Ostatnio naszło mnie na zapiekankę z mięsem mielonym. Wyszła bardzo smacznie. Przepis poniżej. Składniki: 0,7 kg zmielonej szynki 0,2 kg sera gouda 0,2 kg sera mozalerra żółty mały przecier pomidorowy 0,5 kg makaronu (np. muszelki) 2 łyżki jogurtu naturalnego pół cebuli ząbek czosnku przyprawy według uznania (majeranek, zioła prowansalskie, papryka(...)rozkładamy połowę sosu z mięsem mielonym. Wszystko przysypujemy cienką warstwą serów mozzalella (żółtym) i gouda. Następnie znów nakładamy resztę makaronu, sos z mięsem i na wszystko przysypujemy resztą sera. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zarumienienia sera. Smacznego! U mnie zapiekanka zniknęła w jeden dzień. Jest to dosyć prosty i w miarę tani przepis. U mnie wszystkim smakowało. Po jedzeniu
Jak u mamyczosnku - łyżka oliwy - oregano, bazylia, morska i świeżomielony pieprz do smaku Dodatki: - 100 g mozzarelli pozostałe dodatki zależą tylko od Was i Waszych upodobań. U mnie były to: boczek, szynka, kukurydza, pieczarki, cebula Przygotowania zaczynamy od ciasta, ponieważ musi mieć czas aby wyrosnąć. 1. W malej ilości ciepłej wody rozpuszczamy drożdże. 2. Do oddzielnej, sporej miski przesiewamy(...)pieprz do smaku. Po 30 minutach ciasto jest gotowe do rozwałkowania. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy je na cienki, okrągły placek. Przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym (warstwa sosu nie może być zbyt gruba, bo ciasto nim nasiąknie i nie będzie chrupiące). Posypujemy mozzarellą i układamy ulubione składniki. Pieczemy w piakarniku rozgrzanym do 220 stopni
Cook&Loveprzygotować wcześniej. Składniki na ciasto (6 naleśników): 1 jajko 25 dag mąki 250 ml mleka 100 ml wody papryka ostra, zioła prowansalskie Składniki na farsz: salami lub szynka (20 plasterków) 1 cebula 1 papryczka pepperoni/chilli 1/3 słoiczka pomidorów suszonych 1/3 zielonej papryki 4 szt. ogórków - korniszony z chilli 30 dag żółtego sera koperek (ilość wg uznania(...)naleśnika. (Aby lepiej się trzymało można spiąć naleśnika 2 wykałaczkami). Najlepiej na każdy położyć jeszcze plaster sera. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. , blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie zapiec ok. 10 min. Podajemy z pomidorem (jak u mnie) lub z sosem czosnkowym
Alutka-GotujeSzybka szakszuka z kabanosem (shakshuka) Dziś mam dla Was pomysł na proste i bardzo sycące śniadanie. My je uwielbiamy. Taką szakszuke robię w najróżniejszych wersjach
Słodkie okruszkiktóry kocham i jem kiedy tylko istnieje taka możliwość (kawałek tego sera przywieźliśmy nawet z podróży poślubnej z Włoch). Uwielbiam makarony. Ten zdecydowanie jest jednym z najlepszych. Cielęcina i szynka dodały tak bogaty aromat, że trudno to wyrazić słowami. Kolejna pasta z truflami była mi już znanym, charakterystycznym smakiem. Jest to coś zdecydowanie innego, odskocznia od sosów pomidorowych. Polecam osobom(...)pizza jaką przyszło mi jeść w tym mieście. To absolutny skok kulinarny na niebiański poziom. Co więcej, kucharze wykonują ją na oczach klientów restauracyjnych, a za nimi widoczny jest piec opalany drewnem. Piorunujący efekt. Specjalnie w ramach eksperymentów kulinarnych wybrałam połówkę pizzy o nazwie Porcini. Zawierała w sobie składniki, które na pierwszy rzut oka wydały mi się bardzo oryginalnym połączeniem
Karola gotujeoleju rzepakowego dodatkowo : 250 g sera żółtego edamskiego 50 g świeżego szpinaku ząbek czosnku 7 pomidorów sól, pieprz, tymianek, bazylia, majeranek, oregano, cząber 5 sztuk pieczarek 1/2 dużej cebuli szynka domowa/litewska/wiejska kilka plasterków Sposób przygotowania: Do szklanki wsypujemy łyżeczkę cukru, dodajemy pokruszone drożdże i ucieramy, a następnie odstawiamy na około 10 minut. Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy sól, rozrobione(...)wierzch dodajemy resztę przygotowanych składników - tak jak na zdjęciu - i zaklejamy jak pieroga - końcówki ciasta można zwilżyć wodą, aby lepiej się sklejały. Gotowe Calzone, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, wierzch smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi ziołami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 25 minut. Podajemy na ciepło jak i na zimno. Smacznego
Słodkie Przyjemnościłyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 0,5szkl. mleka 1,5szkl. mąki pszennej 2 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 600-700g mięsa mielonego np. z szynki 1 łyżka ziół prowansalskich 2 cebule 4 ząbki czosnku 500ml przecieru pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia ok. 150g sera żółtego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Przygotowanie pizzy rozpoczęłam od zrobienia(...)podanych składników zagniotłam elastyczne ciasto. Ciasto pozostawiłam w misce, przykryłam je ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Gdy wyrosło rozwałkowałam je na prostokąt i przeniosłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozprowadziłam równomiernie sos mięsny. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je niecałe 15 minut w temp. 200 stopni. Następnie posypałam pizzę startym żółtym serem i wstawiłam ponownie
Waniliowe Improwizacjekażdy kęs przypomina smaki z dzieciństwa, dodatkowo dużo bardziej dietetyczne od zwykłych kotletów mielonych. Pulpety w sosie pomidorowym Składniki na 4-5 porcji: Pulpety: 700g mięsa mielonego (łopatka, szynka) 1 jajo 1 cebula 1 ząbek czosnku 5 łyżek bułki tartej Sól około ½ łyżeczki Pieprz świeżo zmielony Oliwa do smażenia Sos: 500g przecieru pomidorowego – passata ½ łyżeczki soli Pieprz ¼ łyżeczka ostrej papryki(...)zalewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i gotujemy pod przykryciem przez 20min na małym ogniu. Pulpety w sosie pomidorowym najczęściej serwowane są z ryżem, lub z ziemniakami. Smacznego Golonka pieczona w piwie Fasolka po bretońsku Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Artykuł Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakulazanii. Z aromatyczną bazylią i lekko zapieczonym serem. Pyszny i prosty obiad Co nam trzeba? opakowanie makaronu do lazanii-płaty sos mięsny: 500g mięsa mielonego np. z szynki, łopatki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii olej rzepakowy sól i pieprz czarny sos beszamelowy: 3 pełne łyżki masła 4 pełne łyżki mąki 2 szklanki mleka płaska(...)mięsny, a potem lejemy na to sos beszamelowy, kolejne płaty, mięso, sos i tak do wyczerpania. Ostatnie płaty makaronowe polewamy sosem beszamelowym i okładamy plasterkami mozzarelli i posypujemy bazylią. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopniu około 40-45 minut. Po upieczeniu lekko uchylcie drzwiczki piekarnika i odczekajcie 10-15 minut przed krojeniem, aby się lepiej kroiła. Smacznego! Share
LatosiowydomMiałam ochotę na coś innego. Zwykle pizza z szynką, salami. Dzisiaj nietypowo, ale mega pysznie. Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo kilka plasterków kiełbasy wiejskiej ser gouda ser mozarella kostka Ciasto na pizzę: 2 szkl. mąki 750 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 25 g drożdży 1 łyżka oliwy Wykonanie: Do miski wlewamy wodę, dodajemy(...)przyprawy. Chwilkę podsmażam i blenduję. Ciasto rozkładam na blasze. Smaruję sosem pomidorowym. Posypuję trochę serem żółtym. Układam jajko, wiejską, mozarellę w małych kawałeczkach. Posypuję wszystko startym żółtym serem. Piekę przez około 20 minut w 170 stopniach. Podaję z rukolą. Każdy nakłada sobie jej na pizzę ile chce. Zrobiłam też do tej pizzy sos czosnkowy z jogurtu naturalnego, majonezu, czosnku
MojaQchnia.plnajłatwiejsze i najszybsze do zrobienia, bo nie trzeba kapusty zbyt długo obgotowywać a i same gołąbki duszą się krótko. Składniki: około 1 kg chudego mięsa - w moim przypadku szynka wieprzowa, 1 szklanka suchego białego ryżu , 1 jajko , 1 mała sucha bułka , 1 łyżka musztardy francuskiej , 1 czubata łyżeczka imbiru mielonego , sól , pieprz świeżo zmielony , 1 łyżka(...)końcówki kapusty. Liście zapobiegną przywieraniu gołąbków. (Można podlać je szklanką bulionu lub wody.) Ja używam glinianego tzw. rzymskiego garnka. Warto sobie taki sprawić, gdyż jest najlepszy do pieczenia na przykład gołąbków. Nie trzeba niczym podlewać mięsa, gdyż garnek przed użyciem moczy się w wodzie. Podczas pieczenia naczynie oddaje swoją wilgoć. Formę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego
Codzienna kuchnia niecodziennasuchych drożdży 1 jajko 250 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 100 g miękkiego masła Nadzienie: 1 opakowanie białej kiełbasy, u mnie Kiełbasa biała z szynki Maestro Henryk Kania 1 jajko Bułki drożdżowe na słono robimy według następujących wskazówek: Drożdże, zarówno świeże, czy suszone rozrabiamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Chodzi tylko o to, żeby(...)Ciasto smarujemy nadzieniem z kiełbasy, podsmarowane ciasto drożdżowe zwijamy jak roladę i ostrym nożem oprószonym mąką tniemy je na 2 cm krążki. Krążki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Wioleta Gargula
MamaOskarkawierzch położyłam ser mozzarella. Fajnie wyszło naprawdę, jak chcecie to sami spróbujcie :P Składniki na 4 duże papryki: 4 duże czerwone papryki 500 g mięsa mielonego z szynki 1 cebula 1 duża marchewka 4-5 pieczarek 1 szklanka kaszy kuskus sól, pieprz, pieprz ziołowy, chilli w proszku 1 kulka sera mozzarella Delikatnie odciąć górną część papryk, wyciąć(...)czapeczką". Do naczynia żaroodpornego wlać trochę wody, w nim poustawiać papryki. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na ok. 45 minut. Ok. 5 minut przed końcem pieczenia, na wierzch papryk położyć plasterki sera mozzarella. Podawać na ciepło
Simply Food