 Rolada jabłkowa 256
Rolada jabłkowa 256dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Nie przerywając mieszania wlewamy olej i wsypujemy mąkę. Na dużej blaszce z piekarnika, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia układamy blisko siebie obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Posypujemy(...)cynamonem i bułką tartą. Na jabłkach rozprowadzamy równą warstwą ciasto biszkoptowe i pieczemy ok 15 minut w 200 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i wykładamy na drugą stronę, najlepiej odrazu na ściereczkę. Zdejmujemy papier do pieczenia i zawijamy roladę w ścierkę, jabłkami do środka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Cynamonowe szczęście Lekkie obiady - polecam na lato 252
Lekkie obiady - polecam na lato 252letnich propozycji. W sam raz na obiad, czy obiado-kolację. Bez długiego stania w kuchni, nieskomplikowane, ale smaczne. Życzę smacznego :) Zupa krem z pieczonych buraków z jabłkiem - dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno Pieczone w piekarniku warzywa a'la frytki, z ziołowym sosem Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą Najprostszy chłodnik z botwinką Polenta - kukurydziany przysmak
Codzienna kuchnia niecodzienna Szarlotka tatrzańska 306
Szarlotka tatrzańska 306Przepis ten dedykuję wszystkim wielbicielom szarlotek i jabłeczników. Kto raz spróbuje szarlotki w tej wersji, będzie ją piekł po raz kolejny. Ciasto za sprawą dużej ilości jabłek jest bardzo orzeźwiające. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1/2 kg mąki krupczatki, 1 kostka margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany 18%, Masa jabłkowa(...)ciasto dzielę w proporcji 1/3 : 2/3. Mniejszą porcję ciasta wkładam do zamrażarki. 2. Pozostałe ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (wymiary 22×30 cm). Piekę 15 minut w temperaturze 160 stopni. 3. Obieram jabłka, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję w cienkie plasterki. Mieszam z cukrem pudrem i cynamonem. 4. Na podpieczone ciasto wykładam jabłka. Na wierzch ścieram
Tradycyjna kuchnia Kasi Słodka delicja 386
Słodka delicja 386Słodka delicja na każdą okoliczność. Słodka delicja SKŁADNIKI: CIASTO mąka -2,5 szkl cukier -1 szkl jajka -6 szt proszek do pieczenia -2 łyżeczki cukier waniliowy -1 opak margaryna -200 g mąka ziemniaczana -1 łyżka NADZIENIE: jabłka-1 kg cukier waniliowy tłuszcz do formy PONADTO: śmietana 36%-1 szkl galaretka z owoców leśnych-1 opak PRZYGOTOWANIE: CIASTO Białka oddzielić(...)NADZIENIE: Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,wsypać do jabłek cukier waniliowy,wymieszać,lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Układać na cieście paski startych jabłek,robiąc kratkę. Piec ciasto w 170 stop,przez ok.40 minut. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl,gotowanej wody,połowę wymieszanej galaretki,odlać,odstawić do stężenia. Schłodzoną śmietanę ubić z galaretką na sztywną
Kuchnia Danusi Szarlotka z budyniową pianką 430
Szarlotka z budyniową pianką 430kruchy spód : 300 g mąki orkiszowej jasnej 150 g zimnego masła 3 żółtka 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany wanilia - cukier lub pasta Składniki na nadzienie jabłkowe : 1 kg jabłek 1 - 2 łyżki cukru 4 łyżki rodzynek 2 łyżki rumu Składniki na piankę budyniową 3 białka 120 g cukru - 3/4 szklanki(...)Włożyć do rondla, zasypać cukrem i dusić do miękkości. Część jabłek się rozpadnie, część pozostanie w kawałkach. Umyte rodzynki zalać rumem i połączyć z uprażonymi jabłkami foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, następnie wmieszać wsypany przez sitko budyń ciasto z lodówki rozwałkować między
Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Ucierana szarlotka 320
Ucierana szarlotka 32025dkg margaryny 25 dkg cukru 6 jajek 30dkg mąki ½ proszku do pieczenia 5 łyżek śmietany 1 kg jabłek cynamon Margarynę utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym żółtku i po łyżce śmietany. Następnie do ciasta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka ubić i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Połowę ciasta wyłożyć(...)wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą prostokątnej formy. Na ciasto wyłożyć obrane i starte na grubej tarce jabłka. Posypać je lekko cukrem i cynamonem. Na jabłka wyłożyć drugą połowę ciasta. Piec w 180 stopniach C ok 1 godziny. Po wystudzeniu szarlotkę oblać polewą czekoladową. Kategoria: Ciasta
kuchcikownia Kaczka pieczona z jabłkami 183
Kaczka pieczona z jabłkami 183pieprzem i majerankiem. Główkę czosnku kroimy na pół w poprzek i również nacieramy nim kaczkę. Kaczkę wkładamy do żaroodpornego naczynia lub jakiegokolwiek w którym będziemy ją piekli. Masło kroimy w kostkę, zaś jabłka dzielimy na 4 części (oczywiście wydrążamy gniazda nasienne z jabłek(...)spód naczynia w którym znajduje się kaczka wlewamy wodę i wrzucamy liście laurowe. Do środka kaczki wkładamy czosnek w łupinach (ten którym wcześniej ją nacieraliśmy). Kaczkę obkładamy jabłkami i masłem. Kaczkę pieczemy 2,5-3,5 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C. Smacznego
IMPRESJA SMAKU Sypana szarlotka z kardamonem i cynamonem, z dodatkiem kaszy kukurydzianej 229
Sypana szarlotka z kardamonem i cynamonem, z dodatkiem kaszy kukurydzianej 229Można formę ułożyć na większej blaszce, żeby zabezpieczyć piekarnik przed zabrudzeniem. (Jeśli jabłka są mniej soczyste, wtedy nie powinno nic wyciekać.) Mąkę, kaszkę, cukier, proszek do pieczenia i kardamon wymieszać razem. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. 1/3 sypkich składników wysypać do foremki. Lekko nią potrząsając rozprowadzić je równomiernie. Na to nałożyć połowę startych jabłek(...)porcję suchych składników, a na to resztę jabłek i resztę suchych składników. W skrócie: suche -> jabłka -> suche -> jabłka -> suche Na końcu na wierzchu równomiernie pookładać grube wiórki zimnego masła. Ciasto piec w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut. Wierzch powinien być lekko przypieczony. Wystudzoną szarlotkę posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem
Codzienna kuchnia niecodzienna Pagórki jabłkowe 269
Pagórki jabłkowe 269mąki pszennej T500 1 i 3/4 kostki margaryny 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru pudru 4 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia Dodatkowo: 10 średnich jabłek 3 łyżki cukru cynamonowego 3 łyżki bułki tartej Lukier: 1 szkl cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąką dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę(...)wyjąć na stolnicę zagnieść kulę i podzielić na pięć części. Trzy części ciasta rozwałkować, rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po same brzegi i oprószyć bułką tartą. Na cieście ułożyć obrane, wydrylowane i przecięte na pół jabłka w odstępach ok. 1 - 2 cm i posypać cynamonowym cukrem. Rozwałkować dwie części ciasta przykryć jabłka i docisnąć brzegi
Ala piecze i gotuje Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 203
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 203obkleić nim 3/4 jabłka. Do środka jabłka włożyć bakalie, dodać pół łyżeczki miodu (możemy również posypać trochę cynamonem) i całkowicie obłożyć ciastem jabłko, rozciągając je rękoma ( patrz FILM ). 5. Białko lekko ubić i każde jabłko w cieście posmarować dokładnie białkiem, poukładać je na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. 6. Z odłożonego ciasta powycinać listki(...)poukładać je na wierzchu jabłek. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC przez około 20-25 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. 7. Jabłka podawać jeszcze ciepłe z bitą śmietaną lub lodami. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Udanych wypieków
Mała Cukierenka Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 226
Jabłka w „szlafroczkach” – jabłka w kruchym cieście 226obkleić nim 3/4 jabłka. Do środka jabłka włożyć bakalie, dodać pół łyżeczki miodu (możemy również posypać trochę cynamonem) i całkowicie obłożyć ciastem jabłko, rozciągając je rękoma ( patrz FILM ). 5. Białko lekko ubić i każde jabłko w cieście posmarować dokładnie białkiem, poukładać je na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. 6. Z odłożonego ciasta powycinać listki(...)poukładać je na wierzchu jabłek. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC przez około 20-25 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. 7. Jabłka podawać jeszcze ciepłe z bitą śmietaną lub lodami. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Udanych wypieków
Mała Cukierenka Mazurek czekoladowo-jabłkowy 194
Mazurek czekoladowo-jabłkowy 194resztek ciasta zrobiłam kratkę ..Mój mazurek był pieczony w blaszce kwadratowej i zostało mi trochę ciasta , więc zrobiłam dodatkowo kilka babeczek, które wypełniłam tym samym nadzieniem. Ciasto: • 40 dag mąki • 4 łyżki cukru pudru • 20 dag margaryny • 1 jajko • 2 żółtko • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wypełnienie z jabłek: • 4 duże jabłka • 0,5 galaretki cytrynowej(...)uformować wałeczki. Zapleść po dwa i obłożyć nimi boki ciasta.Z ciasta zrobić kilka paseczków i ułożyć kratkę na cieście. Dno ciasta nakłuć widelcem. Ciasto piec około 30 minut w 180˚C. Upieczone wyjąć i wystudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane smażyć około 10 minut ( w sumie musu jabłkowego po wysmażeniu powinno być około
Moje domowe kucharzenie Wilgotne ciasto z jabłkami i kakaową kruszonką 196
Wilgotne ciasto z jabłkami i kakaową kruszonką 196jajka, masło, coca-cole i mleko. Składniki suche łączymy z mokrymi i delikatnie mieszamy łyżką, tylko do połączenia się. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 30 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę i jabłka. Masło drobno kroimy, następnie rozcieramy palcami z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy, aż powstaną okruchy. Kruszonkę wstawiamy do lodówki. Jabłka obieramy(...)kosteczkę. Podsmażamy do małym ogniu przez około 15 minut, tak aby się rozpadły. Dodajemy cukier i cynamon. Ciasto wyciągamy po 30 minutach, nakładamy na wierzch jabłka, następnie wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy jeszcze przez 20-25 minut
Mania Gotowania Kacza pierś w jabłkach 170
Kacza pierś w jabłkach 170powstałego podczas pieczenia kaczki jako sosu. Przepis obejmuje 3 piersi, jednak śmiało można go wykorzystać do upieczenia całej kaczki. Należy wtedy zamiast obkładać nadziać jabłkami oraz wydłużyć czas pieczenia. Gotowe! Smacznego! Kaloryczność porcji pieczonej kaczki bez skóry 100 g = około 250 kcal
IzaGotuje jablecznik bez jajek 406
jablecznik bez jajek 406Nagrzać piekarnik i przygotować jabłka Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć środek . Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać serek, przemieszać całość widelcem, a na koniec dołożyć pokrojone w kostkę, miękkie masło. Całość dobrze wyrobić - ciasto bardzo łatwo(...) do góry zaokrągloną częścią, a na nie wyłożyć drugą część ciasta - postępując dokładnie tak samo jak z pierwszym kawałkiem: rozwałkować na papierze, rozłożyć na jabłkach papierem do góry i oderwać papier. Piec 45-50 minut. U mnie po ok. 35 minutach było już ładnie zarumienione z wierzchu Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki
w mojej kuchni