pieczona szynka - 4961 przepisów (strona:16/331)

dziczyzna 162

karczek z dzika   schab z dzika z grzybami schab z dzika na jałowcu wędzony schab z dzika na sianie schab z dzika gołąbki z dzika   pieczona szynka z dzika dzik w czekoladzie   żeberka z dzika w jałowcu    żeberka z dzika duszone boczek z dzika zawijany karczek cielęcy z dzikiem i grzybami pasztet z dzika

królestwo garów
Szynka w Więzach Marynowana w Miodzie czyli ostatni świateczny post retrospektywny 254

perspektywie ma się pieczenie Czekoladowego Chleba (i to nie w samotności ale w wirtualnej kuchennej przestrzeni z wspólpiekarkami!), ślub dawno niewidzianego kolegi w dniu jutrzejszym oraz wspomnienie pieczonej szynki. Przepis

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szynka w doskonałej marynacie 198

Przepis na marynatę, którą podaję doskonale nadaje się do pieczenia wszelakich mięs, a tak naprawdę jest marynatą do wędzenia drobiu. Zarówno do pieczenia , jak i wędzenia sprawdza się wspaniale. SKŁADNIKI: 2-3 łyżeczki słodkiej papryki 7-10 ziaren ziela  angielskiego 3-4 ząbki czosnku 3-4 liście laurowe 1 łyżeczka miodu sól peklowania 1-2  torebki 3/4 szklanki(...)majeranku woda mineralna niegazowana ok. 1-2 l. ok. 1,5 kg.dowolnego mięsa (karkówka, pierś z indyka,szynka, schab) WYKONANIE  Mięso w takiej marynacie powinno leżeć 12 godzin. Szynkę pieczemy w naczyniu żaroodpornym ok.30 min. Następnie zmniejszamy do 180 st i pieczemy jeszcze godzinę. Pod koniec pieczenia odkrywamy. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj

W kuchennym oknie Ewy
Szynka w miodowej glazurze 172

Pieczona szynka w miodowo-balsamicznej glazurze świetnie się sprawdza zarówno jako danie obiadowe jak również na zimno jako wędlina do pieczywa. Doskonale wpisuje się w trend „wiem co jem” i zdecydowanie wygrywa ze sklepowymi wędlinami. Ma delikatnie słodkawy posmak i wyraźny aromat majeranku. Składniki: 1kg szynki sól ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 3 łyżki majeranku Glazura: 4 łyżki miodu(...)sól, czarny pieprz i majeranek łączymy tworząc marynatę. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w marynacie. Pozostawiamy na 2-3h. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy mięso przez około

Pyry na Gaz
Restauracja Malinowy Anioł w Zielonkach 180

soboty. Dodatkowo są dania specjalne dostępne także w wybrane dni.  Krewetki smażone na maśle czosnkowym z dodatkiem białego wina, podane z zieloną natką pietruszki i grzanką z pieca. Tak dobre, że zamówiliśmy przy obu wizytach. Proste, ale doskonałe. Pstrąg z Doliny Będkowskiej w boczku wędzony dymem. Ryba była świeża i soczysta, przesiąknięta aromatem boczku i dymu. Płatki z indyka(...)grzybami leśnymi i cebulką, duszone w sosie z białego wina i śmietany, gnocchi, mieszanka sałat z sosem vinegrette. Mięso delikatne, sos faktycznie z grzybków, a nie pieczarek. Bardzo dobre. Szynka pieczona w całości z pieca podana z sosem grzybowym, żurawiną, frytkami i sałatką z ogórków kiszonych. Niedzielna specjalność. Pyszne. Wygląda imponująco. Plastry wołowiny duszone w czerwonym winie z szalotką

Karola gotuje
Schab pieczony w niskiej temperaturze 472

ostatnio smakosze mięs byli troszkę zaniedbywani, ale taka jest specyfika letniego menu, je się lekko z dużą ilością warzyw i owoców. Ale już nadrabiam zaległości. Proponuję Wam przygotować Schab pieczony w niskiej temperaturze. Dzisiaj został rozkrojony ‪#‎schab marynowany od niedzieli do piątku, który następnie został upieczony przez 120 minut w niskiej temperaturze 100 stopni, Schab jest delikatny, kruchy(...)kanapek, ale też świetnie nadaje się na obiad. Schab pokrojony w grubsze plastry podany z sosem pieczeniowym do ziemniaków i warzyw, będzie stanowić smakowite obiadowe danie! Polecam również szynkę pieczoną z sokiem pomarańczowym , schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem , oraz schab pieczony z pieprzem i majerankiem . Składniki: ok. 1,5 kg schabu bez kości Marynata: 2 łyżki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet z królika 180

Kuchnia wielkanocna oprócz jajek, bab, mazurków, barszczu, kiełbasy to również różnego rodzaju pieczyste. Na stołach królują pieczone szynki, polędwice, boczki i pasztety. Mnie osobiście z Wielkanocą najbardziej kojarzy się pasztet z królika. Taki też znalazł u nas miejsce w świątecznym menu. Pasztet jest delikatny, a dzięki dodaniu boczku nie jest suchy(...)Praktycznie robi się sam, bo w kuchni powoli gotuje się królik, a następnego dnia mieli się wystudzone składniki, miesza z jajkami i bułką, i piecze. Mój pasztet zawsze zbiera dużo  komplementów od każdego, kto go skosztuje. Mam nadzieję, że tak samo będzie w tym roku, bo upiekłam wcześniej

To co kocham
SOS PIECZENIOWY 136

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 1 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: sok pozostały z pieczenia mięsa - u mnie 80 ml, 1/2 szklanki wody, 1/3 kostki bulionowej, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej +odrobina wody. Przygotowanie: Sok pozostały z mięsa przelewam do garnka, wlewam wodę(...)dobrze rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Wlewam szybko i energicznie mieszam do czasu zgęstnienia sosu.  Powstały sos doprawiam do smaku solą i pieprzem, przelewam przez sito. Przepis na szynkę pieczoną ze zdjęcia

JejKuchnia
Ciasto na pizze 352

Ciasto po wyrobieniu rośnie samo, później gdy wyląduje w piekarniku wrzucamy na nie kilka dodatków i po chwili wyjmujemy pyszny, chrupiący placek z ciągnącym się serem i aromatyczną pieczoną szynką. Pycha! Ciasto na pizze 4 szklanki mąki 1 szklanka letniego mleka 1/2 szklanki letniej wody 40g drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej Wszystkie(...)stopni, aż ciasto delikatnie się zrumieni (około 10 minut). Następnie smarujemy ciasto sosem pomidorowym lub przecierem z dodatkiem bazylii i posypujemy ulubionymi składnikami. Ponownie wkładamy pizzę do pieca i dopiekamy

Zapiski Młodej Żony
Mięso w słoiku 1682

chce się jednak czegoś więcej na tej kromce chleba… A nie ma nic lepszego do położenia na taką świeżutką kromkę niż własna domowa wędlina :)! Czy to będzie szynka pieczona czy boczek czy pasztet czy po prostu mięso w słoiku. Takie mięso w słoiku robiło się w czasach, kiedy dostęp do lodówek i zamrażarek był ograniczony, a częste wyłączanie(...)domowego… ale to co dobre i zdrowe – niestety – doceniamy po czasie…   Mięso w słoiku – potrzebujemy: około 1 kg mięsa (u mnie 400 g szynki i 550 g karkówki) 4-5 ząbków czosnku 2 łyżeczki majeranku 2 liście laurowe 1 łyżeczka pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego) 1-1.5 łyżeczki soli 6 owoców jałowca 1. Mięso opłukać

UgotujmyTo.pl
Schab ze śliwką w sosie curry. 240

robimy otwór, najlepiej długim nożem. Wbijamy nóż w środek schabu i lekko nacinamy raz w jedną, a następnie w drugą stronę. Najlepszy do tego jest nóż do krojenia pieczeni, szynki. Szerokość i grubość ostrza w takim nożu pozwala na dokładne cięcie, nie klinuje się i nie szarpie mięsa. W powstały otwór wkładamy suszone śliwki kalifornijskie, pomagając sobie np. trzonkiem(...)około 40  minut.  Po upieczeniu pozostawiamy schab w folii około 10 minut. Rozwijamy i  kroimy na porcje, które będziemy dusić w sosie.  Wytworzony sos podczas pieczenia, można użyć jako bazę do sosu np. do pulpetów. Jeżeli pozostałą część schabu chcemy podać na zimno, schab zawijamy w nową folię i pozostawiamy w lodówce do następnego dnia

Kulinarny karnet Christophera
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 370

przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Patatas alioli Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami(...)Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wędliny Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy

Kulinarne przygody Gatity
Chrzanowe tarteletki z przepiórczymi jajkami 237

jajko 1 białko 300 ml jogurtu greckiego lub gęstej śmietany sól, pieprz 1 łyżka chrzanu tartego 1 cebula masło klarowane szczypior rzeżucha 6 jajek przepiórczych 8 plastrów szynki pieczonej Przepis na cztery sztuki Do miski wsypuję mąke, dodaję, żółtka, masło, sól, pieprz, czubricę, wodę, oregano, składniki kroję nożem. Zagniatam krótko rękoma i wkładam ciasto do lodówki na godzinę. Formy(...)drobno i przesmażam na maśle. Przestudzoną dodaję do jogurtu i wszystko mieszam. Jajka przepiórcze gotuję dwie minuty. Na spód każdej tarteletki wykładam po łyżce farszu. Układam po dwa plastry szynki tak żeby wychodziły powyżej ścianki tarteletek. Wylewam resztę farszu, posypuję pokrojonym szczypiorem, układam połówki obranych jaj. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dól na 30 minut. Przed podaniem

wesoła kuchnia
Ciasto salceson – szybkie ciasto z jabłkami 183

kurczak, ziemniaki itd. termosonda – monitoruje temperaturę wnętrza potrawy, gdy potrawa jest gotowa, termosonda zasygnalizuje zakończenie pieczenia i wyłączy piekarnik. Dla mnie jest, to rozwiązanie idealne. Wypróbuję przy następnym pieczeniu szynki czyszczenie katalityczne – system samoczyszczenia działa automatycznie, gdy piekarnik osiągnie temperaturę 250°C. Cudowna funkcja tryb szybkiego nagrzewania piekarnika – mój HIT! Pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika(...)tutaj (klik) Składniki: (tradycyjna keksówka) 1,5 szklanki mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 2 łyżki naturalnego kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta cynamonu 3 jabłka mała szczypta soli cukier puder do oprószenia ciasta (lub polewa czekoladowa) Przygotowanie: Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W jednej misce mieszamy

Słodkie okruszki