się chwalić...to się chwalić...kolejnymi wygranymi ...Dziękuję bardzo.. Kasiu .. Forma do tartinek za czekoladowe parozzo z lodami Forma do pieczenia Wilton za brioszki paryskie-nadziewane
Moje domowe kucharzeniePrzepis na chlebek z dyni podpatrzyłam tutaj ..ja wyrabiałam ciasto ręcznie i piekłam w keksówce ...Chlebek ma piękny żółty kolor ..na wszystkich zdjęciach tego nie widać, ale udało mi się zrobić i takie zdjęcie...Według mnie trzeba dać więcej soli..chlebek miałby bardziej wyrazisty smak.. 50 dkg mąki pszennej chlebowej (typ 450) 1 łyżeczka suszonych drożdży Wypiekacz szczypta(...)podstawowy. Ja robiłam ręcznie...więc.. Umieścić wszystkie składniki w misce i zagnieść ciasto.Odstawić do wyrośnięcia .Następnie zagnieść ponownie , przełożyć do foremki i ponownie odstawić do wyrośnięcia.Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.Wyjąć z foremki i studzić na kratce. Chleb dołączam również do październikowej listy Wisełki : "Na zakwasie
Moje domowe kucharzenieusmażyć .Cebulę pokroić i zeszklić na oleju [ moja trochę się przypaliła] i przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać śmietaną wymieszaną z przyprawami i koperkiem.Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut, posypać startym serem żółtym i piec, aż ser lekko się zapiecze
Moje domowe kucharzeniesmaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać sosem [ z przecieru i wody], dodać susz i przyprawy. i piec lub gotować.[ u mnie były pieczone] .Na koniec dodać śmietanę i mąkę, koperek
Moje domowe kucharzeniecynk, bor, kobalt, miedź. Otręby są znakomitym, naturalnym źródłem błonnika oraz rutyny o przeciwzapalnym działaniu. Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia – jako dodatek do musli, jogurtów, ciast, zup, mieszanek do pieczenia chleba. Otręby gryczane są polecane osobom z problemami żołądkowymi i gastrycznymi, dla diabetyków. Dodatek otrąb gryczanych do ciasta chlebowego nadaje pieczywu miększą strukturę, intensywny smak i barwę. Otręby
Moje domowe kucharzenieKolejny chleb pieczony na kamieniu ..tym razem chleb z gotowej mieszanki..i tym razem nowość , której nie ma jeszcze w sklepach p.Adama..[sklepy są tutaj i tutaj ]..Chlebek owsiany ..pierwszy raz taki jadłam ..i powiem Wam, że jest pyszny...Mój chlebek był pieczony na kamieniu ..ale można upiec i w foremce lub w wypiekaczu do chleba
Moje domowe kucharzeniewpisy.. [w tym 3 wpisy bez przepisów]..Obserwatorów bloga do tej pory mam 174, a "polubień" na FB 172..dziękuję bardzo...Brałam udział we wspólnym wirtualnym pieczeniu chleba i nie tylko chleba..kolejne takie wirtualne spotkania są dalej planowane..takie spotkania z innymi blogerkami/blogerami.. chociaż tylko wirtualne to fajna zabawa... W styczniu najczęściej zaglądaliście między innymi
Moje domowe kucharzenieoprócz parówek oczywiście] wrzucam do miski robota...i on zagniata ciasto..a ja w między czasie szykuję parówki...Ciasta nie musimy zostawiać do wyrastania..i tak pięknie wyrośnie podczas pieczenia.. 3 dkg świeżych drożdży 40 dkg mąki 1 łyżka cukru 2 żółtka 1/2 szkl. mleka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 1/2 łyżki
Moje domowe kucharzeniekońca....bo to coś w stylu bułeczek.. pięknie wygladąjce kwiatki..Pomysł na takie kwiatki podpatrzyłam tutaj. Ja zrobiłam inne ciasto drożdżowe...jakiś czas temu robiłam pizzę pieczoną na kamieniu [ przepisu ciągle brak na blogu-ale postaram się to nadrobić]..była bardzo smaczna..i tym razem też zrobiłam z tego samego ciasta,,,lecz zamiast oleju dałam smakowitą pajdę(...)płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów szklanki) ok.3 cm. Biorąc po dwa sąsiadujące płatki, zawijać je do środka, lekko je przy tym zlepiając.Posmarować białkiem. Piec ok. 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Przepis dodaję do konkursu Smakowita Pajda to kulinarna frajda! . którego sponsorem jest producent smalczyku roślinnego Smakowita pajda
Moje domowe kucharzenieForemki do tartaletek mam od dłuższego czasu..ale tylko raz piekłam w nich biszkoptowe tartinki ..no i w końcu przybrałam się do zrobienia w nich ciasta kruchego.., które potem można potem nadziewać czym tylko się chce...u mnie były z bitą śmietaną..ale o tym w następnym wpisie. 1 margaryna 30 dkg mąki 5 dkg cukru 2 łyżki zimnej(...)lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać na dno np. fasolę[nie wykładałam ani folii, ani fasolki..nakłułam ciasto widelcem].Piec w temp.190 stopni przez 15 potem zdjąć folię z fasolkami i dopiec ciasto
Moje domowe kucharzenieWsypać cukier, kakao, sól i znów wymieszać. Na końcu dodać mąkę i krótko wymieszać. [ja dodatkowo na wierzch posypałam jeszcze czekoladą] . Kubek z ciastem wstawić do mikrofalówki, piekłam na największej mocy mikrofalówki przez około 2 minuty (można piec trochę dłużej 2,5 minuty, ale trzeba uważać żeby się nie przypaliło). Podawać np. z bitą śmietaną
Moje domowe kucharzenieDawno nie piekłam ani bułeczek ani chleba.......przepis na te pyszne bułeczki cytuję za Dorotką . Składniki na 10 - 12 sztuk: 4 szkl. mąki pszennej chlebowej 1 i 1/3 szkl. letniej wody 1/4 szkl.oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 12 g (1 łyżka) drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych bułka tarta, do obtoczenia Mąkę(...)tartej. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 - 12 części. Ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec w temperaturze 210ºC przez około 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie
Moje domowe kucharzenieOlej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni..do smażenia, pieczenia , sałatek itp. ..tym razem olej wykorzystałam do ciasta naleśnikowego i do smażenia krokietów.Krokiety z kapustką kiszoną i grzybkami suszonymi..oczywiście też podsmażonymi na oleju rzepakowym. Naleśniki 2 jajka 2 szkl mąki 1 szkl wody 1 szkl mleka szczypta soli
Moje domowe kucharzeniepółfrancuskie śmietanowe..ciasto należy schłodzić w lodówce przynajmniej 10 godzin..ale to przecież żaden problem..ciasto można zrobić wieczorem, a rano upiec rogaliki..a jakie smaczne...polecam..ja znów piekłam mini rogaliki..takie małe słodkości.. 25 dkg mąki 25 dkg masła 2 żółtka 100 ml śmietany szczypta soli dodatkowo marmolada Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka , śmietanę(...)dwie części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec rogaliki aż będą złociste.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenieorzechów włoskich mielonych mleko (ok. pół szklanki) około 30 g spirytusu Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Mielone orzechy sparzyć gorącym mlekiem. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać wystudzone już orzechy i alkohol. Nadzieniem wypełniać połówki orzeszków i sklejać po dwa razem
Moje domowe kucharzenie