pieczone bułeczki - 500 przepisów (strona:16/34)

Drożdżówki z dżemem malinowo-truskawkowym (bardzo pulchne) 524

wymiarach blach w której będziemy piekli drożdżówki (robimy to po to aby dżem nie wyciekał). Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt ok. 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Następnie ciasto posmarować dżemem pozostawiając nieposmarowane 2 cm ciasta. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić nożem na 15-16 części (tyle będziemy mieli bułeczek -ślimaczków) Pocięte bułeczki(...)poukładać na spodzie z ciasta drożdżowego w niedużych odległościach (mogą się stykać, przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia (ok. 40 min.) Piec w temp. 200 C przez ok. 25-30 min. Jeszcze ciepłe polukrować. Upieczone bułeczki będą się stykać także będzie trzeba je pokroić nożem (wyjdą takie kwadratowe bułeczki). Ja użyłam na zdjęciach większej blachy dlatego drożdżówki

IMPRESJA SMAKU
Bułeczki śniadaniowe (nocne) 128

coś smacznego. Lubię, gdy są dni, podczas których mam więcej czasu rano i mogę upiec bułki. Zapach unoszący się w domu w trakcie pieczenia jest wyjątkowy, a radość domowników z takich bułek jest ogromna. Ciepłe bułeczki prosto z piekarnika stawiają na nogi nawet największych śpiochów. W domu nasza mała córeczka budzi nas dość wcześnie i od rana nie mam czasu(...)blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypać sezamem, makiem lub siemieniem. Piec w temperaturze 220ºC, przez około 20 – 25 minut. Studzić na kratce. Smacznego:-) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Bułki do hamburgerów 157

miejsce).  Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki (8-10 sztuk). Nadajemy im kształt lekko spłaszczonych kul. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st.. Bułeczki smarujemy rozbełtanym żółtkiem z mlekiem, posypujemy sezamem i wkładamy blachę z bułeczkami do piekarnika na ok. 15-20 minut. Po upieczeniu odstawiamy

bistro mama
Muffiny z porem i mozzarellą 174

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com    Przepis autorski (mój). Muffinki są przepyszne, wilgotne i smakują jak mięciutkie bułeczki. Mozzarella cudownie rozpuszcza się w ustach.  Podczas pieczenia tak kusząco pachną, że trudno im się oprzeć. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce). (10 sztuk

Di gotuje
Domowe hamburgery 259

jest ponownie zmielić zakupione w sklepie mięso. Formujemy kuleczki, które spłaszczamy i umieszczamy na papierze do pieczenia. Podsmażamy na patelni potem układamy na papierze do pieczenia i zapiekamy w piekarniku na dolnej półce bułeczki układamy na grillu i wkładamy do piekarnika na górną półkę na min. 3 minuty. Chyba że wolicie bardziej rumiane:) bułki wyjmujemy z piekarnika i na spód

Luźna Kuchnia
Burfi czyli Słodki Czwartek odc.47 117

łapanie słoneczka. W tym roku jednak stało się inaczej. Z racji zapowiadanej kiepskiej pogody zrezygnowaliśmy z wyjazdu. Za to: pojeździliśmy na rowerach, upiekłam pyszne bułeczki, zrobiłam słodziuchny deser, i zaserwowałam blachę pysznego pieczonego obiadu swoim najbliższym. Dzisiaj mamy czwartek więc

Dzieje kuchennej Wiewióry
Slodkie buleczki z Majorki i Ciesc mamo! czyli Niedzielne Sniadanie odc.36 166

zamkniętymi oczami i uśmiechem na buzi, godzina leżakowania z drzemaniem i ciągłym poszturchiwaniem. 5.12 "mamo jeść!". No i rozpoczęliśmy niedzielę! A co na śniadanie? pieczone wczoraj ale idealne i dziś lekko słodkie bułeczki ponoć rodem z Majorki. Maślane, pulchne, idealne same w sobie ale i z domowym dżemem. Przepis niedawno pojawił się w Filozofii Smaku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pomarańczowe bułeczki. Ale bez pomarańczy 168

równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić do lodówki na 10-12 godzin do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki wyjąć z lodówki 30-40 minut przed pieczeniem. Posmarować roztrzepanym z mlekiem żółtkiem, posypać ziarnami dyni.Piec w 200 st. C. przez 18-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A palce pachną mi limonką. Dlaczego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki czosnkowe - idealne na grilla 219

ciasto.Odstawić na 1 godzinę wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować podłużną bułkę.Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki naciąć po skosie dwa razy, spryskać wodą.Piec w 220 st. C. przez 20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!I znów weekend... Ja ten czas szybko leci...Tym razem jednak przeważą obowiązki nad przyjemnościami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
759. Dyniowe skones. 146

posłodzeniacynamonszczypta soli1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonejkilka daktylipestki dynicukier trzcinowyMąkę przesiewam. Rozcieram z zimnym masłem. Dodaję pozostałe składniki i dokładnie zagniatam. Formuje bułeczki, smaruje je mlekiem, posypuje pestkami i cukrem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200stopni przez ok.20-25min

More food, love and dreams
Współpraca z firmą Skworcu 192

pokarmowy, ma działanie przeciwbólowe i przeciwkaszlow oraz przeciwgorączkowe.  Bez dodatku BIAŁEGO MAKU nie można upiec choćby słynnych rogali świętomarcińskich. Dodaje się go do słodkich bułeczek, chleba.   9. Ziele angielskie 10. Proszek do pieczenia 11. Kolendra stanowi składnik wielu mieszanek przyprawowych. Stosuje się ją przede wszystkim do wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny). Jest również składnikiem(...)MORWY BIAŁEJ do wypieku ciast, tart a nawet wyrobu wina.   16 .Przyprawa do serników i mas serowych  17. Przyprawa do Masła to doskonała dodatek do grillowanego pieczywa, pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla. Można nią również posmarować tosty i upiec w tosterze. Dzięki niej można przygotować  w sposób prosty chrupiące, złociste i niezwykle aromatyczne grzanki

Słodkości i nie tylko
Puszysta drożdżówka z cynamonową kruszonką. Jak u Babci :) 233

już stało się moją osobistą tradycją, że na Dzień Babci piekę ciasto drożdżowe z kruszonką. Dwa lata temu tak było, rok temu tak było, wczoraj tak było, i w przyszłym roku na pewno tak będzie. Wszystko dlatego, że od wielu lat nie mogę już spróbować tej "prawdziwej i oryginalnej" babcinej drożdżówki. Jednak wspomnienia są żywe i na hasło Dzień Babci(...)się w czasie do dużej jasnej kuchni.... Już od progu czuć zapach drożdży i cynamonu. I wiem już, że będzie albo ciasto z kruszonką, albo bułeczki z serem i cynamonem. Chwilę ogrzewam ręce przy piecu z pomarańczowych kafli i wchodzę do kuchni, w której krząta się Babcia Tosia. Mijam duże lustro, które wisi na ścianie. Potem przystaję jeszcze obok białego

Pełny talerz
Mięciutkie bułeczki z owsianką...ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 161

jadł  takich bułeczek ..polecam...a jutro zapraszam na kolejny wypiek z serii spotkań przy piekarniku...będzie chlebek..Ja wszystkich bułeczek nie posypywałam płatkami..bo bałam się, że moi domownicy będą marudzić z ich powodu.. Dziękuję za przyjemne pieczenie..a jeszcze przyjemniejsze zajadanie.. 1 łyżka zakwasu pszennego lub kuleczka świeżych drożdży wielkości ziarenka grochu [ dałam zakwas żytni -taki(...)swoją objętość. Następnie odgazować i podzielić na 9 lub więcej części w zależności od tego czy bułeczki chcesz otrzymać większe lub mniejsze. Uformować z nich kulki,położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić je na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe ślimaczki chałwowe 182

ogóle nie pieczone. Ważne, aby chałwa czy sezam były tu głównym składnikiem. Przepis na drożdżowe buły z dodatkiem chałwy podpatrzyłam u Beaty na blogu Katalog smaków . Już od dawien dawna nosiłam się z zamiarem jego wypróbowania i teraz, przy okazji wspólnego gotowania w ramach akcji Ciasto na niedzielę , w końcu mi się udało.  Bułeczki wyszły dość zwarte(...)brzeg z resztą ciasta, aby dżem nie wypływał podczas pieczenia. Rulon kroić na 4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze - dodatkowo wierzch papieru można lekko oprószyć mąką, będzie to dodatkową ochroną przed przypieczeniem bułeczek od spodu. Następnie całość przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 15-20 min do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować drożdżówki roztrzepanym

Grunt to przepis!
Chleb z ciecierzycy z garnka na drożdżach 206

To już kolejny mój chleb pieczony w garnku żeliwnym. Chleby pieczone w garnku żeliwnym mają chrupiącą, przypieczoną skórkę i miękki miękisz, są wyśmienite

Moje Małe Czarowanie
Domowe bułki z parówką 197

czasie wykładamy ciasto na blat i rękoma rozciągamy i wykrawamy nasze bułeczki. W środek kładziemy pół naszej parówki posypujemy serem i formujemy bułeczkę... Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10min i pieczemy w temp 200stopni przez 15min.  Smacznego

Tanio szybko zdrowo
Bułeczki meksykańskie 140

części, u mnie było to 8 kawałków, z każdej części robimy płaski placuszek, na środek którego nakładamy farsz i zamykamy tworząc bułeczkę.      Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.        Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 20 minut. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Buleczki slimaki cynamonowe wersja bezmleczna 170

niestety takie momenty gdy musimy zmienić życie, zmodyfikować jadłospis. Warto wówczas spróbować zmienić przepisy już nam znane.Moja teściowa nie mogła kiedyś uwierzyć, że drożdżówki, słodkie bułeczki, można upiec bez mleka, tymczasem ja właśnie takie piekę

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania