Pancakes - naleśniki amerykańskie 387łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru trzcinowego (może być biały) szczypta soli Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Do miski z żółtkami dodać mąkę, mleko, proszek do pieczenia oraz cukier. Zmiksować. W osobnym naczyniu ubić białka z solą na sztywną pianę. Następnie dodać ubite białka do masy z żółtkami i delikatnie wymieszać łyżką bądź szpatułką (nie mikserem
Ze smakiem i z pasją
Pikantne skrzydełka i ziemniaczki z rozmarynem z piekarnika 289zdjęciu Blachę na skrzydełka wyłożyć papierem, wyłożyć skrzydełka i polać je marynatą. Obie blachy piec jednocześnie w 180 stopniach przez około godzinę. Ja po 20 minutach przykryłam blachy folią aluminiową żeby nic się nie przypaliło i zdjęłam ją pod koniec pieczenia, jakieś 10 minut przed końcem. Wtedy też zwiększyłam temperaturę do 220 stopni. Smacznego
Ze smakiem i z pasją
Cytrynowe muffinki orkiszowe z czekoladą 238Ostatnio piekę sporo muffinek i za każdym razem wszyscy się nimi zajadają. Uwielbiam je za to, że można przygotować je niemal w mgnieniu oka a możliwych kombinacji składników jest nieskończenie wiele. Od muffinek pszennych po orzechowe, od waniliowych po kakaowe, z nadzieniem lub z bakaliami, z polewą lub bez. Wszystko zależy od tego co mamy pod ręką(...)bakaliami. Puszyste, nie przesłodzone, po prostu pyszne! Składniki na 12 muffinek: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej typ 700 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 ml mleka 100 ml oleju 1 jajko 3 łyżki cukru/ksylitolu skórka otarta z 1 małej cytryny lub połowy dużej 12 kostek czekolady (u mnie biała studencka) Przygotowanie
Ze smakiem i z pasją
Pełnoziarniste orkiszowe pancakes z mrożonymi owocami 289syte i dość szybkie w przygotowaniu śniadanie. Składniki na ok 25 placuszków suche: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 0,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia mokre: 500 ml jogurtu naturalnego 50 ml mleka 4 jajka(...)łyżki miodu (u mnie akacjowy)/syropu z agawy itp. + 3/4 szklanki owoców mrożonych (u mnie jeżyny i porzeczki) Przygotowanie: Do miski przesiać obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu zmiksować jogurt, mleko, jajka oraz miód. Do mokrych składników powoli wsypywać suche cały czas miksując. Na końcu dodać owoce i wymieszać łyżką. Smażyć na rozgrzanej patelni
Ze smakiem i z pasją
PLACEK MIGDAŁOWY Z BRZOSKWINIAMI I WIŚNIAMI 231Kilka tygodni temu natknęłam się na akcję " Weekendowa Cukiernia ". Bardzo spodobał mi się pomysł comiesięcznego wspólnego pieczenia z innymi blogerkami. W tym miesiącu pieczemy ciasto migdałowe, które w oryginalnym przepisie pieczone było z agrestem i porzeczkami. Niestety nie mam dostępu do tych owoców, więc swoje ciasto przygotowałam z wiśniami i brzoskwiniami. Ciasto jest naprawdę smaczne, kruche
Przepisy Aleksandry
"MAGICZNE CIASTO" ORZECHOWE 385nazywa się "magiczne"? To bardzo proste - podczas pieczenia ciasta samoistnie tworzą się warstwy kremu budyniowego (czasami dwie o różnej barwie i gęstości - zależy to od czasu pieczenia), orzechów i biszkoptu, a skoro masa powstaje sama, to oszczędzamy mnóstwo czasu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com
Przepisy Aleksandry
Piers z kurczaka 302podwojna piers z kurczaka sol curry papier do pieczenia Myjemy piers i osuszamy(...)papierowych recznikach Karzda piers przekrajamy na pol Macerujemy w soli i curry Zoztawiamy na ok 1 godz Pozniej na rozgrzana patelnie kladziemy paipier do pieczenia Na to ukladamy piersi i podsmarzamy na obu stronach Smarzymy ok 30 min Smacznego! Ps. Piersi powinny byc soczyste. Odpowiednie dla dzieci bo beztluszczowe i bardzo smaczne
Klaudynkowa kuchnia
Weekendowe słodkości 241dość cienkie plasterki. Na podpieczony spód wykładamy budyń, a na wierzch układamy jabłka. Całość pieczemy jeszcze 30 min. Po ostygnięciu wierzch możemy posmarować lub zalać cienką warstwą galaretki. Można także przygotować ozdoby z karmelu. Kiedy cukier rozpuścimy na patelni, wylewamy jej zawartość na papier do pieczenia tworząc dowolny wzór. Gdy karmel zastygnie delikatnie przekładamy go na ciasto. Efekt? Sami
Ratunku obiad
Minipizze z chorizo 249przekrawamy na pół. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części, a każdą z nich na cztery kolejne (pizzerinki piekłam na trzy tury). Pierwszą partię rozpłaszczamy lub wałkujemy tak, by miała mniej więcej owalny kształt i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je dość grubo sosem, posypujemy serem, a następnie układamy cebulkę i chorizo. Odstawiamy na chwilę(...)wyrośnięcia. Ja w tym czasie nagrzewam piekarnik, na który kładę blachę z przygotowanymi bułeczkami. Pieczemy 25 min. w 190 stopniach Celsjusza, studzimy na kratce. Minipizze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonałym dodatkiem jest do nich keczup lub sos czosnkowy, ale same również są wyśmienite. Świetne na przekąskę czy na lunch do pracy. Ja i P. spałaszowaliśmy dziś
Ratunku obiad
Owsiane z rodzynkami 244Zapraszam na przepis. Owsiane placuszki z rodzynkami porcja dla dwóch głodnych osób Będziemy potrzebować: 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. płatków owsianych (ja użyłam górskich) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru (u mnie puder, ale to chyba nie ma większego znaczenia) szczypta soli ok. 80 g rozpuszczonego masła 1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany 18% 2 jajka(...)smażenia (opcjonalnie) Dodatkowo: 2 banany pokrojone w cienkie plasterki dowolne dodatki wedle uznania Przygotowanie placuszków jest dziecinnie proste. Najpierw w misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, płatki, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i dodajemy wraz z rozpuszczonym masłem do mieszanki suchych składników. Mieszamy, a następnie dodajemy 3/4 szklanki mleka. Ponownie mieszamy i sprawdzamy
Ratunku obiad
Słodkie bułeczki z rodzynkami 295swoją objętość. Wtedy wyjmujemy je jeszcze raz na blat/stolnicę, chwilę przerabiamy, a następnie formujemy 5 mniej więcej tej samej wielkości bułeczek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)ponownego wyrośnięcia na ok. 20 min. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na spód piekarnika możemy wstawić naczynie z wodą. Wyrośnięte bułeczki smarujemy delikatnie mlekiem i pieczemy w nagrzanym piecyku ok. 15 min. (Ja piekłam je ciut dłużej i było to niestety ciut za długo.) Upieczone studzimy na kratce (o ile nie zjemy ich wcześniej ciepłych ;)). Smacznego
Ratunku obiad
Wypasione ciacha z odzysku 287mieszamy, rozcierając i ugniatając składniki. Odstawiamy do lodówki na 15-20 min. Po tym czasie z ciasta formujemy spore kulki, które układamy na blasze lub desce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przygotowujemy polewę(...)Połamaną czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietanką i lekko studzimy. (Powinna trochę zgęstnieć, ale nie za bardzo.) Bajaderki możemy całe zanurzyć w czekoladzie i z powrotem odłożyć na papier do pieczenia lub tylko polać je łyżką roztopionej czekolady. Podobnie postępujemy z orzechami/wiórkami kokosowymi. Albo całe ciastka w nich obtaczamy, albo tylko je nimi posypujemy. Ja miałam 100 g siekanych
Ratunku obiad
Idealny letni deser, czyli crumble z truskawkami 263także deserów. Dziś wprawdzie miałam już nic nie piec (i trochę odpocząć), ale nakupiłam wczoraj truskawek i raczej byśmy ich nie przejedli. Słodziutkie i pachnące truskawy nie mogły się zmarnować, powstało więc crumble, które spełnia nie tylko te trzy wspomniane kryteria. To jeden z moich ulubionych deserów. Podczas pieczenia pachnie zawsze obłędnie, a smakuje wyśmienicie. Robię go również(...)piasku. Kruszonkę można również trochę pozgniatać w dłoniach, tworząc trochę większych grudek, które po upieczeniu będą przyjemnie chrupiące. Przygotowaną kruszonką posypujemy owoce, a następnie formę umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Pieczemy 30 min. (na ostatnie 5 min. zostawiłam tylko górną grzałkę i zwiększyłam temperaturę do 200 stopni). Podajemy lekko przestudzone (wciąż ciepłe, ale nie gorące!), w towarzystwie lodów. Najlepiej będą pasowały
Ratunku obiad
Prosty mazurek kajmakowy 880wyśmienita, domowa konfitura lub np. kajmak. Często spotykane było też orzechowe czy pomarańczowe nadzienie. Natomiast wierzch stanowiły zawsze wzory układane z najróżniejszych bakalii, a także owoców. W każdym domu pieczono ich wiele, nawet kilkanaście i koniecznie każdy inny. Taka tradycja na dobre zakorzeniła się w Polsce w XVII wieku, a przywędrować mogła do nas ze wschodu, prawdopodobnie z Turcji. Rzeczywiście(...)sposób mamy i gotowane żółtka i surowe białka do dalszej obróbki.) Całość szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min. Na papierze do pieczenia rozwałkowujemy schłodzone ciasto na grubość 0,5 cm. Wycinamy prostokąt o wielkości ok. 20 na 30 cm. Z reszty ciasta formujemy wałeczki, które układamy na brzegach, tworząc podwyższony rant. Lekko
Ratunku obiad
Rogaliki orzechowe Siostry Anastazji 320surowe, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ugotowane żółtka przecieramy i dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy. Wycinamy małe trójkąty i zawijamy (od podstawy trójkąta do jego czubka). Pieczemy. Siostra Anastazja nie podała ani czasu ani temperatury, więc ustawiłam piekarnik na 160 stopni i piekłam około 15 min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Z części rozwałkowanego ciasta wycięłam foremkami
Miksturownik