pieczona szynka - 4961 przepisów (strona:248/331)

Imprezowe parówki w cieście 173

mąki typ 00 180 g ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 20 g oliwy z oliwek pół łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 3 opakowania parówek  z szynki Maestro Henryk Kania Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z odrobiną cukru. Mieszankę tę odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy mąkę z solą i oliwą. Dodajemy rozpuszczone(...)naczynie smarujemy tłuszczem i układamy nasze parówki, zaczynając od brzegów. Naczynie nie może mieć średnicy większej niż 24 cm.  Parówki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je około 25-30 minut. Podajemy z ulubionym sosem. Wioleta Gargula

MamaOskarka
50 przepisów z zielonymi warzywami 166

soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mizeria Ogórki małosolne w plasterkach Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem Sałatka(...)krakowską Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Spaghetti z cukiną, jajkiem i oliwkami Woda ogórkowo - cytrynowa Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Zielony koktajl z młodym jęczmieniem, jarmużem i szpinakiem Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa jarzynowa

Moja smaczna kuchnia
Pizza z pomidorkami koktajlowymi 149

500g pomidorków koktajlowych 0.5 kg pieczarek 1 puszka kukurydzy 0.5 kg startego żółtego sera 1 przecier pomidorowy (ok 150g) przyprawy: do pizzy, bazylia, oregano, sól, pieprz opcjonalnie kilka plasterków szynki Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mleko podgrzewamy delikatnie, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę, olej, sól i wlewamy gotowy(...)pizzy układamy pomidorki koktajlowe i zwijamy brzegi do środka. Mocno zlepiamy. Przecier pomidorowy mieszamy z dodatkiem przypraw. Smarujemy oba spody i delikatnie brzegi. Wykładamy resztę składników i połowę sera. Pieczemy w temp 180 st C ok 20 minut. 5 minut przed wyciągnięciem, pizzę posypujemy resztą sera żółtego

Kuchnia w czekoladzie
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską w sosie pomidorowym 142

marchewki, a resztę już znacie: mięso - tym razem mieszane z indyka i szynki, ugotowany ryż i podsmażona cebulka. Wszystko w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem mleka kokosowego. Zapieczone w piekarniku. Proste, smaczne i jakże inne. Składniki: mięso mielone: 300 g z piersi indyka + 300 g z szynki wieprzowej duża cebula 3-4 czosnku przeciśniętego przez praskę 2 marchewki pół kapusty(...)przesmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kotlety przełożyć do naczynie żaroodpornego.  Bulion zagotować z koncentratem pomidorowym oraz mleczkiem kokosowym, doprawić do smaku pieprzem oraz ziołami. Zalać kotlety. Piec w piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach. Smacznego

na moim stole...
Langosze wg Aleex 178

oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Placki te są bardzo popularne na Węgrzech oraz Słowacji. Można je kupić prawie w każdym barze szybkiej obsługi.Ponieważ ciasto jest naturalne w smaku, do langoszy(...)Posypać na wierzchu delikatnie mąką i zostawić na ok 45-60 min do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką. 4. Po wyrośnięciu rwać kawałki, rozciągnąć w palcach i rzucać na olej. 5. Piec jak pączki na głębokim oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym. 6. Podawać na słodko, z konfiturą, ale świetnie też smakują z sosem czosnkowym lub sałatką. Smacznego

W mojej kuchni
Domowa Chrupiąca Pizza 160

drożdży  1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy /oleju + 1 łyżka Oregano, Bazylia Przecier pomidorowy Dowolne składniki na pizze Moje składniki: 200 g pieczarek 100 g szynki 1 cebula Pomidor Mozzarella Wykonanie: Są dwie szkoły rozrabiania ciasta do pizzy. Jedna mówi o zrobieniu zakwasu, a potem dodaniu reszty składników. Natomiast druga mówi aby dodać wszystko(...)jednej kulki robimy placek na pizze. Kwadratową, okrągłą - jak kto woli. Smarujemy przecierem pomidorowym (gdyby przecier był za gęsty warto dodać trochę wody), dodajemy nasze ulubione składniki i pieczemy pizze w 220*C przez 15-18 minut. I gotowe :) Pamiętajcie aby nie dodawać za dużo mokrych składników, ponieważ ciasto będzie za mokre. Pizza jest bardzo smaczna, na jednej się

W Moim Magicznym Domu
Pasztet wieprzowy z grzybami 143

wieprzowiny ( łopatka, szynka ), 100 g wołowiny, 0,6 kg podgardla, 1 kg wątróbki gęsiej lub innej drobiowej, 30 – 40 g grzybów suszonych 6 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera 120 g suchej bułki, 7 jajek, 100 ml brandy, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony tłuszcz lub plastry surowego boczku(...)wątróbką i odciśniętą bułką - TRZYKROTNIE. Masę mięsną dokładnie wymieszać dodając brandy i doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem i solą. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem lub wyłożyć cienko pokrojonymi plastrami boczku. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około

królestwo garów
Quiche z brokułami i porem 330

spróbowałam Quiche z szynką, pieczarkami i żółtym serem postanowiłam zmodyfikować farsz na jarski. Z sosem serowym- niebo w gębie! Przepis na ciasto kruche znajdziecie tutaj Składniki na farsz: 500g brokuła, 1/2 białej części pora, 3 jajka, 200ml śmietany 30%, 150g startego żółtego sera, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, ulubione przyprawy. Brokuł dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy w zimnej(...)warzywa należy osuszyć, aby tarta nie wyszła wodnista) oraz połowę sera. Jajka rozbełtujemy ze śmietaną, dodajemy resztę sera oraz doprawiamy wedle uznania. Warzywa zalewamy mieszaniną jaj i śmietany. Pieczemy w piekarnik rozgrzanym do 180 stopni ok. 25 minut. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Parówki w cieście drożdżowym 260

każdego kawałka posypać starty ser żółty , położyć kiełbaskę.Naciąć ciasto po bokach i zawijać kiełbaski  paseczkami ciasta tak jak warkocz, ułożyć na blasze, posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Marka DEGUSTINO powstała z myślą o koneserach wyjątkowych kiełbas. 4 formaty i 9 wyselekcjonowanych smaków o dużej mięsności znajdą swoich odbiorców. Długi(...)czasów Ludwika Pasteura. Wykazał, że wywołują go drobnoustroje. W wyniku tych badań opracował metodę konserwacji pożywienia poprzez obróbkę termiczną (proces też zwany jest od nazwiska uczonego pasteryzacją). Kiełbaski z szynki mini (93% mięsa). Kiełbasa wieprzowa średniorozdrobniona wędzona parzona. Najlepsza część mięsa wieprzowego dająca doskonały i subtelny smak kiełbasek. Starannie dobrane przyprawy podkreślają delikatność i walory smakowe

Moje domowe kucharzenie
94 przepisy na drugie śniadanie 255

pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe  Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Czekoladowy pudding chia(...)pomarańczy i pestkami granatu Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Pudding chia kokosowo - migdałowy Ricotta

Moja smaczna kuchnia
Gołąbki bez zawijania 202

jest w nich. W dodatku są w pysznym sosie pomidorowym. Nam smakowały bardzo, jedliśmy dwa dni :-). Miłego czwartku Wam życzę :-) Składniki: 400 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki) 400 g kapusty 100 g ryżu 1 cebula 1 jako 2 ząbki czosnku sól pieprz mąka olej Sos: 1 litr bulionu warzywnego 400 g passaty 1 łyżka mąki sól pieprz(...)żaroodpornego.  4. W rondelku podgrzewamy passatę, dodajemy wcześniej ugotowany bulion ( odrobinę odlewamy i mieszamy z łyżką mąki), dodajemy mąkę, przyprawy, mieszamy. Tak przygotowanym sosem zalewamy kotleciki.  5. Pieczemy w 180 stopniach około 40-45 minut. Smacznego

kruche babeczki
Przepis na kotlety mielone - pieczone lub smażone 170

możemy upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kotletów będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 9 kotletów 500 g mięsa mielonego (użyłam mielonej szynki wieprzowej) 1 cebula (około 120 g ) 1 kajzerka (lub pół dużej bułki) około szklanki mleka lub wody pęczek natki pietruszki 1 jajko 3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia(...)solą, pieprzem i dokładnie wyrabiam dłonią. Po wyrobieniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Z tak przygotowanej masy formuję kotlety, które możemy upiec lub usmażyć. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczone mielone: Blachę wykładam papierem do pieczenia i maluję niewielką ilością oleju. Dłonie smaruję olejem i formuję kotlety, tak samo jak do smażenia. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika

Uwaga Babcia Gotuje
tosty z bryndzą 178

Znudziły nam się już klasyczne tosty z szynką i serem więc w przypływie weny powstał zupełnie nowy pomysł. Połączenie bryndzy z wędzoną rybą lubimy już od dawna a teraz spróbowaliśmy tego na ciepło. Wyszło smaczniej niż się spodziewałam i wreszcie inaczej.  Wiem, że bryndzę się albo kocha albo nienawidzi, więc jeśli jesteście z tych drugich to niestety dalej(...)trik! Mój sposób na wyciekające z tostów nadzienie, zwłaszcza ser, które przykleja się do ścianek opiekacza a później nie chce się wyczyścić. A wystarczy tylko wyciąć z papieru do pieczenia dwa paski ciut szersze niż kromka tostowa i podłożyć w opiekaczu pod tosta i na niego. I to co wycieknie zostanie na papierze i nie trzeba będzie drapać. Proste

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Frittata z jarmużem 150

Fajna propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad. Frittata to zapiekanka na bazie masy jajecznej, różnorodnych warzyw i innych dodatków takich jak ser, szynka, kiełbasa itp. Jest to danie bardzo popularne w Hiszpanii oraz we Włoszech. Składniki można dowolnie dobierać w zależności na co w danej chwili mamy ochotę. Wystarczy otworzyć lodówkę, wykorzystać to co mamy pod ręką i frittata(...)roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem. Przygotowujemy płaskie naczynia żaroodporne, smarujemy olejem. Wykładamy na nie ziemniaki oraz warzywa z patelni. Całość zalewamy masą jajeczną wymieszaną z  posiekanym koperkiem. Pieczemy w piekarniku: temp. 170 stopni C / czas

noteskulinarnyfiga
Menu na tydzień: Zdrowe menu dla zestresowanych 134

jedną z najwspanialszych kasz, ciemna, niepozorna, ma piękny orzechowy smak i delikatne, drobne nasionka. Świetnie zastępuje w risotto kaloryczny ryż i świetnie łączy się orzechami włoskimi, boczniakami i suszoną szynką. Czwartek: Paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem Tradycyjne hiszpańskie dane zrobione w absolutnie nietradycyjny sposób. Zamiast ryżu mamy pęczak, który idealnie nadaje się do tej roli. Świetnie chłonie wilgoć(...)systemem, co jeszcze bardziej ułatwiło nam pracę. Najpierw nastawiliśmy kaszę jaglaną, bulgur i komosę (w osobnych garnkach). W międzyczasie zaczęliśmy robić pęczotto. Po ugotowaniu kasze rozsypaliśmy na tackach do pieczenia, aby szybciej je ostudzić. W międzyczasie zabraliśmy się za paellę – to proste, jednogarnkowe danie, wymagające tylko doglądania od czasu do czasu. Ciut więcej zachodu wymaga risotto z kaszy orkiszowej

Niedzielny kucharz