biały. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Taki lukier umieszczamy w szprycy, którą sami możemy zrobić z papieru pergaminowego. Jak zrobić szprycę? Potrzebny nam będzie kawałek papieru do pieczenia w kształcie kwadratu. Papier składamy w trójkąt. Następnie łapiemy za środek najdłuższego boku trójkąta lewą ręką. Natomiast prawą ręką zwijamy w tutkę na środka trójkąta (tak jak na zdjęciu
Aga w kuchniSkoro silikonowa forma służy nie tylko do pieczenia, to postanowiłam w niej zrobić cytrynowe kostki lodu do drinków. Składniki: woda, 2 plasterki cytryny, kilkanaście kropel soku z cytryny. Przygotowanie: Do każdego otworu w kształcie serca włożyłam kawałek plasterka cytryny. Zalałam wodą i skropiłam kilkoma kroplami soku z cytryny. Można pozamrażać różne owoce, na pewno swój urok będzie miała
Aga w kuchniPyszne a'la roladki z masłem czosnkowym... pieczone w piekarniku... Składniki: 500 g schabu, 2 łyżki oleju, czosnek granulowany, pieprz, sól, tymianek, kolendra, 3 łyżki masła. Przygotowanie: Schab myjemy i kroimy w plastry. Lekko rozbijamy. Każdy plasterek smarujemy olejem i posypujemy mieszanką przypraw z obu stron. Na środku kładziemy kawałek masła i posypujemy czosnkiem granulowanym. Kawałki schabu zawijamy(...)roladki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut
Aga w kuchniPodczas ubijania dodajemy stopniowo cukier puder. Tabliczkę gorzkiej czekolady łamiemy na kostki. Każdą kostkę czekolady pokroiłam nożem na cztery części. Mieszamy czekoladę z ubitą kremówką. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do zamrażarki (najlepiej na cała
Aga w kuchnikroimy w plasterki. Mięso przyprawiamy przyprawą do grilla. Na długie wykałaczki do szaszłyków nadziewamy mięso, cebulę, paprykę i cukinię. Grillujemy ;) Możemy także takie szaszłyki włożyć w rękawa do pieczenia i upiec w piekarniku- wychodzą również bardzo smaczne
Aga w kuchnitężejącą galaretką. Rady: Aby galaretka szybciej stężała, rozpuszczamy ją w minimalnej ilości gorącej wody i resztę dodajemy zimnej wody. Możemy chłodzić w zamrażarce. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, albo smarujemy lekko tłuszczem, by galaretka ładnie nam odeszła od blaszki. Żelatyna do deserów Dr. Oetkera jest najlepsza, z nią na pewno masa serowa ładnie wam stężeje
Aga w kuchniOetkera "Ciasta na zimno" wydawnictwa Weltbild . W tej książce znajdziecie wspaniałe przepisy na torty, rolady oraz torciki lodowe. Każdy znajdziecie w tej książce wiele wspaniałych alternatyw na ciasta bez pieczenia! Składniki: 300 ml jogurtu naturalnego, 100 ml śmietany 18 %, 16 g cukru waniliowego, 3 łyżki cukru, ok. 20 czereśni, 1/2 opakowania granulowane otręby, do posypania: karmel z wanilią. Przygotowanie
Aga w kuchniświęta bez piernika... piekę go tylko raz w roku, więc smakuje wyjątkowo :) Składniki: 1,75 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 200g płynnego miodu, 125g miękkiego masła, 3 jajka, 3 czubate łyżki śmietany 18%, 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika Kamis, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka kakao, polewa biała, polewa ciemna, czekoladowe gwiazdki Dr.Oetkera. Przygotowanie(...)mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Również delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 25 x 25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przelewamy do niej masę. Pieczemy przez ok. 45 – 50 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu polewamy roztopioną polewą czekoladową, następnie robimy zygzaki z białej polewy
Aga w kuchniśmietan fixy Dr Oetker, ok. 60 herbatników, 1 budyń waniliowy Dr Oetker, 500 ml mleka, 180 g masła, ok. 20 g gorzkiej czekolady. Przygotowanie: W blaszce do pieczenia lub kwadratowej tortownicy układamy na spodzie herbatniki (u mnie wyszło na spodzie 20 herbatników- 4x5). Masę krówkową podgrzewamy w rondelku wypełnionym wodą przez ok. 15 minut- tak by masa
Aga w kuchniszczyptę soli. Miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy kropelki czekoladowe i posiekane orzechy. Odrywamy kawałkami ciasto i formujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Układamy kuleczki z ciasta, zachowując ok. 2 cm odstępy. Wkładamy do piekarnika na 15 minut rozgrzanego do 180 stopni
Aga w kuchniJeśli ryba to tylko pieczona :) Wspaniały aromat i smak bez zbędnej panierki -ale to tylko moje zdanie ;) No i jako dodatek karmelizowana marchewka- mogłabym jeść ją samą :P Porcja dla dwóch osób. SMACZNEGO! :) Składniki : filet pstrąga łososiowego por cukinia 3 marchewki pieprz cytrynowy sok z połówki cytryny sól pieprz ziołowy odrobina tymianku masło do smażenia olej do smażenia masło czosnkowe(...)kładziemy plasterek masła i przykrywamy rybą. Obok układamy marchewki. Folię zawijamy końcami do góry, tak aby powstał nam kominek lub coś przypominającego sakiewkę z niedużym otworem na górze. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem na wierzch ryby kładziemy plasterek masła czosnkowego. GOTOWE
Czerwona Porzeczkaplastry. Z pozostałych pomarańcz wyciskamy sok i odstawiamy. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a na nią układamy oczyszczone pomarańcze pokrojone w plastry. Wlewamy do naczynia kubek (200ml) bulionu. Pieczemy pod przykryciem w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 60-90 stopni i pieczemy już bez przykrycia kolejnych 30 minut. Z soku z pomarańcz robimy
Kuchnia Łukaszasolimy i pieprzymy . Na dno naczynia żaroodpornego układamy płat makaronu, na niego wlewamy dużą chochlę beszamelu i układamy sos, tą czynność powtarzamy do całkowitego wypełnienia formy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 30 min, następnie lazanię posypujemy startym serem i pieczemy kolejnych 15 min. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaPyszny, smaczny, słodki, niesamowicie pachnący cytryną, łatwy w przygotowaniu sernik! Jak wiadomo większość serników często opada lecz nie ten! Dzięki temu, że sernik jest pieczony w kąpieli wodnej nie opada i jest bardziej wilgotny. My z rodziną takie serniki uwielbiamy na ciepło z łyżeczką gęstej kwaśnej śmietany, ale i podany na zimno smakuje bardzo dobrze. Zapraszam! Składniki: 1 kg twarogu(...)Powstałą masę wykładamy na herbatniki, równamy i owijamy dno tortownicy w 3-4 warstwy folii aluminiowej. Ustawiamy na większą blaszkę z wodą (wody powinno być do 3/4 tortownicy). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 90 min. Smacznego
Kuchnia Łukaszamasła Przygotowanie: Do majonezu i śmietany dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i powstałą marynatą nacieramy kurczaka. Odstawiamy w chłodne miejsce na 6 godzin. Kurczaka wykładamy na blachę i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 40 min. Po tym na każdą pałkę układamy po kawałeczku masła i pieczemy pod grillem przez ok. 8 min. Smacznego
Kuchnia Łukasza