Bułeczki robi się bardzo łatwo , a ich smak wynagradza czas oczekiwania.Delikatne …. puszyste … mięciutkie … na jednej na pewno się nie skończy!Śmiało można zajadać solo odrywając po bułeczce lub też z ulubionymi dodatkami : dżemem czy kremem czekoladowym. Albo np. z kremem rafaello!PYCHA! SKŁADNIKI:- mąka pszenna – 500 g– świeże drożdże – 30 g– cukier(...)podwojenia objętości ).Po tym czasie wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz chwilkę wyrabiamy.Dno średniej formy wykładamy papierem do pieczenia , a boki natłuszczamy.Ciasto dzielimy na kawałeczki ( ja mówię na to : ” jak się urwie ” ) i formujemy bułeczki.Układamy obok siebie w formie.Odstawiamy na ok. 20 minut.Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając w palcach.Posypujemy obficie ciasto.Wkładamy
Ostra na SłodkoPyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem smażonej cebuli i maku, moja rodzina bardzo lubi cebularze i często je piekę. Mają fajny smak i aromat, doskonale smakują na zimno. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej Młyny Stoisław 40 gram świeżych drożdży 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 2 łyżki oleju Farsz: 1 kilogram cebuli 2 łyżki
Bajeczna Kuchniadwukrotnie mielona co niestety można bardzo dotkliwie odczuć w trakcie jedzenia. Wodnistość gotowej masy z puszki często niweczy cały trud włożony w pieczenie, nie warto ryzykować. Domowa masa doskonała jest nie tylko do makowców ale również słodkich bułeczek, tart. Jest pyszna i niezawodna. Można przygotować ją sporo wcześniej i przechowywać w lodówce lub zamrozić. Bardzo polecam! Składniki: 500 g niebieskiego
maniapieczeniaJeśli macie ochotę na świeże, własnoręcznie robione bułki drożdżowe, a martwicie się, że nie macie zakwasu i nigdy nie piekliście sami żadnego pieczywa… to ten przepis jest idealnie stworzony dla Was Prościej się chyba nie da… Bułeczki wychodzą pyszne, są mięciutkie i lekko wilgotne. Jak widać pracy nie jest wiele więc naprawdę warto spróbować… A najlepiej przygotować(...)pamiętać, że cięcie ma być w dół i od razu na boki- w jednym ruchu, bo inaczej ciasto przykleja się do noża. 5. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec 15 min a następnie zmniejszyć temperaturę do 210 i piec następne 5-10 min. Studzić na kratce.Smacznego Wpis zgłoszony
UgotujmyTo.plrulon pociąć na 6 cm kawałki.Kazdy kawałek dokładnie w środku przycisnąć np.rączką drewnianej łyżki,żeby ładnie wywinęły się boki bułeczki.Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszeniaprzed pieczeniem posmarowć pozostałym masłem bądź żółtkiem wymieszanym z 2-ma łyżkami mleka.Piec 22-25 minut w 180`C.Studzić na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się żywnie podoba. Kładziemy na brytfanki nasmarowane tłuszczem i znów czekamy, aż podrosną. Następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem, bądź białkiem. Nasze bułeczki po upieczeniu ładnie się świecą, nie są takie matowe.4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy mniejsze wypieki ok 25 min, a większe ok. 30-40 min. Kiedy wierzch naszych wypieków za szybko się rumieni można przed końcem pieczenia
Moje pyszne gotowanierozwałkujemy na prostokąt (miej więcej na wymiar foremki, foremkę wykładamy papierem do pieczenia)- cisto smarujemy masłem(roztopionym) po czym posypujemy go mieszanką z cukru i cynamonu i zwijamy ciasno w rulon.- ostrym nożem przecinamy na pół- zwijamy w warkocz - doda mu to cudownego wyglądu - bułeczki wykonałam tak zwinęłam w rulon i pocięłam na kawałki
Basia w kuchniciasta bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków, po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę. Bułeczki smarujemy mlekiem i (wedle uznania) posypujemy sezamem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru. Dodatki: liście sałatykolorowa papryka pokrojona w paski2-3 ogórki kiszone pokrojone w plastrypomidor pokrojony
Symfonia SmakówMoja propozycja na dziś to chlebek bo je kocham piec i piekę dużo. Ten chleb zauroczył mnie chociażby tym że pachnie latem i ogórkami małosolnymi. Jest
Moje Małe Czarowanieporcji, każdą spłaszczyć, położyć śliwkę i zlepić bułeczkę.Gotowe bułeczki układać na blacie wysypanym mąką.Składniki kruszonki ze sobą połączyć.Bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka i posypać kruszonką, odstawić na ok. 30 min do wyrośnięcia.Piec w temperaturze 180°C, ok 20 min do ładnego zrumienienia
Mix smakuwyciskać okrągłe porcie ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (fot.1). Należy zachowywać przy tym spore odstępy, ponieważ ciasto mocno rośnie. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół jak bułeczki.Teraz w zależności od naszego wyboru przygotować pianę białkową lub bitą śmietanę, do wypełnienia ptysiów.Piana białkowa:Białka ubić na sztywno
Świat Ciastakostkę Usmażyć na maśle z prażoną cebulką. Przyprawić do smaku .Z bułek ściąć wierzch i wydrążyć środek Do każdej bułeczki wbić 1 jajko i posolić. Na wierzch ułożyć pieczarki z kiełbaską .Wierzch posypać startym serem żółtym.Piec w temp 190 stopni około 10/ 15 minut aż będą rumiane .SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chiliutracą wtedy swoją puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie formujemy w podłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Moje posty
Słodka Stronablasze z kilkucentymetrowymi odstępami. Zostawiamy nakryte ściereczką na 45 minut. Po tym czasie jajko roztrzepujemy z łyżeczką oleju. Bardzo delikatnie smarujemy bułeczki za pomocą pędzelka. Posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (najlepiej z termoobiegiem) i pieczemy 15-18 minut. W następnym wpisie przepis na perfekcyjny wkład Post Bułki do hamburgerów pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakukażdym razem znikało zbyt szybko, aby zrobić zdjęcia. Tym razem postanowiłam upiec i od razu obfotografować, bo gdyby ostygło do końca, to znowu nie zdążyłabym ;) Do tej pory piekłam dokładnie tak, jak w oryginalnym przepisie. Tym razem postanowiłam zrobić większe bułki i ułożyć je w okrągłej formie. Wyszło pysznie i pięknie :) Częstujcie się zatem :) bardzo Wam wszystkim(...)minut.Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części (tyle ile chcemy mieć bułeczek), każdą lekko spłaszczyć i nakładać po łyżeczce masy, formować "pakieciki" i układać w formie wyłożonej papierem, stroną z łączeniem do dołu.Ciasto posmarować mlekiem i odstawić na kwadrans. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 20-30 minut w zależności od grubości
Codzienna kuchnia niecodzienna