pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:168/263)

Batoniki musli z kaszą jaglaną 142

przygotowania: Jabłko obieramy i pokrojone wrzucamy wraz z bananem do blendera, miksujemy, aż powstanie papka (trochę to potrwa) do miski wrzucamy wszystkie suche składniki, dodajemy mus banano-jabłkowy, mieszamy dokładnie przekładamy masę  do formy wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej keksówki) i równomiernie rozsmarowujemy, ugniatając wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 25-30 minut pieczoną

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto z czerwoną porzeczką i borówkami 179

Ciasto idealnie komponuje się i smakuje z innymi owocami: jabłkami, jagodami, malinami, wiśniami, zarówno świeżymi, jak i mrożonymi.  Zapraszam również na  ciasto z rabarbarem. 6 jajek kostka margaryny 40 dag mąki krupczatki 1,5 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 3 łyżki cukru owoce: 1 szklanka czerwonej

Humanistka w kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką + film 180

Dodajemy wątróbkę i obsmażamy ją z każdej strony, następnie wrzucamy pokrojone jabłko oraz paprykę i wszystko krótko podsmażamy. Na dno żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem przekładamy 3/4 plastrów ziemniaków, a na wierzch kładziemy podsmażoną wątróbkę, całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na warstwie wątróbki układamy resztę ziemniaczanych talarków. Zapiekankę pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C

Smakowite Dania
Ciasto jabłkowe 179

łyżeczki sody 2 jajka 400 g mąki (może być krupczatka) Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy szypułki i trzemy na grubych oczkach tarki. Dodajemy cukier, cynamon, bakalie, mieszamy i odstawiamy na 20 min. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180°. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy około 1 godziny. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem. Ciasto jabłkowe Cukrowy

Ciastkozercy
Zrób to sam. Marcepan. Masa marcepanowa domowa 503

wielu deserów. Jest np. składnikiem nadzienia do Rogali marcińskich , które piekę już kolejny rok. Można w niektórych sklepach kupić gotowy marcepan, ale nie wszędzie jest więc warto wiedzieć jak go przygotować samemu. Szczególnie, że to prosta rzecz. Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem marcepanu : Babka marcepanowa z czekoladą Jabłka w cieście z marcepanem Marchewki z marcepanu do ozdoby tortu ROZWIŃ

Smaczna Pyza
drożdżowe z gruszkami... 212

słoiczek z marmoladą /użyłam swojej domowej ze śliwek z jabłkami/ wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować nie za cienkie placki na każdym rozsmarować łyżką pasek marmolady i ułożyć gruszki, posypać cynamonem ostrożnie i ciasno zawinąć roladki i włożyć do keksówek 22x11cm wyłożonych papierem do pieczenia, zostawić na 15 minut przykryte piec w 200C około

W Mojej Kuchni Lubię
Jabłka zapiekane pod kruszonką 135

pokroić w cząstki. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem ułożyć jabłka i wsypać rodzynki. Przygotować kruszonkę: do mąki dodać cukier, cynamon i schłodzone posiekane masło. Czubkami palców rozdrobnić i wymieszać składniki aby powstały grudki. Kruszonką posypać owoce. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika i piec, aż wierzch się zrumieni. Podawać na ciepło. Życzę smacznego i zapraszam również

Świat Smaku
Tarta z rabarbarem i jabłkami 180

smaku Zagnieść kruche ciasto i schłodzić godzinę w lodówce.Jabłka i rabarbar obrac i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wodę , dodać cukier. Wszystko gotować około 20-25 min, co jakiś czas mieszając. 3/4 ciasta wyłożyć na formę do tarty. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia lub folią i obciążyć fasolą.Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut

Moje domowe kucharzenie
Chleb mieszany z jabłkiem - World Bread Day 2013 177

Chleb za żytnim zakwasie, mąki mieszane a do tego jabłko i miód. Brzmi dobrze, ale czy się uda ? Ja nie jestem chlebowa, uważam się za osobę, której zdecydowanie brak talentu piekarniczego. W swojej "karierze" udało mi się zamordować 2 zakwasy i zniechęcić na jakiś czas do pieczenia. Ale znowu mnie naszło i może udany jakimś cudem chleb spowoduje

Smaczna Pyza
Snickers-niesnickers 136

dałam 5 żółtek (zostały po bezach) 10 dag cukru pudru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 20 dag masła lub margaryny 2 łyżki miodu płynnego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 3-4 łyżki cukru 1 galaretka dowolnego koloru lub 2-3 łyżki żelatyny Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 2 opakowania budyniu 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła Masa orzechowa(...)Dzielę na trzy części i każdą z nich rozwałkowuję (ciasto jest bardzo cieniutkie) pomiędzy dwoma kawałkami folii, przekładam na blachę wyłożoną papierem  do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na ok 10 min.W ten sposób przygotowuję dwa pierwsze ciasta. Na trzeci , surowy, najpierw nakładam masę orzechową. Orzechy miksuję i razem z pozostałymi

Ciasteczkowy Potwór
Bananowe placuszki 148

słono, ale czasem każdy miewa zachcianki na słodkie, dlatego dziś placki z dodatkiem banana. Owoc jest dość wyczuwalny w cieście, a placuszki stanowią świetną odmianę od tych tradycyjnych z jabłkiem.   Możecie je podać z waszym ulubionym dżemem, cukrem pudrem lub bez dodatków tak jak ja to zrobiłam. Ps. Mam teraz strasznie dużo na głowie (szukanie pracy, zbliżające się egzaminy(...)miarę możliwości. Dajcie mi jeszcze dziś dzień wytchnienia, a jutro już jestem u Was. Najpierw muszę na jutro przyswoić kodeks :] Składniki na 9 sztuk: 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 pojemniczka małego jogurtu naturalnego Duży banan lub 2 małe ¾ szklanki mąki 2 łyżeczki cukru – można więcej, ja mało słodzę 1 jajko Kilka kropel soku z cytryny Olej

Fabryka pomysłów
Torcik delicja jabłkowa 292

ubijać około 30 sekund. Mąki wymieszać ze sobą, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką (fot.1).Dno formy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto (fot.2). Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30-35 minut (do suchego patyczka).Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika pozostawić na kilka minut w formie do przestygnięcia, a następnie wyjąć(...)pieczenia. Do formy wlać ciasto (fot.4). Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20-25 minut (do suchego patyczka).Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut w formie do przestygnięcia.Jeżeli chodzi o mus jabłkowy zdecydowałam się tu na zmianę w stosunku do oryginalnego przepisu, żeby uniknąć stosowania żelatyny. Zastosowałam warstwę z jabłek karmelizowanych miodem

Świat Ciasta
Sałatka jarzynowa 138

Składniki: 4 ziemniaki 4 marchewki 2 świeże ogórki 3 jajka 1 mały seler 1 por 3 łyżki groszku zielonego 2 jabłka natka pietruszki 1 słoiczek

kgwjanczewo
Szarlotka w cieście kruszonkowym 166

składnikiciasto kruszonkowe* 3 szklanki mąki pszennej* 1/3 szklanki cukru* 1 cukier wanilinowy* 1 proszek do pieczenia 16 g (4 płaskie łyżeczki)* 250 g margaryny* 5 żółteknadzienie

Mix smaku
Drożdżówki Reni 182

obudzi ich poranny zapach pieczonych bułeczek unoszący się po domu jest bezcenny. Składniki: 0,5 kg mąki tortowej 1 szklanki mleka 50 gram świeżych drożdży 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Nadzienie: 1 mały słoiczek dżemu z czereśni 0,5 słoiczka dżemu z jabłek z domowej  spiżarni Kruszonka(...)Nakładamy nadzienie zlepiamy brzegi ciasta tworząc bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożoną papierem. Posypujemy kruszonką i zostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C pieczemy 20 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym Smacznego

kgwjanczewo