pieczenie - 19054 przepisów (strona:453/1271)

Sernik z polewą kajmakową 345

pomocą wałka rozgniatamy je w woreczku. Masło roztapiamy w garnuszku i dodajemy do ciasteczek. Następnie przekładamy je do formy (26 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Formę wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz ser. Miksujemy na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Następnie(...)miksujemy aż będą sztywne. Następnie dodajemy je do masy serowej i za pomocą drewnianej łyżki delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do formy ze spodem ciasteczkowym i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 170C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 125C i pieczemy sernik przez 90 minut. Po upieczeniu sernik odstawiamy do ostygnięcia. Puszkę z masą kajmakową umieszczamy w misce

Emcia Pichci
Spaghetti z cukinią ala carbonara 451

Mam jeden krzaczek cukinii w ogródku i tak dużo cukinii że już nie wiem co z nimi robić. Część rozdałam resztę staram się w jakiś sposób

Ala piecze i gotuje
Jabłka w cieście 351

cieście z dziurką i cukrem pudrem   Składniki na 8-10 sztuk: 2 duże papierówki 1 jajko 1/4 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)cukier puder wymieszany z cynamonem olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i ubijamy trzepaczką. Dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z odrobiną proszku do pieczenia, łączymy ubijając trzepaczką, aż utworzy się gładkie ciasto o konsystencji gęstej. Jabłka myjemy, wycieramy i kroimy w ok. 1 cm plastry. Specjalną łyżeczką do wydrążania usuwamy gniazda nasienne. Rozgrzewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
77.Proste, ale niebanalne: czyli banany w towarzystwie karmelu i sezamu! 233

Cząstki bananów obtaczamy w soku tak, aby cała ich powierzechnia była równomiernie pokryta sokiem(zapobiegnie to ich ciemnieniu). Kolejno cząstki dokładnie osuszamy papierowym ręczniczkiem i wykładamy na papier do pieczenia przy zachowaniu odstępów pomiędzy każdym kawałkiem.  W garnku z grubym dnem podgrzewamy wodę, wsypujemy cukier i na wolnym ogniu całość doprowadzamy do wrzenia. Cukier z wodą podrzewamy cały(...)karmel automatycznie zastygnie.  Polane karmelem cząstki posypujemy ziarnami sezamu i odstawiamy na ok.5 minut w celu dokładnego zestalenia i schłodzenia. Za pomocą noża odkrajamy przywarty do papieru do pieczenia zastygnięty karmel. Cząstki bananów wykładamy na talerz i obsypujemy świeżym tymiankiem (opcjonalnie). Podajemy z preferowanymi dodatkami ( tak jak wyżej, polecamy lody lub kwaśny jogurt). Delektujcie się, kochani! (: (function

Symfonia Smaków
Drożdżówki z Malinami, Mleczną Czekoladą i Migdałami 198

zeszłym roku piekłam Drożdżówki z Malinami i Białą Czekoladą (nazwa podlinkowana), w tym roku przy okazji robienia przetworów z malin chciałam zrobić je ponownie, jednak w lodówce była tylko mleczna czekolada - czemu nie? Wyszło pysznie. Smak tych drożdżówek naprawdę pozostaje w pamięci jako niesamowite wspomnienie smaku. Sprawdźcie moje słowa i zróbcie je w domu, a potem czekam na komentarze ;) Składniki(...)koniec cukrem z wanilią. Ciasto złożyłam na trzy razy i pokroiłam na paski o szerokości drożdżówek. Każdy pasek przekręciłam i położyłam na blasze wyłożonej matą silikonową, można papierem do pieczenia. Odstawiłam je do wyrośnięcia na kilka minut. Na koniec część drożdżówek posmarowałam mlekiem i posypałam kruszonką, część tylko cukrem perlistym, a te które lukrowałam po upieczeniu nie smarowałam niczym

Blondynka Gotuje
Tarteletki morelowe z budyniem 196

wykładamy wcześniej natłuczone i obsypane mąką foremki.  Nakłuwamy widelcem, przykrywamy foremkę z ciastem kawałkiem foli aluminiowej i wsypujemy ryz by zapobiec obsunięciu się boków podczas pieczenia. Pieczemy 10 minut w 240 stopniach, zdejmujemy folię z ryżem i pieczemy kolejne 5-10 minut do zarumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż ostygną. Składniki na budyń: - 100 ml śmietany

Słodka sielanka
Frużelina malinowa 201

Takiej frużeliny nie powinno u nikogo zabraknąć a szczególnie u osób które lubią słodkości. To pyszny dodatek do deserów, ciast, lodów i gofrów. Sama produkcja trwa

Ala piecze i gotuje
Miodownik tradycyjny 216

jeszcze chwile gotować. Orzechy wyłożyć na jeden z przygotowanych do upieczenia placków. Uwaga: Jeśli nie mamy 3 takich samych blaszek, to można rozwałkować ciasto w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia używając mini wałka(...)każdy placek był tej samej wielkości) a potem przełożyć do innej, większej blachy pozostałe placki lub upiec je na blaszce z piekarnika. Ja radzę sobie właśnie takim sposobem i piekę wszystkie placki jednocześnie w termo-obiegu. Blaty piec 15 minut w 180 stopniach. Przygotować krem. Kaszę mannę ugotować w dwóch szklankach mleka. Ostudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem

Mania Gotowania
Ciasteczka biszkoptowe z marmoladą (Baletki) 168

marmoladą. W oryginale posypane makiem, jednak ja z niego zrezygnowałam. Odpowiednio przechowywane pozostają świeże przez kilka dni. Można je wykonać ekspresowo, nie są skomplikowane, nie mają zbyt wiele składników, pieką się kilka minut. Idealne jeśli chcemy na szybko wyczarować coś pysznego.   Polecam!!! Ciasteczka biszkoptowe z marmoladą (Baletki)   Składniki na około 25 ciasteczek(...)końcu możemy dodać kilka kropel aromatu różanego i barwnik, jeśli chcemy ciastką nadać ciekawszy wygląd. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać   na blachę kółka o średnicy około 3,5 cm, pozostawiając około 2 centymetrowe odstępy między nimi. Piec w temperaturze 180ºC w termoobiegu przez około 10 minut, uważać

Mania Gotowania
Rolady ze śliwką 203

takie okazje doskonale, ponieważ nie musimy stać przy garnkach i pilnować mięsa. Wkładamy roladki do piekarnika, i o nic się nie musimy martwić. Równocześnie z roladami możemy upiec pieczone ziemniaczki. Pozostaje nam tylko zrobienie sałatki i gotowe J     Na zdjęciach wersja light z samymi warzywami. Polecam.    Rolady ze śliwką       Składniki(...)śliwką. Zrolować ściśle. Obwinąć dokładnie szynką. Jeśli rolady nie będą się dobrze trzymać można zabezpieczyć je wykałaczkami. Naczynie żaroodporne posmarować na dnie oliwą, ułożyć w nim przygotowane rolady.   Piec pod przykryciem około 20 minut w temperaturze 200 stopni, następnie odkryć rolady i piec jeszcze przez około 15 minut aż szynka zrobi się chrupiąca.   Podawać z pieczonymi ziemniakami

Mania Gotowania
Orzeźwiający sernik z galaretką i owocami 237

ciasto z dodatkiem galaretki. Wszędzie jednak królują przepisy na serniki na zimno, za którymi osobiście nie przepadamy. W końcu wpadłam na pomysł ,aby masę z sernika na zimno zastąpić tradycyjną, pieczoną masą sernikową. Był to strzał w dziesiątkę. Sernik wyszedł naprawdę przepyszny. Puszysty jak pianka, wilgotny, z orzeźwiającą galaretką i owocami. Jak dla mnie deser idealny na gorące dni. Orzeźwiający sernik(...)Cały czas miksować na niskich obrotach. Na końcu dodać ubite   białka z cukrem. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeśli wierzch ciasta spiecze się zbyt mocno można temperaturę obniżyć do 160 stopni. Po upieczeniu ostudzić sernik w uchylonym

Mania Gotowania
Chlebek cebulowo-pieczarkowy Light 175

pieczarkowy Light       Składniki: 1/2 cebuli 4 pieczarki  200 g chudego twarogu    6 łyżek otrębów pszennych lub żytnich 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki drożdży instant ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki ziół garść pestek dyni garść ziaren słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego   Przygotowanie:   Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę(...)odsączamy dokładnie, ponieważ pieczarki zawsze puszczają trochę wody. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich pozostałe składniki. Miksujemy dokładnie. Masę przekładamy do małej keksówki*. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Pieczemy około 35 minut. Chleb wyciągamy z foremki i pieczemy jeszcze przez około 10 minut na kratce. Upieczony chleb pozostawiamy w uchylonym piekarniku do przestygnięcia. *radzę użyć naprawdę małej keksówki, gdyż chleb

Mania Gotowania
Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami 187

aromat. Miksujemy wszystko dokładnie. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek i przekładamy do formy na tartę. Przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia i obciążamy je np. fasolą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 170 stopni przez ok. 15 minut. Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta i pieczemy przez następne 25 minut. Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy cały

Mania Gotowania