 galantyna z pikantnym  farszem z domowego ajwaru 234
galantyna z pikantnym  farszem z domowego ajwaru 234smak gotowej potrawy z nawiązką zrekompensuje nam włożony w przygotowanie posiłku trud. Zwłaszcza kiedy, jako dodatku do farszu, użyjemy domowej pasty z pieczonych warzyw. Ajwar, bo to właśnie o tej paście mowa, doda naszemu daniu wprost niesamowitego aromatu i smaku, sprawiając że zniknie(...)suszonego lubczyku sól, pieprz folia do pieczenia nić z naturalnego włókna ewentualnie do sosu ( przy podawaniu galantyny na gorąco) 100 ml słodkiej śmietanki 30 % 1 łyżka wazowa dobrego drobiowego wywaru 2 łyżki masła sposób wykonania Tus zkę kurczaka luzujemy ( np tym sposobem), usuwając z niej również kości skrzydełek i udek. Teraz tuszkę rozcinamy ( najlepiej
Miód i pieprz Pomarańczowe pyszne babeczki z motylkami babci Basi 239
Pomarańczowe pyszne babeczki z motylkami babci Basi 239dodać pozostałe składniki. Wszystkie składniki zmiksować i po 1 łyżce wkładać do foremek papierowych. Piec w piekarniku z termoobiegiem do temp. 160 st, C, przez 15-20 min. Z upieczonych babeczek wycinamy środek ciasta. Wycięte części przekrawamy na pól, będą nam służyć do dekoracji , jako skrzydełka. W każdy wycięty dołek wkładamy konfiturę Przygotowujemy krem : Cukier puder przesiewamy do miski
Pysznosci Babci Basi Gęś pieczona z ziemniakami 175
Gęś pieczona z ziemniakami 175Gęś pieczoną z jabłkami , tak jak kaczkę z jabłkami zna prawie każdy z nas i to od „zawsze”. Gęś , wzorując się na starych przepisach, można zamiast jabłkami nadziać ziemniakami: w Praktycznym Kucharzu Warszawskim z 1890 roku „ Można też nadziać gęś, całemi kartoflami, które upieką się razem z gęsią ...” w Praktycznej kucharce warszawskiej , Ireny Szymańskiej, z 1920 roku „Z amiast(...)wytopić. Szyję i skrzydełka przeznaczyć na zupę. Gęś natrzeć solą ( około 2 łyżki soli) wymieszaną z pełną łyżką majeranku (lub tymianku) wewnątrz i na zewnątrz. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Ziemniaki umyć, obrać, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować. Wymieszać z łyżką majeranku (lub tymianku). Ostudzić. Ziemniakami nadziać gęś. Do pieczenia gęsi najlepsza będzie brytfanka
królestwo garów Kurczak, ziemniaczki, marcheweczka z woreczka 210
Kurczak, ziemniaczki, marcheweczka z woreczka 210wrzucić np.kurczaka, ziemniaki, marchewkę , przyprawy , zamknąć woreczek, potrząsnąć i do piekarnika. kurczak, skrzydełka ziemniaki marchewka dowolne przyprawy koperek sok z 1/2 cytryny Mięso skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawami i odstawić na pół godziny.Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić. Przełożyć wszystko do woreczka do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do miękkości ziemniaków i mięsa
Moje domowe kucharzenie Nogi perliczki confit, perliczka konfitowana 263
Nogi perliczki confit, perliczka konfitowana 263ptaki” Ja kupuję całe perliczki i dzielę je. Z korpusów i końcówek skrzydełek gotuję bulion. Piersi można usmażyć. Nogi perliczki umyć, osuszyć, włożyć do garnka, zalać tłuszczem, dodać tymianek, rozgniecione ząbki czosnku i jagody jałowca. Tłuszczu musi być tyle, aby przykryć mięso. Naczynie przykryć papierem do pieczenia przyciętym do wielkości naczynia. Papier ma dotykać do tłuszczu. Gotować na najmniejszym ogniu
królestwo garów Słodko ostra posypka na grilla 212
Słodko ostra posypka na grilla 212minut z jednej strony i 5 minut z drugiej. Podczas pieczenia lekko uchyl drzwi do piekarnika. Smacznego! Szukasz więcej pomysłów na grilla – koniecznie sprawdź również: Glazura z wina i cynamonu Zaprawa na grilla z espresso i papryki Marynata na grilla z sokiem jabłkowym Tymiankowo cytrynowa glazura do skrzydełek Artykuł Słodko ostra posypka na grilla pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz Przekąski imprezowe - zestawienie 332
Przekąski imprezowe - zestawienie 332papryką Kąski kurczaka Zapiekane kabanosy Hot dog Grilowany ananas Pieczone ziemniaki Rogaliki z kiełbasą Tortilla z szynką Grzanki z czerwoną cebulą Ziemniaki faszerowanee Focaccia z pomidorkami Pasty na kanapki Focaccia z rozmarynem Focaccia z kiełbasą Grzanki z krewetkami Krewetki w tempurze Kukurydziane kiełbaski Roladki z bakłażana Skrzydełka miodowe Skrzydełka bbq Kurczak ala kfc Sushi Oliwki w cieście Frytki
Gotowanie i blogowanie Pieczona kaczka z okrą i owocem kaki 189
Pieczona kaczka z okrą i owocem kaki 189przykryciem w chłodnym miejscu . Następnie wyciągamy kaczkę ,płuczemy i porcjujemy ( skrzydełka, udka ,piersi ) Posypujemy tymiankiem , papryką , majerankiem i nie wielką ilością soli z obu stron. Rozgrzewamy piekarnik do 200C Do naczynia żaroodpornego wkładamy kaczkę pokrojonego pora, okrę i owoce kaki uprzednio pokrojone w duże kawałki . Przykrywamy i pieczemy 30 minut w 180C Następnie 1 godzinę w 150C I kolejne
Viola cooks with passion Chrupiący kurczak 366
Chrupiący kurczak 366czasu jak zwykle brakuje. Możesz zaserwować go zarówno z pieczonym ziemniaczkiem, jak i sosem czosnkowym lub/ i warzywami sezonowymi. Świetnie sprawdzi się na imprezę, jako przystawka podczas oglądania meczu, czy na rodzinny obiad. Spróbuj, czekam na twoją opinię! Składniki: podwójna pierś z kurczaka pomysł na .... soczyste skrzydełka z miodem płatki kukurydziane 3-4 łyżki mąki 2 jaja Sposób przygotowania
Wielki apetyt Ziemniaki z grilla 3806
Ziemniaki z grilla 3806idealnym dodatkiem do mięs z grilla. W szczególności do skrzydełek lub pałek z kurczaka . Jeśli zadbamy o podanie lekkiej, wiosenno - letniej sałatki, zwykły grill zamieni się w grillową ucztę. Składniki: młode, małe ziemniaki - 6 sztuk to porcja dla 1 osoby olej rzepakowy sól folia aluminiowa Wykonanie: Ziemniaki pieczemy zawinięte w folię aluminiową. Najlepiej jest przygotować dla każdego uczestnika grillowej
Smak mojego domu Skrzydełka a'la BBQ 240
Skrzydełka a'la BBQ 240balsamicznego 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku sól Sposób wykonania: Skrzydełka myjemy, wkładamy do miski i nacieramy solą. Czosnek miażdżymy. Wszystkie składniki dodajemy do kurczaka i mieszamy tak aby cały był obtoczony marynatą. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki. Układamy mięso na dużej blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut w temp
Qchnia po prostu Pałki i skrzydełka kurczaka w chrupiącej pikantnej panierce 201
Pałki i skrzydełka kurczaka w chrupiącej pikantnej panierce 201łyżeczki kolendry łyżeczka mielonego chilli olej Sposób przygotowania: Udka i skrzydełka kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Blaszkę z piekarnika lekko przetrzeć olejem. W głębokim talerzu wymieszać mąkę, kmin, pieprz, sól, kolendrę (ziarna zmielić w moździerzu), chilli. Kawałki mięsa obtoczyć dokładnie w mieszance, ułożyć na blaszce i skropić olejem. Piec w 200 stopniach ok. 40-50 minut (w zależności
Na Ciasteczkowych Papierach Nogi z kaczki w żubrowej trawie 130
Nogi z kaczki w żubrowej trawie 130zalać tłuszczem – tak, aby nogi były zakryte. Przykryć papierem do pieczenia, tak aby dotykał do tłuszczu. Dusić na małym ogniu około 2 godzin, lub gdy będą miękkie. Przed podaniem nogi można podsmażyć, aby nadać im ładniejszy kolor. Podałam z sosem* z wiśniami i karmelizowaną gruszką. *Sos korpus z gęsi, skrzydełka, szyjka, 1 nieduża marchewka, kawałek (1/6 średniego) selera, 1/2 pietruszki
królestwo garów Jesienna samotnia. 334
Jesienna samotnia. 334klimat jesieni. Jest... pełen tajemnicy.Zapachy wilgoci i usychających liści,Dymu z pieców mieszkańców,Oblepiają moje włosy. Ziemia pokryta dywanem czerwieni, złotai brązu.Szeleści on pod mymi nogami.Krzyk odlatujących gęsi,szept drzew,echo niesione przez wiatr.Gdzieś tam w środku ona,zagubiona.W jesiennej samotni,kluczy po parku. AROMATYCZNE SKRZYDEŁKA W POMIDORACH. (źródło: prasa.) 8 skrzydełek z kurczaka 2 puszki pomidorów
W kuchni Karmel-itki