pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:93/384)

Schabowe w sosie śmietanowo- miodowym na ostro. 114

delikatnie pieprzem. Wymieszać dokładnie. Na mięsie rozłożyć podpieczone pieczarki z cebulką. Następnie wlać sos . Rozłożyć marchewki i jarmuż. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 15 minut. Naczynie musi być przykryte. Podawać z ziemniakami lub makaronem. Ryż też pasuje idealnie. Polecam danie bardzo smaczne

Kuchnia Pokoleń
Babka ziemniaczana 94

Podlasie i kuchnię tradycyjną. Bo to tam właśnie po raz pierwszy jadłam przepyszną babkę ziemniaczaną. Jest to danie z "utartych, surowych ziemniaków, wymieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionego boczku lub słoniny i zapieczonych w piecu lub piekarniku na złocisto-brązowy kolor. Jest tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej. W Polsce ta ziemniaczana potrawa jest znana i popularna w północno-wschodnich krańcach

Bernika - moj kulinarny pamietnik
PIECZEŃ Z KARKÓWKI Z PIECZARKAMI 160

naczynia żaroodpornego . Pieczarki myję i kroję w plastry. Marchewkę obieram i kroję w kostkę. Przekładam na mięso . Mieszam. Dolewam wody.  Przykrywam . Piekę w piekarniku w 180 stopniach ok 1.5 godziny. Groję na grubsze plastry. Podaję z ziemniakami i surówką

Gotowanie Patki
Roladki schabowe z suszonymi pomidorami i mozarellą 240

oraz mozarellę. Zawijamy roladki, smarujemy je musztardą i posypujemy przyprawą uniwersalną. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem ze słoika z pomidorów. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok godzinę czasu, w międzyczasie podlewając olejem z naczynia. Podajemy z ziemniakami, sosem i ulubioną surówką ( w moim przypadku były to buraczki

Moje Wyroby
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA, CEBULOWO- SZYNKOWA + FILMIK 118

pieczoną cebulą i szynką. Polana jest sosem śmietanowo - jajecznym i zapieczona. Jest idealna na obiad, podwieczorek lub piknik.       SKŁADNIKI : 1,5 kg ziemniaków 4 jajka 200 ml śmietany 30 % 5-6 cebul 150 g szynki wędzonej sól, gałka muszkatołowa,pieprz do smaku 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków odrobina oleju naczynie(...)sól, pieprz i przyprawę do ziemniaków, mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy porcję ziemniaków, na to część cebuli i szynki, następnie ponownie ziemniaki, cebula aż do rozłożenia całych składników. Zapiekankę zalewamy masą śmietanową, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku około 40 minut, w temperaturze 180 % C. Po wyjęciu lekko ją studzimy. Zapiekankę podajemy z ulubionymi dodatkami i surówką, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekanka ziemniaczana z podgardlem 237

naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę ziemniaków na to równomiernie rozłożyć podsmażone podgardle i boczek, na to wylać połowę sosu, wyłożyć drugą połowę ziemniaków, polać wytopionym tłuszczem oraz sosem.   Zapiekankę wstawić  do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec przez 20 minut, następnie posypać serem i zapiec następne 10 minut. Na samym końcu posypać koperkiem

Jadło i czytadło
Pyszna zapiekanka ze schabem i sosem porowo – serowym 186

stracić smak surowizny a por i cebulka zmięknąć. Wszystko z patelni rozłożyć na ziemniakach. Sos wylać do naczynia żaroodpornego. Przykryć pozostałymi ziemniakami. Obsypać delikatnie suszoną bazylią i skropić oliwą lub rozrzucić małe kawałeczki masła. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut. Podawać z sałatką. Smacznego, mam nadzieję że będziecie tak zadowoleni

Kuchnia Pokoleń
Łosoś pieczony w folii 155

wysmarowanej oliwą folii i dodatkowo wierzch ryby również nacieramy oliwą z oliwek. Następnie łososia przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 20 min. Łososia podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecam z pieczonymi ziemniakami i marynowanymi buraczkami

kulinarne odsłony pati
DOMOWE DUSZONE ZIEMNIAKI-DUSZONKI 285

listki laurowe i ziele angielskie według siebie.Kilka paseczków boczku ułożyć na ziemniakach razem z kilkoma wiórkami masła. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekać około 2 godzin (aż ziemniaki będą miękkie), po godzinie pieczenia temperaturę zmniejszyć do 180 C.Musimy kontrolować ziemniaczki żeby nam się za bardzo nie przypaliły.Jeszcze gorące wykładamy na talerz i podajemy. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Ziemniaki zapiekane z serem i boczkiem 184

boczku. Można boczek przyczepić wykałaczką o ile to konieczne. Do otworów nasypać trochę prażonej cebuli a następnie nałożyć starty ser. Tak przygotowane ziemniaki ustawić w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec ok 30 minut. Podawać gorące. Smacznego

Stare Gary
Krem czekoladowy ze słodkich ziemniaków 122

porcji kremu czekoladowego potrzebujemy: – kakao (wg uznania) – 1 słodki ziemniak – 2 banany – 2 garście płatków owsianych Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W tym czasie ziemniaka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki – pieczemy do miękkości. W blenderze umieścić wszystkie składniki i zmiksować na gładką masę. Podawać schłodzone. Życzę Wam smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Kurczak w jogurcie z pesto z suszonych pomidorów 156

zalać je przygotowaną masą jogurtową. Piec ok. 20 minut w temperaturze 190°C. Następnie posypać oliwkami i pokrojonymi na połówki pomidorami. Piec kolejne 20 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać posiekaną bazylią. Podawać np. z opiekanymi ziemniakami lub bagietką

Bullio
Kurczak w jogurcie z pesto z suszonych pomidorów 324

zalać je przygotowaną masą jogurtową. Piec ok. 20 minut w temperaturze 190°C. Następnie posypać oliwkami i pokrojonymi na połówki pomidorami. Piec kolejne 20 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać posiekaną bazylią. Podawać np. z opiekanymi ziemniakami lub bagietką

Bullio
Pałki z kurczaka z miodem. 160

pałki z kurczaka. Odstaw na całą noc w chłodnym miejscu, niechaj mięso nasiąknie przyprawami. Zamarynowane mięso włóż do rękawa do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut w temperaturze 180 C. Podawaj gorące z ziemniakami i surówką

Przepisy i porady kulinarne
zapiekanka ziemniaczana... 3149

wodzie, odlać na sito, naczynie żaroodporne posmarować olejem, wsypać ziemniaki i posypać je kucharkiem, czosnkiem, bazylią śmietanę wymieszać ze szczypiorkiem, wlać do ziemniaków, posypać serem i delikatnie przemieszać składniki piekarnik nagrzany 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia około 35 minut, następnie na termoobiegu w 170 C 10-13 minut, zapiekankę kroić ciut przestudzoną - zapiekanka jest delikatna, aromatyczna

W Mojej Kuchni Lubię
Delikatna rybka w suszonych pomidorach 141

przygotowaną pastą. Włożyć rybkę do żaroodpornego naczynia, na górę rozłożyć kawałeczki masła i obsypać pozostałym koperkiem. Wstawić naczynie z rybą do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 25-30 minut. Nie przykrywać naczynia. Podawać z upieczonymi ziemniakami lub do chlebka. Jak kto lubi. Smacznego rybka jest pyszna

Kuchnia Pokoleń
Pierś z kurczaka w ciecierzycy i pomidorach. 122

dokładnie mieszamy. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Kiedy ciecierzyca już będzie miękka odcedzamy ją, dodajemy do pomidorów, mieszamy. Warzywa przekładamy na kurczaka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Podajemy z ziemniaczkami. Ziemniaczki: Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki, gotujemy do miękkości, odcedzamy i przekładamy na patelnię z oliwą - posypujemy bazylią i smażymy na złoty kolor

Moje-pitraszenie
Zapiekanka ziemniaczana 211

czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, nałożyć połowę ziemniaków, przykryć połową boczku, ponownie ułożyć pozostałe ziemniaki, boczek, polać sosem i posypać startym serem żółtym.          Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Smacznego

paapilotkaa
Chrupiące pieczone ziemniaczki 378

pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wylewamy na ziemniaki i dokładnie je nacieramy. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i układamy ziemniaki (najlepiej tak aby się nie stykały), posypujemy rozmarynem i pieczemy w nagrzanym do 200C piekarniku (w termoobiegu) przez 15-20 minut

Emcia Pichci
Łosoś z frytkami z batatów 209

trzy łyżki oleju. Dodajemy do niego przyprawy: słodką paprykę, tymianek, granulowany czosnek, mieloną kolendrę, sól oraz chilli. Mieszamy i wlewamy do słodkich ziemniaków. Mieszamy, aż wszystkie frytki oblepią się przyprawami. Dużą blachę (od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy frytki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Łosoś : Z łososia zdejmujemy skórę (jeśli posiada). Wszystkie przyprawy (słodką paprykę, cukier

Poezja smaku
Skrzydełka po azjatycku, z ziemniakami i warzywami. Danie z piekarnika. 131

brokuł Dzień wcześniej przygotowujemy skrzydełka, myjemy je i wkładamy do worka z marynatą, zamykamy. Ja marynowałam całą noc. Na drugi dzień obieramy ziemniaki. Wkładamy do brytfanny , całość posypujemy ziołami. Wkładamy do piekarnika. Na 15 min. Przed końcem pieczenia dodajemy nasze mrożonki. Sprawdzamy czy brokuł jest miękki. Jeśli tak, to ..obiad gotowy. Obiad dla całej rodziny! Palce lizać! Dzieciaki zachwycone. Skrzydełka

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczeń rzymska, czyli niezły klops z kukurydzą i fetą 170

sól. Całość mieszamy i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą. Całość posypujemy suszoną pietruszką i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-60 minut w temp. 180 stopni. SUGESTIA Klops świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Preferujecie kotlety czy pieczeń rzymską

Zofiana
Rzymska zapiekanka 424

niej mąkę, dodać bulion i mleko, zagotować, sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, układać ziemniaki, mięso, kapustę i starty ser. Każdą warstwę przelewać sosem. Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 30 minut w 180 stopniach. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else

dom-agi.pl
Frittata z jarmużem 125

warzywa zmiękną. W osobnej misce roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem. Przygotowujemy płaskie naczynia żaroodporne, smarujemy olejem. Wykładamy na nie ziemniaki oraz warzywa z patelni. Całość zalewamy masą jajeczną wymieszaną z  posiekanym koperkiem. Pieczemy w piekarniku: temp. 170 stopni C / czas

noteskulinarnyfiga
Pomidory na zimę 226

blaszce do pieczenia i wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na maksymalnie 130 C i piec słoiki przez 50 minut. Wyłączyć piec i pozostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.     Od kilku dni moja Pociecha próbuje marchewki, ziemniaków, dyni, za jakiś czas pewnie dojdziemy do pomidora. Ale zimowy pomidor jest bez smaku, jest z waty, dlatego chce mi się

Matka Żywicielka
Souvlaki 249

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy u mnie chili, bazylii  oregano..nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Ziemniaki kroimy tak jak na frytki, układamy na blasze razem z szaszłykami  i pieczemy w piekarniku... Pomidory kroimy na ćwiartki, cebule w plasterki.... Tak naprawdę podajemy to tak jak nam fantazja podpowiada..tak jak na górze

NaKońcuJęzyka
Jak zrobić francuski ratatouille? Przepis na ratatuj zapiekany 161

zapiekanego: 1. Zacznij od upieczenia papryk. Przekrój je na pół, usuń ogonki i gniazda nasienne. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i ustawionego na górną grzałkę. Piecz przez ok. 20 minut, aż skórka papryk zrobi się czarna. Papryki przełóż do miski i zakryj folią spożywczą. Po 10 minutach(...)oliwę z posiekanym czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Posmaruj mieszanką ratatouille używając pędzelka. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 1 godzinę.  6. Gotowy ratatouille podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa, ziemniaków lub makaronu. Możesz go również zestawić z kawałkiem mięsa lub ryby. Uwagi do przepisu: Wybierz nieduże, wąskie cukinie i bakłażany

Chilli Czosnek i Oliwa
PAŁKI Z KURCZAKA Z ZIEMNIAKAMI I MARCHEWKĄ PIECZONE W RĘKAWIE 189

Pogoda za oknem typowo jesienna i chyba dopadło mnie jesienne lenistwo, więc wczoraj obiad, który piekł się praktycznie sam. Wystarczyło mięso i warzywa umieścić w rękawie i wstawić do piekarnika :) Mięso wyszło kruche i soczyste a warzywa przepyszne :) Polecam :) Składniki: * 7 ziemniaków * 2-3 większe marchewki * 6-7 pałek z kurczaka * oliwa z oliwek * ulubione przyprawy i zioła * sól(...)oliwek, natrzeć tym mięso, odstawić na 2-3 godziny. W między czasie ziemniaki obrać ze skóry, pokroić na mniejsze, równe kawałki, tak samo marchewkę. Posypać solą i przyprawami, wymieszać. W rękawie umieścić mięso i warzywa. Szczelnie zamknąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec około godziny. Po tym czasie rozciąć rękaw i piec jeszcze około 20 minut

Zrób to smacznie
Chrupiące skórki ziemniaków z prosciutto i wędzonym pstrągiem 265

Czerwony pieprz i tymianek do przybrania.Przygotowanie:Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć olejem rzepakowym. Każdy ziemniak przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć skórą do góry w natłuszczonej brytfance lub na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut.W międzyczasie szynkę pokroić w cienkie paseczki, włożyć na rozgrzaną patelnię z jedną

SzczyptaSmaQ
Babeczki z ziemniaków i sera 324

przygotowania to ok. 45 minut (z tego 38 minut to czas pieczenia) koszt to ok. 3 zł. 70 gr. Składniki: ziemniaki gotowane i potłuczone 750g jajko 1 sztuka ser żółty ok. 50g pęczek szczypiorku Wykonanie: Ziemniaki mieszamy z jajkiem, tartym serem (ok. 3/4) i posiekanym szczypiorkiem. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Formę smarujemy delikatnie tłuszczem i wykładamy masę ziemniaczaną. Babeczki

rabarbarowo
Gnocchi dyniowe 98

Przepyszne gnocchi z dodatkiem pieczonej dyni. Tak pyszne, że prawie od razu zniknęły z talerza. Niesamowicie żółciutkie, miękkie, bardzo podobne do polskich kopytek tylko troszkę w innym kształcie, owalne, z charakterystycznymi rowkami. Nie miałam odpowiedniej deseczki do gnocchi, ale zwykły widelec i tak dał radę. Nasza propozycja to ciepłe dyniowe gnocchi posypane posiekaną(...)natką pietruszki i polane stopionym masłem (dla niealergików). pół dyni 8 ziemniaków 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz żółtko jajka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dynię pokroić w niewielkie kawałki, nie obierać ze skórki. Włożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) aż dynia będzie miękka. Gdy dynia będzie upieczona i przestudzona

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie