średnie marchewki • 2 piersi z kurczaka około 300 g • olej do smażenia • pieprz czarny • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 4-5 łyżek majonezu Wykonanie: Pierś kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na złoty kolor. Studzimy. Marchew kroimy w paseczki gotujemy, aż będzie miękka, . Resztę składników: kukurydzę, groszek i pieczarki osączamy z zalewy. Jajka gotujemy, studzimy(...)kroimy w kostkę. Ogórki także kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Obręcze wykładamy folią spożywczą. Na dnie formy układamy usmażone i ostudzone kawałki kurczaka. Następnie wykładamy groszek, jajka, kukurydze , oprószamy solą i pieprzem i smarujemy niewielką ilością majonezu. Na to wykładamy groszek, kukurydzę marchew i pokrojoną pietruszkę. Na wierzch kładziemy pieczarki. Obręcz przykrywamy z góry folią i wkładamy do lodówki
Podróż w kulinariapochodzi z pewnej malezyjskiej strony kulinarnej. Zajrzyjcie do przepisu :) Składniki: 500 g piersi z kurczaka 8 plastrów surowego boczku (długich i równych) 1 duża cebula Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (!!!) 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu (lub suszonego, lub ziół prowansalskich) 1 łyżeczka brązowego cukru Wykonanie(...)sitku. Odstawić. Plastry boczku złożyć wzdłuż na pół. Nabijać na patyczki składniki rozpoczynając od przebicia końcówki plastra boczku. Następnie kurczak, cebula, obrót o 180 stopni i znowu boczek dosyć ciasno opasujący kurczaka i cebulę. Powtórzyć 4 razy. Piec na grillu, patelni grillowej lub (jak ja) w piekarniku ustawionym na funkcji grill. Temperatura 230 stopni, jak najwyżej (najbliżej grzałki), a czas
zadanie-gotowaniemnie z ziemniakami jako danie główne :) Składniki: 1 sałata 2 piersi kurczaka 1 ząbek czosnku 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz , wegeta do panierowania: 2 jajka, płatki kukurydziane, mąka olej do smażenia sos 1 wężowy ogórek 3 łyżki majonezu 300 ml jogurtu naturalnego mały pęczek koperku 2 ząbki czosnku sól, pieprz dodatkowo : ziemniaki Sposób wykonania: Sos: Ogórka obrałam(...)starkowałam na tarce o największych oczkach, czosnek przepuściłam przez praskę, a koperek pokroiłam. Wszystko razem wymieszałam dodając majonez i jogurt naturalny. Do smaku doprawiłam solą i pieprzem. Mięsko: Pierś drobiową opłukałam, osączyłam, pokroiłam na drobne kawałki. Do mięska dodałam wegetę, sól, pieprz, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek - wymieszałam. Pozostawiłam na około godzinę. Sałatę umyłam, osączyłam, rozdrobniłam wyłożyłam
Darcia w kuchnigdyż zależy nam tylko, aby warzywa zmiękły oraz odparowały wodę. Filety z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros i smażymy na oleju. Usmażone piersi z kurczaka oraz warzywa łączymy i odstawiam do wystygnięcia. Następnie dodajemy do naszego farszu starty ser żółty oraz ketchup i doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz oregano. Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozcieramy(...)sklejamy jak pierogi. Łączenie można docisnąć widelcem, żeby ciasto nie rozkleiło się. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem. Na blaszce układamy folię aluminiową, a na niej calzone i pieczemy około 20-30 minut do zarumienienia. Smacznego
Symfonia smakowaSkładniki na farsz na 2 porcje: opakowanie makaronu penne słoik suszonych pomidorów słoik czarnych oliwek 20 dag żółtego sera w kostce 2 piersi z kurczaka (jeśli ktoś nie chce w farszu mięsa to rezygnujemy z kurczaka) majonez około 2 -3 łyżek(oryginalnie powinna być pasta łososiowa) zioła prowansalskie sól, pieprz przyprawa papryki w proszku ponadto: 1 cukinia 2 plasterki sera(...)zmieścił się do cukinii. Pomidory kroimy w paseczki, a oliwki przekrawamy na pół. Żółty ser kroimy kostkę. Kurczaka kroimy także w kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli, pieprzu oraz papryki. Kurczaka odstawiamy do ostygnięcia. Później wszystko razem mieszamy, dodajemy majonez, posypujemy ziołami prowansalskimi i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cukinię myjemy
Bon Appetit Małgorzatybazie whiskey Jack Daniels jest kilka, ja zdecydowałam się na smak „Full flavor Smokey”. Do tej pory wykorzystałam go w trzech potrawach: burgerach, żeberkach i jako marynatę do piersi z kurczaka. Sosu można używać zarówno jako glazurę, jak i jako dodatek do grillowanych mięs, w każdej roli spisuje się idealnie. Sos jest bardzo „dymny” w smaku i zdecydowanie czuć(...)najmniej 2 godziny. Żeberka przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego odrobiną oleju. Każde z żeberek smarujemy warstwą sosu Jack Daniels. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury około 200°C i pieczemy żeberka godzinę. Po godzinie wyjmujemy z piekarnika i jeszcze raz dokładnie pokrywamy żeberka sosem. Tym razem nie przykrywamy ich już pokrywka. Zmniejszamy temperaturę do 180 °C . Pieczemy jeszcze przez kolejne
Mania GotowaniaSkładniki: 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka 8-10 plastrów szynki parmeńskiej 1 opakowanie szpinaku w liściach mrożonego 6-8 szt. pomidorów suszonych z oleju 1/2 opakowania sera feta 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Filety naciąć, tak by powstał z nich duży płat mięsa. Mięso rozbić na cienki płat. Szpinak rozmrozić i osączyć. Na patelni rozgrzać(...)ułożyć prostokąt - kłaść plaster przy plastrze. Na środku prostokąta z szynki położyć delikatnie roladę. Owinąć ją szynką parmeńską. Roladę przenieść na blachę, posmarować delikatnie olejem z zalewy z pomidorów. Piec 30 minut w 180 stopniach C, po tym czasie roladę nakryć papierem do pieczenia i piec jeszcze 10 minut. SOS KAPAROWO-CYTRYNOWY 250 ml bulionu drobiowego 1 łyżka masła
kolorowotorcikowoskładniki: 2 torebki ryżu 2 pojedyncze piersi z kurczaka 3 marchewki olej do smażenia sól 2 brokuły pieprz suszony rozmaryn 3 łyżki sosu sojowego pieprz 1/3 szklanki wody 1 cebula 100g sera żółtego Zapiekany ryż z brokułem i kurczakiem – przepis: Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, rozmarynem(...)minut, tak aby był al dente. W naczyniu do zapiekania na dnie układamy ryż z marchewką, następnie brokuła, kurczaka i całość posypujemy startym żółtym serem. Zapiekankę wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C. piekarnika i pieczemy ok. 7-8 minut do momentu kiedy ser się rozpuści. Smacznego! Post Zapiekany ryż z brokułem i kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci Basiszybki i prosty sposób na uzyskanie pysznej domowej wędliny. Ja zachwyciłam swoich gości, Wy też możecie :) Składniki: 5 większych ćwiartek z kurczaka lub 3 ćwiartki i 1 podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki żelatyny pęczek pietruszki mała czerwona papryka (lub pół dużej) sól pieprz nasze ulubione przyprawy (u mnie czosnek majeranek) kwadratowy karton po soku lub mleku Sposób przygotowania(...)soku lub mleku odcinamy nożem wierzch, tak by można swobodnie nałożyć mięso do kartonu. Oczywiście karton przemywamy w środku :) Nakładamy ściśle farsz do kartonu. Karton wkładamy do rękawa do pieczenia i zawiązujemy u góry. Całość wkładamy do garnka z wodą (woda musi sięgać do 3/4 wysokości kartonu) i gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny. W kartonie wytworzy
na moim stole...wypróbowania :) Jeżeli jesteście smakoszami mięsa to spróbujcie przygotować cukinie z mięsem mielonym (przepis tutaj ). Składniki na porcję dla 2-3 osób: 3 średniej wielkości cukinie 1 duża pierś z kurczaka 100 g kaszy jaglanej (1 woreczek) 1 marchewka 1 cebula starty żółty ser sól, pieprz zioła do drobiu olej Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem oraz(...)ugotowaną kaszę jaglaną. Jeszcze chwilę smażyć. Całość wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. Cukinie faszerować przygotowaną masę. Umieścić je w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia wlać odrobinę wody i piec bez przykrycia około 30-40 minut. Przed końcem pieczenia całość posypać startym żółtym serem
UgotowaćOstatnio wpadłam w kaszowo jaglaną manię ;) Trochę się naczytałam o jej zbawiennych właściwościach ;) Istotną cechą jest to że ODKWASZA organizm ;) W tym tygodniu łączyłam ją
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcayenne majeranek mąka pszenna 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Przygotowanie : Na potrawkę najlepsze jest mięso z udek i przynajmniej połówki piersi kurczaka. Ugotowane mięso z udek obieram i kroję w ok 2 cm kawałki, z piersi kroję w 1 cm talarki a następnie kruszę na takie nie za małe kawałki. W garnku w którym docelowo będzie potrawka rozgrzewam olej(...)połowie szklanki wody mieszam 2 łyżki mąki. Tak przygotowaną mąkę wlewam małymi porcjami ciągle mieszając potrawkę. Doprawiam solą, pieprzem i pieprzem cayenne do smaku, odaję szczypiorek i zdejmuję z pieca. Gotową potrawkę możemy od razu podać bo ciepła jest najsmaczniejsza. Warto dodać odrobinę makaronu
Mechanik w kuchniDziś zapraszam Was na kolejny szybki pomysł na obiad. Kurczaka z warzywami i grzybami w sosie pomidorowym. Pysznie, prosto i szybko. Takie „jednogarnkowe” danie
Słodkie okruszkirównież nadaje ciekawego smaku. Tak nafaszerowane mięso zapiekłam w aromatycznym sosie pomidorowym. 2 piersi z kurczaka 1 szklanka bobu ok 100 g sera korycińskiego naturalnego sól pieprz czarny 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego 1 cebula biała 1 ząbek czosnku garść świeżego tymianku Filety z kurczaka naciąć w połowie nie przecinając do końca, tak aby powstały głębokie kieszonki. Natrzeć solą(...)ugotować w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru. Jeżeli bób jest młody wystarczy 10 min. Po odcedzeniu wody przepłukać zimną wodą i przestudzony obrać z łupinek. Kieszonki z kurczaka napełnić ziarnami bobu i plastrami sera. Spiąć wykałaczkami i przełożyć mięso do małego naczynia wysmarowanego olejem rzepakowym. Na patelni usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Wlać przecier
https:KKuchniaMniam