sól, oliwa z oliwek -3 łyżki mleka -winegret pomarańcza+oliwa z oliwek -ziemniaki -marchewka -seler-bulwa -pietruszka – korzeń -por -ziarenka Słoneczne Pola od Ziarenkowo -sałata lodowa - Grana Padano Umyj piersi z kurczaka, poporcjuj. Wlej oliwę z oliwe, wciśnij sporo czosnku , dodaj przyprawy jakie lubisz, u mnie orientalne . Wymieszaj, dolej 3 łyżki mleka. Natsępnie włóż do lodówki na godzinę. Wyciągnij, dodaj(...)się zapomnę, to się nie spali. Wymieszaj ładnie , polej oliwą z oliwek i włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piecz, aż zmiękną ziemniaki i marchewka. Pierś z kurczaka szybko się piecze. Podawaj z salatą lodową i nie zapomnij posypać ziarenkami Sloneczne Pola od Ziarenkowo! Przed samym podaniem posyp serem tartym Grana Padano. Pyszne, smaczne, dietetyczne! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniniej połóż na jednym boku kurczaka. Piecz 25minut. 6. Po tym czasie przewróć kurczaka na drugi boczek i piecz kolejne 25minut 7.Po tym czasie ułóż kurczaka piersiami do góry i piecz około godziny wg zasady - tyle ile waży kurczak/kura tyle go piekę 8. Na około 40 minut przed końcem planowanego pieczenia dodaj ulubione warzywa np. ziemniaki, paprykę czy marchewki. Możesz
Fiolka w kuchnipostaci sosu-hihi,robię ja często jak zostaje mi upieczony dzień wcześniej kurczak i nie chce mi się jeść go drugi dzień,można również usmażyć pierś z kurczak w kawałeczkach -jak kto woli(pieczony ma trochę mniej kalorii-ale kto by tam liczył.... SKŁADNIKI: (składniki można zmieniać jak kto lubi,i co ma pod ręką) ja na 2 talerze(...)czyli dla 2 bardzo głodnych osób, daje takie: sałata lodowa 2 ogórki 3 pomidory papryka czerwona cebula ser feta oliwki czarne i zielone 3 jajka na twardo pieczony kurczak,lub duża pierś z kurczaka podsmażona w kawałkach z przyprawą do kurczaka, na sos: ząbek czosnku 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany sól,pieprz PRZYGOTOWANIE: na dużych talerzach,układamy
Swojskie jedzonkofarszem, składającym się z kiełbaski chorizo, białej fasolki z puszki, pomidorów suszonych. Ten kurczak to nasz numer jeden! Głównie dlatego, iż pierś (ulubiona przeze mnie część kurczaka) wychodzi bardzo soczysta, delikatna. Do tej pory piersi w kurczakach pieczonych były zazwyczaj suche. Tu jest inaczej. Ten przepis to kolejna pozycja, pochodząca z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. POLECAM
Moja Delicjaniego nafaszerowanego kurczaka (piersiami do dołu). Naczynie przykrywany i wkładamy całość do nagrzanego piekarnika do 180 C na 1 i 1/2 h. Odkrywamy 30 min przed końcem pieczenia i obracamy piersiami do góry tak aby ładnie się przyrumieniły. Po upieczeniu wyjmujemy farsz z kurczaka do osobnego naczynia i wyciskamy do niego cytrynę. Sosem powstałym z wody, szampana i tłuszczu polewamy
IMPRESJA SMAKUpomidorów koktajlowych 2 łyżki miodu szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżeczki oregano kilka łyżek oliwy pół pęczka szczypiorku 1 kula mozzarelli pół szklanki mąki Kilka godzin przed pieczeniem kurczaka zamarynować. Piersi pokroić na dość cienkie plastry, posypać solą i papryką. Obtoczyć w oliwie a następnie w mące. Jogurt wymieszać z miodem. Dodać 2 łyżki oliwy. Kurczaka włożyć do przygotowanego jogurtu(...)przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzch ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po około 15 minutach dodać na wierzch wymieszane z solą, pieprzem oraz oregano pomidory. Piec kolejne 25 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem
Bulliopomidorów koktajlowych 2 łyżki miodu szczypta soli szczypta pieprzu 2 łyżeczki oregano kilka łyżek oliwy pół pęczka szczypiorku 1 kula mozzarelli pół szklanki mąki Kilka godzin przed pieczeniem kurczaka zamarynować. Piersi pokroić na dość cienkie plastry, posypać solą i papryką. Obtoczyć w oliwie a następnie w mące. Jogurt wymieszać z miodem. Dodać 2 łyżki oliwy. Kurczaka włożyć do przygotowanego jogurtu(...)przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na wierzch ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po około 15 minutach dodać na wierzch wymieszane z solą, pieprzem oraz oregano pomidory. Piec kolejne 25 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem
Bulliopiersi). Wyjmujecie i pozwalacie odpocząć mięsu, lekko przestygnąć, słowem – dojść. Następnie kroicie w plastry i posypujecie grubą solą oraz pieprzem. I teraz, jeśli dopasowaliście czas smażenia i pieczenia do rozmiaru piersi, ta w w samym środku powinna być różowa. Jeśli nie dopasowaliście i mięso jest jednokolorowe i przeciągnięte, zjadacie po cichu ze łzami w oczach, że nawet jeśli zgłosilibyście
GRUBY WAŁEKmorskiej - ok.1/3-1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - 2-3 ziarna ziela angielskiego - sporo świeżo mielonego kolorowego pieprzu - conajmniej 2-10 łyżek tłuszczu** * - W pierwszej wersji miałam mięsa pieczone: indyk (cała pierś), pałki od kurczaka, kawałek wołowiny i wieprzowiny; gotowane mięso od: perliczki i kurczaka ; Drób jeżeli miał skórkę to mieliłam razem z nią. - W drugiej wersji miałam: pieczone
Smaczne Zdrowesekrety, przez lata udoskonalane przez moją mamę i babcię. Na początek polecam ten przepis z racji tego, że przygotowanie gąski jest mało absorbujące, a efekt niesamowity. Składniki na gęś pieczoną 1 gęś (moja miała 3,6 kg) 2 kwaśne jabłka np. reneta sól pieprz majeranek 3 ząbki czosnku Gęś rozmrażamy pomału (w temperaturze pokojowej około(...)lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Rozgrzewamy piekarnik razem z gęsiarką (lub naczyniem żaroodpornym, w którym będziemy piec ptaszka) do temperatury 180 stopni C. Wkładamy gąskę piersią do dołu i pieczemy pod przykryciem około 40 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy 2 godzinki. Następnie odwracamy gęś i pieczemy nadal pod przykryciem. Po godzinie odkrywamy
Rozpustne gotowanieprzykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia smażymy mięso na patelni grillowej. Możemy również upiec je w piekarniku lub na grillu. W piekarniku pieczemy 25-30 minut, jeśli użyliśmy piersi. Około 40-45 minut w przypadku nogi w temperaturze 200 stopni. Najlepiej przez pierwsze 20 minut piec w zamkniętym naczyniu, a następne na pozostały czas pieczenia odkryć(...)pokrywkę, przewracając kilka razy i smarując marynatą z naczynia. Na patelni smażymy mięso około 15 minut (pierś). Nogę polecam jednak upiec w piekarniku. Kurczak musi być soczysty, dlatego trzeba kontrolować pieczenie. Uwaga: Marynata może nieco się przypalić, ale właśnie taki efekt ala spalenizny mamy uzyskać. Ja swojego kurczaka dodatkowo posypuję na wierzchu podsmażonymi pieczarkami i startym serem
Mania GotowaniaDzisiaj chciałam Was zaprosić na przepyszną pierś z kaczki pieczoną z jabłkami i wspaniałą Żórawiną z firmy Proeco Polska którą mam przyjemność testować . Kaczka jest krucha , mięciutka dobrze wypieczona , stopień wypieczenia zależy już od was , ja nie znoszę surowego mięsa , więc moja wygląda tak :) Zapraszam :) Składniki : 4 piersi z kaczki 3 duże jabłka 1 słoiczek
Sama słodycz i szczypta chilipiersi posmarowany serkiem. Tak przygotowane mięso posypujemy po wierzchu słodką papryką i układamy w natłuszczonym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym. Naczynie z mięsem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut (połowa czasu z termoobiegiem). Dodatki: Równocześnie z mięsem pieczemy ziemniaczki. Obrane, osuszone i pokrojone w ćwiartki, bądź ósemki ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy(...)słodkie papryki, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka majeranku). Wkładamy do piekarnika wraz z mięsem. Końcowe przygotowanie dania: Na talerzach układamy miks sałat, pieczone ziemniaczki i piersi z kurczaka pod kołderką z kremowego serka pesto i rukola firmy Arla Apetina. Smacznego
Słodkie okruszkinajczęściej robię ją bez żadnych dodatków i taka wersja najbardziej mi smakuje :) W zależności od użytego mięsa, przypraw czy dodatków, za każdym razem można wyczarować inną pieczeń. Moja jest na piersi z indyka, płatkach jęczmiennych, z szynką szwarcwaldzką- która rewelacyjnie uatrakcyjnia jej smak- i z bulionem, dzięki któremu pieczeń jest soczysta i wilgotna. Można ją wykorzystać na kilka sposobów: zaraz(...)szklanki * przyprawy: sól, pieprz, 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżeczka majeranku Pierś z indyka zmielić razem z szynką, cebulą i czosnkiem. Do zmielonego mięsa wlać bulion, wsypać płatki, doprawić i wymieszać. Masę przełożyć do aluminiowej keksówki i odstawić do lodówki na noc. Piekarnik nagrzać na 180 stopni i piec mięso przez około 60 minut (jeżeli zbyt mocno będzie się rumienić
Kraina Miodem Płynącaczerwona * pół zielonego ogórka * 4 korniszony * garść startego sera wędzonego * mała śmietana 10% * pół słoiczka majonezu * koperek * sól , pieprz Przygotowanie : Mięso bądź wędlinę kroimy w kostkę. U mnie pierś z kurczaka pieczona z przyprawą do kurczaka. Por siekamy w piórka i dodajemy do kurczaka. Kroimy pozostałe składniki w kostkę. Wsypujemy starty ser - idealnie pasuje ser wędzony, ale każdy inny
Magiczne Życie Marty