pieca w dwóch smakach: ze szpinakiem i serem feta oraz kurczakiem w curry, żółtym serem i suszonymi pomidorami, a to wszystko polane ciepłym sosem koperkowo- czosnkowym Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki (np. pełnoziarnistej) 1 jajko 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 2 łyżki stopionego masła 1 mała łyżeczka soli 1 mała łyżeczka cukru Farsz z kurczakiem(...)piersi 150 g żółtego sera 5 suszonych pomidorów 1/2 liścia pory curry, pieprz, sól , ostra papryka Farsz z szpinakiem: ok. 200 gr szpinaku - może być mrożony 1/2 ząbku czosnku sól 50-100 g sera feta Sos: 1 słoiczek sosu Łowicz sos uniwersalny biały 1-2 ząbki czosnku suszony bądź świeży koperek Wykonanie: Najpierw należy zabrać się za ciasto
W Moim Magicznym Domuniż przygotowywać sama. Piecze się bardzo szybko, jest smaczne i daje duże możliwości w kuchni. Właśnie dlatego zawsze mam w lodówce jedno opakowanie. To szybkie rozwiązanie na obiad, na przekąskę, a nawet na deser Ja przygotowałam ostatnio z niego pyszne sakiewki z kurczakiem i szpinakiem. Podałam je jako przystawkę na obiad. Wszyscy byli zachwyceni Sakiewki z kurczakiem i szpinakiem Składniki(...)baby lub mrożonego 135 g sera feta (u mnie połowa opakowania) pojedyncza pierś z kurczaka – ok. 200 g 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka oliwy z oliwek/ oleju 1 łyżka masła 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (lub ulubionych przypraw) pieprz sól Kurczaka kroimy w małą kostkę. Doprawiamy go przyprawami, solą i pieprzem. Smażymy
PatiGotujeKebab to potrawa kuchni orientalnej o wielu odmianach. W Polsce najbardziej popularną formą jest "döner kebap (z tur.)" rozpowszechniony w Turcji, jako danie składającej się z pieczonych na pionowym rożnie skrawków mięsa baraniego podawanych wraz z surówkami i owczym serem. Potrawa ta obecnie przekształcona została w danie typu fast food, jakie znamy chociażby z Polskich ulic. W jego skład(...)pita. Dla wielbicieli tego "fast food'a", którzy chcą przygotować to smaczne danie we własnym domu, proponuje poniższy przepis, który jest według mnie znakomity. Domowy Kebab - Składniki: 2 piersi z kurczaka przyprawa kebab gyros przyprawa arabska kebab shoarma czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz warzywa: kapusta pekińska ok. 3 pomidory duży ogórek cebula ponadto
Słodka Stronaręcznikiem. Pod skórkę na piersiach i na udach kurczaka, delikatnie ją oddzielając od mięsa, powoli, tak żeby nie podziurawić skóry – wkładamy po kilka półplasterków cytryny, Kominek na formie zabezpieczamy nakładając na niego kawałek folii aluminiowej. Kurczaka smarujemy od środka rozpuszczonym masłem i nakładamy go na formę, sadzając go elegancko na kominie i ziemniakach. Całego kurczaka dokładnie smarujemy pędzelkiem masłem(...)czosnkiem, cytryną i ziołami. Lekko smarujemy z wierzchu warzywa pod spodem – będą na nie spływały soki i tłuszcz z kurczaka w trakcie pieczenia więc naprawdę – tylko odrobinę. Kurczaka wstawiamy na drugą od dołu półkę do nagrzanego już piekarnika i pieczemy w 170⁰C przez godzinę. Co 15-20 minut warto go obrócić żeby się równo piekł i posmarować pozostałym masłem
Karo in the KitchenDziś zapraszam Was na przepis na pyszny obiad dla całej rodziny – kurczak w paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie ajvaru). Tak przygotowane piersi z kurczaka są
Słodkie okruszkijeszcze smaczniejsze. Ser feta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to idealne połączenie smaków, a kurczak zapieczony pod taką pierzynką jest świetnym ich utrwaleniem. Składniki: 1 kg piersi z kurczaka 450 g mrożonego szpinaku 150 g sera feta 3 ząbki czosnku 8 suszonych pomidorów 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka gałki muszkatołowej(...)czosnek, dodać szpinak, delikatnie posolić i smażyć około 3 - 4 minuty. Wymieszać 1/3 szklanki oliwy po moczeniu pomidorów ze śmietaną, gałką, oregano i chili. Na dno foremki do pieczenia wyłożyć kurczaka i posmarować go przyprawioną oliwą ze śmietaną. Na każdym kawałku ułożyć po kilka kawałeczków pomidora i po łyżce podsmażonego i odciśniętego szpinaku. Na wierzchu równomiernie rozkruszyć ser feta. Piec
Kuchcik gotujeczasy :) Te pieczone ziemniaczki nie są w mundurkach, ale są pyszne i soczyste :) Dodatek czosnku i koperku komponują się z nimi doskonale :) Składniki : 1 filet z kurczaka 4 duże ziemniaki 1 ząbek czosnku Świeży koperek Przyprawa do gyrosa Sól Olej Przygotowanie. Ziemniaki obieram, myję, kroję w mniejsze kawałki i przyprawiam solą . Pierś z kurczaka płuczę, osuszam,kroję
Domowa Kuchnia u MamyPrzyprawiamy i pieczemy kurczaka 1,5 kg ...220 st.C / 80 min. Ostatnie 10 minut bez przykrycia. Jak się upiecze wyłączamy piekarnik i wyjmujemy po 10-15 min. Tłuszcz odlewamy na potem ...będzie na sos lub do zupy... kurczaka porcjujemy i serwujemy :) Jeśli okaże się, że zjedliśmy tylko skrzydełka i udka, to z piersi możemy jeszcze coś
chleba naszegowierzchu ułożyć równomiernie podsmażoną pierś z kurczaka, paprykę i podsmażone pieczarki z cebulką, ponownie posypać ser, ale tym razem już mniej. Na wierzchu ułożyć kawałki chleba tostowego i wszystko lekko docisnąć. Jajka roztrzepać z łyżką majonezu, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Wszystko wylać na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C i piec około 20-25 minut
Zrób to smaczniemniejsze kawałki. Jeśli pierś jest bardzo gruba dodatkowo podzielić na cieńsze kawałki. Mięso natrzeć dokładnie solą, pieprzem, chilli, papryką i estragonem. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem. W misce wymieszać jogurt z kawałkami kurczaka. Jogurt powinien dokładnie pokryć całe mięso. Odstawić na minimum pół godziny do lodówki. Kurczaka przełożyć do żaroodpornego naczynia nasmarowanego olejem. Piec ok. 25 minut w temperaturze
Bulliougotować wg instrukcji na opakowaniu. Pierś kurczaka pokroić w około 1 cm kostkę. Kukurydzę odsączyć na sitku. Wszystkie składniki (oprócz 2 łyżek startego sera) wymieszać w dużej misce i przełożyć do naczynia żaroodpornego natłuszczonego masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać pod przykryciem 30 minut. Zdjąć przykrycie, posypać pozostałym cheddarem i piec jeszcze 5 minut. Przed podaniem
zadanie-gotowanieaddToShoppingList1';listonic_content='rukola pierś z kurczaka + papryka słodka, ząbek czosnku i sól jajko pomidorki koktajlowe kukurydza garść liści bazylii 4-5 łyżek oliwy z oliwek łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do do smaku'; document.write(" "); Krok 1 Kurczaka nacieramy solą, papryką i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Odstawiamy na około godzinę. Następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni
Kuchnia Bazyliiburgery: 500g piersi z kurczaka 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól pieprz bulionetka warzywna dodatki: bułeczki do hamburgerów z tego przepisu karmelizowana cebulka z tego przepisu masło orzechowe powidła z czarnej porzeczki ser cheddar Na początek przygotuj bułeczki wg podanego przepisu. Następnie cebulkę. Kiedy będziesz wkładać bułeczki do pieca zacznij robić burgery. Mięso mielimy
KuchcikoweLovepieprz do smaku Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i przecinamy w poprzek, na trzy równe części ( powinno wyjść 6 kotletów). Kotlety delikatnie rozklepujemy, posypujemy solą i pieprzem. Na połowę kotleta układamy pokrojonego w paski suszonego pomidora, i łyżkę pokruszonego sera feta, zwijamy w roladę i zakończeniem do dołu układamy w naczyniu przeznaczonym do pieczenia. Roladki układamy obok siebie. Pomidory blendujemy
Niezły Młynekbyć może i nieco kaloryczne (nie dajmy się zwariować), bo mają w sobie naturalne tłuszcze, ale dzięki temu świetnie sprawdzają się do panierowania mięsa, które później będzie pieczone. Z ich pomocą zrobimy naprawdę smaczne i wilgotne mięsko, znacznie smaczniejsze niż wyszłoby w panierce z bułki, a dodatkowo w całym domu będzie pachnieć palonym kokosem. W rezultacie otrzymamy panierkę wytrawną(...)dobrze można w podobnej panierce przygotować roladki, czy jeszcze inne dania z mięsa drobiowego. A może Wy macie jakieś swoje ulubione, odchudzone dania? ;-) Podzielcie się w komentarzach. Składniki: filety piersi kurczaka - 2 sztuki sok wyciśnięty z 1 cytryny sól, pieprz, słodka czerwona papryka 100 g wiórków kokosowych 1 jajo 50 ml mleka Wykonanie: Filety porozcinać na cienkie kawałki. Można
Poezja Smaków - blog kulinarny