coś bardziej wytrawnego. I wtedy pojawiła się inspiracja ze strony Domowe Gotowanie . Wiśnie jako dodatek do mięsa. Brzmiało kusząco. PIERŚ Z KACZKI W SOSIE WIŚNIOWYM 2 piersi z kaczki 1/2 czerwonej cebuli 120g wiśni (waga bez pestek) 100ml soku wiśniowo-jabłkowego tymianek, sól i pieprz do smaku mąka ziemniaczana Piekarnik nagrzewamy do 80*C. Mięso płuczemy i osuszamy. Skórę(...)dołu, kładąc na mocno rozgrzaną, suchą patelnię. Po tym czasie ostrożnie obracamy mięso i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Podsmażone piersi umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skórą do góry i pieczemy 45-50 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni po mięsie zostawiamy około dwie łyżki wytopionego tłuszczu i na nim podsmażamy cebulę. Dodajemy wydrylowane wiśnie, szczyptę tymianku
les mirabellesOmlet z pieczarkami to klasyczny omlet połączony z grzybami.. Nada się przede wszystkim w dniach gdzie potrzebne jest nam pożywne śniadanie w krótkim czasie. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!muszkatołowej sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 1-3 wątróbki drobiowe żołądek 300 g kaszy manny Dodatkowo można podzielić na części i dodać koncentrat, śliwki suszone, grzyby suszone. Kurczaka i kaczkę podzielić na kawałki, włożyć do garnka, dodać marchewki, cebulę listek laurowy, zalać wodą i ugotować na małym ogniu do miękkości jak rosół. Mięso i warzywa wyjąć z rosołu. Wystudzić(...)przyprawami do smaku solą i pieprzem. Wszystko zmiksować blenderem. Masę można podzielić i zmiksować z dodatkami jak : śliwki suszone, koncentrat pomidorowy, suszone grzyby. Pasztet rozłożyć w blaszki keksówki piec ok 40 min. w temp 190 st Pasztet można również włożyć w słoiczki i zapasteryzować przez ok 30 min i na drugi dzień jeszcze raz ok 30 min. Opublikowany
Gotowanie jest łatwepiersi perliczki (może być kaczka lub kurczak), 200 ml bulionu, 2 łyżki masła, imbir mielony, sól, 4 łyżki kaparów, 50 g słoniny, 1/2 łyżki mąki, Piersi perliczki oprószyć solą, natrzeć grubo imbirem. Podsmażyć na maśle w rondlu z grubym dnem, wlać bulion i dusić około 20 minut. Piersi wyjąć i trzymać w cieple. Słoninę pokroić w drobna kostkę, podsmażyć wytapiając(...)mąkę i dokładnie wymieszać, zagotować, dodać do sosu, w którym dusiły się piersi. Dodać kapary, 1-2 łyżki octu winnego i zagotować. Doprawić do smaku. Podałam z sałatką z pieczonych buraków. zastawa
królestwo garówKotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!deszcz, choć ja wolę gdy nasiąkają wanilią mocząc się w wielkim garnku z kompotem. I jak co roku po łące kręci się czarny bocian, przy wodospadzie para dzikich kaczek kręcąc kuprami zażywa popołudniowej kąpieli, a w dziuplach starego pnia lipy wiercą się kolejne pokolenia dzięciołów. Jak co roku czas zakręcił spiralę. I niby wszystko to samo(...)maju, jak zawsze, króluje brzydula z piękna duszą - Pani Pokrzywa . Nie wiem czy jest druga tak bardzo nielubiana roślina - w dodatku zupełnie niesłusznie - przecież nawet piekące bąble to w istocie samo dobro. O magicznych właściwościach pokrzywy wiedzieli już dawno temu znachorzy i zielarze. Używali jej do wypędzenia z ciała całego zła: sok lub napar z pokrzywy oczyszcza bowiem
KUCHARNIAjesień... W sobotę przekonałam się o tym najlepiej jak się da - po niebie przesuwały się klucze dzikich kaczek jeden za drugim... widywałam to nie raz, ale takiej ilości odlatującego ptactwa jednorazowo to jeszcze nie... no i ta pogoda - coraz zimniejsza, bardziej mokra... aż się prosi żeby w domu pachniało śliwkami, cynamonem i w ogóle... Dlatego przygotowałam(...)drobnej tarce 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 3 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat pomarańczowy (kilka kropel) dodatkowo: 20 - 25 sztuk śliwek węgierek 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Marchewkę, jajka i olej mieszamy razem. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, sodę, przyprawę, kakao
Czary - gary w kuchninatomiast mnie uraczono tatarem z łososia . Był odpowiednio zharmonizowany, przypadł mi do gustu, choć w rzeczywistości za tatarami nie przepadam. Drugą propozycją okazał się rillette panierowany w panko z pieczonym jabłkiem i posypką z migdałów . Wyglądał naprawdę apetycznie, a ja kosztowałam buraków z kozim serem , klasycznego połączenia smaków, w bardziej finezyjnym wydaniu. Plastry buraków tak ułożono, że wyglądały(...)aromatyczna,a przede wszystkim świeża. Spodobał mi się pomysł z warzywnym spaghetti. Wiosenny, kolorowy akcent, nadający chrupkości całemu daniu. Do tego grzybowa nutka i sos, jakże obłędny! Pierś z kaczki podana z ziemniaczanym fondantem, marynowanym burakiem, na puree z selera z sosem z rozmarynem również prezentowała się kusząco. Idealnie usmażona, nadal soczysta w środku i mięciutka. Jednak na moim talerzu
W kuchni Karmel-itkiKurczak tandoori masala to indyjsko-arabsko-pakistańskie danie z mnóstwem aromatycznych (jak większość w kuchni indyjskiej) przypraw. Przyprawę tandoori masala używa się głównie do dań
Walijskie Pichceniepłynąć pod prąd aktualny trendom. I dlatego robi tak dobre i ciekawe wina. Jego znakami rozpoznawczymi są: mina, którą umieszcza na niektórych etykietach i którą zaprezentował podczas spotkania oraz kaczka ( po portugalsku Pato) Podczas degustacji zorganizowanej przez firmę Atlantika w restauracji Portucale i poprowadzonej przez Luisa Pato mieliśmy okazję spróbować kilkunastu win. Na początek dwa wina musujące. Espumante(...)Vinhas Velhas Branco 1998 (blend trzech szczepów: Bical, Cerceal i Sercialinho ) To 15 letnie już wino w nosie przypominało starego rieslinga ( aromaty naftowe i owoców z puszki oraz pieczonych jabłek). W ustach lekko matowe z dobrą strukturą. W kolorze starego złota.. Czerwone wina były zdecydowanie mocniej reprezentowane. Rozpoczęliśmy od Fernao Pires 2012 , To czerwone wino powstało z białych
królestwo garówjest kapusty kwaszonej octem, a tej lepiej unikać. Podczas przyrządzania bigosu pamiętajmy, by nie solić go aż do końca, a nawet wtedy zachować dużą dozę umiaru. Wędliny, boczek czy pieczone mięso, które zwykle dodajemy do tego tradycyjnego dania już zawierają w sobie sól i to wcale w niemałych ilościach, dlatego dodatkowe solenie potrawy może skończyć się zbyt słonym bigosem(...)jeśli będzie w nich zbyt dużo różnych dodatków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jakie przyprawy do kaczki? Kaczkę bardzo często przyrządza się w towarzystwie owoców – jabłek, pomarańczy czy choćby żurawiny. Tą wersję drobiu dobrze uzupełni miód, a także goździki, cynamon, kardamon i chili. Do wszelkich przepisów z kaczką w roli głównej wykorzystuje się też popularne zioła – kolendrę, oregano czy rozmaryn. Na szczególną
Kulinarne PrzebojeKurczak to wciąż jedno z najpopularniejszych mięs używanych do grillowania. Tym razem będzie to kurczak w paprykowej marynacie z grilla. Do przygotowania tego dania możecie użyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jutro niedziela i kolejny problem... a mianowicie co smacznego przygotować jutro na obiad?! już pędzę z pomocą. Zapraszam na pierś z kaczki ze świeżą kapustą i młodymi ziemniakami. Zapraszam! S kładniki; 3 piersi z kaczki sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonej bazylii Skworcu Kapusta; 1 mała główka średniej kapusty 2 parówki 1 cebula(...)dołu. Smażymy kilka minut do momentu wytopienia tłuszczu. Przekładamy na drugą stronę, smażymy kilka minut. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego mięso. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200C i pieczemy około 15 min. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości. Kapustę kroimy drobno. Wrzucamy do garnka. Podlewamy odrobiną wody. Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoto. Dodajemy do kapusty
Radość kipiąca uśmiechem.Baby już upieczone, stygną i czekają na udekorowanie. Sernik pięknie spękany ubywa z blaszki. Kto tu taki łasuch? Żur na gazie delikatnie bulgocze, kaczka skwierczy w piekarniku, schab marynuje się w lodówce. Żelatyna tężeje. W kuchni ruch. Pisanek koszyk stoi na stole, pachnie zielona rzeżucha. Para z żelazka bucha - prasuje się śnieżnobiały obrus. Dzieciaki kleją kartki, wyjadają z miseczki resztki(...)nogę. BABECZKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I CYTRYNOWYM LUKREM. (autorskie? po części;) 200ml mleka 80g cukru 150ml oleju 2 jajka sok z 1/2 cyryny szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia płatki czekoladowe cukier puder odrobina soku z cytryny posypka czekoladowa Cukier utarłam z jajkami, dolałam oleju. Przesiałam mąkę z proszkiem i dodałam do płynnych składników. Wcisnęłam sok z cytryny
W kuchni Karmel-itkicytryny i posyp cynamonem i ewentualnie cukrem pudrem. UKŁADAJ NA SUSZARCE plasterki aby się nie stykały. Jeśli nie masz suszarki rozgrzej piekarnik na 70 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj jabłka (susz przy uchylonych drzwiczkach). CZAS SUSZENIA ZALEŻY od wielu czynników- odmiana jabłek, grubość plasterków, suszarki.... więc nie podam dokładnego czasu, na pewno będzie to kilka godzin. Najpierw(...)szczelnego słoja i przechowuj w suchym ciemnym miejscu. NIE WYRZUCAJ SKÓREK - ugotuj z nich pyszny kompot jabłkowy. A jeśli zamiast cynamonu dodasz majeranek uzyskasz pyszne czipsy do faszerowania kaczki. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Loli