pieczona kaczka - 1171 przepisów (strona:52/79)

Schab faszerowany serem górskim i sos z suszonej żurawiny. 190

sporo, można pokusić się o przygotowanie np. kaczki faszerowanej piernikami , która świetnie uzupełni stół. Dodatki to już kwestia gustu.  Schab faszerowany serem górskim i sos z suszonej żurawiny. Składniki na schab: 1-1,5 kg schabu w całości łyżka tymianku suszonego łyżka sosu sojowego sól pieprz ziołowy oliwa extra virgin do pieczenia 200 g sera górskiego wędzonego (np. gołka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ironstone – wina z Kalifornii i tajska kuchnia 129

wytrawne, ale lekko słodkawe. Idealne z pieczoną, smażoną lub grillowaną wołowiną, ale równie dobrze skomponuje się z jagnięciną, czy dziczyzną lub aromatycznymi serami. Pierożki były dość ciężkie i lepiej sprawdziłoby się inne wino, niż te zaproponowane. Jeżeli miałabym wybierać wybrałabym merlota. Ale nie nie byłby to wybór życia. Ostatnim daniem była kaczka w czerwonym curry z ananasem, owocami liczi

królestwo garów
Para do Sherry - Wystawa win hiszpańskich 144

wątróbki , pasztetów drobiowych, szczególnie z kaczki czy gęsi , galantyn drobiowych . Będzie również wspaniałym składnikiem marynat do mięs lub dodatkiem do sosów, do wieprzowiny i wołowiny. Schłodzone fino będzie idealne jako aperitif lub do hiszpańskich tapas ale i do dań z ryb , małży, homarów, krewetek. Manzanilla za to do grillowanych lub pieczonych ryb a nawet wędzonego łososia. Amontillado dobrze uzupełni

królestwo garów
Rosół tradycyjny 650

No i mamy niedzielny rosół, który nieodmiennie od wieków stanowi podstawę obiadowego dania. Jest bazą dla obiadów bardzo uroczystych, ale i tych zwykłych, codziennych Składniki: 4

kgwjanczewo
Nogi z kaczki w żubrowej trawie 104

nóg z kaczki, sól, 1 łyżeczka turówki wonnej – żubrówki*, tłuszcz najlepiej gęsi do confitowania Nogi oczyścić, umyć, osuszyć. Natrzeć solą i trawą żubrową, odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Nogi przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać tłuszczem – tak, aby nogi były zakryte. Przykryć papierem do pieczenia, tak aby dotykał do tłuszczu. Dusić na małym ogniu około 2 godzin

królestwo garów
Pierś z kaczki w sosie pomarańczowo-żurawinowym 313

rozgrzewamy, po czym układamy pierś z kaczki - skórą do dołu, tak by tłuszcz powoli się wytapiał. Smażymy 7 minut od strony skóry, po czym przekładamy ją na drugą stronę i smażymy jeszcze 5 minut. Polewamy od czasu do czasu wytopionym tłuszczem.  Następnie wkładamy piersi do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 10 minut.  Po 10 minutach

Sajkofanka smaku
Udka kaczki z jablkami 141

jablkami  Składniki: 8 udek kaczki 2 jabłka (szara reneta, bojken) sól pieprz czerwona papryka majeranek 2 ząbki czosnku gałązka rozmarynu  Czosnek posiekać. Udka natrzeć solą, przyprawami i czosnkiem, odłożyć na kilka godzin. Jabłka pokroić w ósemki, wykroić gniazda nasienne. Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego piekarnika, przykryć i piec przez 80 minut w temp. 180stC. Następnie

Obiad gotowy
Skrzydełka w chrupiącej panierce z grilla 193

Skrzydełka w chrupiącej panierce z grilla to chyba jedna z najpopularniejszych potraw z grilla przygotowywana w naszym kraju. Któż z nas nie był na grillu na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasztet z kaczki i wątróbki drobiowej ze śliwką 260

ugotowane i pozbawione kości mięso kaczki oraz usmażoną wątróbkę z cebulką i gruszką. Dodajemy dwa żółtka, sól oraz pieprz i blenderujemy całość na gładki mus. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i powoli, stopniowo dodajemy do musu. Taką puszystą masę przekładamy do keksówki  ( o długości 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Najpierw 2/3 przygotowanej masy, następnie

Mango Papaja
Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową 218

liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, lubczyk i natkę pietruszki. Całość solimy i gotujemy na małym ogniu co najmniej godzinę. Mięso powinno być miękkie i łatwo odchodzić od kości. Ugotowaną kaczkę i warzywa wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Przestudzone mięso oddzielamy od kości. Wątróbkę oczyszczamy i obsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu. Podsmażoną zalewamy winem i smażymy na średnim(...)paprykę, pieprz i solimy. Całość dokładnie wyrabiamy, aż składniki dobrze się połączą. Foremki dokładnie smarujemy smalcem i nakładamy pasztet mniej więcej do 3/4 wysokości formy (zostawiamy miejsce na galaretkę). Pieczemy w 160°C przez około 50 minut. Gotowy powinien delikatnie odchodzić od brzegów. Pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia. Do garnka wrzucamy żurawinę, zalewamy ją winem i wodą. Całość zagotowujemy, dodajemy

PatiGotuje
Pasztet z kaczki 139

wcześniej składniki- obrane mięso z kaczki, boczek, wątróbkę, podduszoną cebulę oraz bułkę mielimy. Wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i miksujemy na gładką masę. Wyrobiony pasztet przekładamy do foremek. Piekarnika nagrzewamy do 190⁰C. Na najniższym poziomie piekarnika zostawiamy blaszkę z jego wyposażenia , wypełnioną wodą do połowy boków. Na ruszcie ustawiamy foremki z pasztetem i pieczemy 1 godzinę. W trakcie pieczenia

Kuchnia w czekoladzie
Bażant duszony w czerwonym winie 146

bulionu drobiowego (u mnie z kaczki), Bażanta oczyścić, pokroić na pół lub na 4 części (zależy od wielkości ptaka), oprószyć solą i trawą żubrową. W garnku z grubym dnem, na rozgrzanym tłuszczu, obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Zalać winem i bulionem. Dodać owoce jałowca, pieprz. Dusić do miękkości pod przykryciem. Podałam z pieczonym topinamburem.  zastawa

królestwo garów
Wytrawne 204

Przepis na kociołek Sałatka z pieca Boeuf Stroganow Sałatka z brokułem i fetą Francuska zupa cebulowa Schab gotowany soczysty Pasta z makreli wędzonej Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Ryba w sosie jogurtowym Krewetki po tajsku w mleczku Bruschetta caprese Rolada z indyka Lasagne bolognese Cannelloni Zupa bułgarska Sałatka z kurczakiem Pasztet domowy Pierś z kaczki Lasagne ze szpinakiem Pierś z gęsi

Biały fartuszek
Piersi kaczki z suszonymi owocami, jablkami i majerankiem 219

majerankiem 2 piersi kaczki 6 suszonych śliwek 4 suszone morele majeranek sól pół pomarańczy, bez skórki jabłko, obrane i pokrojone na ćwiartki Piekarnik nagrzewamy do 140 st.C. Piersi nacinamy z boku, nadziewamy śliwkami i morelami. Solimy i nacieramy majerankiem. Układamy w naczyniu do zapiekania skórą do góry. Obkładamy owocami. Przykrywamy i pieczemy ok. 90 minut. W połowie pieczenia polewamy wytworzonymi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasztet z kaczki ze śliwkami wędzonymi 141

bulionie, w którym gotowała się kaczka. Gdy namięknie odcisnąć. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Do masy mięsnej dodać tłuszcz, śliwki wraz ze śliwowicą i dokładnie wymieszać dodając do smaku sól, gałkę muszkatołową i imbir. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia

królestwo garów