Wziąć przepis po babci, dorzucić szczyptę wysiłku, domieszać kapkę wolnego czasu... Nieodłącznym elementem śniadania w moim rodzinnym domu jest szynka, pieczona w przyprawach . Taka domowa wędlina , jest nieporównywalna w smaku do tej ze sklepu, długo zachowuje świeżość, a jej walorów zdrowotnych nie muszę chyba zbytnio zachwalać, skoro obywa się bez wszelkich konserwantów, emulgatorów, barwników i innych, chemicznych "wspaniałości(...)wart, bo otrzymujemy wędlinę smaczną, zdrową i świeżą. Składniki na 1 małą szynkę: MIĘSO I AKCESORIA: 8 00g szynki cielęcej siatka wędliniarska do szynki - kawałek ok 2 5 -30cm rękaw foliowy do pieczenia - kawałek ok 30cm; u mnie marki GOSIA; MARYNATA: 1/4 łyżeczki pieprzu białego 1/4 łyżeczki czosnku granulowan ego 1/4 łyżeczki ziół prowansalski ch 1/4 łyżeczki
Grunt to przepis!doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy. Dodajemy płynne składniki: majonez wymieszany razem z jogurtem, miksujemy chwilkę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z płatkami jaglanymi, proszkiem do pieczenia i sodą, miksujemy dalej na małych obrotach. Wsypujemy pokrojone szparagi i szynkę, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy całość łyżką. Do dołków od formy na muffiny(...)wkładamy silikonowe papilotki, wykładamy ciasto do 3/4 wysokości. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w 180 C z termoobiegiem 15 minut, obkładamy powierzchnię muffinów ćwiartkami pomidorów, pokrojonymi szparagami i szynką, pieczemy kolejne 15 min. Po ostudzeniu muffiny podajemy. Jednak najlepiej mi smakowały gdy były ciepłe! Smacznego ! The post Jaglane muffiny ze szparagami i szynką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmalutki, a dziś nie mieścił się w kadrze ( a balkon za krótki, żeby objąć z dalsza...) Przedstawiam zatem kilka listków ze zbiorów! I szynkę otuloną ciepłymi smakami przedstawiam! :) Pieczona szynka wieprzowa z jarmużem i jabłkami Potrzebujesz: około 1kg szynki wieprzowej w kawałku Marynata: 2,5 łyżeczki mielonej wędzonej papryki 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka(...)marynacie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na min.3h lun najlepiej na całą noc. 4. Naczynie, w którym będziesz piec mięso, posmaruj delikatnie tłuszczem ( smalec/olej rzepakowy) i wyłóż umytymi liśćmi jarmużu. 5. Na jarmuż połóż schłodzoną szynkę. 6. Cebulę (bez łupin) i jabłka ( bez gniazd nasiennych) pokrój w ćwiartki/ ósemki i obłóż nimi szynkę wokoło. 7. Mięso oprósz
Kuchnia w Słońcu Skąpanamiseczki wlewamy olej, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól peklową, papryki, majeranek i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Tak powstałą m arynatą nacieramy mięso, które wkładamy do rękawa do pieczenia (może to też być woreczek przeznaczony do szynkowara). Worek dokładnie zawiązujemy, starając się pozbyć powietrza wewnątrz. Mięso odstawiamy do lodówki na około 48 godzin. Po tym czasie mięso w worku przekładamy(...)delikatny Zobacz inne przepisy na domowe wędliny: Wędlina drobiowa z suszonymi pomidorami Domowa wędlina czosnkowa na kanapki Pyszna, chuda wędlina z piersi kurczaka Boczek pieczony z goździkami Szynka pieczona Wędlina drobiowa z suszonymi pomidorami Artykuł Schab gotowany w rękawie – mięciutki i delikatny pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneblaszkę do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez około 45 minut, następnie rękaw przecinamy od góry i pieczemy jeszcze około 15 minut, jeśli chcemy, aby warzywa się przyrumieniły i zrobiły chrupkie z wierzchu. Danie można przygotować również bez rękawa do pieczenia. Wystarczy wszystkie składniki włożyć do naczynia żaroodpornego, nakryć pokrywką i piec, aż wszystkie warzywa(...)będą miękkie. Kurczak z warzywami w rękawie – obiad, który robi się sam Zobacz inne przepisy na dania z rękawa do pieczenia: Szynka z warzywami pieczona w rękawie Schab pieczony w rękawie Udka pieczone z ziemniakami w rękawie Karkówka pieczona z warzywami – prosty przepis na domowy obiad Pieczona łopatka w marynacie cytrynowej Soczyste udka
e-PrzepisyKulinarnetowarzystwie domowych sosów (np. czosnkowego) czy kubka czerwonego barszczu. Oczywiście smak drożdżowe ślimaczki zawdzięczają szynce. To ona jest tu podstawą, dlatego warto wybrać dobrej jakości szynkę. Jeśli zwracacie uwagę na jakość i smak kupowanego mięsa, to koniecznie zajrzyjcie do sklepu Pieczone&Wędzone (do końca 2020 r. dostawa za darmo, więc warto zamówić(...)się nie rozwinęły bułeczki podczas pieczenia. Bułeczki ślimaczki pieczemy do ładnego zarumienienia w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny, u mnie około 20-25 minut. Obserwujemy ślimaczki, nie pieczemy za długo. Uwaga! Ja miałam bardzo topliwy ser i stąd taki wygląd ślimaczków, ser podczas pieczenia wyciekał, ale to tylko na plus
Słodkie okruszkiMięso wkładamy na 5-6 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso gotujemy sous vide w temperaturze 59 stopni Celsjusza przez 5 godzin. Szynkę studzimy w woreczku. Woreczek rozcinamy nad naczyniem do pieczenia, wlewamy do niego(...)powstały podczas gotowania. Do naczynia wkładamy szynkę. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut. Raz na jakiś czas mięso polewamy sosem z pieczenia. Szynkę odstawiamy do wystudzenia. Przed pokrojeniem zdejmujemy z niej siatkę
Kulinarne przygody GatityDziś propozycja na świąteczny obiad - szynka marynowana a następnie pieczona w sosie z dodatkiem miodu, musztardy, sosu sojowego, czosnku i octu balsamicznego. Mnóstwo smaku, bardzo delikatne mięso. Tak upieczona szynka będzie też dobra na zimno, chociaż szkoda tego pysznego sosu:) Szynka w sosie miodowo-musztardowym Składniki: szynka (ok 1 kg) 1 cebula 1 łyżka oleju MARYNATA 3 łyżki oleju(...)marynaty przełożyć cebulę z patelni, na patelnię wylać szklankę wody i opłukać wszystkie soki z patelni, przelać do marynaty, wymieszać, dodać jeszcze 1/2 szklanki wody. Sos przelać do sznki. Piec szynkę w 180 stpniach, przez ok 1,5 -2 h. Przewracać co jakiś czas. Po upieczeniu poczekać 10 minut, przełożyć szynkę na talerz, przykryć. Sos zblendować. Podawać szynkę pokrojoną
Smaczny zeszytnacieramy przygotowaną marynatą i – jeśli chcemy- przewiązujemy bawełnianym sznurkiem, by nadać odpowiedni kształt. Przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowujemy min. 12 godzin w lodówce. Następnie szynkę przekładamy do worka do pieczenia, zamykamy i pieczemy w temp 190⁰C przez(...)godzinę. W tym czasie naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy dno cząstkami jabłek. Przekładamy podpieczoną szynkę, smarujemy miodem i ponownie wkładamy do piekarnika, skręcając temp. do 160⁰C. Szynkę pieczemy jeszcze ok pół godziny, do zrumienienia. Możemy użyć funkcji opiekania, jeśli nasz sprzęt takową posiada. Podajemy na ciepło z sosem lub na zimno jako przekąska
Kuchnia w czekoladziekopytek, pyzów, ziemniaków, sałatek... Za to mój Mąż uwielbia, w nocy go obudzić i powiedzieć, że jest boczek do zjedzenia to wstanie i zje :) jeśli więc piekę to dla Niego. Szynkę pieczoną uwielbiam o ile nie jest zbyt tłusta. Ja zresztą w ogóle nie lubię tłustych wędlin. Niestety - SMAK MIĘSA TKWI W TŁUSZCZU i muszę się z tym pogodzić(...)całej powierzchni i szpikujemy pokrojonymi kawałkami czosnku. Składniki glazury szynki dokładnie mieszamy i nacieramy mięso z każdej strony. Boczek nacieramy oliwą z oliwek, posypujemy przyprawami. Oklepujemy, żeby zioła przywarły do mięsa. Mięso przekładamy do brytfanny, podlewamy marynatą, w której się moczyło i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni. Pieczemy 40 minut, gdy się zrumieni zrzucamy rozmaryn z boczku
Kolorowy PrzepisownikSzynka pieczona Soczysta i aromatyczna szynka, podana na niedzielny obiad z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. składniki danie dla 6-8 osób 1,5-2 kg ładnie wykrojonej szynki wieprzowej marynata: 1 łyżka majeranku 1 łyżka lubczyku 1 łyżka papryki słodkiej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego szczypta papryki ostrej szczypta pieprzu czarnego(...)przekładamy do piekarnika nagrzanego 220 stopni. Następnie nakrywamy brytfankę pokrywką i zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, piekąc szynkę dalsze 70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik zostawiając mięso w zamkniętym piekarniku jeszcze na dalsze 30 minut ( dzięki temu pieczeń będzie bardziej soczysta) . Podajemy na gorąco do obiadu lub na zimno
Miód i pieprzpewnie całkiem smaczne, ale... twarde... Jeśli chcemy uzyskać efekt rozpływającego się w ustach, miękkiego mięsa, musimy dać mu zdecydowanie więcej czasu na marynowanie i pieczenie. Zobaczcie, jaki jest na to mój sposób :) Składniki: kawałek szynki wieprzowej o wadze ok. 1,5-2 kg 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chili(...)sól. Tak powstałą marynatą smarujemy mięso z każdej strony, również w środku nacięć. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Piekarnik nagrzewamy do 200℃ (góra-dół) i pieczemy szynkę w przykrytym naczyniu żaroodpornym przez 1 godzinę. Zmniejszamy temperaturę do 120℃ i pieczemy jeszcze przez 3 godziny. Wyjmujemy mięso z naczynia, zawijamy w folię aluminową i odstawiamy na bok. Powstały
Prosto z Kotłaszybki obiad? Polecam Wam makaron z szynką w sosie śmietanowym. Prosty, pyszny i szybki. Wystarczy makaron, kawałek dobrej jakości szynki, kilka pieczarek, pomidorków, zielenina i można przygotować danie, które zachwyca prostotą i smakiem. Spróbujcie. Taki obiad zajmie Wam dosłownie kilka chwil. A jak o dobrej szynce mowa… To polecam Wam szynkę z pieca z dodatkiem ziół Pieczone(...)dodać wyłącznie gruby plasterek takiej szynki, by fajnie wzbogacić smak dania. A resztę polecam Wam zjeść z domowym chlebem i masłem. Można też – tak jak robi, to mój mąż – dodać ją do jajecznicy To już kwestia upodobań. Ta szynka smakuje doskonale ze wszystkim. Dla przypomnienia… Produkty, które znajdziecie w sklepie Pieczone&Wędzone są: wolne
Słodkie okruszkikuchni. W ten sposób powstały kotlety z kurczaka i szynki z pieczonymi warzywami zamiast ziemniaków. Prosty i pyszny pomysł na rodzinny obiad. Kotlety z kurczaka i szynki z pieczonymi warzywami - przepis na 4 porcje Do przygotowania potrawy będziesz potrzebować: 2 filety z piersi kurczaka, 4 plastry szynki, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 cebule, 2 marchewki, 2 pietruszki, 600g(...)wyłożoną papierem do pieczenia, polej 2 łyżkami oleju, dodaj sól, pieprz i zioła prowansalskie, po czym wstaw do piekarnika na 20-25 minut. 4. Pierś z kurczaka przetnij wzdłuż na pół (tak, żeby otrzymać 2 kotlety), lekko rozbij, dopraw oregano i zepnij wykałaczką z cienkim plasterkiem szynki. 5. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, połóż kotlet najpierw szynką do dołu
Z notatnika dietetyka