włoskie oregano sól,pieprz cukier dodatki 1 średni brokuł 350 g piersi z kurczaka zioła włoskie olej do smażenia 250 g mozzarelli starty ser żółty do posypania Przygotować dodatki. Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Oprószyć ziołami włoskimi i usmażyć na odrobinie oleju. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente, wystudzić. Mozzarellę pokroić w plastry. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać(...)doprawić przyprawami. Gotowy sos odstawić do wystudzenia. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt, u mnie na wielkość mniej wiecej blaszki z piekarnika. Rozwałkowane ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ciasto posmarować sosem pomidorowym. Na posmarowanym cieście rozłożyć plastry mozzarelli. Na mozzarelli ułożyć kawałki usmażonego kurczaka oraz różyczki ugotowanego brokuła. Całość posypać startym żółtym serem. Blaszkę wstawić do piekarnika
Monia miesza i gotujeczosnku w proszku, sól - garść tartego sera - sok z cytryny do skropienia i natka pietruszki Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Odstawić. Pierś z kurczaka drobno posiekać i posolić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinie umyć, osuszyć, przekroić poziomo na 2 części. Wydrążyć środek. Miąższ posiekać na desce, przełożyć do miski średniej wielkości. Marchew(...)ogniu do czasu, aż mleko odparuje. Wydrążone cukinie natrzeć solą i pieprzem, następnie ostrożnie wypełnić farszem. Posypać tartym serem. Zapiekać na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia przez 30-40 minut (do czasu aż cukinia zmięknie). Udekorować natką pietruszki. Podawać z jogurtem naturalnym bądź kefirem. Smacznego
Kuchnia Ellietego zdrowe. Dodatkowym atutem jest łatwość wykonania i ten smak...:) Smacznego! Składniki: Duża pierś z kurczaka podwójna 5-6 pomidorów suszonych w oleju 1/3 kostki sera feta 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oregano Przygotowanie: Mięso myjemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Pierś kroimy na pół, następnie robimy poziome nacięcie tak aby zrobiła się kieszonka. Przygotowujemy marynatę. Wyciskamy czosnek przez(...)wystarczająco słona. Farsz dzielimy po połowie i wkładamy do wcześniej naciętych kieszonek w mięsie. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy z suszonych pomidorów. Układamy mięso i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25 -30 minut,w zależności od grubości mięsa. Danie to będzie idealnie komponować się z opiekanymi ziemniakami
Kuchnia Pełna Pasjiłyżeczka oleju kokosowego 1 mały brokuł 3-4 pomidorki cherry 2 jajka 6 kopiastych łyżek śmietany 12% 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią sól,pieprz Pierś z kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju kokosowym, odstawić do wystudzenia. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente, wystudzić. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać(...)suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie tarty ułożyć kawałki kurczaka, ugotowanego brokuła i pomidorki pokrojone w ćwiartki. Całość zalać masą śmietanowo-jajeczną. Tarte wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż masa się zetnie ok 30 minut, funkcja góra dół
Monia miesza i gotujeCiasto: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3/4 szklanki letniej wody 25 g świeżych drożdży 3 łyżki oleju Wierzch: 250 g filetu z piersi kurczaka 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Przyprawa do gyrosa 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 czerwona cebula 4 plastry topionego serka Gouda 6 plastrów wędzonego sera 100 g sera camembert(...)placek o średnicy 32 cm. Kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa, granulowanym czosnkiem i suszoną natką pietruszki. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni. Pizzę smarujemy keczupem. Kolejno układamy plastry serka topionego, starty parmezan, pokrojone w plasterki pieczarki, usmażonego kurczaka, plastry czerwonej cebuli. Na wierzchu układamy plastry wędzonego sera oraz pokrojony camembert. Pizzę pieczemy w nagrzanym
VioletoweKucharzeniepomidorowym porcja dla 4 osób Potrzebujemy : podwójna pierś z kurczaka średni bakłażan ok. 400 g pomidorowej passaty (lub dobrego przecieru pomidorowego, ale nie koncentratu!) przyprawy: sól morska, pieprz, tymianek, czosnek - w płatkach lub granulowany, cynamon, cukier, płatki chili (opcjonalnie) makaron lub ryż do podania oliwa z oliwek patyczki lub szpikulce do szaszłyków Kurczaka kroimy w równe plastry, w sumie powinno(...)plastry (najlepiej, żeby wyszło tyle plastrów bakłażana, ile mamy kawałków kurczaka). Posypujemy go solą i odstawiamy na 15-20 min, aż na jego powierzchni pojawią się krople. Osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy tak samo, jak wcześniej kurczaka. Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy ok. 5 min aż zmiękną. W tym czasie
Ratunku obiadWitajcie :) Zapraszam Was dzisiaj na chlebki Pita Często zostaje nam z obiadu kawałek kurczaka ( nóżka , udko czy pierś ) Proponuję wykorzystanie go jako nadzienie do takich właśnie chlebków . Tradycyjne Pita są duże ja przygotowałam je w wersji mini z dodatkiem ziół prowansalskich Piątnica(...)Piątnica 1 łyżka oliwy Kawałek upieczonego kurczaka 1 cebulka szczypta czosnku granulowanego , vegeta Wykonanie : Do miski wsypać mąkę z ziołami . W letniej wodzie rozetrzeć drożdże ze solą i oliwą Wlać do mąki i wyrobić ciasto nie może kleić się do rąk. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia . Kurczaka drobno pokroić , dodać posiekaną cebulkę i przyprawić
Sama słodycz i szczypta chiliwiąże się z koniecznością długiego stania przy garach. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka Marynata : 150 ml jogurtu gęstego 2 łyżki oleju 1 jajo tymianek suszony - dwie szczypty 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki dwie szczypty mielonej papryki ostrej sól, pieprz Bułka tarta lub mielone płatki kukurydziane do panierowania Kurczaka oczyścić, pokroić na paseczki o szerokości ok 1,5 cm. Muszą(...)przepisie zapewnia tylko lekkie podkreślenie smaku. Kawałki kurczaka zalać marynatą, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 minut w praktyce może stać nawet kilka godzin i czekać na upieczenie. Po zamarynowaniu kawałki kurczaka zapanierować w bułce tartej lub mielonych płatkach kukurydzianych. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak, żeby się ze sobą nie stykały. Zapanierowane kawałki kurczaka
Ze smakiem bez glutenuodciskamy. Cebulę i czosnek smażymy na 2 łyżkach oliwy, na średniej mocy palnika, przez około 5 minut, aż zmiękną i zrobią się szkliste. Często mieszamy. Nie rumienimy. Lekko studzimy. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z białych błon i ewentualnych kostek. Kroimy na kawałki i razem z podsmażoną cebulką i czosnkiem oraz namoczoną i odciśniętą bułką mielimy w maszynce(...)minuty z każdej strony, aż nie będą już surowe w środku. Można także szybko i krótko obsmażyć kotleciki na dużym ogniu, a następnie przełożyć do żaroodpornej formy i piec około 10 minut w temperaturze 150℃ bez termoobiegu
cool and mintytowarzystwie podsmażonej połówki papryki i cebuli) 300 gram filetu z piersi kurczaka łyżka oleju 100 gram żółtego sera (do tarty z porem polecam mozzarelle) 300 ml śmietany 18% ewentualnie 12% 4 jajka 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego plus 1 łyżka ketchupu sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano bazylia Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw do smaku solą i pieprzem ulubionymi przyprawami, usmaż(...)średnicy ok. 28 cm wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką. Ciastem wyłóż dno i boki formy, po nakłuwaj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 - 20 min, do uzyskania złocistego koloru. Poczekaj aż nieco przestygnie. Przygotuj nadzienie. Masa śmietanowo-jajeczna: Do wysokiego naczynia wlej śmietanę, dodaj trzy jaja, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, oregano
Kubki smakusposoby wg naszego smaku i gustu.W mojej wersji papryka jest przecięta podłużnie,a środek stanowi pierś kurczaka z pomidorami i serem. Składniki: 3-4 papryki czerwone podwójny filet z kurczaka op mozzarelli(kula) 2-3 pomidory ser żółty przyprawy wg uznania Fileta z kurczaka należy umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w mniejszą kostkę.Przyprawić wg uznania- u mnie(...)mięso mieszamy z pomidorami ,połową mozzarelli i połową żółtego sera.Możemy doprawić czosnkiem,pieprzem,bazylią. Tak przygotowaną masą faszerujemy papryki,posypujemy resztką żółtego sera i mozzarelli,ewentualnie bazylią. Papryki pieczemy w 180stC ok 30-45 min,wszystko zależy od wielkości i grubości papryki
Niespełnione zdolności kulinarnemasła 1/2 łyżeczki soli Na nadzienie: 200 ml śmietany 30% lub 36% 3 jajka 250 g mozarelli sól, pieprz biały 1 łyżeczka ziół prowansalskich Dodatkowo: pomidory koktajlowe 2 piersi z kurczaka 1 cebula bazylia świeża zioła prowansalskie pół cytryny Przygotowanie: Składniki na kruche ciasto - mąkę, sól, cukier, jajka, masło, wyrobić na gładką masę. Owinąć w folię i wstawić na minimum(...)ciasto. Rozwałkować. Wysmarować formę olejem i posypać mąką, Przełożyć ciasto do formy. Po nakłuwać widelcem ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki. Przykryć papierem do pieczenia i dociążyć grochem/ryżem, co mamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Wlewamy masę jajeczną razem z mozarellą, usmażonym kurczakiem i pomidorkami. Wkładamy
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoSkładniki 300g kapusty kiszonej 400 g mięsa mielonego lub piersi z kurczaka 60dag ziemniaków 250-300 ml dipu czosnkowego 200 g startego żółtego sera 60 ml zimnej wody sól,pieprz ulubione przyprawy do mięsa np.gyros Wykonanie ciekawe połączenie ziemniaków i mięsa Wstawcie do piekarnika zapiekankę a cała rodzina znajdzie się w pobliżu kuchni.:) Ulubione przyprawy np.gyros(...)wyłożyć kapustę kiszoną .Całość posypać obficie żółtym serem. Naczynie przykryć i umieścić na około 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę, aby ser mógł się zapiec. Mięso można zastąpić rybą, np. łososiem. Inspiracja: przepisy.pl Domowy dip czosnkowy każdy doprawi sobie tak, jak lubi
w mojej kuchniGdzie w kurczaku jest szynka? Według Słownika Języka Polskiego, szynka, to „ wędlina z tylnej części półtuszy wieprza lub innego zwierzęcia”. Nie popełniamy więc błędu mówiąc o szynce drobiowej, tym bardziej, robiąc ją samemu. Mamy gwarancję - ile szynki jest, w naszej szynce. Składniki: - 4 duże pojedyncze piersi (ok. 1,2 kg) - olej sezamowy - sos sojowy(...)light - ocet ryżowy - papryka wędzona - czosnek suszony - pieprz czarny i biały mielony - kawałek siatki wedliniarskiej Umyte piersi osuszamy papierowym ręcznikiem. Na rozłożonej folii spożywczej nacieramy mięso olejem, pieprzem, czosnkiem, papryką, sosem sojowym, octem ryżowym. Staramy się dotrzeć we wszystkie „zakamarki”. Piersi składamy nadając kształt owalny i zawijamy w folię, na której przyprawialiśmy mięso. Aby podczas dalszej obróbki zachować ładny
mojewypiekiinietylkokcal) 500 g piersi z kurczaka 4 łyżki oleju rzepakowego 1/2 opakowania przyprawy gyros 1 średnia biała cebula 1 zielona papryka 330 ml śmietany 18% 1 łyżka keczupu 100 g sera feta dobrej jakości 2 łyżki posiekanej natki pietruszki kilkanaście oliwek - mogą być zielone i czarne PRZYGOTOWANIE Przyprawę do gyrosa łączymy z olejem i mieszamy z kurczakiem pokrojonym w paski(...)posiekaną pietruszkę. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 8-10 minut. Gotową zapiekankę przekładamy na talerze i dodajemy pokrojone oliwki. Podajemy z ulubionymi dodatkami - np. pieczonymi ziemniakami lub batatami i tzatzikami (jogurt+czosnek+starty zielony ogórek i przyprawy). Smacznego! 1 porcja gyrosa - 430 kcal - białko - 34 g - tłuszcze - 30 g - węglowodany - 6 g - błonnik
Moje Kuchenne Rewelacje