pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:37/263)

Babka orkiszowa z marchewką i jabłkiem, bez cukru i tłuszczu 187

blaszki z kominem. Możecie podwoić porcję żeby babka wyszła wysoka. Składniki: 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej 2 łyżki jasnej mąki orkiszowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża marchew 1 średnie jabłko 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka(...)łyżki ksylitolu (można zastąpić syropem z agawy, miodem lub po prostu użyć cukru) Przygotowanie: Jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Marchew i jabłko obrać i zetrzeć drobno na tarce. Do naczynia z ubitymi jajkami dodać jogurt naturalny i mąkę. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Gdyby masa była naprawdę dość gęsta można

Ze smakiem i z pasją
Wspólne pieczenie - szarlotka i jej podobne twory 178

Lejdi , Maggie ,  Mirabelką ,  Emmą  i Chantel  zdecydowałyśmy się na szarlotkę, jako że sezon na jabłka w pełni. Myślałam, że długo będę szukać przepisu, który mnie zainteresuje, ale kiedy otworzyłam na pierwszej stronie gazetkę Pieczenie jest proste , nr 5/2010, moim oczom ukazała się wspaniała tarta. Właściwie taki wzbogacony o orzechy apple pie , bo całość jest przykryta(...)formując brzegi.  Na ciasto wyłożyć równomiernie masę orzechową, a na niej jabłka razem z sokiem, którym puściły przy gotowaniu. Resztę ciasta rozwałkować, przykryć jabłka, dokładnie zlepiając brzegi ciasta. Piec w 175 st. C. przez 50-60 minut. Wierzch oprószyć cukrem pudrem. Podawać ciepłe lub wystudzone. Smacznego! A dzisiaj... Dzisiaj, moi drodzy, przeprowadzam kuchenny eksperyment. Czy coś

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka z budyniem 156

Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 4 żółtka masło 250 g  szczypta soli 125 g  ksylitolu  2 łyżeczki proszku do pieczenia  Masa jabłkowa: 1.1/2 kg jabłek  kwaskowych 125 g ksylitolu    Pianka: budyń śmietankowy ( 2 małe) 25 g ksylitolu 4 białka szczypta soli     Wykonanie ciasta kruchego(...)wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wbijamy żółtka , wsypujemy ksylitol i dodajemy pokrojone masło . Włączamy mikser na małych obrotach i miksujemy do połączenia składników. Teraz wyjmujemy z misy , zagniatamy na stolnicy silikonowej. Połowę ciasta skruszamy rękoma do formy okrągłej wyłożonej papierem  do pieczenia. Boki formy również oblepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem ciasto . Przekładamy ostudzone jabłka do formy z ciastem

Różowa kuchnia
UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI I CYTRYNOWĄ NUTĄ 211

musza być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj je cieniutko olejem. Boków nie wykładaj i nie smaruj niczym. Jabłka umyj, obierz cienko ze skórki, przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne i ponacinaj jabłka w paseczki od góry lekko nożykiem. Następnie jabłka(...)ponownie zmiksuj całość przez chwilę. Wlej ciepłe mleko i utrzyj wszystko na najwyższych obrotach przez około 30 sekund. Masę przelej do tortownicy, delikatnie połóż na nim jabłka przecięciem do dołu i piecz ciasto przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka i zezłocenia się ciasta.  Gotowe studź przez 15 minut w uchylonym piekarniku, po czym wyjmij

Słodko-Słony Świat Ilony
Orzechowa szarlotka 164

pieczenia 100 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 3 żółtka   Składniki na nadzienie jab łkowe:          1,5 kg jabłek ( takich, które nie rozsypują się podczas pieczenia) sok z 1 niedużej cytryny 70 g szuszonej żurawiny 40 g masła 1 łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( u mnie mączka ryżowa(...)sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Do doskonale ubitej piany dodajemy łyzkę mączki ziemniaczanej, mieszamy. Ubitą pianę wykładamy na jabłka, wyrównujemy. Na górę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Najlepiej samakuje jeszcze ciapła

Mia Cucina Sofieta
Murzynek z jabłkami. 362

prostokątną blachę: 36x28. SMACZNEGO! SKŁADNIKI: 6 jaj 1,5 szkl.cukru 2 i 3/4 szkl. mąki 2 cukry waniliowe proszek do pieczenia (30 gr.) 3 czubate łyżeczki kakao 1 łyżeczkę sody  1 szkl. oleju 7 jabłek WYKONANIE: jabłka obieramy i kroimy w kostkę, białka oddzielamy od żółtek ubijamy, dodajemy(...)żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę, cały czas miksujemy, dodajemy łyżkami mąkę, kakao miksując,  wlewamy powoli olej, do wymieszanego ciasta dodajemy pokrojone jabłka, mieszamy, wykładamy na blachę, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku(góra/dół- bez termoobiegu) 45 min. Posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą

Kuchnia Beaty
Szarlotka tatrzańska 233

masła/ margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 1 żółtko 1 jajko cukier z prawdziwą wanilią Składniki na nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek ( takich, które nie rozsypują się podczas pieczenia np. szara reneta) sok z 1 niedużej cytryny 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru bułka tarta do podsypania Dodatkowo:        cukier(...)część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 200ºC przez około 10-15 minut. Upieczony spód posypujemy 2 łyżkami bułki tartej. Wykładamy poszatkowane jabłka i wyrównujemy. Na górę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Najlepiej samakuje jeszcze ciapła

Mia Cucina Sofieta
Szarlotka specjalna 478

świeże, mrożone lub suszone. Składniki: 1 margaryna 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 2-3 łyżki śmietany 1 budyń waniliowy  1 łyżka proszku do pieczenia 1 kg kwaskowatych jabłek rodzynki lub skórka pomarańczowa, smażona pigwa tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: Margarynę ucieramy mikserem, dodając żółtka i cukier. Kiedy masa jest puszysta, dodajemy przesiany przez(...)tartą. Ciasto rozdzielamy na 3 części. Na spód dajemy trochę więcej ciasta, następnie połowę jabłek i rodzynki. Nakładamy następną warstwę ciasta, jabłka i bakalie. Przykrywamy pozostałym ciastem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po ostudzeniu można posypać cukrem  pudrem. Smacznego

Anioły w kuchni
ZAPIEKANE JABŁKA NA MUS DO SŁOIKÓW 132

ziarna kardamonu **************************************** Jabłka obrać , umyć , pokroić na plastry.Włożyć do naczynia żaroodpornego.Zagotować syrop z przyprawami.Zalać jabłka.Piekarniku rozgrzać do 200 stopni , wlożyć jabłka ,polać syropem .Piec , mieszając od czasu do czasu do rozpadu owoców.Słoiki wyparzyć ,włożyć jabłka ,zakręcić i pasteryzować 10 - 15 minut

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Szarlotka wg Bożenki 251

Składniki : 1 masło, może być margaryna 5 żółtek 1/2 szklanki cukru + 3/4 szklanki cukru do białek 3 szklanki  mąki  płaska łyżeczka cynamonu do jabłek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej do białek około 1,5-2 kg jabłek Przygotowanie: Margarynę posiekać, najlepiej na stolnicy, dodać żółtka, cukier, proszek - wszystko posiekać nożem(...)wyłożyć przesmażone jabłka Białka ubijamy na pianę z cukrem -3/4 szkl Gdy białka już ubite, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ostrożnie mieszamy Wykładamy je na jabłka, posypujemy pozostawionym ciastem-kruszonką Pieczemy przez około 50 min. w temp. 170-180 stopni C. Z tej ilości składników wyjdzie nam duża blaszka ciasta

Proste Potrawy
Fale Dunaju, wiśnia i jabłko. 139

wyraźnej tafli czekolady na masie. Przygotowanie: Ciasto: Roztopić masło. Oddzielić białka od żółtek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie powoli dodawać kolejno składniki: żółtka, roztopione masło, proszek do pieczenia z mąką i mleko - mleko z mąką dodawać na przemian. Ciasto podzielić mniej więcej na dwie równe(...)piekarnik do 180stopni. Jasną część ciasta wylać na blaszkę, następnie wylać delikatnie ciemniejsze ciasto. Ułożyć wiśnie i jabłka (jabłko obrać ze skórki i pokroić na kawałki). Jabłka można lekko docisnąć. Piec 30min. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Masa budyniowa: Ugotować budyń z łyżką cukru i ostudzić. Najlepiej przykryć budyń folią spożywczą lub woreczkiem foliowym by nie zrobił się

W kuchni u Moniki
Jabłecznik ucierany - inaczej :) 196

:) SKŁADNIKI 125g masła 125g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego 3 jajka 200g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2-3 duże jabłka 1 łyżeczka roztopionego masła cynamon PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy masło na gładką masę. Dodajemy stopniowo cukry, olejek i sól. Następnie po jednym jajku - za każdym razem(...)oprószonej bułką tartą. Wyrównujemy wierzch. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, nacinamy kilkukrotnie każdą ćwiartkę wzdłuż i układamy na cieście. Pędzelkiem smarujemy jabłka roztopionym masłem i oprószamy cynamonem. Pieczemy około 45 minut -  w p iekarniku  rozgrzanym do 170 stopni. Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Szarlotka z białym winem. 113

Składniki: Ciasto: 380 g mąki pszennej 150 g cukru 225 g masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego 3 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 450 ml soku z jabłek 250 ml białego wina 150 g cukru Ponadto: 1 kg jabłek około 1/2 łyżeczki kardamonu Sposób przyrządzania: Z podanych składników szybko zagnieść(...)obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać kardamonem i wymieszać. Większą częścią ciasta wylepić formę (około 36 x 24 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Na spód ułożyć starte jabłka i wylać gorący budyń. Na budyń zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta. Piec 50 minut w temperaturze 190ºC. Można podawać zarówno

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Szarlotka z połówek jabłek z budyniem -kruche z jabłkami i budyniem 265

budyniem -kruche z jabłkami i budyniem Ciasto:  25 dag margaryny  3 szklanki mąki pszennej  ½ szklanki cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 jajka  Ponadto  8 jabłek ( ilość zależy od wielkości)  dżem pomarańczowy ( 16 łyżeczek) kupiłam w KLIK  1 l mleka ( u mnie 0,5 %)  3 budynie waniliowe(...)zrobił się kożuch . Przelewam większą część budyniu na ciasto, na budyń układam połówki jabłek, wydrążonym na dół, na jabłka reszta budyniu i kruche ciasto, można swobodnie przenieść je na wałku . Lekko dociskam i piekę. Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę jakieś 50 minut w 180 st C ( grzałka góra-dół) Po wystudzeniu posypuję pudrem , można zrobić lukier, ale wtedy

Takie tam pichcenie