upieczone. Jeżeli wolisz bardziej klasyczne ziemniaki opiekane, przepis znajdziesz TUTAJ .     Kurczaka podałem z gotowanym brokułem, możesz go wzbogacić o prażone płatki

kuron.com.pl
Zapiekana brukselka z pulpecikami w sosie pomidorowym 131

osolonej wodzie. 4. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem wyłożyć na przemian pulpeciki i brukselkę, zalać pomidorowym sosem, posypać pokruszoną mozzarellą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Najlepiej podawać z młodymi ziemniakami

Szalona Kuchnia Eweliny
Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym boczkiem i rozmarynem 135

warstwę z plastrów ziemniaków, pokrywamy ją sosem śmietanowym z boczkiem i serem. Czynność powtarzamy, aż zapełnimy całą formę, wykańczając zapiekankę warstwą ziemniaków. Na końcu zapiekankę posypuje pozostałym tartym serem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C. Pieczemy ok. 65 min. Ostatnie 15 min. z funkcją termoobiegu.   Zapiekankę przed podaniem najlepiej odstawić na 15 min, wtedy będzie bardziej

kulinarnyJa
Zapiekana kalarepa w sosie serowym 141

paprykę wędzoną i podgrzewam na wolnym ogniu aż ser się rozpuści. Wylewam do naczynia do zapiekania. Układam pionowo na przemian plaster ziemniaka, kalafiora, bakłażana i tak dalej. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół, i piekę 30-40 minut. W trakcie pieczenia można przykryć folią aluminiową jak za bardzo się spieką warzywa. Podaję z pokrojoną papryką, koperkiem

wesoła kuchnia
Sałatka ziemniaczana do grilla 377

Najlepsza sałatka do grilla! Ta sałatka świetnie pasuje do mięs i ryb z grilla, a także do potraw pieczonych w piekarniku. Smakuje wybornie i pięknie prezentuje się na stole. Polecam!   Składniki: 0,5 kg ziemniaków 3-4 kiszone ogórki pęczek rzodkiewek pół pęczka koperku 1 łyżka majonezu pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól i pieprz

Blog z Apetytem
FRITTATA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I ZIEMNIAKAMI 136

wszystko jeszcze chwilę. Zdejmij patelnię z ognia. Jajka roztrzep w osobnej misce z gałka muszkatołową, solą i pieprzem. Masą jajeczną zalej ziemniaki z kiełbasą. Wstaw patelnię (uprzednio przykryj ją pokrywką) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C . Piecz frittatę około 20 minut . Na koniec zdejmij pokrywkę i posyp frittatę startym serem. Zapiecz całość jeszcze przez  4-5 minut . Gotowe

Słodko-Słony Świat Ilony
Pieczeń z biodrówki 190

kościem. Przy kościu zawsze mięso ma lepszy smak i nadaje pieczeni fajny smaczek. Bardzo proste to danie, nawet początkujące gospodynie czy też panowie sobie poradzą. W takiej pieczeni ważne jest żeby później po obsmażeniu bardzo wolno gotować. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty(...)wolne gotowanie i gotować 3-4 godziny pieczeń z patelni, gotować na najmniejszym ogniu tak długo aż mięso będzie miękkie. Trzeba wtedy dolewać wodę podczas gotowania pieczeń z żaroodpornego naczynia, wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec około 1 godziny i 30 minut Pieczeń wyszła pyszna. Podawać z ziemniakami lub kaszą

Kuchnia Pokoleń
Pieczone talarki ziemniaczane 184

obiadu. Składniki (dla 2 osób): 3-4 ziemniaki średniej wielkości rozmaryn masło sól zioła prowansalskie Przygotowanie: Ziemniaki obieramy z łupin. Kroimy w plasterki o grubości ok. 4-5 mm. Układamy je na brytfannie wysmarowanej wcześniej masłem. Ziemniaki obsypujemy solą, rozmarynem i ziołami prowansalskimi. na wierzch dajemy jeszcze odrobinkę masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez

Gotuj z Mąką
kremowy gratin z ziemniaków z karmelizowaną cebulą i parmezanem 140

żeby smaki dobrze się połączyły i przyprawiam solą i pieprzem. Tak przygotowaną śmietanką zalewam ziemniaki, na koniec posypuję parmezanem. zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok 20 minut (czas zależny jest od gatunku ziemniaków, podczas pieczenia należy sprawdzić, czy plasterki są już miękkie

Cook&Love
Rozpływająca karkówka, duszona w kapuście kwaszonej z aromatycznym sosem myśliwskim. 334

sosu.  Całość szczelnie zawinąć w folię aluminiową lub przykryć pokrywką, by dusiło się, a nie piekło. Wstawić do piekarnika na dwie godziny - temperatura 170 stopni.  Podawać samo lub na przykład z kluskami śląskimi , albo pieczonymi ziemniakami . Pysznego obiadu! Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet

Poezja Smaków - blog kulinarny
Błyskawiczna zapiekanka z porów, ziemniaków i sera 102

gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprz. W posmarowanym masłem naczyniu do zapiekania układaj warstwami: pokrojone ziemniaki, podsmażone warzywa, plasterki żółtego sera, ziemniaki, warzywa, ser. Wlej 2 szklanki bulionu. Przykryj i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz 40-45 minut. Podawaj z dowolną surówką. Autor : Mama

Moja Mama Gotuje
Pstrąg z imbirem 159

żaroodpornego, a na nie połóż ryby. Ryby obłóż pokrojonym w plastry imbirem i pieczpiekarniku przez 25 minut w temperaturze 190 stopni. Rybę podawaj z pieczonymi warzywami, sałatką z pora i ziemniakami. Krok po kroku: 1. Przygotować rybę; doprawić 2. Polać olejem 3. Pokroić pora 4. Podsmażyć pora 5. Dodać

KuchniaWeDwoje.pl
PIERŚ KURCZAKA NADZIEWANA SEREM, ZAPIEKANA W BOCZKU + FILMIKI 159

naczynia żaroodpornego wlewamy 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów, przekładamy podgotowane ziemniaki, pokrojoną paprykę i doprawiamy do smaku przyprawą do ziemniaków. Na warzywa układamy piersi z boczkiem, doprawiamy tymiankiem, zawijamy wierzch folią aluminiową i pieczemy w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 % C, po około 30 minutach folię ściągamy, dodajemy kilka pomidorków koktajlowych i dalej zapiekamy. Kurczaka wyjmujemy

Kulinarne Fantazje Marioli