Zdecydowanie jestem łasuchem, a z resztą P. też. Dlatego kiedy tylko mogę, piekę. Lubię to robić, lubię też próbować nowych rzeczy i wymyślać nowe przepisy. Kiedy wczoraj zostałam obdarowana pięknymi jabłuszkami musiałam zrobić z nich jakiś deser. Zdecydowałam się na... Tartę z budyniem i jabłkami Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru(...)Celsjusza. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy. Najpierw w ósemki, a później w dość cienkie plasterki. Na podpieczony spód wykładamy budyń, a na wierzch układamy jabłka. Całość pieczemy jeszcze 30 min. Po ostygnięciu wierzch możemy posmarować lub zalać cienką warstwą galaretki. Można także przygotować ozdoby z karmelu. Kiedy cukier rozpuścimy na patelni, wylewamy jej zawartość
Ratunku obiadDodatkowo:9 jabłek 2 łyżki śmietany + 1 łyżka gorącej wody1 szkl cukru pudru Wykonanie:Obieramy jabłka, dzielimy na pół, wydrążamy gniazda z jabłek. Mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cukier puder- mieszamy razem. Miękkie(...)masło, jajko i serek homogenizowany dodajemy do mąki. Ugniatamy do całkowitego połączenia składników. Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą połowę ciasta wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy jabłka- tak jak na zdjęciu. Powinna zostać nam jedna połówka jabłka.Podsypujemy lekko mąką blat i drugą połówkę ciasta wałkujemy na prostokąt. Nakładamy na jabłka
Smaki EdytySkładniki: 6 jajek niecała 1 szklanka mąki pszennej 6 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru 2 jabłka Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i posypać cynamonem. Wlać ciasto do formy a następnie dodajemy kawałki jabłek. Po upieczeniu
The Sweet Damselprzepisu siostry Anastazji na rajską roladę , który to dodam następnym razem. Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 średniej wielkości jabłek 1 opakowanie cukru waniliowego Wykonanie: Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, posmarować masłem i posypać cukrem waniliowym. Na to zetrzeć umyte i obrane ze skórki jabłka. delikatnie rozłożyć(...)całej powierzchni blaszki. Białka ubić na pianę dodając po trochu cukier i po 1 żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C na ok 30-35 min. Po upieczeniu wyjąc gorące z piekarnika na deskę przykrytą ściereczką i szybciutko
Ciasteczkowy Potwórłyżeczki, jabłko winne 4 duże, mąka tortowa 1 łyżka, brzoskwinie 3 sztuki, cukier puder - ile potrzeba całe jajka "L", miękka palma, cukry utrzeć mikserem z 5 minut, masa będzie zważona - ale to ma tak być wsypać mąkę z proszkiem i z 2 minuty mikserem miksować na gęste ciasto tortownica 24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę i na dnie rozsmarować(...)jabłka ze skórką utrzeć na tarce grubsze oczka i wymieszać z łyżką mąki, brzoskwinie pokroić na kawałeczki na ciasto dać starte jabłka - na jabłkach rozsmarować resztę ciasta i rozsypać brzoskwinie piec w 200C około 45 minut i wyjąć z blaszki jak wystygnie, posypać po rancie cukrem pudrem ciasto jest lekkie i smacznie owocowe............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY
W Mojej Kuchni Lubiętakiej formie trafiają na blachę. Cóż więcej dodać, szarlotka jest bardzo smaczna. Składniki: 1 ½ szklanki mąki 1 ½ szklanki kaszy manny ½ szklanki cukru 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 12 średnich jabłek Cukier wanilinowy 200 gram schłodzonego masła Cukier puder Wykonanie: Blachę do ciasta smarujemy tłuszczem ( blacha ok 28 x 23 – mniejsza od typowej ). Mąkę, cukier, kaszę manną i proszek(...)pieczenia razem mieszamy. Dzielimy na 3 części. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Nadmiar soku odciskamy ( i wypijamy J ). Do jabłek dodajemy cukier wanilinowy. Na blachę sypiemy 1 część sypkich produktów, potem jabłka, ponownie sypkie produkty, jabłka i znowu sypkie produkty. Na samą górę ścieramy na tarce ( o dużych oczkach )schłodzone masło. Pieczemy
Smaki Ewypolecam ten. Z wanilią. Ajerkoniak z wanilią . Podawaj na gorąco. W oryginale cukru było tyle ile mąki, ale ja dałam mniej bo użyłam ksylitolu. 4 jabłka, które podczas pieczenia się nie rozpadną 4 jaja od wiejskiej kury o temperaturze pokojowej 250 gram mąki 200 gram ksylitolu 100 gram masła 82% miękkiego cukier z prawdziwą wanilią skórka z jednej(...)podzielić na pół. Pierwszą połówkę rozlać na dno, równomiernie rozprowadzając . Rozłożyć warstwę jabłek ( połowę z całości). Przykryć jabłka resztą ciasta i znów wysypać jabłka jako ostatnia warstwa. Włożyć do piekarnika i piec ok godziny. Podawać na gorąco z gęstym ajerkoniakiem. Dla dzieci można ubić kogel mogel na parze. Kogel-mogel jest wtedy puszysty i lekki
AZgotuj!mały proszek do pieczeniaWYKONANIEjajka utrzeć z cukrem, mak ugotować i przekręcić dwa razy przez maszynkę , dodać do ubitych jajek. Wlać roztopioną margarynę, wsypać kaszę , proszek i utarte jabłka. Wszystko wymieszać , piec ok.45-50 min w średnio nagrzanym piekarniku w granicach 180 stopni.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewypiecze w piekarniku. Wybrałam prosty przepis z Delicious Magazine z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego, ale dodałam więcej soli, ponieważ chciałam, aby była wyraźnie wyczuwalna, a nie tylko podkreślała słodycz. Najbardziej ekscytujący jest moment przekładania ciasta na paterę. Ponieważ piecze się do góry nogami, do ostatniej chwili nie wiemy, czy się udało. Gdy naszym oczom ukażą się apetyczne, złociste jabłka(...)Zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło (karmel się spieni), a następnie płatki soli morskiej i wymieszaj. Na patelni poukładaj ciasno połówki jabłek rozcięciem do góry (jabłka skurczą się w czasie pieczenia). Puste miejsca możesz wypełnić kawałkami jabłek, lub też od razu wszystkie jabłka pokroić na ósemki i nimi wypełnić ciasto patelnię. Połóż z powrotem patelnię
Chilli Czosnek i Oliwamargaryny roślinnej - 1/2 kg mąki pszennej(weszło trochę więcej) - 3 łyżki cukru - 4 łyżki miodu (u mnie spadziowy) - 150 ml mleka - 2 jajka - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 duże jabłka Forma: blacha z piekarnika Przygotowanie: Do jednej miski wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaję posiekaną margarynę. Rozcieram wszystko jak kruszonkę. Jabłka obieram i kroję(...)Odstawiam na pół godziny. Ciasto rozciągam na stolnicy tak, aby miało grubość 1,5-2,0 cm. Wykrawam z niego małe kółeczka. Układam je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wkładam do uprzednio nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 190 °C Czas pieczenia: około 15 minut Dobrze smakują z dodatkiem dżemu. U mnie z malinowym
Kuchnia co dniacukru 1 łyżeczka suchych drożdży 1 jajo 2 łyżki roztopionego masła 7 łyżek mleka Dodatkowo: 3-4 jabłka Kruszonka: 7 dag mąki pszennej 4 dag cukru 5 dag masła 1/3 szklanki błonnika jabłkowego 1 łyżeczka cynamonu 1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub dobrze wysmarować tłuszczem. 2. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce i dokładnie zmiksować. Odstawić(...)Jabłka obrać, pokroić na płaskie plastry i wyłożyć równo na wierzch ciasta. 4. Składniki na kruszonkę zagnieść, aby powstały dość grube okruszki. Warstwą kruszonki wyłożyć na jabłka. 5. Piec w tem, 190 C, ok 30-35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Apetyczna babeczkapłaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mąki pszennej tortowej masło do posmarowania papieru cukier puder do oprószenia Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia dość grubo wysmarowanym masłem. Jabłka opłukać, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w około 1 cm kostkę [ starłam na tarce] . Rozłożyć je równą warstwą na papierze, dość obficie oprószyć cynamonem i kardamonem(...)łyżce cukier, a następnie na mniejszych obrotach miksera po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać przy pomocy łopatki. Masę wyłożyć na przygotowane jabłka, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do piekarnika. Piec 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką [ posypałam ściereczkę cukrem pudrem] i większą od blaszki deską lub tacą, odwrócić ciasto do góry dnem
Moje domowe kucharzenieszkl mąki 2 jajka 1/2 szkl cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki śmietany 1 łyżka mleka lub wody 3 łyżki oleju cukier waniliowy cynamon Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - miksujemy. Następnie dodajemy śmietanę, olej i mleko, ponownie miksujemy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Połowę ciasta wykładamy do keksówki wyłożonej(...)pieczenia, posypujemy ciasto łyżką mąki i wykładamy większość jabłek ( posypałam delikatnie cynamonem) na jabłka resztę ciasta, po wierzchu przez środek można ułożyć pozostałe jabłka i posypać cukrem waniliowym. Piec ok 60 - 65 min w 180 stopniach
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaokoliczność nie dostał stanu podgorączkowego... Zmieniam jednak temat i będzie o cieście! NIe tym pieczonym w niedziele ale tym zaległym sprzed tygodnia, pysznym, prostym w przygotowaniu i w sam raz by wykonać lodówkowe czystki np dotyczące mrożonych owoców. U mnie z jabłkami, bo brzoza już nie pyli, i z porzeczką :) przepis z książki Donny(...)ekstraktu wanilii 2 jajka 125 ml mleka 1 jabłko, obrane i pokrojone z plasterki 3/4 szkl. porzeczek 2 łyżki cukru demerara Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C. Na jednolita masę miksujemy mąkę z proszkiem, cukier, masło, ekstrakt, jajka i mleko. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy jabłka i porzeczki, posypujemy cukrem demerara. Pieczemy
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka soli woreczek foliowy słodki dodatek 2 jabłka 1/2 szklanki żurawiny Sposób przygotowania Ziemniaki umieścić w foliowym woreczku, dodać pozostałe składniki i dokładnie je wymieszać, tak żeby obtoczyły całe ziemniaki. Następnie wysypać je na blachę do pieczenia i piec godzinę w 200 stopniach. W tym czasie kawałki kurczaka umyć, osuszyć i posypać solą(...)przykryć i po godzinie pieczenia ziemniaków wstawić ją do piekarnika (ziemniaki mają w nim również zostać) i piec 30 minut w temperaturze zmniejszonej do 180 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę z brytfanki z kurczakiem. W czasie pieczenia obrać jabłka, usunąć pestki i zmielić na przecier. Podgrzewać z żurawinami i odrobiną wody (tylko tyle, żeby jabłka
W kuchni wieczorem