pieczone jabłka - 3940 przepisów (strona:176/263)

Mufinki z kardamonem 135

miski, dodać mus jabłkowy (zrobiony z 1 jabłka) i wymieszać, żeby wszystko ładnie się połączyło. Dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Na końcu dodać mąkę i pokrojone orzechy i dokładnie zmiksować [ mieszałam łyżką] .Napełnić ciastem foremki na muffinki i zostawić na godzinę [ u mnie tylko 20 minut] do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni około  25 minut

Moje domowe kucharzenie
Tarta Tatin z patelni 228

Tarta Tatin to wspaniałe, popisowe ciasto jej Twórczyni, jakie powstało przez przypadek, roztargnienie i "gapiostwo" Stephanie Tatin, która zapomniała o wyłożeniu foremki do pieczenia ciastem, w

Taste Of My Day
Biszkopt z jabłkami 104

Witam serdecznie po przerwie. Moja nieobecność spowodowana była wyjazdem wakacyjnym, ale wszystko co dobre szybko się kończy i czas wrócić do domu. Dzisiaj zaległy przepis, ciasto

Na słodko lub wytrawnie
SZYBKI PLACEK DROŻDŻOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 358

nawet na drugi dzień smakuje jak świeży. Placek drożdżowy jest bez wyrastania, ponieważ rośnie "w oczach", dzięki temp. użytych składników. Składniki podaję na tradycyjną blaszkę. Ja nawet często piekę na blaszce z piekarnika, wtedy placek jest niższy, ale taki właśnie smakuje nam najbardziej. Musi mieć również baardzo dużo owoców i kruszonki:) Składniki: -3 żółtka -1/4 kostki masła(...)mleka -50g drożdży -550g mąki orkiszowej białej   (lub 500g pszennej) -szczypta soli -1/4 szklanki oleju -1/4 szklanki cukru trzcinowego + owoce, np. rabarbar, śliwki, truskawki, jabłka Żółtka utrzeć ze szczyptą soli i cukrem trzcinowym. Z drożdży zrobić zaczyn z małymi ilościami cukru, mąki i mleka (ale nie trzeba) drożdże można rozrobić z żółtkami. Pozostałe składniki

Smaczne Zdrowe
Pikantne chipsy z obierek i brokułowy dip 142

przepisie - ziemniaka, marchewki i jabłka. Mając to na uwadze przed obraniem myjemy dokładnie warzywa.  2. Do średniej wielkości miski wlewamy olej oraz pozostałe składniki marynaty. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy.  3. Teraz w misce maczamy nasze obierki, a następnie kładziemy je na blasze i wkładamy do piekarnika. Całość pieczemy przez kilka(naście) minut - obierki z marchewki

Bananowe Pole
Pierniki z koglem moglem i alkoholem 141

blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180*C przez od 10 - 15 minut ( najlepiej obserwować pierwszą porcję ciastek ile czasu potrzebują) moje gotowe były po 10 minutach, ale wszystko zależy od grubości rozwałkowanego ciasta. Ciastka bardzo szybko miękną. Dla pewności można zamknąć je w pojemniku z plastrem jabłka dla jeszcze szybszego efektu. Oczywiście można udekorować czym

W Moim Magicznym Domu
Kminkowe krakersy słodzone jabłkiem 216

drożdżami, kminkiem, solą, szczyptą cukru i utartym jabłkiem. Stopniowo dolewamy wody, aż uda nam się uformować lepką kulkę. Przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blat podsypujemy sporą ilością mąki. Ciasto rozwałkujemy bardzo, bardzo cieniutko (najlepiej od razu na papierze do pieczenia), tniemy na równe prostokąty, a na środku każdego

My Culinary Art
Pierś indycza faszerowana daktylami 155

stopniach. Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 10 minut. Do rondelka wlewamy 250 ml wody, dodajemy esencję do potrawki z kurczaka, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy posiekane w kostkę suszone morele i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z puree ziemniaczanym z dodatkiem chrzanu i surówką z marchwi i jabłka, a pysznym sosem polewamy mięso lub ziemniaki. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz

Marder&Marder Manufacture
Salceson gruszkowy 136

Zamiast gruszek oczywiście możecie użyć jabłek. Składniki na średnią blachę: 4 jajka 1 kg gruszek 2 szklanki mąki pszennej 1 1/2 szklanki miałkiego cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka rodzynek 3 łyżki kakao 3 małe opakowania cukru waniliowego 1 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody Gruszki

Jadło i czytadło
Szarlotka z gruszkami 183

Jesienią mogłabym jeść to ciasto codziennie! W sumie jest to jedno z ulubionych wypieków mojego eM. Ważne aby było dużo jabłek, pełno gruszek i trochę dodatkowego ciasta :D Ciasto przygotowuje się szybciutko ( chyba, że tworzycie je tradycyjnie - ręcznie, to troszkę dłużej). W dzieciństwie, to właśnie na cieście tego typu szkoliłam swoje umiejętności kulinarne. Sądzę, ze na coś się(...)posypujemy cukrem i cynamonem - mieszamy i odstawiamy.Ciasto na spód ( to wcześniej rozwałkowane) przekładamy do formy od tarty, ugniatamy tak, aby zakryło całą powierzchnię i dziurkujemy wierzch widelcem (aby podczas pieczenie nie powstał bąbel). Wkładamy do piekarnika na około 15 minut rozgrzanego do 180`C. Pieczemy do zarumienienia.W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Resztę ciasta kruchego, wcześniej schłodzonego ścieramy na tarce ( grube

Słodkie Przyjemności
Śliwki z jabłkami w „papilotach”. 138

Wykonanie. Śliwki przekroić na połowę. Jabłka  pokroić  w plasterki . Owoce położyć na środku pergaminu ,posypać rodzynkami i płatkami migdałów. Imbir pokroić w plasterki i z resztą przypraw dodać do owoców. Polać mieszaniną miodu i soku z pomarańczy. Posypać cukrem waniliowym. Owoce zamknąć w pergaminie ,tworząc   „papilot” ,zawiązać nitką kucharska. Piec 15-17 minut. Podawać

Kulinarny karnet Christophera
Appeltaart 228

starannie mieszamy, tak by każdy kawałek jabłka pokrył się cynamonem. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki. 1/4 ciasta odkładamy na bok, pozostałą część rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie.  Wałkujemy do momentu uzyskania okęgu o wielkości ciut większym niż dno naszej tornownicy. Formę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy rozwałkowane ciasto do tortownicy, dokładnie wylepiamy

W mojej holenderskiej kuchni
CIASTO GRUSZKOWE Z AMARETTO 199

Piekłam to ciasto już 3 raz i choć ponownie wyszedł mi lekki zakalczyk (a może ono tak ma właśnie wyglądać?), to postanowiłam wstawić ten przepis na blog. Sprawdzałam w internecie i innym osobom wychodzi podobnie. Duża ilość mokrych składników robi swoje. Następnym razem pokroję jabłka i gruszki na duże kostki i mam nadzieję, że wtedy będzie lepiej. Ciasto jest

Przepisy Aleksandry
Rustykalna tarta z jabłkami 183

karmelu. Mieszać, aby nie powstały grudy. Gdy jabłka będą się rozpadać zestawić je z palnika. Dodać cynamon i wymieszać. Nadzienie wyłożyć na środek ciasta tak, aby zostały wolne brzegi, które następnie zgiąć do środka. Rada: spód ciasta przed wyłożeniem można posypać łyżką bułki tartej, wtedy pochłania ona soki, które puszczają owoce. Piec w temperaturze 180-200 stopni około

Fabryka pomysłów