pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:105/384)

Warzywa zapiekane w piekarniku czyli wariacje nt. hiszpańskiej tortilli 182

którą bez problemu włożymy do piekarnika. Jeżeli takiej nie mamy, po wstępnej obróbce,  składniki z patelni przekładamy do naczynia w którym będziemy piekli. To bardzo sycąca potrawa, można jeść na ciepło lub na zimno. Polecam!.  składniki ok 400 g cukinii 1 cebula pokrojona w kostkę 3 - 4 ząbki czosnku, posiekane 4 ugotowane ziemniaki, pokrojone w plasterki - u mnie(...)cukinię. Chwilę podsmażać. Dołożyć fasolkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Zdjąć z ognia. W misce ubić widelcem jajka, dodać sól, pieprz i paprykę. Dosypać parmezan, wymieszać.  Masą zalać warzywa na patelni. Lekko warzywa podważać widelcem, tak aby masa jajeczna rozlała się w miarę równomiernie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok 20  - 30 minut

Stare Gary
Tarta ziemniaczano cebulowa z gorgonzolą na drożdżowym spodzie 138

widelcem, stopniowo łączymy ze śmietaną i maślanką, doprawiamy solą i pieprzem, wylewamy na tartę 7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a tartę odstawiamy jeszcze w ciepłe miejsce na ok 15 min  8. Tarte pieczemy ok 35 min, po tym czasie sprawdzamy nożem czy ziemniaki są miękkie

Słodki Kompromis
Zapiekanka- kurczak zapiekany z młodymi warzywami miętą , pokrzywą i ziemniakami 133

ładu wsypujemy cebulę ,groszek,pora i kładziemy na to kurczaka . Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 30 minut . Następnie oprószamy po całości miętą , pokrzywą i dodajemy pomidory pieczemy maksymalnie 15 minut to wszystko. Taki mały kurczak nie potrzebuje długiego pieczenia warzywa są młode a ziemniaki były już tylko półtwarde . Smacznego Sposób na pokrzywę :   P okrzywę myjemy i traktujemy drastycznie

Viola cooks with passion
Zapiekanka- kurczak zapiekany z młodymi warzywami miętą , pokrzywą i ziemniakami 186

ładu wsypujemy cebulę ,groszek,pora i kładziemy na to kurczaka . Pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 30 minut . Następnie oprószamy po całości miętą , pokrzywą i dodajemy pomidory pieczemy maksymalnie 15 minut to wszystko. Taki mały kurczak nie potrzebuje długiego pieczenia warzywa są młode a ziemniaki były już tylko półtwarde . Smacznego Sposób na pokrzywę :   P okrzywę myjemy i traktujemy drastycznie

Viola cooks with passion
Gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami w sosie pomidorowym 323

moim domu rodzinnym przygotowywało się gołąbki. Najczęściej przyrządzała je moja babcia. Do dziś jest mistrzynią w tej dziedzinie. Swoje sztandarowe gołąbki przyrządza z mięsno-ryżowym farszem i są pieczone w sosie pomidorowym. Pojawiają się przy każdej rodzinnej okazji i zawsze tak samo smakują. Wszyscy bez najmniejszego sprzeciwu się nimi zajadają. Nie przesadzę pisząc, że są idealne i obłędnie(...)soli i pieprzu. Mieszamy i dodajemy śmietanę i posiekany koperek . Tak przygotowanym sosem zalewamy nasze gołąbki. Gołąbki w sosie pomidorowym pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 60 min. Upieczone gołąbki możemy serwować z młodymi ziemniakami i ogórkiem małosolnym . Smacznego. Gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami w sosie pomidorowym Gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami w sosie

kulinarnyJa
Kaczka z żurawiną i kopytkami Świąteczny obiad 166

żurawiną i kopytkami: kaczka: kaczka o wadze 2-2,5 kg sól pieprz zioła prowansalskie masło czosnek granulowany kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków lub upieczonych w folii al. ok 250g mąki pszennej (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków) 1 jajko sól żurawina – zobacz przepis na żurawinę do mięs Jak zrobić kaczka z żurawiną i kopytkami: Kaczka: Na samym początku(...)brytfannie (piersiami do góry, skrzydełka zabezpieczamy folia aluminiową), obkładamy wiórkami masła. W końcu kaczkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st i pieczemy ok 2-2,5h (w zależności od wielkości kaczki), podlewając w trakcie pieczenia kaczkę wytopionym sosem. Kopytka: Najpierw ziemniaki przeciskamy przez praskę, następnie dodajemy do nich jajko, szczyptę soli i mąkę – w końcu wyrabiamy ciasto. Ponieważ ilość mąki

Dorota Smakuje
Zupa z selera naciowego i fenkuła 168

fenkuł, seler i czosnek.  Dodać sól, pieprz i oliwę, wymieszać i przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku przez 40 do 45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż brzegi warzyw zaczną brązowieć. W międzyczasie ugotować w bulionie  ziemniaki.  odstawić na bok.Gdy warzywa się upieką dodać je do ziemniaków i rosołu, następnie całość przestudzić

Stare Gary
Kotlety schabowe z koprem włoskim i jałowcem 161

startej skórki z pomarańczy 1 łyżka owoców jałowca 1/4 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 4 łyżki oliwy kilka łyżek soku pomarańczowego Do podania pieczone ziemniaki w wersji z rozmarynem i cytryną (ale niekoniecznie czosnkiem) mieszanka kolorowych sałat świeże pomarańcze Instrukcje Kotletów nie rozbijamy, jednak usuwamy z nich zewnętrze błonki typowe dla schabu wieprzowego(...)posiadamy piekarnik z funkcją grillowania, umieszczamy mięso w rozgrzanym piekarniku i grillujemy do miękkości na średniej lub nawet dużej mocy grilla przez ok. 15-20 minut. Jeśli piekarnik nie ma takiej funkcji, wówczas rozgrzewamy go do 180 stopni i pieczemy mięso na blasze lub w metalowej brytfannie przez 15-20 minut, kilkakrotnie ostrożnie odwracając. Kotlety podajemy z pieczonymi ziemniakami

Kulinarna Pokusa
Niedziela: Skrzydełka i warzywa a la grill 155

maśle z olejem. Kurczaka podaliśmy z pieczonymi warzywami – i tu trzeba wspomnieć o naszym wspaniałym odkryciu – pieczonej rzodkiewce . Okazuje się, że rzodkiewki poddane obróbce cieplnej tylko zyskują na smaku. Zawarty w nich cukier kondensuje się, dodając słodyczy, niezmieniony pozostaje natomiast lekko ostry, pieprzny smak. Polecamy ten sposób przyrządzania rzodkiewek! My przed pieczeniem podsmażyliśmy chwilę rzodkiewki na gołej patelni(...)pędzelkiem smarujemy nią skrzydełka z obydwu stron. Następnie solimy je i pieprzymy. Przekładamy na ruszt lub na blaszkę do pieczenia skórką do góry i wkładamy do pieca. Czas pieczenia to 45-50 minut . Krok 2 Przygotowujemy warzywa do pieczenia. Ziemniaki myjemy, nie obierając kroimy na połówki. Rzodkiewkę myjemy i też kroimy na połówki. Kalarepkę obieramy ze skórki i kroimy

Niedzielny kucharz
PLACKI CUKINIOWO-ZIEMNIACZANE (z piekarnika) 102

ledwo wyciągnęłam je z piekarnika, a wszystkie zniknęły 😉 Składniki: 1 duża cukinia 2 ziemniaki 1 cebula 1 jajko 5-6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej sól, pieprz odrobina oleju Wykonanie: Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Ziemniaki obieramy, myjemy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki oraz startą cukinię odsączamy(...)kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy cukinię, ziemniaki, cebulę i dodajemy jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą pędzelka silikonowego smarujemy papier olejem, aby placki do niego nie przywarły. Następnie wykładamy ciasto, formując placuszki dowolnej wielkości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 10212

Stąd pomysł na prostą zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą. Przygotowuje się ją szybko, brudnych naczyń mało, a większość pracy odwala piekarnik. Smak za to powala zwłaszcza fanów bulw :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia Składniki: Ok.6 dużych ziemniaków 2 kiełbasy np. Podwawelskie Cebula 330g śmietany 18% (może być mniejsza ilość, ale akurat taką wielkość opakowania kupujemy:)) Kilka

Kolizje Smaków
pieczone ziemniaczki z chrupiącą skórką 128

ziół. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (220°C) na około 30-40 minut. Osobiście lubię naprawdę chrupiące, dlatego zazwyczaj piekę trochę dłużej. Pilnuję tylko, aby nie spalić swojego obiadu. Po 20 minutach obracamy ziemniaki, aby uzyskać równomierne spieczoną skórkę. Gotowe. Smacznego Pamiętajmy, że ziemniaki w wersji gotowanej są o wiele zdrowsze, dlatego wersję pieczoną traktujmy jako sposób na zdrowego

Gar Zdrowia
Kugelis - Litewska babka ziemniaczana. 416

prostu babki ziemniaczanej. U nas taką babkę najczęściej piecze się w piecu na wsiach, ale i upieczona w piekarniku smakuje bardzo dobrze.  Uwielbiam litewską babkę ziemniaczaną, ale robię ją bardzo rzadko, bo jest to danie bardzo kaloryczne, ale bardzo bardzo smaczne. Zapraszam! Składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 cebulki 350 ml mleka 50 g solonej słoniny 2 jajka(...)lekko odsączamy.   Do startych ziemniaków dodajemy wrzące mleko i odstawiamy na 5 min. Po tym dodajemy jaja, mąkę, słoninę, cebulę ( z pozostałym od smażenia tłuszczem) i dokładnie mieszamy. Solimy i dodajemy pieprz.   Powstałą masę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 50 min.  Serwujemy z kwaśną śmietaną

Kuchnia Łukasza
Kurczak pieczony na butelce podany z młodymi warzywami 825

naczynia żaroodpornego wstawić butelkę i wbić na nią kurczaka (spójrz na zdjęcie powyżej) . Przygotowanego kurczaka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec 60 minut, co jakiś czas mięso podlewając odlanym piwem. W międzyczasie marchewki umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Młodą cukinię umyć, odkroić z niej końcówki, przekroić ją na pół(...)piwo samo nie będzie chciało wypływać to należy do niego wlać wodę, np. 1 szklankę.  Uwaga : podczas pieczenia utworzy się bardzo duża ilość sosu, w której będą się gotowały młode warzywa.  Ewentualnie pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę w piekarniku do 200ºC, aby mocniej zrumienić skórkę z kurczaka. Młode warzywa i wygląd kurczaka po godzinie pieczenia

Ugotować